Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθόρμητη ερώτηση περί επαγγέλματος!


ela_is23

Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας, δούλευα εδώ και κάμια 10ετία πάνω στα στατικά, τώρα κάνω το βήμα να ανοίξω ένα δικό μου γραφείο. Στον τομέα μου είμαι μπορώ να πω έμπειρος, έχω δει έργα μικρά-μεγάλα, ενδιαφέροντα και μη. Έχω όμως αγχωθεί. Πως θα με βρίσκουν επίδοξοι πελάτες? Οι υπηρεσίες που θα παρέχω θα είναι γενικά περί αδειών, αυθαίρετα, κάνα τοπογραφικό και ίσως και κατασκευή.

Κυρίως ανησυχώ για τα εξής:

 

1. Θα έρθει κάποιος έτσι βλέποντας μία πινακίδα ή μία καταχώρηση στην εφημερίδα να του κάνω κάτι, πχ μία δήλωση νομιμότητας (δε βλέπω να κινούνται οι δουλειές της προκοπής αυτή την περίοδο)? Ή θα πρέπει να έχω δημιουργήσει ένα δίκτυο γνωριμιών και υποψήφιων πελατών, που δεν έχω.

2. Εγώ θα πω ότι κάνω και κατασκευή. Άντε να έρθει κάποιος και να πει, μάγκα με πόσο το τμ θα μου χτίσεις. Τι θα του πω, κάτσε να το ψάξω, να κάνω έναν αναλυτικό προϋπολογισμό, να υπολογίσω εργατικά, ΙΚΑ κλπ, να βάλω 10% απρόβλεπτα και σε κάμια διετία έλα να σου πω!

 

Δεν ξέρω βρίσκομαι σε απόγνωση, οικονομικά μιλάω. Και δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, να κάνω αυτή την κίνηση με το σχετικό ρίσκο (ενοίκια, εξοπλισμός, έπιπλα κλπ), ή να κάτσω να κλάψω τη μοίρα μου!

Οι πιο έμπειροι ας γράψουν κάτι. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Θα μιλήσω ως κάποιος που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντί σου γιατί δεν έχω δικαίωμα υπογραφής κάποιων πραγμάτων και γιαυτό και τελικά δεν ασχολήθηκα... ειδικά με τα στατικά, έχω φίλο και συνεργάτη τουλάχιστον 10 χρόνια.

 

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι για κάθε δουλειά, μικρή ή μεγάλη έχανα σημαντικά ποσά έτσι, δεν το μετάνοιωσα ποτέ που άνοιξα γραφείο... (ΟΚ, μη λέω ψέματα, τη τελευταία 2ετία μου έρχονται στιγμές αμφιβολίας...)

 

Λοιπόν, η ερώτηση για το αν μπαίνει κάποιος στο γραφείο σου από πινακίδα, δεν έχει απάντηση. Σίγουρα δεν κλείνεις δουλειές με τη μεγάλη και ωραία πινακίδα κι αυτό γιατί σε κανένα δε περισσεύουν οπότε θα ψάξει και αλλού. Είναι όμως αναγκαία και θα σε συμβούλευα όταν τελικά αποφασίσεις τί υπηρεσίες θα παρέχεις, να σκεφτείς και τη διαφήμιση... Υπάρχουν και φτηνοί τρόποι.

 

Για απλές δουλειές όπως ο ν4014 κάποιος θα προτιμήσει να πάει σε κοντινό μηχανικό, για να μη χάνει και ο ίδιος το χρόνο του.

Τα στατικά τα ξεχνάς... όπως δούλευες θα δουλεύεις... κανείς δεν μπαίνει στο γραφείο σου για στατικά εκτός αν είναι συνάδελφος που ψάχνει συνεργασία.

 

Είσαι υπερβολικός στο θέμα της "διετίας" που αναφέρεις... νομίζω σε 8-9 μήνες θα έχεις απαντήσει :) :)

Σοβαρά τώρα, νομίζεις ότι δεσμευόμαστε απέναντι στο πελάτη για κόστος ανά τ.μ. έτσι στα κουτουρού;;;

Εγώ πάντως ακόμη και για τη μικρότερη εργασία έχω την εξής μέθοδο...

Επίσκεψη, συζήτηση, σχεδίαση, προσφορά.... Κόπος τζάμπα πολλές φορές αλλά σε σώζει από παρεξηγήσεις. Η διαμόρφωση μιας προσφοράς ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού δεν είναι αντικείμενο αποστήθισης, κάθεσαι, σκέφτεσαι, σχεδιάζεις, βρίσκεις εναλλακτικές προτάσεις και μετά παρουσιάζεις μια γκάμα προσφορών στο πελάτη. Αλλο να πείς γενικολογώντας αυτό που γράφεις, δηλαδή "Το βλέπω φίλε για 1000 €/τ.μ. και καμιά διακοσαριά ένσημα... βάλε και κανά 10άρι χιλιάδες τα απρόβλεπτα..." και άλλο να κάνεις υπολογισμούς...

 

Επειδή αναφέρεις ενοίκια και εξοπλισμό, πρέπει να σου πώ ότι δεν είναι καλή περίοδος. Αυτό όμως θα το αποφασίσεις μόνος σου...Δες πρώτα τις επιλογές του να έχεις έδρα το σπίτι σου, να εκτυπώνεις σχέδια σε φωτοτυπάδικο κλπ...

Edited by JTB
Link to comment
Share on other sites

Φίλε, δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά δεν είναι καιρός για ανοίγματα...

Αν έχεις κάτι σταθερό (δουλεύεις σε κάποια εταιρεία υποθέτω?) κάτσε προς το παρόν...

Αν δεν έχεις κάποιο δίκτυο γνωριμιών και πρέπει να το στήσεις από την αρχή, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα (αυτό ήταν δύσκολο τους καλούς καιρούς...)

Link to comment
Share on other sites

οχι από την εταιρία έχω φύγει... Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας πάντως, ευχαριστώ JTB και Γιάννη!

Edited by ela_is23
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι γεια σας, δούλευα εδώ και κάμια 10ετία πάνω στα στατικά, τώρα κάνω το βήμα να ανοίξω ένα δικό μου γραφείο. Στον τομέα μου είμαι μπορώ να πω έμπειρος, έχω δει έργα μικρά-μεγάλα,

Κάντην όσο μπορείς πιο γρήγορα από στατικές μελέτες. Δεν αξίζουν τον κόπο (αμοιβή).

Edited by man21
Link to comment
Share on other sites

Ωραία και man21 με τι να ασχοληθώ? Μηχανικός είμαι, έχω υπερ-ειδικευτεί σε στατικά (μεγάλα έργα στην Αγκόλα και τη Λιβύη) και τώρα πρέπει να κάνω ένα βήμα. Με τι να ασχοληθώ? Μπορώ βέβαια να κάνω σκάλες, να τις καθαρίζω εννοώ...

Link to comment
Share on other sites

σε τέτοια περίπτωση (εξειδίκευση) τι να το κάνεις το γραφείο;

το πιο καλό που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τρόπο να δικτυωθείς με μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν αντίστοιχα έργα και μελέτες

 

Γνωρίζω συνάδελφο Π.Μ ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε μελέτες περιβαλλοντικών έργων που ούτε καν γραφείο δεν είχε ούτε και έχει (επί 15 χρόνια)

Δουλεύει αποκλειστικά στο σπίτι του

τώρα αν με ρωτήσεις που είναι το σπίτι του;-είναι σε ένα πολύ μικρό χωριό της περιοχής μου

Από δουλειές δεν προλάβαινε (αναφέρομαι σε κανα 2 χρόνια πριν)

είχε και τουλάχιστο άλλους 2 υπαλλήλους Π.Μ

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο ΚΑΝΑ. Φτιάχνεις και ένα σαιτ στο ιντερνετ που είναι φτηνό και όπου γράφεις τι θα κάνεις και είσαι κομπλέ.

 

Επίσης το έχω ειδίκευση σε στατικά δεν λέει τίποτα. Ξέρεις καλά μεταλλικά ? Έχεις σοβαρό πρόγραμμα ? Είσαι γρήγορος και βγάζεις οικονομικές και σωστές μελέτες ? Ή πάλι ΚΑΝΕΠΕ ξέρεις ? Το να ξέρεις απλά μπετά για πολυκατοικίες που τα κάνουν και οι αρχιτέκτονες με τον νόμο του Φ+2 δεν λέει και πολλά.

 

Γνωριμίες πάντως ξεκινάνε από το πανεπιστήμιο. Τώρα να έρθεις από το πουθενά εγώ σου λέω το ιντερνετ είναι μία καλή λύση και να στείλεις βιογραφικά σε εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο σου. Δεν χρειάζεται γραφείο σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί δεν θα αφορά πελάτες που θα έρχονται στο γραφείο σου αλλά θα συνεργάζεσαι με επαγγελματίες που θα σε καλούνε.

 

Αν θες να ασχολείσαι όμως με ΠΕΑ, 4014 και γενικές παροχές υπηρεσιών μηχανικού θα πρέπει να έχεις γραφείο κατ' εμέ. Αλλά δεν ξέρω και εάν αξίζει να νοικιάσεις χώρο για κάτι τέτοιο αυτήν την εποχή. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνεις γνωριμίες με μεσίτες. Και πάλι μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι και να σου φέρνει δουλειές ο μεσίτης.

Link to comment
Share on other sites

Στη θέση σου με τέτοια εμπειρία θα κοιτούσα να χωθώ σε κάποια εταιρεία.... Δύσκολοι καιροί για ξεκίνημα από μόνος σου. Αν πάλι επιμένεις καλύτερα ξεκίνα από το σπίτι σου (να μην έχεις έξοδα γραφείου) και δες αν τσουλάει.... Καλύτερη διαφίμηση από το ίντερνετ δεν υπάρχει. Θα εκπλαγείς το τι μπορεί να πετύχεις... Δες πως διαχειρίζεσαι τους πελάτες με αυτό τον τρόπο και αν αρχίσει και κυλάει την κάνεις για γραφείο, συνεργάτες κτλ...

Θα διαφωνήσω με τον ΝΙκ. Προσωπικά δεν έχω γραφείο, αλλά όσον αφορά τα ΠΕΑ πχ, έχω έναν μικρό κύκλο γνωριμιών και πάω αρκετά καλά. Το ίδιο φαντάζομαι μπορεί να γίνει και για τα αυθαίρετα. Αν έχεις ανθρώπους-συνεργάτες που να σου δίνουν δουλειά δεν χρειάζεσαι γραφείο

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι λέτε και σας ευχαριστώ που τα μοιράζεστε. Όντως μία σελίδα στο ιντερνετ είναι η καλύτερη ιδέα. Και αναλόγως βλέπουμε. Ό,τι και όταν έρθει. Έτσι βέβαια υπάρχει περίπτωση να ασχολούμαι με αυθαίρετα μόνο ή μόνο με άδειες ή πολεοδομίες ή δεν ξέρω γω τι, πάντως είμαι διατεθειμένος να πάω εκεί που με πάει.

btw ikaros13, σκεφτόμουν να παρακολουθήσω το σεμινάριο για Ενεργειακός. Θα ήθελα να ξέρω ο βασικός εξοπλισμός για τη σύνταξη του ΠΕΑ τι κόστος έχει. Πρέπει να πάρω ας πούμε και θερμοκάμερα που από ό,τι είδα είναι λίγο τσιμπημένη? Είναι υποχρεωτικό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.