Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτονομία Σωμάτων Καλοριφέρ με την προσαρμογή ηλεκτρικής αντίστασης


koser

Recommended Posts

ενδιαφέρον είναι, κάποια απάντηση έχεις για τίς διαστολές?

υπάρχει περίπτωση να χρειαστεις καθοδική προστασία, και μπορείς να το λύσεις με το εξωτερικό βαρελάκι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 100
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επισυνάπτω και τη περιγραφή του προϊόντος σε ένα αρχείο με φωτογραφίες και παραδείγματα.

Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Για το αν λειτουργεί το σύστημα ή όχι και πως, υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από μένα για να μιλήσουν.

Εγώ θα μείνω στους υπολογισμούς σας, σύμφωνα με τους οποίους αν σε έναν χώρο υπάρχει ένα σώμα 2 KW και εμείς βάλουμε μία αντίσταση 1 KW, το μόνο που θα πάθουμε θα είναι να ζεσταθούμε στον διπλάσιο χρόνο.

Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι αυτό δεν ισχύει. Τα 2KW υπολογίστηκαν για να διατηρούν σταθερή τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα - έξω που επέλεξε ο μελετητής. Με το 1KW εμείς μειώνουμε στο μισό αυτή τη διαφορά. Άρα αν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει στα επίπεδα της μελέτης το πρόβλημα δεν θα είναι ότι θα αργήσουμε να ζεσταθούμε αλλά ότι θα παγώσουμε.

Edited by tsak1
Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους.

 

 

Μπράβο, καλή ιδέα, χρησιμοποιούμε τα ήδη εγκατεστημένα σώματα καλοριφέρ και σαν ηλεκτρικούς radiators.

 

Με το "αδράνεια νερού" εννοείτε την θερμοχωρητικότητα ή κάτι άλλο απο την κινητική/κινηματική?

(Δεν είμαι Μηχανολόγος ή ενεργειακός και μπερδεύτηκα.)

Ποιό ακριβώς market niche έχετε υπ'οψιν?

 

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης δεν είναι κάπως υψηλο?

Με κόστος κάτω απο 70 ευρώ αγοράζουμε ηλεκτρικό καλοριφέρ με 3 σκάλες 800W/1200W/2kW και με ρόδες και το πάμε όπου θέλουμε.

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι τιμές?

Ναι μεν κερδίζουμε χώρο με το να εκμεταλευόμαστε τα καλοριφέρ που έχουμε αλλά τα 830 ευρώ για 6.5 kWatts δεν είναι πολλά? ΙΜΗΟ βέβαια.

Κάποιος που ασχολείται με την θέρμανση ας μας φωτίσει με τιμές, κόστος εγκατάστασης, αποδόσεις κλπ.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δε θα σταθώ σε πράγματα που έχουν χιλιοαναλυθεί σε άλλα θέματα και δε θα πρεπε να ξαναγίνει εδώ, παρά μόνο στο:

 

δε μπορεί να το συγκρίνει κάποιος με ένα σώμα λαδιού, οι τεχνικές διαφορές είναι μεγάλες (για ρωτήστε κανένα που χρησιμοποιεί σώμα λαδιού εάν είναι ικανοποιημένος και τι κατανάλωση έχει).

 

διότι μου δίνει την αίσθηση ότι όλη η προηγούμενη κουβέντα αναφερόταν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχα καταλάβει...

 

Πάνω στο ουσιαστικό κομμάτι τώρα, στο φυλλάδιο αναφέρεται ότι η αντίσταση μπορεί να εγκατασταθεί οριζόντια, στο κάτω μέρος του σώματος. Είναι μέθοδος που προβλέπεται από τον κατασκευαστή της? Έχει δοκιμαστεί? Αν ναι, είμαι πολύ περίεργος για τα αποτελέσματα.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

katrmp, όσον αφορά τη διαστολή τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Η αντίσταση έχει θερμοστάτη εσωτερικό και σταματάει στους 65 Co δοκιμασμένο για μέρες να δουλεύει ένα σώμα στη μέγιστη θερμοκρασία με κλειστούς και τους δύο διακόπτες δε ξεπέρασε το 1/2 bar, έχουμε λοιπόν πολύ μικρή διαστολή. Για λόγους όμως ασφαλείας στο εγχειρίδιο χρήσης σημειώνουμε, ο κάτω διακόπτης πάντα να παραμένει ανοιχτός, περίπτωση διαφυγής του ζεστού νερού δεν υπάρχει αφού το ζεστό παει πάντα επάνω, έτσι σε περίπτωση υπερθέρμανσης η διαστολή εκτονώνεται στο δίκτυο. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δουλεύει τα σώματα εκτός δικτύου, τότε τα γεμίζει με νερό και αντί για εξαεριστικό τοποθετεί μια βαλβίδα ασφαλείας.

Τώρα καθοδική προστασία δε χρειάζεται, το νερό είναι στατικό μέσα στο σώμα, έτσι δεν τίθεται θέμα ηλεκτρόλυσης ή ακόμα και αλάτων αφού το νερό σε ένα σώμα ή ακόμα και σε ένα δίκτυο θέρμανσης είναι πολύ λίγο για μιλάμε σοβαρά για επικάθηση αλάτων. Σε ένα θερμοσίφωνα και τα δύο φαινόμενα είναι έντονα αφού συνεχώς έρχεται καινούργιο νερό απο το δίκτυο.

 

Τώρα Tsak1, όσον αφορά το άν θα ζεσταθούμε.

Και όμως θα ζεσταθούμε. Οι μελετητές εν αρχήν έχουν προβλέψει ότι τα σώματα δεν αποδίδουν ούτε κατά διάνοια αυτά που γράφουν τα φυλλάδιά τους. Ενδεικτικά θα πώ ότι σε μια πολυκατοικία το νερό εισόδου σε ένα σώμα, στη πραγματικότητα είναι περίπου 65-60Co και όχι φυσικά 90 που γράφει το φυλλάδιο, επίσης θα πώ ότι ακόμα και τις πιο κρύες μέρες ο λέβητας δε δουλεύει 24 ώρες. Αρα η πολύ σωστή σκέψη που κάνατε θα ισχύει σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Φυσικά όμως για αυτό το λόγο επισημαίνω ότι δεν είναι ένα προϊόν "πάρτο βάλτο", πρέπει να γίνει μια σωστή εκτίμηση και μια εξήγηση στον υποψήφιο αγοραστή του τι είχε και το τι θα έχει πλέον και αναμενόμενο είναι ότι δε μπορεί να τοποθετηθεί παντού και να κάνει τη δουλειά που πρέπει. Γενικά πάντως πολύ σωστός προβληματισμός και πράγματι σε μερικές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται. Δε σας κρύβω όμως ότι για τη πολυκατοικία στα αστικά κέντρα εφαρμόζεται παντού και είναι η καλύτερη λύση.

 

Τώρα Αμήχανε, λέγοντας κερδίζοντας απο την αδράνεια θέλω να πω ότι, παρόλο που η αντίσταση σβήνει αφού ο χώρος έπιασε τη θερμοκρασία που θέλουμε, το νερό παραμένει ζεστό και συνεχίζει να αποδίδει, έτσι διατηρώ τη θερμοκρασία του χώρου καλύτερα.

Όσον αφορά το κόστος κτήσης είναι περίπου 150€ ανά σώμα τοποθετημένο. Εάν το συγκρίνεις με ένα ηλεκτρικό λέβητα ή ένα επώνυμο θερμοπομπό αυτή η λύση και φθηνότερη είναι και οικονομικότερη σε κατανάλωση. Εάν το συγκρίνεις με ένα noname ηλεκτρικό σώμα είναι ακριβότερο σίγουρα αλλά πολύ καλύτερο σε αποτέλεσμα. Μη ξεχνάμε το ότι όταν βγαίνει ένα σύστημα δε θα πει ότι τα υπόλοιπα καταργούνται. Εχουμε πολλούς συνεργάτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τοποθετήσουν κάτι τέτοιο, τους δίνουμε ένα ηλεκτρικό φορητό σώμα με 60€ και όλα καλά.

Link to comment
Share on other sites

miltos, ναι το προϊόν δουλεύει με όλους τους τρόπους που περιγράφουμε εδώ και πολύ καιρό με μεγάλη επιτυχία, προτιμούμε μάλιστα την "απο κάτω" σύνδεση γιατί έχουμε πιο ομοιόμορφη θερμοκρασία του νερού.

Πέρα απο το θερμοστάτη χώρου έχει και εσωτερικό θερμοστάτη ασφαλείας που σταματάει την αντίσταση στους 65 Co

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πόσο συχνά χρειάζεται να επέμβει ο υδροστάτης της αντίστασης σε αυτή την περίπτωση και τελικά, τι duty cycle (χρόνος on/συνολικός χρόνο) πετυχαίνουμε.

 

Υπάρχει κάποιο manual από τον κατασκευαστή της αντίστασης ώστε να δούμε λεπτομερή στοιχεία για το προϊόν?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα για αποκλειστικη πηγη θερμανσης και ειδικα για οτιδηποτε μεγαλυτερο απο μια απλη γκαρσονιερα θεωρω την χρησιμοποιηση του ηλεκτρικου ρευματος πολυ κακη επιλογη, με μονη εξαιρεση καλες Α.Θ.

Για να ζεστανεις λιγο παραπανω καποιο δωματιο, οπως των παιδιων, ή των παππουδων οκ, να χρησιμοποιησεις ενα καλοριφερ λαδιου. Αλλα να χρησιμοποιεις ηλ ρευμα 1:1 για 100 και 120 τ.μ. δεν λεει. Και μαλιστα με μονοψηφιες εξωτερικες θερμοκρασιες και απαιτηση για 20 βαθμους τουλ. Δεν πειραζει ομως, τον επομενο χειμωνα εχω ενα προαισθημα οτι με το τιμολογιο ρευματος που θα ισχυει θα το εμπεδωσουμε ολοι μας πολυ καλα.

Link to comment
Share on other sites

miltos, ο θερμοστάτης ασφαλείας θα σταματήσει όταν όλο το νερό του σώματος φτάσει στους 65 Co, το πιο πιθανό είναι πρώτα να σταματήσει την αντίσταση ο θερμοστάτης χώρου που έχει το σύστημα. Ανάλογα με το μέγεθος του σώματος και τη θερμοκρασία του χώρου το πότε το νερό θα πιάσει τη θερμοκρασία που θα κόψει ο υδροστάτης αλλάζει και δε μπορεί να προσδιοριστεί.

 

όσον αφορά την άποψη του ckiriako είμαι 100% σύμφωνος.

μη ξεχνάμε όμως ότι το κόστος κτήσης ενός τέτοιου συστήματος για πολλούς είναι απαγορευτικό, όπως είναι και άλλοι που δε μπορούν πρακτικά να τοποθετήσουν κάτι άλλο.

 

Το συγκεκριμένο σύστημα θα πάρει μερίδιο στην αγορά, σε αυτούς που είναι σε ένα διαμέρισμα και κατευθύνονται να αγοράσουν ηλεκτρικό λέβητα ή ηλεκτρικούς θερμοπομπούς.

Link to comment
Share on other sites

miltos, ο θερμοστάτης ασφαλείας θα σταματήσει όταν όλο το νερό του σώματος φτάσει στους 65 Co,

Από ότι έχω καταλάβει, ο υδροστάτης διαβάζει τη θερμοκρασία στο σωλήνα που είναι τοποθετημένη η αντίσταση και όχι στο σώμα.

 

το πιο πιθανό είναι πρώτα να σταματήσει την αντίσταση ο θερμοστάτης χώρου που έχει το σύστημα.

Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο και αν συμβεί δε θα οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του χώρου λόγω της επίδρασης του θερμαντικού σώματος, αλλά σε άλλες αιτίες.

 

Ανάλογα με το μέγεθος του σώματος και τη θερμοκρασία του χώρου το πότε το νερό θα πιάσει τη θερμοκρασία που θα κόψει ο υδροστάτης αλλάζει και δε μπορεί να προσδιοριστεί.

 

Σαφώς, αλλά έχουμε κάποια ενδεικτικά νούμερα?

 

Προσωπικά εκτιμώ ότι με την αντίσταση οριζόντια έχουμε duty cycle<10% δηλαδή η ισχύς της αντίστασης πρακτικά υποδεκαπλασιάζεται.

 

Η τοποθέτηση της αντίστασης σε σώματα panel είναι δική σας εφαρμογή? Υπάρχει σε κάποιο εγχειρήδιο του κατασκευαστή της αντίστασης?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.