Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο που έχει αλλάξει χρήση


kostas K

Recommended Posts

Πώς αντιμετωπίζουμε υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήση;

Μέχρι στιγμής είχα τύχει σε μία νέα μεζονέτα, όπου είχα τη μελέτη θερμομόνωσης που έδειχνε ότι το υπόγειο ήταν μονωμένο, οπότε πήρα τιμές από τη μελέτη.

Επίσης μου είχε τύχει υπόγειο σε κτήριο του ΄82, όπου δεν είχα μελέτη, και η αλλαγή χρήσης έγινε πρόσφατα, ενώ για 20 χρόνια το σπίτι αποθήκη προφανώς. Εκεί θεώρησα τους τοίχους αμόνωτους.

Ωστόσο τώρα μου έτυχε μεζονέτα καινούρια όπου είναι προφανές ότι το υπόγειο κατασκευάστηκε για να γίνει κατοικήσιμο άμεσα, δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω ότι εφαρμόστηκε η μελέτη, η οποία όμως δεν γνωρίζω αν έδειχνε το υπόγειο θερμομονωμένο ή όχι. Ούτε με τη συνήθη πρακτική μπορώ να πάω, γιατί τα τοιχεία υπογείου συνήθως ήταν αμόνωτα μέχρι τώρα, αλλά όχι πάντα. Σκέφτομαι να πάρω τιμές από ΚΘΚ και για το υπογείο. Κάποια άλλη γνώμη;

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες "καινούρια" πόσο δηλαδή; Η οικ. άδεια του πότε είναι; Πάντως, λίγο απίθανο μου φαίνεται να έδειχνε η μελέτη θερμομόνωσης (αν ήταν πριν την εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ.) θερμομονωμένο υπόγειο (κατακόρυφα δομικά στοιχεία και δάπεδο). Για τους υπόλοιπους ορόφους, εντάξει να μην έχεις λόγους αμφισβήτησης εφαρμογής της μελέτης. Για το υπόγειο όμως; Βέβαια η λογική λέει πως αν εκ των προτέρων προοριζόταν για κατοικήσιμος χώρος, θα έλαβαν μέτρα για τη θερμομόνωσή του, άσχετα με το αν δεν περιλαμβανόταν στη μελέτη. Ωστόσο για το δάπεδό του προσωπικά θα αμφέβαλα. Αν βρεις τίποτα παραστατικά (δελτία αποστολής, τιμολόγια) ίσως να βγάλεις κάποια συμπεράσματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Επαναφέρω το θέμα γιατί τώρα έχω και γω μια αντίστοιχη περίπτωση με άδεια του '02 και τελείωμα το '04

 

Το θέμα είναι οτι στη δική μου περίπτωση τα τοιχεία του υπογείου τα θεωρώ αμόνωτα και τα θεωρώ τέτοια γιατί στο σχέδιο το πάχος είναι 0,20 και στη πραγματικότητα 0,35.

Όμως το οτι είναι 0,35 αυτό δεν οφείλεται στη προσθήκη του μονωτικού αλλα στο ότι ο μηχανικος έχει αυξήσει το πάχος του, λόγω μελλοντικής προσθήκης αλλων 2 ορόφων, πέραν του υπάρχοντος ισογείου (το βρίσκω λογικό λόγω αύξησης μελλοντικών φορτίων)

 

Ο μηχανικός της άδειας και ο ιδιοκτήτης, δεν θυμούνται αν μπήκε μόνωση (ούτε και ο ιδιοκτήτης έχει τιμολόγια για το σύνολο του κτηρίου) για να τσεκάρω αν και που μπήκε μόνωση στο υπόγειο, εντάξει για το ισόγειο υποθέτω οτι θα έβαλαν, αλλα δεν με απασχολεί ...

 

Και τώρα η ερώτηση ... επειδή στα κτήρια μετά το '81 πρέπει να κάνουμε κλίκ στο ''θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων'', στη προκειμένη περίπτωση μου παίζει σημαντικό ρόλο να το τσεκάρω, αφού ήδη τα θεωρώ αμόνωτα ?

 

Πάντως απο δοκιμή που έκανα, όταν το τσεκαρω μου αλλάζει κατηγορία (εννοείται) προς τα κάτω ...

 

Τι κανω ?

 

Κάποιος συνάδελφος που έχει αντίστοιχη εμπειρεία μπορεί να βοηθήσει ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Πέραν του πάχους, μπορείς να ελέγξεις αν υπάρχει μόνωση από τον ήχο (για το φέροντα οργανισμό μόνο, διότι στις τοιχοποιίες δεχόμαστε έστω kmax αφού δεν είναι εύκολος ο έλεγχος).

Στα κτίρια (γενικώς) κλικάρουμε τη θ.κ.δ.σ. ΜΟΝΟ αν τα αντίστοιχα δομικά στοιχεία (κυρίως τοιχοποιίες) είναι μονωμένα.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, σου λέω πως υποτυπώδης εφαρμογή θερμομονώσεων (σε τοίχους και οροφές), άρχισε να γίνεται μετά τα μέσα της δεκατείας του 80. Σε φέροντα οργανισμό, μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 (χοντρικά), και σε δάπεδα, μετά τον ΚΕΝΑΚ. 

Link to comment
Share on other sites

@dib

Άποψή μου που την εφαρμόζω γενικά, είναι προσαύξηση κατά 0,10 [W/(m2*K)] με το χέρι, και μόνο σε όσα αδιαφανή θεωρώ μονωμένα (κατακόρυφα και οριζόντια), εκτός από αυτά που είναι σε επαφή με το έδαφος. Το κουτάκι το αποφεύγω, όπως κι ο διάολος το λιβάνι.

Στην περίπτωσή σου, αν το κλικάρεις θα σου προσαυξήσει και τα αμόνωτα, οπότε λογικό είναι να σου καταβαραθρώνει το κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επανέρχομαι μετά απο 10 μέρες περίπου που εκδόθηκε το συγκεκριμένο ΠΕΑ (γιατί έχει πέσει λίγο δουλίτσα για να μαζέψουμε κανά ευρώ) γιατί χρωστάω μια απάντηση στο @teris και στο @panos-vicius για τις απαντήσεις σας στο ερώτημα που έκανα στο #3 και σας ευχαριστώ και τους 2...

 

Τελικά βρέθηκαν όλα τα τιμολόγια της οικοδομης και διαπιστώθηκε οτι τόσο τα θαμμένα όσο και τα εκτεθειμένα τμήματα των τοιχείων του υπογείου ήταν αμόνωτα, οπότε στο 2ο σενάριο που θεώρησα να γίνει εξωτερική θερμομόνωση, υιοθέτησα την άποψη του @panos-vicius κάνωντας την προσαύξηση με το χέρι μόνο στα μονωμένα και όλα καλά...

 

Και πάλι σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, είναι το πιο κοντινό θέμα που βρήκα γι'αυτό γράφω εδώ:

Υπόγειος βοηθητικός χώρος μετετράπη από αποθήκη σε κατοικία. Δηλώθηκε δε και με τον Ν.4178/2013. Η οικοδομική άδεια είναι του 2006 και η μετατροπή έγινε αμέσως (δλδ με την κατασκευή του κτιρίου). Ακόμη δεν έχω μεταβεί για αυτοψία, και η πρώτη ερώτηση είναι ενδεχομένως χαζή:

1. εκδίδουμε κανονικά πεα σε αυτή την περίπτωση με χρήση κατοικίας ή υπάρχει κάποιο "κόλλημα" λόγω της χρήσης που είχε ο χώρος στην άδεια?

2.στην μελέτη θερμομόνωσης της εποχής (ΚΘΚ) το υπόγειο δεν είχε συμπεριληφθεί, δηλαδή δεν υπήρχε πρόβλεψη για μόνωση των περιμετρικών τοιχείων του (δεν ξέρω ακόμη αν  κάναν τα τοιχία εξ'ολοκλήρου από μπετόν, ή μπετόν μέχρις ενός ύψους και τούβλο από εκεί και πάνω, όπως δυστυχως συνηθίζουν- όπως είπα αύριο θα γίνει η αυτοψία) και τηςπλάκας δαπέδου του.

Σε αυτή την περίπτωση μπορώ απ'ότι καταλαβαίνω να κάνω χρήση των πινάκων 3.4α 3.4β θεωρωντας τα στοιχεία μου (προφανώς εάν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι) ως αμόνωτα, παρόλο που το κτίριο κατασκευάστηκε το 2006?

Σας ευχαριστώ θερμά!!

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

1. εκδίδουμε κανονικά πεα σε αυτή την περίπτωση με χρήση κατοικίας ή υπάρχει κάποιο "κόλλημα" λόγω της χρήσης που είχε ο χώρος στην άδεια? Το ΠΕΑ δεν εξετάζει νομιμότητα αλλά χρήση του χώρου. Όμως αφού έχει δηλωθεί με το Ν. 4178 θα πρέπει να καταχωρήσεις στο σύστημα το α/α του έργου και τους αριθ. πρωτοκόλου της ένταξης στο 4178  (αν θυμάμαι καλά).

2.στην μελέτη θερμομόνωσης της εποχής (ΚΘΚ) το υπόγειο δεν είχε συμπεριληφθεί, δηλαδή δεν υπήρχε πρόβλεψη για μόνωση των περιμετρικών τοιχείων του (δεν ξέρω ακόμη αν  κάναν τα τοιχία εξ'ολοκλήρου από μπετόν, ή μπετόν μέχρις ενός ύψους και τούβλο από εκεί και πάνω, όπως δυστυχως συνηθίζουν- όπως είπα αύριο θα γίνει η αυτοψία) και τηςπλάκας δαπέδου του.

Σε αυτή την περίπτωση μπορώ απ'ότι καταλαβαίνω να κάνω χρήση των πινάκων 3.4α 3.4β θεωρωντας τα στοιχεία μου (προφανώς εάν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι) ως αμόνωτα, παρόλο που το κτίριο κατασκευάστηκε το 2006? Ναι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους ανωτέρω πίνακες, με την προυπόθεση οτι θα είναι εξ ολοκλήρου αμόνωτοι.

Απο προσωπική εμπειρεία σε αντίστοιχες περιπτώσεις, πιστεύω οτι αφου εξ αρχής έγινε μετατροπή του χώρου σε κατοικία, θα υπάρχει κάποιο είδος μόνωσης, τόσο στα τοιχία απο μπετόν (πιθανόν στην εσωτερική πλευρά του) όσο και στο τμήμα του τοιχίου που εξέχει του εδάφους (ενδιάμεσα στα τούβλα). Αυτά όμως πρέπει όμως να το επαληθεύσεις.

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα dib και σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πάνω-κάτω αυτά είχα στο μυαλό μου. Άντε τώρα να δούμε τί ταρζανιές θα πρέπει να κάνουμε πάλι για να δούμε αν βάλαν μόνωση στα περιμετρικά τοιχεία...Εις αύριον τα νεώτερα. Καλό βράδυ..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.