Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταχώρηση λογαριασμού ΔΕΗ προηγούμενου τριμήνου στο βιβλίο


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος μηχανικός με έδρα το σπίτι του πατέρα μου. Θα ήθελα να ρωτήσω (αν γνωρίζει κανείς) αν μπορώ να καταχωρήσω στο βιβλίο εσόδων - εξόδων τους λογαριασμούς ΔΕΗ (το 1/3 από όσο γνωρίζω) του σπιτιού προηγούμενων τριμήνων (όμως εντός του ίδιου έτους 2012). Δεδομένου ότι έχω υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις για τα 2 πρώτα τρίμηνα του 2012, μπορώ τώρα με κάποιον τρόπο να περάσω σαν δαπάνη τους λογαριασμούς ΔΕΗ αυτών των τριμήνων στο βιβλίο εσόδων - εξόδων και να εκπέσει το αντίστοιχο ΦΠΑ από την αξία του ρεύματος και αν ναι με ποιον τρόπο; Τι ημερομηνία θα καταχωρίσω στο βιβλίο;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω για τις απαντήσεις σας.

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παρακαλώ και εγώ θα ήθελα μια απάντηση αν κάποιος συνάδελφος ξέρει να μας πει. Η διαφορά μου είναι ότι έχω σαν έδρα το σπίτι που νοικιάζω και η λογίστρια δεν με ενημέρωσε για αυτές τις δαπάνες, ότι δηλαδή θα μπορούσαν να μπουν (μιλαώ για ενοίκιο - ΟΤΕ ιντερνετ, σταθερο κ κινητο -ΔΕΗ -Κοινοχρ). Ευτυχώς έκανα έναρξη τον Απρίλη και έτσι είναι μόνο μια περιοδική δήλωση που έγινε μέχρι σήμερα. Απλά την Δευτέρα θέλει να της πάω ότι έχω για να κάνει την επόμενη και δεν μπορώ να την βρω και λόγω ΣΚ. Εν τω μεταξύ με είχε ρωτήσει αν έχω άλλα έξοδα όταν είχα πάει τις ΑΠΥ γιατί είχα λίγα, κάτι φωτοτυπίες κ τέτοια κ την ρώτησα τι θα μπορούσα να βάλω κ μου είπε αν έχω άλλα τιμολόγια από χαρτικά. Ελπίζω απλά να το ξέχασε κ να μην μου βγει άσχετη καθότι με όλα αυτά που έχω να μάθω σχετικά με το επάγγελμα μου, μου είναι υπεραρκετά δεν χωράει το μυαλό μου και φορολογικά τώρα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ κ εγώ εκ των προτέρων!

Edited by mechel
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον πρέπει ν' αλλάξεις λογιστή.... (ειδικά τώρα που είναι ακόμα αρχή)!!!

Link to comment
Share on other sites

Δηλ. κάθε 3μηνο για να καταλάβω πρέπει να της πηγαίνω τις ΑΠΥ, τα τιμολόγια που έχω από φωτοτυπίες και άλλα σχετικά συν τις αποδείξεις ΔΕΗ, HOL, κινητού, ενοίκιο, κοινόχρηστα, θέρμανσης (αν βάλουμε κ πετρέλαιο φέτος...!), κλπ. ?

Για να μπορώ να υπολογίσω το ΦΠΑ που θα της πληρώνω καθε 3μηνο αφαιρώ από το ΦΠΑ των ΑΠΥ το ΦΠΑ των τιμολογίων από αγορές κ φωτοτυπίες + των ΔΕΗ, ΗΟL, κινητού (έστω σε κάποιο ποσοστό λόγω έδρας στο σπίτι όπως διάβασα)?

Μπορεί κάποιος να μου τα πει συνοπτικά με ένα απλό παράδειγμα? Για να καταλάβω λίγο τι γίνεται και πως να τα υπολογίζω στο 3μηνο τουλάχιστον γιατί έχω μπερδευτεί.

Επίσης τελικά μπαίνουν εκ των υστέρων αυτά? (αν είναι να ζητήσω και τις αποδείξεις ενοικίου από τον ιδιοκτήτη γιατί έχω μόνο τις αποδείξεις της τράπεζας που τα καταθέτω, έλεγα να τις ζητήσω όλες μαζί στο τέλος)

Ισως και να πρέπει να αλλάξω αλλά και πάλι που θα πέσω μήπως ξέρω? Είμαι κ σε επαρχία και είναι λίγο δύσκολο να τα πηγαίνω από τον έναν στον άλλο. Οποιος μπορεί να βοηθήσει του είμαι υπόχρεη, τουλάχιστον να ξέρω τι να της πω μεθαύριο.

 

Κάτι τελευταίο, αυτή έπρεπε να περνάει στο βιβλίο εσόδων-εξόδων κάθε μήνα τις δαπάνες μου κ γενικα τα πάντα, έτσι? Γιατί δεν μου ζήτησε καθόλου αποδείξεις ενοικίου κλπ - δεν καταλαβαίνω τίποτα, μόνο κάτι βιβλία που αγόρασα κ το λογισμικό του κενακ και που κ αυτά μόνη μου τα πήγα. Ή δεν κατάλαβε ότι άνοιξα γραφείο :shock: ή δεν έχει ιδέα (επίσης :shock:).

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για όποια βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα....

Ο λογιστής σου θα πρέπει να σε ενημερώσει για όλα, αλλά επειδή και αυτοί δεν μπορούν να τα γνωρίζουν όλα για το επάγγελμα μας σου παραθέτω τα παρακάτω. Καλό διάβασμα.

 

Διαβάζεις εδώ και εδώ

 

Καλό κουράγιο

Link to comment
Share on other sites

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε απαντήσεις για τις περισσότερες απορίες σας για τα φορολογικά των μηχανικών.

Τώρα για το αν μπορείτε να βάλετε μια δαπάνη σε μεταγενέστερο μήνα η γνώμη μου είναι πως μπορείτε.

http://portal.tee.gr..._FOROLOGIKA.pdf

 

kostassid

Μαζί γράφαμε

Edited by arcgeo
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ kostassid και arcgeo, έχω διαβάσει τα περισσότερα από αυτά που μου στείλατε, αλλά τα έχω πολύ μπερδεμένα ακόμα στο μυαλό μου, θα συνεχίσω το διάβασμα...μετά από 1-2 depon πάλι :mrgreen:

Όταν λέμε "εκπίπτει ο ΦΠΑ" εννοούμε πάντα όλη αυτή την διαδικασία στο κάθε τρίμηνο, έτσι? Δεν γίνεται κάτι τέτοιο στο τέλος του χρόνου. εκεί υπολογιζονται όλα τα υπόλοιπα. Συγνώμη αν ρωτάω περιττά πράγματα προσπαθώ ακόμα να αντιληφθώ την όλη λογική.

Link to comment
Share on other sites

Ανά τρίμηνο καταθέτεις ΦΠΑ σύμφωνα με τις αποδείξεις που έχεις κόψει και συμψηφίζεις με το ΦΠΑ των εξοδων που εκπίπτουν, πχ για αγορά εξοπλισμού εκπίπτει, για αγορά καυσίμου για το ΙΧ σου δεν εκπίπτει.

 

Arcgeo, εντελως μαζί. Είπαμε να γίνεται διάλογος, όχι και οι 2 ταυτόχρονα. :smile: :-) :smile: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Αφού την πληρώνεις πρέπει να βρεις ακρη, αλλιώς να βρει αυτή άλλη πελατισσα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.