Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαιτούμενες μελέτες σε κατάστημα/κατοικία/υπογραφή ΠΜ


Recommended Posts

....

Εγω ακεινο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι οι ΜΜ δεν μπορουν να κανουν παθητικη. Δεν σχεδιαζουν νεα αρχιτεκτονικα, ελεγχος οδευσεων, ανοιγματων και υλικων γινεται. Το να γινει μια πυροδιαμερισματωση ειναι το φοβερο? Αλλα τι να λεμε τωρα....

Ορθές οι επισημάνσεις σου επί του γνωστικού αντικειμένου στο υπόλοιπο μήνυμα σου.

Μια μικρή επισήμανση δική μου σε αυτό.

Αν θες όχι απλά επισήμανση αλλά άποψη.

Η παθητική σωστό και ορθό είναι να την προβλέπει ο μελετητής που κάνει την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου.

Διότι ο ίδιος ο σχεδιασμός του κτιρίου, η μορφή του και οι ελάχιστες απαιτούμενες αποστάσεις και όλα τα σχετικά για την παθητική θα πρέπει να ενυπάρχουν στον σχεδιασμό αυτό, όπως φυσικά και όλοι οι άλλοι παράμετροι σχεδιασμού.

Άρα όταν στήνουμε το αρχιτεκτόνημα υποχρεωτικά λειτουργεί παράλληλα και ο έλεγχος της επάρκειας των απαιτήσεων για την παθητική.

Οπότε συμφωνείς και εσύ σ αυτό ότι όποιος κάνει τα αρχιτεκτονικά αυτός το φροντίζει.

Τώρα σε υφιστάμενες κατασκευές για να γίνει έλεγχος παθητικής ή και κάποιες παρεμβάσεις πυροδιαμερισματωσης σίγουρα η γνώση και η εμπειρία του μηχανολόγου επαρκεί.

Ελλοχεύει όμως η πιθανότητα να μη επαρκεί σε μια μελέτη υφιστάμενου η πυροδιαμερισματωση για να έχει επάρκεια στην παθητική αλλά να πρέπει να γίνουν και κάποιες δομικές αλλαγές (πχ διάδρομοι διαφυγής κλπ) οπότε εκεί μπερδεύει πάλι το ζήτημα….

 


(Αν πρόσεξες ούτε καν αναφέρω τα αρχιτεκτονικά οι αρχιτέκτονες αφού είναι και αυτό διαδεδομένο ότι και η κομμώτρια μπορεί να κάνει αρχιτεκτονικά αφού είδε πολλά περιοδικά μόδας για τρίχες)

Και φυσικά η πηγή όλων αυτών των προβλημάτων όλα αυτά Άσχετα Επαγ. Δικαιώματα Σε Άσχετες ειδικότητες επειδή έκαναν μερικά μαθήματα.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω πως υπάρχει μία κάστα μηχανικών που (παρα)είναι ευνοημένη αλλά δε πρέπει να είμαστε ηττοπαθείς. Τα Η/Μ είναι μία σημαντικότατη πλευρά των κτιρίων που αλίμονο αν δεν αποτυπωθεί ή το κάνουν και αυτό οι ΠΜ / Αρχιτέκτονες...

Edited by stp78
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα των ΕΔ ξεκινάει από πολύ παλιά, τότε που όλοι εμείς δεν ήμασταν ούτε κάν κύτταρο σπέρματος και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Είναι ένας γόρδιος δεσμός που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος...Μπορεί να συζητάμε διάφορα να συμφωνούμε, ενίοτε να διαφωνούμε αλλά στην πράξη πορευόμαστε με αυτά που οι πρόγονοι μας φόρτωσαν. Για να αλλάξει κάτι χρειάζονται ανατρεπτικές τομές και πιστέψτε με σαν λαός δεν φημιζόμαστε για την αποφασιστικότητα και την ρίξη με δεσμούς του παρελθόντος σε όλους τους τομείς γενικά...

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε όμως για ένα νέο νομοσχέδιο που δεν είναι απαραίτητο να συνεχίσει στην ίδια πορεία. Πάντως στο σχέδιο νόμου που διάβασα δεν αναφέρει ειδικότητες μηχανικών. Έχασα κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Μιλάς για την ηλεκτρονική ταυτότητα φαντάζομαι. Μην ξεχνάς ότι δεν έχει ψηφιστεί, πρόσφατα ήταν σε διαβούλευση και ναι δεν ανέφερε ειδικότητες. Να σου θυμίσω πως στην αρχή και στον 4014 δεν ανέφερε ειδικότητες (ποιος ξεχνά το περιβόητο παράδειγμα συμπλήρωσης δήλωσης 4014 από μεταλλειολόγο). Στην συνέχεια το ΤΕΕ έδωσε διευκρινιστική με τις ειδικότητες.....ΠΜ,ΑΜ, ΑΤΜ τέλος....πέταξαν κάτι τεχνικές εκθέσεις σε τριτογενή για να μην φωνάζουν οι Η/Μ και τέλος.

Το ίδιο προβλέπω να γίνεται και τώρα....Μην έχεις μεγάλες βλέψεις γιατί μπορεί να απογοητευτείς μετά....

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, είμαι στο χώρο από το 1991. Δηλαδή 23 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω γνωρίσει συνάδελφο πολιτικό μηχανικό να έχει υπογράψει ΗΜ μελέτες/επιβλέψεις.

Παρότι 

 

Ν. 6422 ΦΕΚ 412 (28-11-1934) «Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Μηχανολόγου, του Ηλεκτρολόγου και του Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, ως και του Ναυπηγού»

 

Άρθρο 3 

Δι'απλάς μηχανολογικάς ή ηλεκτρολογικάς (ή ηλεκτρομηχανολογικάς) εγκαταστάσεις, ως αύται θέλουσι καθορισθή και καταταχθή δια των εκδοθησομένων Δ/των, συμφώνως των άρθ. 5 του παρόντος νόμου, επιτρέπεται η άσκησις του επαγγέλματος , άνευ όμως χρήσεως του τίτλου <διπλωματούχου μηχανολόγου> ή <διπλωματούχου ηλεκτρολόγου> ή <διπλωματούχου μηχανολόγουηλεκτρολόγου>, ή <διπλωματούχου ναυπηγού>: -  (Η εντός () φράσις διεγράφη δια του άρθ.  1 Ν.Δ 1150/1949).

1. <Εις τους πτυχιούχους μέσων ή κατωτέρων ανεγνωρισμένων τεχνικών Σχολών ημεδαπής ή αλλοδαπής ειδικότητος Μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου ή τους τεχνίτας πείρας, εφοδιαζομένους άπαντας δια σχετικών αδειών, ή πτυχίων αναλόγως της ειδικότητος και πείρας αυτών, εκδιδομένων παρά της αρμοδίας υπηρεσίας του Υπουργείου (Μεταφορών)> - ( Η περιοπτ. 1 αντικ. ως άνω δια του άρθ. 1 Ν.Δ.  1150/1949).

2. Αυτοδικαίως δε και άνευ της ως άνω αδείας του (επί της Συγκοινωνίας) Υπουργού εις τους κεκτημένους δίπλωμα Ανωτάτης Τεχνικής Σχολής ημεδαπής ή αλλοδαπής άλλων ειδικοτήτων

 

Στο Β.Δ. ΦΕΚ 82 (17-3-1950) «Περί διαιρέσεως, κατατάξεως και απογραφής των μηχανολογικών εγκαταστάσεων περί αδειών εκπονήσεως μελετών μηχανολογικών εγκαταστάσεων, επιβλέψεως εκτελέσεως και επιβλέψεως της λειτουργίας αυτών»

Άρθρο 2 : 

1.   "Αι ως άνω ειδικότητες του άρθρ. 1 των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, προκειμένου περί εκπονήσεως μελετών μηχανολογικών εγκαταστάσεων, χαρακτηρίζονται ως απλαί εις τας ακολούθους περιπτώσεις:

α)   Εφ' όσον δεν διαθέτουσι συνολικήν κινητήριον ισχύν μείζονα των 50 ΗΡ, μη συνυπολογιζομένης υπαρχούσης εφεδρικής τοιαύτης.

β)   Εφ' όσον δεν διαθέτουσιν ατμολέβητα μείζονα της συμφώνως προς τας διατάξεις του από 20.11.1911 Β.Δ/τος "περί ατμολεβήτων" Γ' κατηγορίας.

γ)   Εφ' όσον η αξία της μηχανολογικής εγκαταστάσεως πλην των κτιρίων, δεν είναι μεγαλυτέρα των (300.000) δραχμών (Το ανωτέρω εντός () ποσόν αυξήθηκε σε 1.000.000 δραχμές, από την παρ. 1 του άρθρου μόνου Π.Δ. 902 της 8-12/22-12-75, ΦΕΚ Α' 287).

δ)   Εφ' όσον η ποσότης των εναποθηκευομένων υγρών καυσίμων δεν είναι μείζον των 10 τόννων.

ε)   Εφ' όσον το μέγεθος της εγκαταστάσεως κεντρικής θερμάνσεως δεν είναι μείζον των 40.000 θερμομονάδων.

ς)   Εφ' όσον πρόκειται περί κοινών καμίνων διακοπτομένης λειτουργίας (ασβεστοκάμινοι, κάμινοι ξηράνσεως ή αποστάξεως ξύλων, εψήσεως δομικών υλικών κλπ.), ως και κλιβάνων αρτοποιίας.

 

Και βέβαια θα συμφωνήσω πως δεν είναι δουλειά μας να μελετάμε/επιβλέπουμε ΗΜ μελέτες/εγκαταστάσεις....

 

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ άρα έχετε δικαιώματα σε Η/Μ εγκαταστάσεις αξίας έως 2934.71€. Για αυτές τις περιπτώσεις νομίζεις πως γίνετε όλοι η συζήτηση;

Link to comment
Share on other sites

.....Μια μικρή επισήμανση δική μου σε αυτό.

......Η παθητική σωστό και ορθό είναι να την προβλέπει ο μελετητής που κάνει την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου.

.....

Και φυσικά η πηγή όλων αυτών των προβλημάτων όλα αυτά Άσχετα Επαγ. Δικαιώματα Σε Άσχετες ειδικότητες επειδή έκαναν μερικά μαθήματα.

 

Προφανως ο Αρχιτεκτονας στο σχεδιασμο θα πρεπει να εχει σχεδιασει εκτος των αλλων και βαση τις απαιτησεις περι παθητικης πυροπροστασιας. Θα μπορουσε αν θελεις η μελετη παθητικης να ειναι ενα συμπληρωμα των αρχιτεκτονικων (σε νεα κτιρια).

Ομως

Πολλες φορες οι απαιτησεις της παθητικης επηρρεαζονται απο την ενεργητικη (και το αντιστροφο).

Οταν χρειαστει να γινουν δομικες αλλαγες (υφισταμενα) μπορει καλλιστα ο ΜΜ να δηλωσει αναρμοδιος ή να συνεργαστει με ΠΜ/ΑΜ.

 

Στην πραξη εχω δει οι ελεγχοι των παθητικων στην πολεοδομια να γινεται (πολλες φορες) απο ΜΜ/ΗΜ.

Πολλλοι αρχιτεκτονες εχουν μαυρα μεσανυχτα απο πυροσπροστασια (και απο στατικα......)  και δεν ειναι ικανοι να κανουν την μελετη.

 

Τελος, αν συγκρινουμε τι δικαιολογιες προτασσονται απο ΠΜ για να εχουν δικαιωμα σχεδον σε ολο το φασμα του αντικειμενου του μηχανικου, τοτε πιστεψε με οι ΜΜ θα επρεπε οχι μονο να εχουν δικαιωμα στην παθητικη αλλα και σε σταικα και πολλα αλλα.....

 

 

Συνάδελφοι, είμαι στο χώρο από το 1991. Δηλαδή 23 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω γνωρίσει συνάδελφο πολιτικό μηχανικό να έχει υπογράψει ΗΜ μελέτες/επιβλέψεις...........

 

Αντιθετως γνωριζω περιπτωσεις οπου εχουν υπογραψει ακομα και ΗΜ μελετες που ΔΕΝ εχουν δικαιωμα.

 

Το θεμα ομως ειναι και τι εννουμε ΗΜ.

 

2 παραδειγματα :

1) Με ποια λογικη το ΠΕΑ (το αποτελσμα του οποιου ειναι μοναδες ενεργειας) δεν ειναι ΗΜ. Παρακαλω μην αρχισεται το παραμυθι με το κελυφος.....

ΝΑ το παω και παρακτω αν δεν σε πειθω. ΠΕΑ για συστηματα θερμανσης/ ψυξης απο ΠΜ??????!!!!!!!!!!

 

2) Εχεις δει σε δημοσια εργα πως συντασσουν τους προϋπολογισμους και τι αντικειμενο δινουν στα ΗΜ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.