Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρασία σε ενοικιαζόμενο σπίτι


Eleni Bouchli

Recommended Posts

Αγαπητά μέλη του φόρουμ γεια σας,

 

Σας γράφω διότι νοικιάζω ένα σπίτι μόλις ένα χρόνο τώρα και από τα μέσα Νοεμβρίου εμφάνισε υγρασία (μαυρίλα στα ταβάνια) σχεδόν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Το σπίτι βρίσκεται στον πρώτο όροφο και έχει ταράτσα από πάνω. Είναι κατασκευής του 70 και δεν έχει θερμομόνωση.

 

Η σπιτονοικοκυρά πάει να το παρουσιάσει ως πρόβλημα χρήσης (κακού αερισμού) ενώ το σπίτι τώρα τον χειμώνα μένει τουλάχιστον μια ώρα ανοιχτό (καιρού επιτρέποντος πάντα).

 

Η μούχλα μέσα σε δυο βδομάδες κατάφερε να απλώσει σε όλο το ταβάνι της κουζίνας (βρήκε πρόσφορο έδαφος) και στα υπνοδωμάτια εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα. Στο πατρικό μου σπίτι - κι αυτό παλιάς κατασκευής, η μούχλα εμφανιζόταν αλλά δεν απλωνόταν παντού στο ταβάνι. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί!

 

Κάλεσα συνεργείο καθαρισμού και μου είπε ότι το πρόβλημα είναι της ταράτσας κι ότι και να το καθαρίσουν αυτό σε ένα μήνα θα εμφανιστεί πάλι.

 

Σκέφτομαι σοβαρά να καλέσω έναν επαγγελματία του χώρου για να προτείνει λύση. Μια τέτοια αυτοψία πόσο κοστίζει;

Το συμβόλαιο που μας δεσμεύει μέχρι τον Σεπτέμβρη διάβασα ότι μπορώ να το σπάσω επικαλούμενη λόγους υγείας.

 

Ένας μηχανικός μπορεί να γράψει μια έκθεση για τις αιτίες δημιουργίας της μούχλας έτσι ώστε να μπορέσω να σπάσω το συμβόλαιο κι ενδεχομένως τι δικαιώματα έχω (παίρνω πίσω την εγγύηση, πρέπει να μου πληρώσει κάποια αποζημίωση) ή μήπως ζητάω πολλά;

Edited by Eleni Bouchli
Link to comment
Share on other sites

Κανε και ενα ειδικο δικαστηριο!!!

Αν εχεις πραγματικο προβλημα υγειας σηκω απλα και φυγε σημερα!

Τη επομενη φορα που θα ενοικιασεις σπιτι να εισαι περισσοτερο προσεχτικη αφου εχεις προβλημα υγειας

Link to comment
Share on other sites

Πες στον ιδιοκτήτη να τα βρείτε (να πάρεις πίσω εγγύηση), να φύγεις και να λήξει εδώ το θέμα.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να συμβουλευτείς δικηγόρο για να σου πει τι πρέπει να κάνεις.

Το σπίτι έχει πρόβλημα το οποίο ΔΕΝ μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη χρήση...

Εγώ προσωπικά μάλλον θα σταματούσα να του δίνω ενοίκια και θα έψαχνα για άλλο και θα έφευγα όταν η εγγύηση είχε ισοφαρίσει τα ενοίκια που του χρωστάω αν δεν μπορούσα να τα βρω μαζί του.

Πίστεψέ με δεν θα ρίσκαρε να σε πάει στα δικαστήρια γιατί θα ήταν σαν να πετούσε λεφτά!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το σπίτι είναι παλιό δεν έχει υποχρέωση θερμομόνωσης και η μαυρίλα είναι μούχλα που δημιουργείται από την έλλειψη της , τον μειωμένο αερισμό και την εποχή .

 

Προφανώς η κουζίνα είναι και βορεινή , είναι και οι υδρατμοί και όλα αυτά είναι αναμενόμενα .

 

Αυτό ήταν αναμενόμενο σε ένα σπίτι αυτής της εποχής και προφανώς δεν θα σου δώσει λύση το δικαστήριο .

 

Συζητάς μαζί της το πρόβλημα και βρίσκεις μία λύση .

 

Το σπίτι το θερμαίνεις καθόλου και με ποιό τρόπο ?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι φταίω που νοίκιασα ένα τέτοιο σπίτι, αλλά όντας άπειρη την πάτησα. Τα υπόλοιπα είναι όντως περιττά. Βρήκα το φόρουμ ψάχνοντας πληροφορίες για σπίτια, μούχλα και υγρασία και σκέφτηκα να ρωτήσω...

Ναι, έχουμε καλοριφέρ και το ανάβουμε σε λογικά πλαίσια (όχι όλη τη μέρα - πρωί, βράδυ - φεύγουμε και στη δουλειά) αλλά δεν είναι η θέρμανση το πρόβλημα...

 

Έγραψα γιατί είχα εκνευριστεί με το πείσμα της σπιτονοικοκυράς να μην παραδέχεται το πρόβλημα του σπιτιού, γιατί αυτή μένει δίπλα σε νεότερη κατασκευή και δεν έχει πρόβλημα υγρασίας. Το δικό της σπίτι φτιάχτηκε κατά τη δεκαετία του 80-90...

 

Ξέχασα να γράψω ότι η σπιτονοικοκυρά λέει ότι έπρεπε να καθαρίσω τη μούχλα αμέσως (καθυστέρησα ένα μήνα) και γι' αυτό απλώθηκε. :shock:

Edited by Eleni Bouchli
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν υπάρχει μόνωση, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Αν υπάρχει μαυρίλα (μούχλα) μάλλον έχουν αναπτυχθεί μύκητες οι οποίοι χρειάζονται θεραπεία και αποκατάσταση για να φύγουν. Αν κάνεις μόνο θεραπεία (με ειδικά "φάρμακα" καθαρισμού) χωρίς αποκατάσταση, δηλαδή προσθήκη κατάλληλης στεγανωτικής και θερμομονωτικής στρώσης, τότε το πρόβλημα θα εμφανιστεί πάλι πολύ γρήγορα.

Κάλεσε κάποιον μηχανικό να σου κάνει μια αυτοψία σε συνεργασία με τον μηχανικό της ιδιοκτήτριας. Μια αυτοψία με γνώμη δεν στοιχίζει πολύ...

Link to comment
Share on other sites

Έχω και εγώ αντίστοιχη περίπτωση:

Διαμέρισμα 1ου ορόφου σε πολυκατοικία του 2005

Εμφανίζεται υγρασία:

α. Έξω απο το μπάνιο, το περίεργο είναι ότι στο συγκεκριμένο τοίχο βρίσκεται μόνο η λεκάνη

β. Σε τοίχο υπνοδωματίου που βρίσκεται σε συνέχεια του μπάνιου

γ. Στο ίδιο υπνοδωμάτιο, εμφανίζεται υγρασία σε τοιχο που χωρίζει το διπλανό διαμέρισμα

δ. Στο καθιστικό, σε τοίχο που αποτελεί εξωτερικό τοίχο της οικοδομής. Από την έξω πλευρά, δεν υπάρχει άλλη οικοδομή στο σημείο αυτό

 

Έχω ακούσει για προβλήματα υγρασίας και σε άλλα διαμερίσματα. Έχω παρατηρήσει ότι η υγρασία εντοπίζεται χαμηλά και ψηλά οι τοίχοι είναι καθαροί, επομένως δεν έρχεται απο τους άλλους ορόφους. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στον τοίχο που ανέφερα στο α, υπάρχει και η πόρτα του μπάνιου. Η υγρασία παρουσιάζεται εκατέρωθεν της πόρτας, είναι πιθανόν να βγαίνει απο το πάτωμα και να ανεβαίνει στους τοίχους? (σε άλλο σπίτι που είχα δει, καποια διαρροή μέσα στον τοίχο είχε προκαλέσει υγρασία σε όλη την μάζα του τοίχου.

Η υγρασία πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι, και με όλα τα παράθυρα ανοιχτά.

 

1. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, υπάρχουν κίνδυνοι υγείας?

2. Μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχουν κίνδυνοι στατικότητας?

 

Νοικιάζω το διαμέρισμα αλλά δεν θα ήθελα να ψάξω για άλλο σπίτι τη στιγμή αυτή...

Link to comment
Share on other sites

..οταν λες "πρωτοπαρουσιαστηκε το καλοκαιρι με ολα τα παραθυρα ανοιχτα"

δεν εννοεις οτι εριξε κανα μπουρινι....και περασε ολο μεσα... :smile:

 

Για κατασκευη του 2005...ειναι πολλα τα προβληματα που αναφερεις......

 

κατα τα λοιπα...

προειδοποιεις τον ιδιοκτητη

και..

...να ψαξεις...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σας.

 

εμείς πάλι έχουμε παρόμοιο θέμα απο την πλευρά όμως του ιδιοκτήτη. Εχουμε ενα διαμέρισμα το οποίο είναι ακριβώς κάτω από το δικό μας ( εμεις στον 3 όροφο, οι ενοικιαστές στον 2). Η οικοδομή είναι του 2002. Το διαμέρισμα του 2 ορόφου, το οποίο και ενοικιάζαμε πάντα σε τρίτους, ποτέ δεν είχε θέματα μούχλας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα άλλο διαμέρισμα της πολυκατοικίας μας δεν έχει πρόβλημα με την μούχλα.

πέρσι, περίπου τον Δεκέμβριο εγκαταστάθηκαν νέοι ενοικιαστές.

 

Μετά από μερικούς μήνες μας επισήμαναν οτι το σπίτι εμφανίζει σημάδια μούχλας. εδώ και έναν χρόνο έχουμε το ίδιο παράπονο από τους ενοικιαστές. Θα σας αναλύσω κάποιες σκέψεις - παραμέτρους που πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας, και θα παρακαλούσα αν μπορεί κάποιος μηχανικός να μας πει αν το σκεπτικό είναι σωστό.

 

1. Κανένα άλλο διαμέρισμα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα ( άρα κάτι συμβαίνει με το συγκεκριμένο διαμέρισμα)

2. Η μούχλα εντοπίζεται στον τοίχο,(σε εξωτερικούς τοίχους) σε διάφορα σημεία του σπιτιού και όχι σε ένα συγκεκριμένο. Με βάση αυτό, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για κάποιον σπασμένο σωλήνα.

3. Η μούχλα δεν εμφανίζεται στο ταβάνι, αλλά στο μέσον του τοίχου, άρα δεν "βρέχουμε" εμείς οι από πάνω τον 2 όροφο.

4. καθώς είμαστε παράλληλα και διαχειριστές της πολυκατοικίας, μπορώ να σας πώ με βεβαιότητα ότι οι ένοικοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου θέρμανση. ( έχουμε θέρμανση με πετρέλαιο). Πέρσι από όσο μας είχανε πει χρησιμοποιούσανε μόνο τζάκι. ( όχι ενεργειακό, κλασσικό).

 

Μετά από έρευνα που έχω κάνει στο διαδίκτυο αναφέρεται σε πολλά άρθρα ότι αν δεν θερμαίνεται σωστά ο χώρος, τότε δημιουργείται το φαινόμενο της συμπύκνωσης.

 

 

Οι ενοικιαστές θεωρούν ότι φταίμε για κάποιο λόγο εμείς. Ωστόσο, έχει βάση αυτό; επίσης, ζητούν να θερμομονώσουμε όλο το διαμέρισμα, κάτι το οποίο απο όσο έχουμε διαβάσει, αν δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση( εν προκειμένω καθόλου θέρμανση), θα κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο.

 

Μπορεί κάποιος από εσάς , ειδικός,να μας δώσει μία απάντηση; Ο χρήστης BAS σε ερώτηση λίγο πιο κάτω ρωτάει τον ενοικιαστή αν θερμαίνει τον χώρο και πώς.

 

Θα μπορούσαμε να είχαμε παρακαλώ κάποια επιπλέον στοιχεία ως προς αυτό; Δηλαδή, κατά πόσον παίζει ρόλο η θέρμανση;

 

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.