Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση γραμμών


deas

Recommended Posts

Καλημέρα

 

Έχω μια περίπτωση όπου σε μια εξοχική κατοικία θέλουν να κατασκευάσουν ένα δίκτυο φωτισμού/ρευματοδότησης στον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς να βάλουν κοινόχρηστο ρολόι.

 

Η κατοικία έχει τριφασικό ρολόι και σκέφτομαι να πάρω απο το ρολόι με ενδιάμεσο μετρητή ράγας ένα 5Χ2,5mm το οποίο θα καταλήξει σε επίτοιχο πινακάκι 2 σειρών ασφαλισμένο με αυτόματο τριπολικό διακόπτη 16Α ρελέ διαρροής 30mA και τρείς αυτόματους των 16Α μία για κάθε φάση.

Το πινακάκι θα φέρει συνολικά 3 γραμμές, μια γραμμή φωτισμού των 10Α (ΝΥΜ 5Χ1,5mm) και δύο γραμμές ρευματοδοτών (ΝΥΜ 3Χ2,5mm)

 

Tο ερώτημα μου είναι το εξής,

απο την στιγμή που οι δύο γραμμές είναι 16Α μπορώ να τις ασφαλίσω κατευθείαν επάνω στον 16άρη αυτόματο των δύο φάσεων χωρίς να βάλω ασφάλεια γραμμής παρα μόνο στην τρίτη που είναι μόνο για φωτισμό (10Α) ??

Edited by deas
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα να πούμε ότι στο μετρητή απαγορεύεται να επεμβαίνει οποιοσδήποτε άλλος εκτός της ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, είναι εντελώς λάθος, εκτός κανονισμών και ανεύθυνο να χρησιμοποιήσεις καλώδιο παροχικό διατομής 2,5 mm² από την έξοδο της ασφάλειας του τριφασικού μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ.

Εξήγησε στον πελάτη ότι αυτό δε γίνεται και τις επιπτώσεις που θα μπορέσει να έχει (πυρκαγιά κτλ).

 

Καλύτερα να φωνάξεις έναν ηλεκτρολόγο, γιατί το όλο σκεπτικό είναι λάθος.

Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις έναν υποπίνακα ο οποίος να τροφοδοτείται από τον Γ.Π. της οικίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους

 

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με μια ΕΗΕ.

 

Υπάρχει κάποια νομοθεσία που να με περιορίζει από το να συνδυάσω καλώδια διαφορετικών διατομών στο ίδιο κανάλι π.χ. σε μια γραμμή με καλώδιο 2.5mm2 θέλω να προσθέσω ένα φωτιστικό σημείο και ένα διακόπτη και να χρησιμοποιήσω 1.5mm2 καλώδιο μιας και όλα θα περάσουν από σωλήνα φ13.5. Στην ουσία αυτό που θέλω να κάνω είναι η οριζόντια γραμμή από το πίνακα μέχρι τα κουτιά διακλάδωσης να είναι 2.5mm2 και οι κάθετες γραμμές από τα κουτιά διακλάδωσης στις πρίζες και στους διακόπτες να είναι 1.5mm2.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

η νομοθεσια που αναφερεις ειναι ο ΕΛΟΤ 384.

 

Αν η προστασια του αρχικου αγωγου δεν ακλυπτει τον αγωγο με την μικροτερη διατομη τοτε δεν μπορεις να το κανεις. Ή θα πρεπει να ασφαλιεσεις στην διακλαδωση. ΚΑι οι ασφαλειες δεν μπαινου νστα κυτια διακλαδωσης.....

Link to comment
Share on other sites

Με μια πρόχειρη ματιά στο πρότυπο δεν είδα να το αποκλείει. Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό όμως? Για τις γραμμές που αφορούν τον φωτισμό, οκ. Για τους ρευματοδότες είναι παράλογο, με δεδομένο ότι η γραμμή πρέπει να ασφαλιστεί με 10Α μικροαυτόματο.

 

edit] έγραφα μαζί με τους συναδέλφους

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το χρόνο σας αλλά το ξανασκέφτηκα και τελικά είναι λίγο άκυρο γιατί άμα βάλω 16Α ασφάλεια και κάποιος συνδέσει πχ μια σόμπα μερικά ΚW το 1.5 θα πάει περίπατο χωρίς να πέσει η ασφάλεια….

 

Οπότε πάμε σε μια άλλη ερώτηση 5 αγωγοί 2.5mm (φάση + ουδέτερος + γείωση + 2 καλώδια διακοπτών) μπαίνουν σε φ13.5 σωλήνα η θα πρέπει τελικά να τα ξηλώσω όλα και να περάσω καινούριους σωλήνες φ16;;;

 

Ευχαριστώ

Edited by ago
Link to comment
Share on other sites

το πρότυπο hd 384)σου επιτρέπει να περάσεις από την ίδια σωλήνα 2 διαφορετικές γραμμές που ασφαλίζονται από 2 διαφορετικές ασφάλειες το θέμα είναι όμως, εάν χωράνε (?) χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.