Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Ναι βρε Δημήτρη, απλά το είχα δει και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν αν τύχει να γυρίσεις λιγάκι πιωμένος κι αρχίσεις τα ...νεύματα, μάλλον με ταινία τρόμου θα μοιάζει. Κρεβάτια να σε κοπανάνε, ντουλάπες να σε στριμώχνουν κι άλλα τέτοια. "Εφιάλτης στο διαμέρισμα του μέλλοντος".

 

JOHNYMAL μην μπερδεύεσαι. Έχεις ένα νέο εξολοκλήρου κτίριο, όπου στο Ισόγειό του θα υπάρχουν μια γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με δική της είσοδο και δύο μ.θ.χ. (μάλλον σε επαφή μεταξύ τους) και έναν Α' όροφο 120 τ.μ. με δική του ξεχωριστή είσοδο (και πιθανόν με εξωτερικό ανοικτό κλιμακοστάσιο). Μια ΜΕΑ θα κάνεις, για συνολική επιφάνεια (20+120)+35=175τ.μ. και θερμαινόμενη επιφάνεια 20+120=140τ.μ. Το αν θα πάρεις μια ή δύο θερμικές ζώνες, είναι στην κρίση σου, αλλά δεν βλέπω και κάποιο λόγω να μπεις στην διαδικασία των δύο θερμικών ζωνών. Εκτός αν, για παράδειγμα, το ισόγειο ή ο Α' όροφος παρουσιάζουν πολύ μεγάλες συναλλαγές ενέργειας σε σχέση με το υπόλοιπο κτίριο. Ακόμα και διαφορετικά συστήματα θέρμανσης ή/και ψύξης να έχουν, δεν είναι λόγος για να θεωρήσεις ξεχωριστές ζώνες, αν δεν δεν διαφέρουν οι εσωτερικές συνθήκες.

Δεν καταλαβαίνω γιατί προβληματίζεσαι για το αν θα κάνεις ΜΕΑ μόνο για τον Α' όροφο και όχι για όλο το κτίριο; Επειδή έχουν ανεξάρτητες εισόδους και βρίσκονται σε διαφορετικές στάθμες; Δεν έχεις δύο στατικά ανεξάρτητα κτίρια (απομακρυσμένα ή σε επαφή μεταξύ τους), το ένα με Ε<50τ.μ. και το άλλο με Ε>=50τ.μ. Ένα κτίριο έχεις και μάλιστα με την ίδια χρήση. "πολυκατοικία".

 

Ερώτηση σχετική - άσχετη: το ισόγειο έχει υπόσκαφο κατοικήσιμο τμήμα;

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην περίπτωση σεναρίου που αφορά εξωτερική θερμομόνωση (όλες οι κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες) επιλέγετε «θερμομόνωση των κατακόρυφων δομικών στοιχείων»; 

Link to comment
Share on other sites

Μια διόρθωση και μια παρατήρηση στην ύλη της ΔΕ-4:

  • στην σχέση 2.6 της σελίδας 17, η τιμή της ειδικής θερμότητας του νερού (στους 25oC άραγε???) είναι 4190 [J / (kg*K)]  και όχι 419 {J / (kg/oC)]
  • έχω την εντύπωση πως εκείνη η περιβόητη ισχύς Pgen (σχέση 4.1. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010), προέκυψε από την σχέση 2.7 που αναφέρεται στη σελίδα 18 της ΔΕ-4, χτυπώντας την στο μπλέντερ μαζί με δύο ντομάτες και μισό κρεμμύδι.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

:mrgreen:  Ευχαριστούμε για την επισήμανση Πάνο.

 

Κάτι άλλο...

 

Στην περίπτωση διακένου αέρα (2.1.1 δεύτερη ΤΟΤΕΕ) εκτός της θερμικής αντίστασης Rδ του στρώματος, λαμβάνουμε υπόψη το στρώμα αυτό (σταθερού αέρα) και κατά τον υπολογισμό του Rολ;

Δηλαδή θα υπολογίσουμε το d/λ και για το στρώμα αέρα ή η συμμέτοχή του περιορίζεται στην εισαγωγή του συντελεστή Rδ;

 

Ευχαριστώ.    

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε...

 

μήπως σου είναι εύκολο να μου πεις από που προκύπτει αυτό, υπάρχει κάποια οδηγία σχετικά; 

 

 

Επίσης αν έχω δύο στρώματα αέρα θα προσθέσω δύο φορές το Rδ; 

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

TOTEE-2 παρ. 2.1 σελ.16 (σχέση 2.1 κλπ.)

 

Κατά τη γνώμη μου αν έχεις 2 διάκενα με αέρα που διαχωρίζονται με δομικό στοιχείο, θα πρέπει να πάρεις 2 φορές το Rδ, αφού υπάρχει θερμική μετάβαση από το δομικό στοιχείο στο διάκενο και ξανά σε δομικό στοιχείο και ξανά στο δέυτερο διάκενο και ξανά σε δομικό στοιχείο.

 

Αυτό κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, και δεν ξέρω αν έχει πρακτική σημασία, γιατί δεν έχω συναντήσει 2 διαφορετικά διάκενα αέρα σε αδιαφανές στοιχείο και δεν βρίσκω ουσιαστικό λόγο να κάνουμε μία τέτοια κατασκευή.

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Δυο ερωτήσεις:

  1. Υπάρχει περίπτωση να δίνει η εταιρεία παροχής τηλεθέρμανσης και δεύτερη κοινόχρηστη παροχή για έναν εναλλάκτη αποκλειστικά για παραγωγή ζ.ν.χ., ώστε να γίνετε χρήση αυτής και τους θερινούς μήνες ή το καλοκαίρι παίζει ηλεκτρική αντίσταση (ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν και ηλιακοί συλλέκτες);
  2. Εντέλει, οι ηλιακοί συλλέκτες του Κ.Α. τι προσανατολισμό έχουν; Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, γράφει στην 5.3.1.1. <<Ο προσανατολισμός (των ηλιακών συλλεκτών υποθέτω και όχι του κτιρίου, μιας και στους ηλιακούς συλλέκτες αναφέρεται η ενότητα) λαμβάνεται ίδιος τόσο για το υπό μελέτη ή προς επιθεώρηση κτήριο, όσο και για το κτήριο αναφοράς>>, ενώ στην 5.3.1.3. αναφέρει πως <<Ο ηλιακός συλλέκτης του κτηρίου αναφοράς είναι επίπεδος επιλεκτικός, με μέσο ετήσιο συντελεστή ηλιακής αξιοποίησης 0,33, νότιο προσανατολισμό και συντελεστή σκίασης 1 (πλήρης απουσία σκίασης)>>.
Link to comment
Share on other sites

Έχει νόημα αυτό όμως; αφού στο ΚΑ παντα ο ήλιος καλύπτει το 15% της ενεργειακής απαιτησης του ζνχ.

 

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Θα έχει σημασία, αν πέσει σαν ερώτηση στις εξετάσεις :mrgreen:. Κατά τ' άλλα, σαφώς και δεν έχει αφού, έτσι κι αλλιώς, ισχύει το 15% της κάλυψης.

 

Για το πρώτο ερώτημα κανείς; Στο site μιας εταιρείας, βρήκα την παρακάτω απάντηση: <<Ποιους μήνες του χρόνου διατίθεται η Τηλεθέρμανση;

Η περίοδος θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και τελειώνει στις 30 Απριλίου του επόμενου. Μπορείτε να έχετε Τηλεθέρμανση είτε για θέρμανση είτε για ζεστό νερό χρήσης 24 ώρες ημερησίως, 12 μήνες το χρόνο>>. Δεν ξέρω αν ισχύει π.χ. και για Πτολεμαΐδα κι επίσης αν δίνεται και δεύτερη παροχή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.