Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Ό,τι λέει η λογική (και το λογισμικό): <<β (deg), Κλίση. Εισάγεται η κλίση του δομικού στοιχείου, μετρούμενη μεταξύ της καθέτου στην επιφάνεια και της κατακόρυφου (ζενίθ) περιοχής....>>.

 

post-22627-0-74502600-1404912352_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

Τι εννοείς πως την λαμβάνεις τι στέγη. Εφόσον δεν έχεις εμφανείς λόγους να αμφισβητήσεις την θερμομόνωσή της, δέχεσαι τον συντελεστή θερμοπερατότητας της μελέτης θερμομόνωσης προσαυξημένο κατά 0,1 [W/(m2*K)].

 

Εννοείς πως ο χρήστης θα πάρει το 0,50 W/m²K του πίνακα 3.5 και θα καταχωρήσει στο λογισμικό 0,60 W/m²K ;

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σε κατοικία που έχει κυκλοφορητή inverter, κεντρικό ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου και θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε τερματική μονάδα θέρμανσης, μπορούμε να θεωρήσουμε πως η κατηγορία αυτοματισμών είναι Β;

Link to comment
Share on other sites

Έχει ή καταστραφεί (ξέρεις. ποντίκια, παπαριασμένα υπόγεια αρχεία πολεοδομίας κλπ) και παίρνεις τιμές από τον πίνακα 3.5;

 

Ναι, κατηγορία αυτοματισμών (στη θέρμανση) Β. Και επειδή ειδικά για τις κατοικίες, ως κατηγορία αυτοματισμών λαμβάνεται αυτή του συστήματος θέρμανσης, επομένως η κατηγορία αυτοματισμών της επιθεωρούμενης κατοικίας είναι η Β.

Αλλά μου κάνει εντύπωση που έχει θερμοστατικές κεφαλές σε όλες τις τερματικές μονάδες. Σε κάποια τερματική μονάδα που βρίσκεται σχετικά κοντά στο θερμοστάτη της ιδιοκτησίας δεν θα έπρεπε να έχει απλούς διακόπτες; Βέβαια δεν θα άλλαζε η κατηγορία αυτοματισμών.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ανέφερα τον πίνακα 3.5 θεωρώντας πως έχω μονωμένη κατασκευή αλλά δεν έχω τη μελέτη στα χέρια μου για να δω τις επιμέρους τιμές του k.

Φυσικά μπορείς να πάρεις και τις τιμές από τη μελέτη αν την έχεις στα χέρια σου.

 

Αλλού όμως εστίασα στο μήνυμα σου.

Αν εννοείς παραπάνω (δεν το κατάλαβα ίσως εγώ) πως εμείς προσθέτουμε το 0,10 σε κάθε U που συμπληρώνουμε στον πίνακα του λογισμικού, θα διαφωνήσω.

Αυτό το κάνει το λογισμικό στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία όταν επιλέγουμε ''θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων''. 

Αν το ξαναπροσθέσουμε και εμείς με το χέρι (έχοντας τικάρει την παραπάνω επιλογή) τότε προθέτουμε 2*0,10 W/m²K. 

 

Για τους αυτοματισμούς συμφωνώ σε αυτά που λες, η ερώτηση προέκυψε διαβάζοντας λέξη προς λέξη τη φράση του πίνακα 5.5

''Ύπαρξη θερμοστάτη και θερμοστατικών βαλβίδων ανά χώρο ιδιοκτησίας''.

 

Οι τύποι δεν παίζονται στις μεταφράσεις τους. Προφανώς εννοούν το θερμοστάτη της κάθε βαλβίδας...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Indusys, για να κλικάρεις το κουτάκι που λες, θα πρέπει να δεχθείς ότι έχει εφαρμοστεί πλήρως η μελέτη θερμομόνωσης ή για να το πως αλλιώς, να μην υπάρχει εμφανής λόγος αμφισβήτησης αυτής. Αν είναι έτσι τότε πολύ σωστό αυτό που εστιάζεις.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αυτή η επιλογή.

Δες ένα παράδειγμα. Έχεις μια μελέτη θερμομόνωσης, όπου προβλεπόταν και εφαρμόστηκε περιμετρική θερμομόνωση μιας πολυκατοικίας, συμπεριλαμβάνοντας στους θερμομονωμένους χώρους και το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και την είσοδο. Κι εσύ πρέπει να εκδόσεις ΠΕΑ για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα αυτού του κτιρίου.

Η μελέτη εφαρμόστηκε, αλλά όμως δεν προέβλεπε μόνωση των αδιαφανών διαχωριστικών προς το κλιμακοστάσιο-είσοδο.

Αν κλικάρεις το κουτάκι που λες, τότε το λογισμικό θα πάει αυτόματα και θα προσαυξήσει τους συντελεστές και αυτών των δομικών στοιχείων κατά 0,1 [W/(m2*K)], ενώ αυτά είναι αμόνωτα. Νάτο το λάθος.

 

Προσωπικά λοιπόν, προτιμώ πάντα να προσαυξάνω εκείνους τους συντελεστές που πρέπει με το χέρι, παρά να χρησιμοποιήσω την ευκολία του ενός κλίκ. Άλλωστε δεν χρειάζεται και κανένας φοβερός χρόνος. Τέλος πάντων, θέμα νοοτροπίας είναι.

 

Νομίζω πως ήθελαν να πουν "Ύπαρξη ενός θερμοστάτη χώρου και ενός αυτόματου διακόπτη (π.χ. ηλεκτροβάνα αυτονομίας) ανά ιδιοκτησία και θερμοστατικών βαλβίδων ανά χώρο ιδιοκτησίας κ.τ.λ.", αλλά βαριόντουσαν, καθότι σου λέει "αφού τους λέμε "Ανεξάρτητος αυτόματος έλεγχος της λειτουργίας των τερματικών μονάδων σε επίπεδο αυτόνομων χώρων ανά ιδιοκτησία (ανά λειτουργικό χώρο)." εννοείται πως υπάρχει και έλεγχος ανά ιδιοκτησία (με θερμοστάτη χώρου και ηλεκτροβάνα).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σε κατοικία που έχει κυκλοφορητή inverter, κεντρικό ηλεκτρονικό θερμοστάτη χώρου και θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε τερματική μονάδα θέρμανσης, μπορούμε να θεωρήσουμε πως η κατηγορία αυτοματισμών είναι Β;

Δε σε ενδιαφερει τοσο αν εχει θερμοστατικες σε καθε τερματικη μοναδα οσο αν εχει τερματικη μοναδα σε καθε χωρο

Αν το μπανιο δε θερμαινεται, πεφτεις στο Γ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Προσωπικά λοιπόν, προτιμώ πάντα να προσαυξάνω εκείνους τους συντελεστές που πρέπει με το χέρι, παρά να χρησιμοποιήσω την ευκολία του ενός κλίκ. Άλλωστε δεν χρειάζεται και κανένας φοβερός χρόνος. Τέλος πάντων, θέμα νοοτροπίας είναι.

 

Απάντησα σε αυτό που έγραψες και ενώ το post μου ''έφυγε'' δεν το βλέπω στο νήμα, οπότε το ξαναγράφω....:(

 

Σε αυτό που λες συμφωνώ 100% και το έχω κάνει και εγώ στο παρελθόν. Δεν κλίκαρα την επιλογή και σε αμόνωτο κτίριο θεώρησα μερικά μονωμένο 1 δομικό στοιχείο οπότε πρόσθεσα 0,10 μόνο στον πλημμελώς μονωμένο τοίχο.

Το έχω σκεφτεί από τότε αρκετά και κατέληξα πως δυστυχώς έκανα λάθος.

 

Στο ότι έκανα λάθος κατέληξα διότι η ΤΟΤΕΕ στην σελίδα 47 δεν μας ορίζει τύπο θερμομόνωσης δομικού στοιχείου, αλλά τύπο θερμομόνωσης κτιρίου (τύπος = σωστά, πλημμελώς, καθόλου μονωμένο κτίριο):

''Ανάλογα με την πρόνοια για θερμομονωτική προστασία.....υποκατηγορίες:

1) Σε κτίρια χωρίς....

2) Σε κτίρια με μερική...

3) Σε κτίρια με πλήρη...''

 

αλλά και λόγω της αναφοράς στο τέλος της σελίδας 61 για τις θερμογέφυρες σε τμήματα κτιρίου με διαφορετικές χρονολογίες κατασκευής:

''Σε περίπτωση που ένα κτίριο έχει τμήματα κατασκευασμένα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, η γραμμική θερμ/τα λαμβάνεται βάσει της νεότερης κατασκευής''.

 

Τσουβάλιασμα δηλαδή όλου του κτιρίου. Στην περίπτωση μου έπρεπε για 9 m² μονωμένο δομικό στοιχείο να φουσκώσω τα ήδη υπερβολικά υψηλά U που έχει ο πίνακας 3.4 για τα αμόνωτα κτίρια.

 

Έτσι έδωσα και κάποια εξήγηση στην ερώτηση μου αναφορικά με την επιλογή ''θερμ/ση των κατακόρυφων δομικών στοιχείων'' στην καρτέλα ''κτίριο'' και όχι για κάθε δομικό στοιχείο χώρια μέσα στον πίνακα. Το λογισμικό δεν μας αφήνει να επιλέξουμε σε ποια στοιχεία θέλουμε υπολογισμό με θερμογέφυρες. Η θα έχει όλο το κτίριο ή όχι.

 

Ελπίζω να κατανοείς το σκεπτικό μου.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί κατέληξες ότι εντέλει είχες κάνει λάθος τότε προσαυξάνοντας κατά 0,1 μόνο τον συντελεστή του τοίχου των 9m2; Εγώ νομίζω πως σωστά είχες πράξει.

Για τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία που ήταν αμόνωτα τι θερμογέφυρες να υπολόγιζες; Μεταξύ των αμόνωτων δομικών δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη θερμική αντίσταση. Αφού είναι αμόνωτα΄ούτε καμιά ασυνέχεια του θερμομονωτικού υλικού υπάρχει ούτε γεωμετρικές θερμογέφυρες ούτε και συνδυασμός αυτών.

Αυτό που λέει η ΤΟΤΕΕ για υπολογισμό της γραμμικής θερμοπερατότητας βάση της νεότερης κατασκευής δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίσεις θερμογέφυρες και για αμόνωτα δομικά στοιχεία. Δηλαδή αν έχεις να επιθεωρήσεις ένα κτίριο αρχικά κατασκευασμένο το 1950 στο οποίο στη συνέχεια έγινε μια προσθήκη κατ' επέκταση το 2000, στην οποία εφαρμόστηκε η μελέτη θερμομόνωσης (και στις διαχωριστικές μεταξύ τους επιφάνειες), θα πας και θα προσαυξήσεις όλα μα όλα τα αδιαφανή δομικά του στοιχεία τσεκάροντας το κουτάκι "θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων"; Έτσι θα τα τσουβαλιάσει όλα προσθέτοντας ακόμα και στο τμήμα της αμόνωτης οροφής του κτίσματος του '50, +0,1 [W/(m2*K)].

Το νόημα αυτής της πρότασης είναι, να υπολογίσεις θερμογέφυρες για το τμήμα της προσθήκης και να μην πεις ότι όλο μαζί το κτίριο ανήκει στην 1η κατηγορία (κτίρια με οικ. άδεια πριν την 01/01/1980).

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

............ Στην περίπτωση μου έπρεπε για 9 m² μονωμένο δομικό στοιχείο να φουσκώσω τα ήδη υπερβολικά υψηλά U που έχει ο πίνακας 3.4 για τα αμόνωτα κτίρια.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, στο αμόνωτα δομικά στοιχεια με πχ U = 3,5 πρόσθεσες και  0,1 => U = 3,6 ? Αν το έκανες έτσι, κατά την άποψη μου είναι λάθος....στο αμονωτο στοιχείο τι θερμογέφυρα υπάρχει αφού είναι απο παντού ανοικτό στη διαρροή θερμότητας ?

Το 0,1 της θερμογέφυρας, όπως καλά γνωρίζεις, προστιθεται στα δομικά στοιχεία που είναι μονωμένα πλήρως ή ανεπαρκώς που σημαίνει οτι σ΄αυτά υπάρχουν οδοί διαφυγής της θερμότητας. Άλλωστε το αναφέρει και πιν. 3.6 της ΤΟΤΕΕ1 οτι για αμόνωτα κτήρια (με αμόνωτα δομικά στοιχεία) δεν υπολογίζοννται θερμογέφυρες. 

Εκτός και αν εννοείς κάτι άλλο που δεν το πιάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.