Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος Μηχανικός - απορίες περί μισθολογικών


giorgos_ag

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

είμαι νέος πτυχιούχος Μηχανικός και μόλις έκλεισα μια δουλειά στον τομέα των ΑΠΕ(ανεμογεννήτριες). Στην εταιρία που θα δουλεύω (ξεκινάω σε 2 εβδομάδες) με ενημέρωσαν ότι θα έχω 6μηνη σύμβαση ,θα αμοίβομαι με τον βασικό μισθό και θα έχω μπλοκάκι. Οι εξετάσεις για το ΤΣΜΕΔΕ ειναι την άλλη εβδομάδα οπότε και θα γραφτώ.

Μερικές απορίες: εν έτη 2012 ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις για τους Μηχανικούς?διότι δεν μπορώ να βρω άκρη στο Ιντερνετ. Και αν ναι είναι η σύμβαση του 2011?

http://www.omed.gr/el/index.php?module=mysse&action=data&myid=96

Δηλαδή ο βασικός μισθός μου θα ειναι αυτός?

Μπορούν να με προσλάβουν σε θέση μη μηχανικού ενώ ειμαι εγγεγραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ?

Υπάρχει περίπτωση να αμοίβομαι με τον βασικό μισθό Π.Ε ή ανειδίκευτου?

 

Πήρα τηλέφωνο στο ΤΕΕ και μου τα μασάγανε και εκεί.Δεν ξέρανε να μου πούνε ακριβώς.

 

Υ.Γ μου ζητήσανε μια φόρμα με τα στοιχεία μου καθώς και τη συλλογική σύμβαση εργασίας στην οποία ανήκω.

 

Τα χαρτιά από το ΤΣΜΕΔΕ μπορώ να τα πάρω άμεσα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

 

Πήρα τηλέφωνο στο ΤΕΕ και μου τα μασάγανε και εκεί.Δεν ξέρανε να μου πούνε ακριβώς.

 

Έτσι όπως έχεις γράψει το μήνυμά σου μάλλον εσύ έχεις ακόμη πολλά να μάθεις και όχι το ΤΕΕ...

 

Ξεκαθάρισε κατ' αρχάς αν θα είσαι μισθωτός ή αν θα αμείβεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, διότι αναφέρεσαι σε μισθούς μεν, αλλά κάνεις μνεία και του μπλοκ αποδείξεων...

 

Επίσης, κάνε μία αναζήτηση στο φόρουμ, διότι σχετικά νήματα υπάρχουν πολλά. Εκεί θα βρεις έτοιμες απαντήσεις για κάθε απορία που θα μπορούσες να έχεις.

 

Στην συνέχεια, τα ξαναλέμε...

 

Link to comment
Share on other sites

Επίσης κάτι άσχετο

συνάδελφε αν είσαι από πολυτεχνική σχολή είσαι διπλωματούχος και όχι πτυχιούχος. μην υποβαθμίζεται τον πενταετή κύκλο σπουδών

Link to comment
Share on other sites

Αφού αναφέρεις τη λέξη μπλοκάκι, ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΜΙΣΘΟ αλλά ΑΜΟΙΒΗ. Και επειδή είσαι ακόμα νέος συνάδελφος, ο διαχωρισμός αυτών των 2 δεν είναι επουσιώδης όπως ίσως σου φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

 

Ο μισθωτός έχει αρκετά δικαιώματα που δεν έχει ο "συνεργάτης" που αμοίβεται για τις υπηρεσίες του. Οι συλλογικές συμβάσεις αναφέρονται σε μισθωτούς. Σε αυτούς που αμοίβονται με μπλοκάκι, η αμοιβή είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και μόνο.

 

Το ότι σου ζητήθηκε να τους προσκομίσεις στοιχεία για τη συλλογική σύμβαση που καλύπτει την ειδικότητά σου πάντως, είναι ευοίωνο.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις..

οπότε είμαι διπλωματούχος μηχανικός πρώτον.

Δεύτερον όταν λες AlexisPap ότι εγώ έχω να μάθω και όχι το ΤΕΕ έχεις δίκιο,αλλά εγώ μόλις βγαίνω στην αγορά εργασίας,και όχι αυτοί που δουλεύουν εκεί, οπότε περιμένω μια σαφή απάντηση και όχι απαντήσεις του τύπου οι συμβάσεις δεν ισχύουν αλλά είναι και σχετικό αυτό.Έτσι δεν βγάζω άκρη.

Τρίτον nikmmech ευχαριστώ πολύ για την απάντηση κατάλαβα τι εννοείς.

Μια τελευταία ερώτηση μόνο, αν π.χ αμοίβομαι με μπλοκάκι μπορεί ο εργοδότης μου να καθορίσει την αμοιβή μου μπορεί να μου δώσει ξέρω γω 500 ευρώ και από αυτά να πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ και μόνος μου.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε υπολόγισε ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου, δες τι λεφτά σου προτείνουν και πράξε αναλόγως.

 

Μπλοκάκι σημαίνει ότι έχεις τις φορολογικές υποχρεώσεις ελεύθερου επαγγελματία. Υπάρχουν στο φορουμ αρθρα όπως και οδηγοί στο τεε.

Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι μισθωτός με ΤΣΜΕΔΕ, τα πράγματα είναι απλά...Συμφωνείς στον μισθό σου (δεν είναι απαραίτητο να είναι βάση συλλογικής σύμβασης) και ο εργοδότης αναλαμβάνει να πληρώνει και το ταμείο σου.

Αν είσαι με μπλοκάκι όλα είναι θέμα συμφωνίας...Πχ το ύψος του μισθού σου, αν σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το μερίδιο που αναλογεί να πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ, ή ακόμη και να σου πληρώνει αυτός το ΤΣΜΕΔΕ.. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, βγάλε κομπιουτεράκι και δες τα νούμερα αν σε συμφέρουν...Επίσης πολύ σημαντικό αν θα λαμβάνεις 12 ή 14 μισθούς, ημέρες άδειας κτλ..

Link to comment
Share on other sites

Καλυτερα να μην τον μπερδεύουμε με ποιος πληρώνει το τσμεδε. Το τσμέδε σου φίλε μου είναι στην υποχρεώσή σου να το πληρώνεις. Εσύ θα κόβεις κάποια ποσά σε χ αριθμό αποδείξεων για μία χρονιά. Εκεί θα πληρώνεσαι και φπα 23% μείον την παρακράτηση 20% (μέχρι τώρα) που πάει στην εφορία και συμψηφίζεται με την φορολογική σου δήλωση.

 

Κάτσε και ενημερώσου, κατανόησέ τα μόνος διαβάζοντας πριν πας να διαπραγματευτείς

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να μπορεί να σου απαντήσει κάποιος με 100% σιγουριά για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει βασικός. Καλύτερα να ρωτήσεις για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.