Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όμορα κτίσματα


zio7

Recommended Posts

Spiliosa ΜΕΑ κάνει ο συνάδελφος, δεν βγάζει ΠΕΑ.

 

Και όταν υπάρχει αρμός διαστολής θεωρείται ότι είναι σε επαφή με το όμορο.

 

Για την μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας το κτίριο δεν έχει γειτονικά. Είναι μόνο του. Θερμογέφυρες κλπ σαν την καλαμιά στον κάμπο. Στους υπολ. ενεργ. απόδοσης θα το κάνεις σαν να έβγαζες ΠΕΑ.

Δες καλύτερα το παράδειγμα της 6όροφης. Θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ευχαριστώ hkamp και γενικότερα για τις πολύτιμες απαντήσεις σου. Για την ενεργειακή μελέτη θα τον θεωρήσω τον τοίχο σαν μεσοτοιχία. Αν μπορείς δες λίγο και το ερώτημα μου σε ένα αλλό θέμα για Κατωκάσι/Θερμογέφυρες

Link to comment
Share on other sites

Hkamp σέβομαι τις απόψεις σου γιατί είσαι πάντα εύστοχος στις απαντήσεις σου, αλλά το παράδειγμα τις 6οροφης έχω πάψει να το συμβουλεύομαι εδώ και καιρό αφού έχουν διαπιστωθεί αρκετά λάθη σ’αυτό από πολλούς συναδέρφους !

Link to comment
Share on other sites

Τα λάθη που έχει η ΜΕΑ 6όροφης δεν αφορούν την ουσία της. Ο λόγος για τον οποίο βγήκε ήταν να μας δείξει τη μεθοδολογία, τα βήματα που ακολουθούμε για να κάνουμε τη ΜΕΑ. Ηταν ένας μπούσουλας.

 

Οτι τα κάναν μαντάρα σε αρκετά πράγματα όπως π.χ. τα ηλιακά ή σε επιμέρους λεπτομέρειες, το ξέρουν spiliosa. Η αλήθεια είναι ότι υπό το καθεστώς πίεσης που βγήκε δεν νομίζω άλλοι να τα καταφέρναν καλύτερα.

Σε αυτό όμως που ήθελε να πετύχει, δηλ. ακολουθώντας την να μπορεί κάποιος να κάνει ΜΕΑ χωρίς την χρήση (αμφιλεγόμενων σε πολλές περιπτώσεις) υπολογιστικών προγραμμάτων, το κατάφερε 100%.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

σε περιπτωση αρμου διαστολης (τοιχος 30 cm - κενο - τοιχος 30 cm), που απο τη μια εχουμε κλειστο ΜΘΧ, και απο την αλλη ΘΧ, πως το αντιμετωπιζουμε ? εγω σκεφτηκα να δηλωσω και τους δυο τοιχους σαν εξωτερικους, αν και με μπλεκει λιγο η ΤΟΤΕΕ

επισης, εφοσον ο ενας τοιχος προκειται για εξωτερικη τοιχοποιια, αλλα σε ΜΘΧ, πρεπει να μονωθει ?

αυτος απο τη πλευρα της ζωνης μου, προφανως και μονωνεται

υ.γ. μιλαμε για ενιαιο κτιριο και μια ιδιοκτησια, προφανως

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

Παρόλο που ο Μ.Θ.Χ. ανήκει στη ίδια ιδιοκτησία, από τη στιγμή που υπάρχει αρμός διαστολής νομίζω πως και οι δύο τοίχοι θα πρέπει να δηλωθούν σαν σε επαφή με εξωτερικό αέρα. Τόσο για τη μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας, όσο και για τους υπολογισμούς τους ενεργειακής απόδοσης.

Αυτή την άποψη έχω.

Διαφορετικά, αν τον τοίχο προς την πλευρά του θ.χ. τον θεωρούσες σε επαφή με μ.θ.χ., δηλαδή διαχωριστική επιφάνεια, τότε θα έπρεπε το συνολικό πάχος του να ήταν 30cm+αρμός+30cm. Και αντίστοιχα το εμβαδόν και ο όγκος της θερμικής ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής ζήτημα:

 

Σε διώροφη μονοκατοικία γίνεται μια λειτουργικά ανεξάρτητη προσθήκη στον όροφο κάτω από 50m2. Πάμε δηλαδή για ΜΘΕ και όχι για το σύνολο του ΚΕΝΑΚ. Η απορία μου έχει να κάνει με μια τοιχοποιία η οποία είναι ουσιαστικά κοινή για το παλιό κτίριο και για την προσθήκη που θα χρειαστεί ΜΘΕ. Φανταστείτε ένα κουτί με τρεις πλευρές (καινούριες) και μια παλιά(του ήδη υφιστάμενου κτιρίου). Η παλιά τοιχοποιία θα ληφθεί υπόψη στον ΜΘΕ και θα μονωθεί ή όχι? Το ρωτάω γιατί είδα πως στον έλεγχο ΜΘΕ το κτίριο λαμβάνεται ως πανταχόθεν ελεύθερο αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μονωθεί και ο τοίχος που έχω κοινό με το υπάρχον κτίριο? Και φυσικά το ίδιο ισχύει για το δάπεδο δεδομένου ότι η προσθήκη είναι στον όροφο και άρα έρχεται σε επαφή με το σπίτι που είναι στο ισόγειο (στο δώμα του ισογείου κατασκευάζεται η προσθήκη).

 

Και επιπλέον, οι επιφάνειες (κοινός τοίχος και δάπεδο σε επαφή με θερμαινόμενο χώρο ισογείου) θα ληφθούν υπόψη στον έλεγχο F/V?

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δες ΤΟΤΕΕ-2 παρ. 2.6.1 Ο μειωτικός συντελεστής (b )

Στην παράγραφο <<Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με θερμαινόμενους χώρους του ίδιου κτιρίου>>.

Αφού, και πολύ καλά κάνεις, ελέγχεις ΜΘΕ μόνο το τμήμα κτιρίου σου, ο κοινός τοίχος και το δάπεδο θεωρείται ότι συνορεύουν με μθχ.

Ελέγχεις αν υπάρχει ήδη μόνωση (από τη παλιά μελέτη θερμομόνωσης αν υπάρχει) στην οροφή και στον τοίχο του υφιστάμενου και αν σου επαρκεί.

Αν όχι τοποθετείς θερμομόνωση τέτοια που να καλύπτει τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ για δομικά στοιχεία προς μθχ.

Το ότι οι γειτονικοί χώροι του ίδιου κτιρίου είναι θερμαινόμενοι όπως γράφει και στην παραπάνω παράγραφο της ΤΟΤΕΕ-2 δεν παίζει ρόλο. Για σένα στον έλεγχο ΜΘΕ είναι μθχ.

Και συνεπώς με τέτοιον τρόπο θα υπολογιστούν στον έλεγχο F/V.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Για ΜΕΑ σε πολυκατοικία που ακουμπάει σε όμορο. Στα υποστυλώματα στις κατόψεις, στο όριο με τον γείτονα θα δείξω μονωτικό προς τον γείτονα, δηλαδή θα τα σχεδιάσω π.χ. 5εκ πιο μέσα....ή μπορώ να θεωρήσω ότι το μονωτικό είναι μέσα στον αρμό ?

Link to comment
Share on other sites

Είμαι της γνώμης, πως ο αρμός διαστολής δεν λογαριάζεται σαν μόνωση, και πως αυτό σχετίζεται και με την κάλυψη του οικοπέδου. Δηλαδή δεν μετρά ούτε και στο πραγματοποιούμενο ποσοστό κάλυψης. Με αυτό το σκεπτικό, η εξωτερική θερμομόνωση (προς τη δική σου πλευρά), θα πρέπει να ξεκινά μετά την προς τα εσένα πλευρά του αντισεισμικού αρμού, δηλαδή 5 εκ. πιο μέσα. Και στον υπολογισμό του πάχους των δομικών στοιχείων για τη θερμομόνωση και τους υπολογισμούς ενεργειακής αποδοτικότητας, το πάχος του αρμού δεν θα μετρήσει.

Αλλά ας απαντήσει κάποιος που κατέχει καλά τον ΝΟΚ και τους ΓΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.