Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Η δόμηση δεν μπορεί να είναι σωρευτική. Αναλόγως το που θα τοποθετηθεί η οικοδομή θα λάβεις την οικοδομησιμότητα εφόσον αυτή υπάρχει. 

Link to comment
Share on other sites

Πες ότι βγάζω μια άδεια στο τμήμα που βρίσκεται εντός 240 μετρά δόμηση
Και του χρόνου πάω να βγάλω στο εκτός 200 μετρά χωρίς τα κτίρια να είναι σε επαφή. Γίνεται αυτό το πράγμα?

Link to comment
Share on other sites

@Aspect Topo Στο έγραψα και παραπάνω. Ο ΣΔ δεν παει σωρευτικά. Το ακίνητο είναι ενιαίο και απλώς χωρίζεται σε δυο τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς.  Επομένως, αν εκδοθεί Ο.Α στο εντός οικισμού για 240 τμ (εξάντληση δόμησης) το ακίνητο δεν δικαιούται επιπλέον δόμηση. Αν θέλεις να γίνει αυτό που λες, εξετάζεις την δυνατότητα κατάτμησης και το αν προκύπτουν άρτια και οικοδομήσιμα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@Aspect Topo Μέσα σ' αυτές τις 46 σελίδες, αυτού του θέματος, αυτά που γράφει παραπάνω ο Παύλος ίσως ούτε αυτός θυμάται πόσες φορές το έχει γράψει. 

Η γραμμή του ορίου οικισμού ΔΕΝ διαιρεί (δεν γίνεται δηλ. κάποια κατάτμηση) από μόνη της ένα γήπεδο - οικόπεδο.

Αν διαβάσει κάποιος, έστω και τις τελευταίες σελίδες αυτού του θέματος, θα διαπιστώσει πως αναφέρονται , νομίζω, όλες οι περιπτώσεις!!

Βλέποντας την εικόνα (το PDF που δίνεις, όπου φαίνονται ρυμοτομικές γραμμές, νομίζω πως δεν είσαι στην περίπτωση, όπως την διατυπώνει το Π.Δ. του 1985 (όρια οικισμού με απόφαση νομάρχη κλπ, κλπ).

Αν, για παράδειγμα, είσαι σε κάποια επέκταση τότε ακόμη και η ζώνη των 500μ καταργείται.

 

Μη το παίξεις " στην χαλκιδική μπορείς και κάνεις τα πάντα"!  

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

Διαβάζοντας το νήμα, προσπαθώ να ξεδιαλύνω το θέμα με το εντός και εκτός. Στο σκαρίφημα που επισυνάπτω είναι ένα ακίνητο όπου τέμνεται από όριο οικισμού <2000 κατοίκων. Όπως φαίνεται έχει πρόσωπο σε δρόμο σε μεγάλο τμήμα του. Το ακίνητο δεν έχει πρόβλημα παλαιότητας, υφίσταται ως έχει προ του 1950 (έχω τα συμβόλαια). Η ερώτηση μου είναι: θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση; Μπορεί να χτιστεί μέρος του κτιρίου στο εκτός οικισμού τμήμα (πρέπει να αφήσουμε τα 15 μέτρα);

ευχαριστώ εκ των προτέρων

skarifima.pdf

Edited by Κώστας_τοπο
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Επειδή το βλέπω συχνά σε δηλώσεις νέων συναδέλφων η παρέκκλιση "κουμπώνει" στην αρτιότητα οπότε γράφουμε άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο και όχι "άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση".

Στο θέμα σου τώρα. Υπό την προυπόθεση ότι ο δρόμος δυτικά στον οποίο εφάπτεται το εντός οικισμού τμήμα είναι προ 85 και κοινόχρηστος και αφού έχεις το οικόπεδο να προυφίσταται του 1985, τότε λόγω του τμήματος των 47 τμ εντός οικισμού, λαμβάνεις την θεωρητική αρτιότητα (προσοχή δεν είναι η πραγματική και ούτε μετατοπίζεις το όριο οικισμού όπως εσφαλμένα έχουμε δει στο παρελθόν να έχει γίνει κάποιες φορές σε τοπογραφικά) και έχεις άρτιο κατά παρέκκλιση. Η γνώμη μου είναι ότι έχεις οικοδομησιμότητα με ΣΔ=1 (Ε<200 τμ) δηλαδή 47 τμ, τα οποία μπορείς να τα οικοδομήσεις και στο εκτός (απαιτείται έγκριση ΣΑ) τηρώντας τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Νομίζω το κατάλαβα έτσι όπως το γράφεις. Είχα την εντύπωση πως το ακίνητο ''κερδίζει'' όλο το συντελεστή δόμησης, δηλαδή τα 240 τ.μ.  Θα ελέγξω την παλαιότητα του δρόμου για σιγουριά. 

Και πάλι ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι αρνητική για το ενδεχόμενο να λάβει ΣΔ σαν να ήταν όλο εντός οικισμού, διότι έτσι δημιουργείται μια ανισονομία ανάμεσα σε ένα οικόπεδο το οποίο είναι εν μέρει εντός οικισμού (φαντάσου να έχεις 1 τ.μ εντός οικισμού και να λαμβάνεις δόμηση 240 τμ  ) και ένα άλλο οικόπεδο το οποίο ήταν ολόκληρο εντός οικισμού να λαμβάνουν και τα δυο την ίδια δόμηση.

Υ.Γ Πολύ φοβάμαι ότι το ΣτΕ δεν θα αργήσει να βάλει  περιορισμούς και στο ως τώρα δικαίωμα της μεταφοράς επιτρεπόμενης δόμησης από το εντός στο εκτός οικισμού τμήμα, ακόμη και αν το τελευταίο δεν έχει οικοδομησιμότητα. Το "πάρτι" έχει ήδη ξεκινήσει όπως γνωρίζουμε όλοι (βλ. Ν. 4759/20, απόφαση 176/23 κλπ)

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Από τις λίγες φορές που διαφωνώ με τον Παύλο:

Σύμφωνα με το εγγρ. ΔΤΕ 6923/196/14-02-03

"...Στο Αρθ-7 παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 για τις τεμνόμενες ιδιοκτησίες ορίζεται ότι "θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή" και συνεπώς για το τμήμα αυτό ισχύουν όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εντός των ορίων οικόπεδα. ...."

συμπλ.

και με επιβεβαίωση από την εδώ Υ.ΔΟΜ.

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Ευθέως δεν προκύπτει ότι  σου δίνει τον Σ.Δ ενός αρτίου.  Λέει ότι ισχύουν οι διατάξεις που αφορούν τα εντός ορίων οικόπεδα, δηλαδή οι περιορισμοί (ενδεχομένως). Δεν κάνει λόγο όμως για δικαίωμα Σ.Δ.

Όπως προανέφερα, δεν είναι ούτε λογικό, ούτε δίκαιο, ένα οικόπεδο να είναι ολόκληρο εντός οικισμού και να έχει την ίδια επιτρεπόμενη δόμηση, με ένα άλλο που έχει έστω 1 τ.μ εντός οικισμού, ενώ το υπόλοιπο είναι εκτός οικισμού και ενδεχομένως το εκτός οικισμού τμήμα του να μην έχει καν οικοδομησιμότητα (δες την αμέσως προηγούμενη δημοσίευσή μου).

Στο τέλος, ας κάνει ο συνάδελφος αίτημα στην Πολεοδομία για βεβαίωση όρων δόμησης να δούμε αν του εγκριθεί ΣΔ (240 ΤΜ) σε εντός οικισμού τμήμα 47 τμ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.