Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατοικία 50τμ + αποθήκη 10 τμ θέλει ΚΕΝΑΚ?


sarcs

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Η ερώτησή μου ίσως φανεί λίγο χαζή, αλλά επειδή δε θεωρώ δεδομένη την απάντηση, την παραθέτω :

εκτός σχεδίου, πελάτης προτίθεται να φτιάξει ξύλινο σπίτι -εξοχικό- 50τμ. Επειδή δεν θέλει να μπλέξει με υπόγεια, πρότεινα τη λύση μιας αποθηκούλας σε επαφή με το σπίτι, για να μπαίνουν τα απαραιτητα (μηχανές φυτών κλπ), έκτασης 10, άντε 15 τμ. Η αποθήκη θα είναι σε επαφή με το σπίτι, με ανεξάρτητη είσοδο. Πρόκειται δηλαδή για ΒΧ -βάσει της χρήσης του- της κατοικίας, που προσμετράται όμως στη δόμηση.

1η ερώτηση : ΚΕΝΑΚ απαιτείται?

2η ερώτηση (offtopic λίγο) : η αποθήκη αλλάζει τα χαρακτηριστικά της εκτός σχεδίου δόμησης? θα θεωρηθεί δηλαδή αυτόματα "μικτή" χρήση, ή παραμένει η κατοικία ως χρήση (και η αποθήκη θεωρείται ως βχ της?) - το ρωτάω αυτό σε σχέση με αποστάσεις από όρια, περιορισμους ΓΠΣ κλπ κλπ.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Πεδίο Εφαρμογής (άρθρο 2 του ΚΕΝΑΚ) – Εξαιρέσεις (άρθρο 11 του ν. 3661/2008)

Ως αυτοτελή κτίρια με συνολική επιφάνεια κάτω των πενήντα (50) τ.μ. [περίπτωση (ε) του άρθρου 11 του ν. 3661/08] νοούνται τα κτίρια των οποίων η συνολική επιφάνεια, αφορά στα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου, όπως αυτά προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, και όπως καταγράφονται στο φύλλο της οικοδομικής άδειας [σύμφωνα με την περίπτωση 13 του άρθρου 2 του ν. 3661/2008]. Στη συνολική επιφάνεια προσμετρούνται επίσης και τα τετραγωνικά του κτιρίου που έχουν νομιμοποιηθεί ή τακτοποιηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

Άρα ναι θέλει μελέτη ΚΕΝΑΚ αφού τα τ.μ. είναι 50+10=60 που μετρούν στη δόμηση. Οι απαιτήσεις (για μόνωση, ΖΝΧ, αερισμό ή οτιδήποτε άλλο βάση ΚΕΝΑΚ) αφορούν όμως μόνο τα 50τ.μ. και το εξωτερικό κέλυφος αυτών αφού τα άλλα 10 είναι ΜΘΧ και έτσι πρέπει να θεωρηθούν (ο όγκος της αποθήκης πρέπει να είναι μικρότερος από το 10% του συνολικού για να την εντάξεις στη ζώνη. Εξαρτάται το ύψος των 2 χώρων αλλά πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει ο περιορισμός).

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα πάει πιο πολύ στα" Αρχιτεκτονικά - ΝΟΚ 2012 " και ίσως θα έπρεπε να ρωτήσεις και εκεί. Το θέμα σου είναι αν τα 10 τ.μ. Αποθήκης μετράνε στην δόμηση. Ο ΝΟΚ - Άρθρο 11, παράγραφος 6, αναφέρει....

 

" 6. Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται:

.....

ε. Η επιφάνεια έως 12 τ.μ. συνολικά σε κάθε αυτοτελή

ανεξάρτητη ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο

κλιμακοστάσιο στο κτίριο....."

 

Μήπως σε καλύπτει στην περίπτωση σου ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ, η συζήτηση να περιοριστεί σε θέματα που αφορούν τον ΚΕΝΑΚ.

Για οποιαδήποτε απορία σε σχέση με το ΝΟΚ υπάρχουν άλλα νήματα με συναφή θεματολογία.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εάν είναι ανεξάρτητη η αποθήκη του λοιπού κελύφους οχι, διαφορετικά ναι.Συνολική επιφάνεια κελύφους >50

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας συνάδελφοι. Θα δω το θέμα του ΝΟΚ, ευχαριστώ!

 

ΥΓ : επανέρχομαι τώρα που είδα καλά το προηγούμενο ποστ : αν δηλαδή μεταξύ αποθήκης και σπιτιού μεσολαβήσει η/χ, τότε τη γλυτώνω? αυτό με το "κέλυφος" με μπέρδεψε. Γιατί με βάση τη σχετική εγκύκλιο που επικαλείται και ο συνάδελφος στο ποστ 2, δε φαίνεται να υπάρχει διαφορά, αφού πάλι ένα κτίριο θα θεωρούνται. Ή όχι?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.