Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Κύριε Tetris και υπόλοιποι του συγκεκριμένου θέματος χαίρετε.

 

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην ανάγκη να αφήσω μήνυμα γι’ αυτό συγχωρήστε με αν κάνω κάποιο λάθος ή αν έχει απαντηθεί ξανά η ερώτηση, δεν γνωρίζω ακόμα καλά το forum ώστε να ψάξω παραπάνω.

 

Πρόκειται για μια περίπτωση όμοια με τις τελευταίες σας συζητήσεις.

Γεωτεμάχιο 789τμ (προ 1968).

Εν μέρει εντός οικισμού (μόλις τα 12 τμ) άρα άρτιο ως έχει.

Οικισμός Αρτεμώνας – Σίφνος – Κυκλάδες άρα μιλάμε για Παραδοσιακό Οικισμό και όροι σύμφωνα με το γνωστό ΦΕΚ 594Δ’/1978.

 

Καθορισμός των ορίων έχει γίνει με Απόφαση Νομάρχη με μαρκαδόρο πάνω σε χάρτη όπως πολύ σωστά περιέγραψε προηγουμένως ο κ. Tetris.

Έχω προφορική οδηγία να ακολουθώ μόνο συμβουλευτικά τον χάρτη αυτό (δηλαδή να μην τον ψηφιοποιήσω ή να μην χρησιμοποιήσω την polyline που έχει προκύψει από αυτόν).

Ο χάρτης αναφέρει ρητά στο υπόμνημα ότι οι κορυφές των ορίων υλοποιούνται από γωνίες κτιρίων και οδούς. Άρα εγώ προσωπικά, αποτυπώνω τις κορυφές των δύο κτιρίων που αντιλαμβάνομαι ότι αποτελούν κορυφές της γραμμής ορίου οικισμού και με αυτό τον τρόπο την χαράσσω στο σχέδιο, με μεγάλη προσοχή κατά την αποτύπωση, μην τυχόν στο μεταξύ έχει αλλάξει το σημερινό περίγραμμα των κτιρίων σε σχέση με αυτό που φαίνεται στον χάρτη καθορισμού ορίων.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1:

Πράττω ορθά ως προς την χάραξη του ορίου οικισμού;

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2:

-Αρχικά, αυτά τα μόλις 12 τμ μου δημιουργούν οικοδομησιμότητα;

Αν ναι:

-Έχω ρωτήσει συναδέλφους εδώ στο νησί που δραστηριοποιούνται με έκδοση αδειών και μου έχουν πει ότι η γραμμή οικισμού ΔΕΝ περιορίζει την επιφάνεια του κτιρίου που θα προκύψει από τυχούσα οικοδομική άδεια. Μπορείτε να μου επιβεβαιώσετε αν πράγματι θα εγκριθεί μια άδεια που θα προβλέπει οικοδομή στο εντός και στο εκτός οικισμού τμήμα ταυτόχρονα; Υποθέτω ότι αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε Πολεοδομία, θα μου πείτε.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 (Και η σημαντικότερη)

Το πρόσωπο του ακινήτου είναι έξω από το εντός οικισμού τμήμα.

Ρωτώντας συναδέλφους, με ενημέρωσαν ότι σ’ αυτή την περίπτωση το ακίνητο είναι ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ. Ισχύει;

 

 

Παρακάτω θα βρείτε printscreen με δικές μου σημειώσεις επί του σχεδίου για να σας βοηθήσω.

Σας ευχαριστώ.

 

379843716_285309314321273_3709351266329703573_n.thumb.jpg.af34818cccf24f82a7eb587750d2b43a.jpg

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Σωστός φαίνεται ο συλλογισμός σας

2. Ναι. 

3. Το οικόπεδο για να είναι άρτιο πρέπει να έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο μήκους όσο ορίζει το ΦΕΚ για την αρτιότητα. Δεν παίζει ρόλο αν ο δημοτικός δρόμος είναι εντός ή εκτός του οικισμού. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχω πετύχει ΦΕΚ να λέει ότι για την αρτιότητα απαιτείται πρόσωπο εντός του οικισμού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

Παρακαλώ για τη συμβουλή σας σε θέμα που αντιμετωπίζω κατά την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος στον οικισμό Ράμμο στη Σέριφο.
Ο οικισμός οριοθετήθηκε με ΦΕΚ το 1997 όπου σύμφωνα με τον συνημμένο στο ΦΕΚ διάγραμμα η γραμμή των ορίων του οικισμού έχει κορυφές σε υλοποιημένα κτίσματα (με χοντρό μαρκαδόρο σε αεροφωτογραφία).

Το γεωτεμάχιο μου σύμφωνα με την δική μου εφαρμογή των ορίων χωρίζεται από το όριο σε εντός και εκτός τμήμα.

Ωστόσο, το έτος 2003 εκδόθηκε άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία ως εντός οικισμού, ενώ είναι σαφές ότι στο τοπογραφικό διάγραμμα της άδειας έχει χαρακτηριστεί λανθασμένα, καθώς μια κορυφή του ορίου οικισμού που εμφανίζεται στο ΦΕΚ σε γειτονικό κτίσμα, έχει τοποθετηθεί στο δικό μου κτίριο.

Θεωρείται ότι από τη στιγμή που θεωρήθηκε από την Πολεοδομία ως εντός οικισμού είμαι καλυμένος αν γράψω ότι βρίσκεται εντός οικισμού σύμφωνα με την χχ/χχχχ άδεια οικοδομής ή θα είναι ορθότερο να παρουσιάσω την κατάσταση ως έχει.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Πολεοδομία δεν απαντάει ούτε σε εμαιλ ούτε σε τηλέφωνα εδώ και αρκετό καιρό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Οι οικοδομικές άδειες είναι πράξεις της διοίκησης και δεν έχουν γενική ισχύ. Μπορούν να ανακληθούν οποτεδήποτε αποδειχθεί ότι εκδόθηκαν βάσει ψευδών στοιχείων (δόλος).

Αγνοείς λοιπόν την άδεια, κι εφαρμόζεις το όριο του οικισμού όπως αυτό έχει θεσμοθετηθεί.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (οικισμοί <2000 κατ.), εάν γεωτεμάχιο τέμνεται από το όριο του οικισμού, εντός οικισμού θεωρείται τόση επιφάνεια όση είναι η αρτιότητα στη συγκεκριμένη θέση (δες το σχόλιό μου στην προηγούμενη σελίδα)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Στο γεωτεμάχιο, που τέμνεται από το όριο του οικισμού (κάτω των 2000 κατ.) μπορεί να γίνει κατάτμηση σε δύο ανεξάρτητα, εντός και εκτός; image.thumb.jpeg.6b479036ce09695294335ddbe9556da0.jpeg

Link to comment
Share on other sites

ναι, με τις εξής προϋποθέσεις:

- Το εντός να εμπίπτει στον κανόνα (πρόσωπο κι εμβαδόν)

- Το εκτός να μην είναι μικρότερο των 1000 μ² και, παράλληλα, να μην απαγορεύεται από άλλες διατάξεις (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, NATURA, κλπ) η δημιουργία γηπέδων με εμβαδόν μικρότερο από συγκεκριμένο όριο

Επίσης, μιας και το γεωτεμάχιο εμπίπτει σε δύο τομείς (εντός- εκτός) ή δεν θα αναφέρεις όρους δόμησης, ή θα αναγράψεις ότι οι συγκεκριμένοι ο.δ. αφορούν στο εντός οικισμού τμήμα.

Η δήλωση του 651/77 θα αναγράφει αρτιότητα - οικοδομησιμότητα τόσο για το όλο, όσο και για τα επί μέρους

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καλησπέρα,

έχω γεωτεμάχιο 8945 τ.μ. που τέμνεται από το όριο του οικισμού <2000 κατοίκων με τμήμα 265τ.μ. εντός οικισμού με πρόσωπο 17μ σε δευτερεύον επαρχ. δίκτυο με οικοδομή 165 τ.μ διώροφη της οποίας το ισόγειο αναφέρεται ως σημείο στον καθορισμό ορίων του οικισμού και τμήμα 8680 τ.μ. εκτός οικισμού με πρόσωπο 22μ σε δευτερεύων επαρχ δίκτυο και 60 μ. σε αγροτικό δρόμο.

Η δικαστική απόφαση του 1998 αναφέρει το εμβαδόν του γεωτεμάχιου ως 8410 τ.μ. με ισόγεια οικοδομή 50 τ.μ. προ του 23 και ότι αυτό περιήλθε στον ιδιοκτήτη από τη μητέρα του με άτυπη δωρεά το 1961 και έγινε κύριος με έκτακτη χρησικτησία

Θέλω να κάνω τοπογραφικό για συμβόλαιο.

Σύμφωνα με όσα έχω μελετήσει έχω 2 τμήματα με διαφορετικά καθεστώτα.

Για το εντός οικισμού το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση με εμβαδόν 265τ.μ. ως προυφισταμένο της 3-5-85? Μπορώ να αποδείξω την παρέκκλιση αυτή με τη δικαστική απόφαση ή θα έπρεπε να αναγράφεται σε αυτή το εμβαδό του τμήματος αυτού. Επίσης έχω μεγάλη διάφορα των 535 τ.μ. στο εμβαδόν της απόφασης από την τωρινή καταγραφή. Η να το πάω σαν άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα αφού μπορώ να πάρω το υπόλοιπο εμβαδόν για να φτάσω τα 1000 της αρτιότητας από το τμήμα εκτός.

Για το δεύτερο τμήμα των 8680τ.μ. που είναι εκτός σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ως προ του 2003 ή προ του 85 με πρόσωπο ε μη αναγνωρισμένο δρόμο αφού τα 22μ στον αναγνωρισμένο δεν επαρκούν αλλά σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤΕ καλύτερα να το δηλώσω ως άρτιο και μη οικοδομήσιμο και να πάρω τους όρους δόμησης για εντός.

Σωστά συμπεραινω? Η έχετε κάτι άλλο να μου προτεινετε

Link to comment
Share on other sites

1. Πού οφείλεται η διαφορά των 535 μ² ?

2. Η δικ. απόφ. κατοχυρώνει (Πολεοδομικά) το χρόνο δημιουργίας του γεωτεμαχίου. Συνεπώς, έχεις ένα γεωτεμάχιο που υφίσταται από το 1961. Κατά τα λοιπά, έχεις τμήμα (όσο και η αρτιότητα) εντός οικισμού, και το υπόλοιπο εκτός οικισμού (αλλά εντός ζώνης?). Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το εκτός τμήμα δεν μπορεί να θεωρηθεί άρτιο, εκτός κι αν ο αγροτικός δρόμος προϋπάρχει του 1923 (με διαπιστωτική πράξη).

Άρα, στη δήλωση θα αναφέρεις ότι το (όλο) γεωτεμάχιο με στοιχεία ..... βρίσκεται εν μέρει (κατά το τμήμα .....) εντός ορίων οικισμού κι εν μέρει (κατά το τμήμα .....) εκτός οικισμού, και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (σύμφωνα με τους όρους δόμησης του οικισμού)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Υποθέτω σε λάθος που έγινε τότε, αφού η δικαστική απόφαση είναι παλιά...

2. Δεν προϋπάρχει ο δρόμος προ του 23 με διαπιστωτική πράξη 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους. Έχω μια περίπτωση ενός γηπέδου που τέμνεται από όριο οικισμού. Δημιουργούνται δυο τμήματα: Το τμήμα 1 που είναι εντός οικισμού και έχει πρόσωπο σε κοινοτικό δρόμο Ε=112 μ2 με πρόσωπο 11μ και το τμήμα 2 που είναι εκτός οικισμού που έχει Ε=11 στρέμματα. Η ερώτηση μου (για να είμαι σίγουρος) είναι η εξής: Προφανώς το τμήμα εκτός σχεδίου είναι άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο λόγω στέρησης προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο ή λόγω μη επαρκούς προσώπου; Επίσης το τμήμα 1 που είναι εντός ορίων οικισμού μ αυτό το εμβαδό, μπορεί να πάει με την παρέκκλιση του ΦΕΚ του 68?? Δηλαδή πρέπει να υπάρχει συμβόλαιο για όλο το ακίνητο προ του 68;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.