Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με γείτονα!


Manos Aggelis

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλουος και χρόνια πολλά!

Θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί έχω 1 πρόβλημα με μια γειτόνισα και δεν ξέρω που να πρωτοαπευθυνθώ.

Λοιπόν,έχω 1 σπίτι που στο σύνορο του είναι κολητό με μιας θείας η οποία έχει χτίσει μέχρι το όριο της.Δεν έχει αφήσει ούτε εκατοστό.

Τώρα και μερικά χρόνια έχτισε απο πάνω ένα αυθέρετο και τώρα είχε την φαεινή ιδέα να κάνει μια πέργκολα!Μέχρι εδώ όλα καλά,το θέμα είναι ότι έχει δώσει κλίση στην πέργκολα προς το οικόπεδο μου και δίπλα απ την κεντρική είσοδο του σπιτιου μου. Το "καλό" είναι οτι δεν έχουν βάλει ούτε υδροροή με αποτέλεσμα να πέφτουν όλα τα νερά στα πόδια μας. Και αυτό δεν είναι τίποτα. Το ακόμα "καλύτερο" είναι ότι έχει βγάλει πάνω απο το μέτρο την πέργκολα έξω απο το οικόπεδο της και προς στο δικό μου.

Σε αυτήν την περίπτωση τώρα τι πρέπει να κάνω;

Να καλέσω την αστυνομία,να πάω στην πολεοδομία να κάνω κάτι άλλο;

Αν πάω και κόψω το 1 μέτρο που αιωρείται πάνω απ την ιδιοκτησία μου;

Εννοείται ότι με τους γείτονες δεν βγάζουμε άκρη με τίποτα.

Κάθε βοήθεια ή ιδέα,είναι ευπρόσδεκτη!

 

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά,Μάνος!

Link to comment
Share on other sites

Η πιο καλή λύση είναι να τα βρείτε με την γειτονική ιδιοκτησία.

Για κάθε ζήτημα που δεν τα καταφέρετε να τα βρείτε θα έχετε κόστος.

Ψυχικό κόστος, κόστος χρόνου (τρεχάματα σε πολεοδομίες, δικαστήρια, ενίοτε και διανυκτέρευση σε αυτόφωρο) και κόστος σε ευρώ σε δικηγόρους και μηχανικούς.

Σε περίπτωση που δεν τα βρεις η πρώτη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι να σου συντάξει μια τεχνική έκθεση μηχανικός με τις εμφανείς κατ αρχήν πολεοδομικές παραβάσεις που έχει ο γείτονας.

Δίνεις αυτή την τεχνική έκθεση στον γείτονα ενημερώνοντας τον ότι αν δεν τα αποκαταστήσει (ειδικά όσα βλάπτουν εσένα) θα καταθέσεις την έκθεση αυτή στην πολεοδομία ζητώντας να κάνει αυτοψία.

Μετά προχωράς ανάλογα.

Φυσικά να είσαι έτοιμος κι εσύ να έχεις ανάλογο έλεγχο για δικές σου πολεοδομικές παραβάσεις όσο και ασήμαντες να είναι. Αν υπάρχουν (που στο 90% των περιπτώσεων υπάρχουν) θα τις βρουν.

Σου συνιστώ να ζητήσεις από τον μηχανικό που θα ελέγξει το όμορο να του αναθέσεις να ελέγξει και το δικό σου.

 

Ανάλογες ερωτήσεις σαν τις δικές σου θα βρεις αρκετές στο φόρουμ αν κάνεις μια καλή αναζήτηση.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ προφανώς 100% με τον συνάδελφο... Θα ήθελα μόνο να σχολιάσω :

α) Η πέργολα δεν μπορεί να ρίχνει νερά, προφανώς εννοείτε στέγαστρο... το οποίο είναι σαφώς παράνομο...

β) Ο τεχνίτης που έφερε, ήταν εντελώς ηλίθιος;;; Κατασκεύασε στέγαστρο που κοιτά σε γείτονα χωρίς ντερέ στην άκρη;;;

 

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν θα πειράξεις τη κατασκευή τους. Ακολουθείς τη πρόταση του συναδέλφου...Καθοδηγείς τον μηχανικό σου λέγοντάς του ότι πρόκειται για αναίσθητους και δεν δίνουν σημασία ώστε να τους "εκφοβίσει" λίγο για τις συνέπειες.

 

Σκέφτεσαι τί παρανομίες έχεις εσύ γιατί σίγουρα θα φας καταγγελία κι εσύ μετά, τα βάζεις κάτω... και προχωράς!

 

Υ.Γ. Ψάξε στο φόρουμ... συνήθως οι απαντήσεις και οι προτάσεις των συναδέλφων είναι συμβιβαστικές... για το καλό όλων σας...

Edited by JTB
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εδώ μπορεί να τίθεται θέμα επικινδυνότητας της κατασκευής για ατυχήματα κλπ, οπότε δικηγόρος και ασφαλιστικά μέτρα για γρήγορα αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Σε συνέχεια του πολεοδομικού θέματος εμπλέκεται και το αστικό δίκαιο που σύμφωνα με αυτό εχουμε:

 

Αστικόςκώδικας

 

Άρθρο 1026

Βρόχινο νερό της στέγης

Ο κύριος οικοδομής έχει υποχρέωση να κατασκευάσει τη στέγη έτσι ώστε τα νερά της βροχής να μη φέρονται προς το κτήμα του γείτονα.

Edited by Manolis gon
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα!

Γνωρίζει κάποιος κάποια διάταξη ή/και τον τρόπο που να υποχρεώσει τον όμορο να διώξει τα νερά του περιβάλλοντος χώρου της ιδιοκτησίας του στο δρόμο και όχι στο οικόπεδο του πελάτη μου;

Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 26 παρ 4.1 Κτιριοδοκμικού (ΥΑ 3046/304/1989 ΦΕΚ Δ59)

Ολες οι επιφάνειες απορροής ομβρίων ή οι επιφάνειες στέγης κτιρίου ή χώρου νέου η υφισταμένου η οικοπέδου η ανοικτού χώρου εφόσον προκαλούν ή είναι δυνατόν να προκαλέσουν ενόχληση ή συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των γειτονικών ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστων ή δημόσιων χώρων (όπως π.χ. πεζοδρομίων) με την κατάκλυσή τους με όμβρια νερά πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων.
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Γνωρίζει κάποιος κάποια διάταξη ή/και τον τρόπο που να υποχρεώσει τον όμορο να διώξει τα νερά του περιβάλλοντος χώρου της ιδιοκτησίας του στο δρόμο και όχι στο οικόπεδο του πελάτη μου;

 

Είναι αστικό ή αγροτικό ακίνητο;

Υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο;

Είναι ψηλότερα ή στο ίδιο επίπεδο ο γείτονας;

Τα νερά του περιβάλλοντος χώρου της ιδιοκτησίας του,κατέληγαν με φυσικό τρόπο,

ή εξαιτίας χειροποίητου έργου;

 

«Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1024 Α.Κ «τα αγροτικά ακίνητα, που βρίσκονται χαμηλότερα δέχονται τα νερά που τρέχουν φυσικά και χωρίς χειροποίητο έργο απ’ αυτά που βρίσκονται ψηλότερα. Στον κύριο του χαμηλότερου ή του ψηλότερου ακινήτου απαγορεύεται κατασκεύασμα που εμποδίζει ή μεταβάλλει τη φυσική ροή».

Η διάταξη αυτή, η οποία αφορά ευθέως μόνον τα αγροτικά ακίνητα, έχει ανάλογη εφαρμογή και στα αστικά ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς οργανωμένο σύστημα υπονόμων (ΑΠ 623/2001 Δνη 2001, 27). Η διάταξη αυτή καθιερώνει υποχρέωση του κυρίου του χαμηλότερου ακινήτου να δέχεται τα όμβρια ύδατα, που πέφτουν στο ακίνητό του με φυσική ροή. Αυτή η υποχρέωση δεν συνιστά στο πρόσωπο του κυρίου του ψηλότερου ακινήτου δουλεία διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων του ακινήτου του μέσω του χαμηλότερου γειτονικού ακινήτου του, διότι ο ίδιος ουδέν έπραξε για την διοχέτευση αυτή, η οποία συντελείται με φυσικό τρόπο. Αν όμως η διοχέτευση των ομβρίων υδάτων γίνεται με χειροποίητο έργο, τότε είναι δυνατόν να συσταθεί πραγματική δουλεία διοχέτευσης αυτών μέσω του γειτονικού ακινήτου, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου για την σύσταση αυτή (άρθρο 1121 ΑΚ). Στην περίπτωση που έχει συσταθεί νομίμως μια τέτοια δουλεία, ο γείτονας δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει την διοχέτευση των ομβρίων υδάτων στο ακίνητό του, εκτός αν η δουλεία αντίκειται σε διατάξεις δημόσιας τάξης, όπως είναι και οι διατάξεις της Πολεοδομικής νομοθεσίας. »

 

Για τη δικαστική απόφαση και σκεπτικό παρεμφερούς προβλήματος...διαβάστε εδώ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.