Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή μηχανικού, τεχνολόγου ή διπλωματούχου (ή κάτι άλλο...)


Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους. Εκτιμώ και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσφορά σας να με συμβουλεύσετε στο παρακάτω θέμα. Ανοίγω νέο θέμα γιατί δεν βρήκα κάτι σχετικό σε άλλο νήμα.

Εν ολίγοις το πρόβλημα μου είναι πώς θα καταλήξω στη σωστή επιλογή μηχανικού, ποια είναι τα ουσιαστικά – όχι τυπικά – κριτήρια που θα έπρεπε να έχω υπόψη μου.

Λεπτομέρειες:

Διαθέτω ένα πέτρινο σπίτι περίπου 60 χρονών σε ορεινή περιοχή του Κορινθιακού. Είναι τυπική αγροτική κατασκευή της εποχής, υπόγειο / ισόγειο / ένας όροφος , εμβαδού περίπου 55 τμ σε κάθε πάτωμα. Μεσούσης της κρίσης μου μπήκε ένα δαιμόνιο να το ανακαινίσω / διορθώσω / βελτιώσω. Καθότι εντελώς άσχετος σε αντίστοιχα θέματα, σκέφτηκα να αποταθώ στους ειδικούς… δηλαδή σε μηχανικό. Και εδώ ξεκινάνε τα διλλήματα / προβλήματα :confused: :

  1. Αρχικά προσέγγισα μηχανικό / εργολάβο διάσημου στην περιοχή, ο οποίος ευγενικά αρνήθηκε να αναλάβει διότι είχε άλλες υποχρεώσεις (περίεργο εν μέσω κρίσης αλλά τίμιο)
     
  2. Απευθύνθηκα σε άλλο διπλωματούχο μηχανικό από Πολυτεχνική σχολή, σχετικά νεαρό. Μου πρότεινε εκτεταμένες επεμβάσεις, γενικά έδινε την αίσθηση ότι δεν τον συγκινούσε καθόλου το κτίριο σαν παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
     
  3. Σκέφτηκα να ζητήσω ακόμη μια γνώμη. Προσέγγισα ένα τεχνολόγο μηχανικό (δομικών έργων ή κάτι αντίστοιχο). Ο άνθρωπος αυτός είναι χρόνια στην πιάτσα και γνωρίζω ότι έχει αναλάβει αντίστοιχα έργα στο παρελθόν . Η οπτική του ήταν εντελώς διαφορετική από την αντίστοιχη του διπλωματούχου. Έμοιαζε περισσότερο να ήθελε να αναδείξει το κτίριο, και ήταν πολύ καθησυχαστικός για την αντοχή / στατικότητα («μην ανησυχείς… αν ήταν να βγάλει προβλήματα, θα τα είχε δείξει μετά από 60 χρόνια»)

Παραθέτω τα κύρια σημεία των υποδείξεων τους, μόνο και μόνο για να αντιληφθείτε το πόσο διαφορετική άποψη είχαν καθώς και το μέγεθος του δικού μου προβληματισμού. Προφανώς δεν περιμένω από κανέναν στο φόρουμ να κάνει το δικαστή και να υποδείξει ποιος έχει δίκαιο. Ζητάω μόνο κάποια συμβουλή – αν υπάρχει – σχετικά με το τι θα έπρεπε να θεωρήσω σαν σωστό κριτήριο επιλογής μεταξύ των 2 (ή κάποιου τρίτου…)

  • Κατασκευή σενάζ στη στέψη: μου το πρότειναν και οι 2 , το μόνο κοινό σημείο
  • Πατώματα: ο Νο1 μου είπε ότι πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο θα συνδέσει με τη φέρουσα τοιχοποιία. Ο Νο2 μου πρότεινε απλά αντικατάσταση των ξύλινων δοκαριών (μάνες) από άλλα μεγαλύτερης διατομής και νέο πάτωμα με ηχομόνωση
  • Περιμετρική / φέρουσα τοιχοποιία: ο Νο1 μου είπε ότι καλό είναι να βάλουμε πλέγμα και σκυρόδεμα, δηλαδή αντίο όμορφο πέτρινο σπίτι – μόνο από το πάχος του τοίχου θα είναι αντιληπτό. Ο Νο2 μου πρότεινε να κάνουμε απόξεση με υδροβολή και μετά αρμολόγηση.
  • Οι τοίχοι έχουν πολλά τυφλά ανοίγματα (όχι διαμπερή) που χρησίμευαν σαν θήκες – ντουλάπια για αποθήκευση εργαλείων και τροφίμων. Επίσης υπάρχουν 2 τζάκια σε κάθε όροφο. Ο Νο1 μου είπε ότι είναι επιβεβλημένο να κλείσουν όλα τα ανοίγματα – ακόμη και τα τζάκια – γιατί τα θεωρεί πιθανές μελλοντικές πηγές αστοχίας. Ο Νο2 μου είπε να επισκευάσουμε τα τζάκια και να προβλέψουμε σωστό φωτισμό για μερικά από τα ανοίγματα, ώστε να τονίζουν την πέτρα.
  • Υπάρχει διαχωριστικός ενδιάμεσος πέτρινος τοίχος - ο οποίος απλά εφάπτεται στους εξωτερική τοιχοποιία αλλά δεν είναι δεμένος πάνω της. Ο Νο1 δεν το κατάλαβε αυτό, και κοιτούσε τις κατακόρυφες ρωγμές στα σημεία επαφής με τους περιμετρικούς τοίχους, ο Νο2 μου είπε ότι αυτός ο τοίχος μπορεί να αφαιρεθεί για να κερδίσουμε τα 4 τμ που καταλαμβάνει

Ελπίζω να είναι αντιληπτό το μέγεθος της απόγνωσης μου :confused: :confused: :confused: .

Τα αποτελέσματα της σωστής μελέτης ενός τέτοιου έργου μπορεί να φανούν μετά από πολλά χρόνια – ακόμη και δεκαετίες. Φυσικά δεν έχω καμία όρεξη να ξοδέψω χρήματα για κάτι που δεν χρειάζεται ή είναι επικίνδυνο. Και δεν υπολογίζω στο γεγονός ότι κάποιος θα βάλει μια υπογραφή… αν είναι να αστοχήσει, τότε εγώ δεν θα είμαι εκεί… :???:

Αν επρόκειτο για μια νέα κατασκευή, με τα σημερινά υλικά και μεθόδους, δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να ακολουθήσω τις συμβουλές του διπλωματούχου μ/κου. Μήπως όμως σε παλιά πέτρινα κτήρια η εμπειρία ενός ανθρώπου που τυπικά έχει λιγότερα προσόντα, είναι πιο πολύτιμη?

Ευχαριστώ και συγγνώμη για την πολυλογία

Link to comment
Share on other sites

Για μένα καταρχήν είναι λάθος ο τίτλος του θέματος....Θα έπρεπε να είναι σκέτο επιλογή μηχανικού.....Γιατί θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με το αν ο μηχανικός είναι διπλωματούχος ή πτυχιούχος αλλά τι εμπειρία κουβαλάει στον χώρο....

Από εκεί και πέρα, δυσκολο εώς αδύνατο να γίνει η διάγνωσή της περίπτωσής σου από το πληκτρολόγιο....

Τι να σου πω...ακολούθα αυτόν που σε πείθει πιο πολύ...

Link to comment
Share on other sites

Ο ηλικιωμένος πατέρας σας έχει πρόβλημα υγείας ... φοβάστε επέμβαση ... ίσως σοβαρή.

Πως θα διαλέγατε το γιατρό που θα διαγνώσει και ίσως να αντιμετωπίσει μετά το πρόβλημα ;

 

Προφανώς όχι με την επιλογή μεταξύ νέου ογκολόγου και παλαιού ΩΡΛ ... γιατί μάλλον έχει γεράσει η καρδιά του ...

Link to comment
Share on other sites

στο χωριό μου εμένα θέματα σαν αυτά προς έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο τα ονομάζουν ψάρεμα .....

 

(με παραγάδι)

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Έμοιαζε περισσότερο να ήθελε να αναδείξει το κτίριο, και ήταν πολύ καθησυχαστικός για την αντοχή / στατικότητα («μην ανησυχείς… αν ήταν να βγάλει προβλήματα, θα τα είχε δείξει μετά από 60 χρόνια»)

 

Δε θα πω τίποτα άλλο παρά μόνο μία ιστορία.

Έσβησα και το ότι είναι τεχνολόγος κτλ για να μη γίνει καμιά παρεξήγηση.

Άλλωστε η ιστορία αφορά διπλωματούχο.

 

Αρχιτέκτονας λοιπόν, έχει βρει το θύμα.

Γυναίκια που θέλει να φτιάξει το σπίτι.

Ο άντρας για να μην την έχει στο κεφάλι του, της έχει δώσει εν λευκώ την εξουσιοδότηση να κάνει ότι θέλει.

Ο Αρχιτέκτων έχει βρει το θύμα και αρμέγει.

 

Φτάνουν στα μάρμαρα.

Της προτείνει ένα συγκεκριμένο πανάκριβο μάρμαρο.

"Θα αναδείξουμε το σαλόνι με τα νερά του μαρρμάρου. Εγώ ο ίδιος θα λέω στον τεχνίτη κάθε μάρμαρο που θα μπει."

 

Φτάνει η μέρα να ξεκινήσει η τοποθέτηση.

Του τηλεφωνεί.

"Δε θα έρθεις να πεις πως θα μπουν τα νέρα;"

 

Απάντηση που σπάει κόκκαλα.

"Άσε τα νερά να τρέξουν".

 

Οπότε μη μασάς με τα περί ανάδειξης.

Μπορεί ο άνθρωπος να είναι γκουρού, μπορεί να χρησιμοποιεί τα περί ανάδειξης επειδή δε μπορεί να σου πει τίποτα άλλο παρά μόνο φούμαρα.

Link to comment
Share on other sites

στο χωριό μου εμένα θέματα σαν αυτά προς έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο τα ονομάζουν ψάρεμα .....

 

(με παραγάδι)

 

 

Να σου πω κάτι: Ψάρια αγοράζω μόνο από τον ψαρά της γειτονιάς μου που τον εμπιστεύομαι. Προσωπικά δεν ασχολήθηκα ποτέ γιατί τα λυπάμαι όταν σπαρταράνε.

 

Επί της ουσίας του σχόλιου σου: Καταλαβαίνω ότι ενοχλήθηκες από κάτι, δεν καταλαβαίνω από τι ακριβώς.

Τα δεδομένα είναι: είμαι άσχετος με το αντικείμενο της ανακαίνισης (ή όπως αλλιώς θέλεις ονόμασε το) ενός παλιού κτιρίου και έχω ρωτήσει 2 ανθρώπους και μου έχουν πει 2 εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες. Δεν ζητάω από το φόρουμ να μου πει ποιος έχει δίκιο, απλά είμαι τόσο μπερδεμένος που δεν ξέρω προς τα πού να πάω και μου έρχεται ώρες ώρες να το παρατήσω.

Και αν δεν έπρεπε να απευθυνθώ σε ολόκληρο τον κλάδο, πού θα έπρεπε να απευθυνθώ? Υπάρχει κατηγορία πολιτικών ή δεν ξέρω τι άλλων μηχανικών που έχουν εξιδεικευτεί στο συγκεκριμένο θέμα? Υπάρχει σχετική πιστοποίηση που θα μπορούσε να αποδείξει την γνώση του αντικειμένου?

Link to comment
Share on other sites

δεν ειπες τι σουπε ο 3ος.....προσωπικα αποψεις βλεπω ....

 

και για να καταλαβεις οτι βλεπεις δεντρα και οχι δασος απο προσωπικη εκτιμηση σου λεω αυτο...

 

εγω ειμαι κατα της οπλισμενης πλακας γιατι θα λειτουργει ως δισκος και μπορει να κανει ζημια στην φερουσα σε ενα σειμσο επομενως οπως τα παραθετεις με τον νο 1 δεν συμφωνουμε

απο την αλλη ο νο 1 σου λεει ενισχυση της φερουσας τοιχοποιας με πλεγματα και σκυροδεμα επομενως αν το δεις σαν γενικοτερη εικονα και εφαρμοσεις αυτα που σου λεει ολοκληρα ο νο 1 και μπορει να συμφωνουσα

 

σε τετοιες κατασκευες το μονο ''σωστο'' γενικα ειναι η στεψη με σεναζ

 

''σωστο'' ''λαθος'' κτλ ανα σημειο δεν μπορεις να κρινεις........πρεπει ΝΑ δεις ΟΛΗ την μελετη και το σκεπτικο της....

 

 

ειδικα τωρα απο δικτυο να γινουμε ΤΗΛΕμηχανικοι για θεματα ΕΙΔΙΚΑ τοσο συνθετα και χωρις δεδομενα θατανε καλυτερο σαν πιθανοτητες να παιξουμε κανα ΤΖΟΚΕΡ

 

 

το μοναδικο πουναι ανυποστατο ειναι αυτο «μην ανησυχείς… αν ήταν να βγάλει προβλήματα, θα τα είχε δείξει μετά από 60 χρόνια»

οι σεισμοι λειτουργουν ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ αυτο πιστευω να καταλαβεις τι εννοω

Edited by akius
Link to comment
Share on other sites

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, σε σχέση με άλλα θέματα ιδιωτών το συγκεκριμένο το βρίσκω αρκετά συνειδητοποιημένο.

Βέβαια, όπως αναφέρθηκε και στα προηγούμενα, είναι φοβερά δύσκολο και ίσως επικίνδυνο να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης από ένα forum.

Θα παρακολουθώ το θέμα με ενδιαφέρον..

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Περιπατητή!

Και οι δύο, κατά την Πολιτεία, έχουν όλα τα τυπικά προσόντα για να αναλάβουν την ευθύνη λύσης του προβλήματός σου με υπογραφή-σφραγίδα ενώπιον της αρμόδιας Υπηρεσίας και ενώπιόν σου.

(«μην ανησυχείς… αν ήταν να βγάλει προβλήματα, θα τα είχε δείξει μετά από 60 χρόνια»)

Τότε μην ανησυχείς, όσον αφορά την αντισεισμικότητά του στην Κορινθία, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρώτη στην Ελλάδα ο Αντισεισμικός Κανονισμός 1955.

Είναι πλέον αποκλειστικά θέμα Αρχιτέκτονα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.