Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή Πολυτεχνικής Σχολής και Σταδιοδρομίας


Recommended Posts

Δεν αξίζει να σπουδάσεις μηχανικός αν δεν είσαι μπλεγμένος με κόματα, πολιτικούς, δημάρχους, νομάρχες αν δεν είσαι έτοιμος να μπλεχτείς με κυκλώματα (δημόσια έργα-μελέτες-πολεοδομία) και αν δεν αντέχεις τις ευθύνες (με την νομοθεσία που υπάρχει στην Ελλάδα-αυθαίρετα).

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο 'νορμαλ' είσαι ένας υπερήφανος μηχανικός που θέλει να κάνει σωστά την δουλεία του.

Θα σου πρότεινα ως πιο καλά επαγγέλματα φαρμακοποιός, οδοντίατρος, φυσιοθεραπευτης και να έχεις για χόμπυ το μηχανιλήκη....

Γιατί σε λίγο η δουλεία μας θα γίνει χόμπυ....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο Πολιτικός Μηχανικός όπως φυσικά και ο Αρχιτέκτονας έχουν σαν βασικό αντικείμενο έργο το δομημα (κτίρια, κατασκευές, υποδομές κ.λπ.)

Και η μεγάλη αναλογία των αμοιβών μελετών επιβλέψεων αυτών των έργων είναι σ αυτές τις ειδικότητες.

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός έχει αντικείμενο έργου και το δόμημα αλλά και την βιομηχανική παράγωγη.

Σε ότι αφορά την δόμηση όμως η αναλογική του συμμετοχή έως και τώρα στις μελέτες επιβλέψεις είναι σημαντικά μικρότερο και συχνά είχε γίνει μια επιφανειακή τυποποίηση για έργα μικρής τάξης οπότε έπεφταν και οι τιμές με απαξίωση του ρόλου σε ότι αφορά τις οικοδομικές άδειες. (όχι όμως και τις μελέτες εφαρμογής τις οποίες όμως τις ζητούσαν ελάχιστοι)

Φυσικά σιγά σιγά με πολλά ενεργητικά και ενεργειακά συστήματα που αποκτούν οσο περνούν τα χρόνια και η τεχνολογία τα κτίρια ανεβάζουν την συμμετοχή αυτών αλλά ακόμα έχουν δρόμο.

Αν λοιπόν συνεκτιμήσεις ότι σήμερα και για μερικά χρόνια ακόμα η οικοδομή στην Ελλάδα έχει μια τεράστια πτώση τότε θα αντιληφτείς ότι οι έχοντες και την μεγαλύτερη πίτα από αυτή την δραστηριότητα έχασαν και χάνουν περισσότερο.

Συνεκτιμώντας φυσικά ότι η Ελλάδα έχει ελαχίστη έως ανύπαρκτη βαριά βιομηχανία και γενικά μικρή βιομηχανική παραγωγή σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα αντιληφτείς για στην υπόλοιπη Ευρώπη που υπαρχει και οι βιομηχανία πέραν της οικοδομικής δραστηριότητας οι μηχανολόγοι έχουν ειδικά εκεί περισσότερες ευκαιρίες.

Στην Ελλάδα που έπεσε η οικοδομή αλλά είχαμε και ελαχίστη βιομηχανία τις αναλογίες τις προσαρμόζεις και μόνος σου.

 

Ότι απόφαση και να πάρεις θα είναι δύσκολη και με αβεβαιότητες, πρέπει να είναι δική σου …

Λαβε στα υπ όψη σου όμως ότι κάθε χρόνος που περνά τον έχασες και δεν τον αναπληρώνεις εύκολα.

 

Υ.Γ.

Πέρα από τα θετικά του Μηχανολόγου όμως και επειδή ανέφερες ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα επαγγελματικά δικαιώματα θα σου επιστήσω την προσοχή σε κάτι. Στην Ελλάδα (και μόνο εδώ) η σχολή που σπουδάζεις τώρα σου δινει ως Πολιτικός Μηχανικός το δικαίωμα να υπογράφεις σχεδόν τα άπαντα σε ότι αφορά δόμηση και έργα υποδομής. Έχεις σχεδόν το 99% των δικαιωμάτων των Τοπογράφων, το 90% των δικαιωμάτων των αρχιτεκτόνων και αν δεν σφάλω > από το 70% των δικαιωμάτων των μηχανολόγων. (με εξαίρεση φυσικά την παραγωγή στην Βιομηχανία)

Σαν Μηχανολόγος αυτά τα ξεχνάς.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και τα δικαιώματα παίζουν ρόλο ωστόσο απαιτείται να έχεις και δουλειά για να τα εφαρμόσεις..Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατασκευές,εκτός της οικοδομής, π.χ γέφυρες,δρόμοι ούτε εκεί βρίσκουν επαγγελματικές διέξόδους οι πολιτικοί;Παρ'όλα αυτά οι υπάρχουσες βιομηχανίες καλύπτουν σε κάποιο βαθμό τις ανάγκες εργασίες των μηχανολόγων;

Σίγουρα αποιαδήποτε αποφασή μου θα συνοδεύεται και από αβεβαιότητα,δεν το αμφισβητώ αυτό.Απλά θέλω να κάνω την καλύτερη δυνατή επιλογη για το μέλλον μου συνδυάζοντας και προόπτικες και ικανοποίηση από το επάγγελμα.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα με απλά λόγια στις κατασκευές (μεγάλα ή μικρά, γέφυρες, οδοποιία, υποδομών κτλ...) θα βρεις μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων με τον επιμερισμό που σου έκανε ο Didonis.... Σήμερα οι κατασκευαστικές έχουν πιάσει πάτο. Και μιλάμε για τις μεγάλες στην Ελλάδα. Οι μισθοί βέβαια δεν πάνε με την ειδικότητα, αλλά τα χρόνια και το πόστο του καθενός. Σαν ελεύθερος επαγγελματίας, τα πράγματα σφίγγουν αρκετά. Οι μεν ΠΜ ασχολούνται με αυθαίρετα, άντε καμιά άδεια και ΠΕΑ οι δε μηχανολόγοι με ΠΕΑ, αντε και καμιά πυρασφάλεια...

Στις βιομηχανίες τα πράγματα αλλάζουν, όπως είναι φυσικό απασχολούνται περισσότερο μηχανολόγοι αλλά και εκεί οι θέσεις είναι περιορισμένες. Θυμάμαι είχα πάει σε μία συνέντευξη σε μεγάλη περτειλαική βιομηχανία για βοηθός του βοηθού του μηχανολόγου (έτσι ήταν η θέση) και έπρεπε να επιλεγώ μετά από 3 κύκλους συνεντέυξεων..Αμα έμπαινα βέβαια είχα κάνει την καλή... :smile:

 

Οπότε, ικανοποίηση θα πάρεις είτε σαν ΠΜ είτε σαν ΜΜ αρκεί να το θέλεις και να το γουστάρεις. Διαφορετικά αλλά εξίσου ενιαφέροντα. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ πολύ δύσκολα, άσχετα με την τεχνολογική πρόοδο (βλ. ενέργεια, φ.αέριο κτλ). Η χώρα είναι σε άσχημη θέση και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς.

Στο εξωτερικό τα πράγματα αλλάζουν αλλά και αυτό είναι μία μεγάλη απόφαση που εσύ πρέπει να πάρεις όχι επειδή σου τό'πανε..

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου θα σου πω και γω τη γνωμη μου μιλώντας εντελώς συμφωνα με το τι οτι εχω δει μεχρι τωρα στο επαγγελμα. Αν δεν εχεις καποιον γνωστο να σε χωσει σε κανα γραφειο ή καμια εταιρεια που ψιλοκινειται ωστε να αποκτησεις καποια εμπειρια οταν πρωτοβγεις στο επαγγελμα (πιστεψε με παιζει πολυ περισσοτερο ρολο στο να βρεις δουλεια απο οτι φανταζεσαι), πηγαινε μαθε γερμανικα, τελειοποιησε τα αγγλικα σου που λογικα ξερεις, φροντισε να βγαλεις βαθμο πτυχιου τουλαχισον 7 και οταν τελειωσεις προσπαθησε να πας εξω βρισκοντας καποιο μεταπτυχιακο που πολυ πιθανο να σε βοηθησει μπεις στη δουλεια εκει. Ολα αυτα ομως ΕΞΩ. Εδω χρειαζονται γνωριμιες,γερο στομαχι, ανοχες, αντοχες και βεβαια τυχη ειτε μηχανολογος ειτε πολιτικος μηχανικος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν εχεις καποιον γνωστο να σε χωσει σε κανα γραφειο ή καμια εταιρεια που ψιλοκινειται ωστε να αποκτησεις καποια εμπειρια οταν πρωτοβγεις στο επαγγελμα (πιστεψε με παιζει πολυ περισσοτερο ρολο στο να βρεις δουλεια απο οτι φανταζεσαι).......

 

Πολύ πολύ σωστό!! Ειδικά στο ξεκίνημα, αν δεν τα βρεις αυτά, με την αναδουλειά που υπάρχει, είσαι καμένο χαρτί....

Link to comment
Share on other sites

Θυμάμαι είχα πάει σε μία συνέντευξη σε μεγάλη περτειλαική βιομηχανία για βοηθός του βοηθού του μηχανολόγου (έτσι ήταν η θέση) και έπρεπε να επιλεγώ μετά από 3 κύκλους συνεντέυξεων..Αμα έμπαινα βέβαια είχα κάνει την καλή... :smile:

 

η μοναδικη φορα που σκεφτηκα να γινω μισθωτος για παντα ηταν για μια θεση στα ΕΛΠΕ....

 

 

αντιστοιχα συναδελφοι που μπηκαν στην ΜΟΤΟΡ οιλ τους βλεπ να περνουν συνταξη απο εκει μεσα

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φίλε μου για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, τα πάντα στην Ελλάδα είναι ..."πεθαμένα". Και θα συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει το πως θα είναι η χώρα μας π.χ. το 2025 ή το 2030....

Ουδείς νέος άνθρωπος, οτιδήποτε και να τελειώσει, δεν πρόκειται όχι επαγγελματική σταδιοδρομία να κάνει, αλλά ούτε δουλειά να βρει για να μπορεί να ζει και να δημιουργήσει οικογένεια.

Η μοναδική διέξοδος για τους νέους ανθρώπους (ηλικίας 18 έως 30 ετών) είναι να φύγουν στο εξωτερικό, να συνεχίσουν ή να ολοκληρώσουν εκεί τις σπουδές τους, να συνηθίσουν στη εκεί κουλτούρα, να προσπαθήσουν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προς κάθε κατεύθυνση εξέλιξή τους.

Αν το κάνεις τώρα έχει πολλές πιθανότητες ..."αφομοίωσης" της ξένης κουλτούρας και των επαγγελματικών οριζόντων που θα σου ανοιχτούν.... Το μόνο που πρέπει να σε απασχολεί είναι το σε ποιά ακριβώς χώρα....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ φίλε μου θα διαφωνήσω με όλους τους άλλους .

Εχω και μιά διαφορά από τους περισσότερους από αυτούς . Είναι νέοι και βλέπουν τα πράγματα κάτω από την πίεση της κρίσης .

 

Εγώ έχω γιό , συνομήλικο σου , 2ετής φοιτητής και αυτός σε άλλη σχολή . Θα σου δώσω λοιπόν τις ανάλογες συμβουλές και παροτρύνσεις .

 

Κρίσεις η χώρα μικρές η μεγάλες έχει περάσει πολλές και θα περάσει και στο μέλλον .

Είναι αφελής όποιος ορίζει τι θα γίνει σε 3-5-10 χρόνια . Αρκεί να σκεφτούμε πως ήταν τα πράγματα πριν 3-5-10 χρόνια και πόσο περιμέναμε το τι θα γίνει σήμερα .

 

Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου , είναι αν σου αρέσει η σχολή που πέρασες . Το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα .

Υπ' όψη ότι δυστυχώς τα 5ετή προγράμματα σπουδών έχουν ένα εν πολλοίς άχρηστο υπερμεγέθες γενικό τμήμα , που τα πρώτα 2 χρόνια δεν δίνει στον φοιτητή τα ανάλογα ερεθίσματα ώστε να αισθανθεί ότι μπαίνει στο ζουμί της επιστήμης του . Ευτυχώς όσο περνάνε τα εξάμηνα τα πράγματα αλλάζουν και θα ανακαλύψεις ωραία πράγματα .

 

Ετσι το ερώτημα είναι αν σου αρέσει η δουλειά του ΠΜ και όχι αν ΣΗΜΕΡΑ έχει δουλειά ο ΠΜ.

 

Γιά το μέλλον ισχύει ότι είναι καλό να μάθεις ξένες γλώσσες , να κάνεις ERASMUS , να αποκτήσεις επαφή με τον κόσμο και να ανοίξεις το μυαλό σου στις προκλήσεις του μέλλοντος .

 

Ετσι θα βρείς τον δρόμο σου , χωρίς να εγκλωβίζεσαι σε εμμονές , ιδεοληψίες και εμπειρίες άλλων , αλλά ψάχνοντας τα δικά σου όνειρα .

Edited by BAS
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

η σχολη σου ειναι πολυ ωραια , αν εισαι ηδη 2ο ετος και αν δεν εχεις προβλημα με την ιδεα να φυγεις εξωτερικο μεινε εκει που εισαι,

εχω γνωστους και ΠΜ που πηγαν γερμανια(μιλουσαν γερμανικα προφανως) και μια χαρα βρηκαν δουλιτσα

οσο αφορα το ενδιαφερον της σχολης αυτο ισχυει για παρα πολλες σχολες που ειναι βουλιαγμενες στα μαθηματικα κ την θεωρια ποσο μαλλον στα πρωτα ετη που αρκετα μαθηματα ειναι πιο "εισαγωγικα" οποτε μην μασας.

σε αυτο που συμφωνω οσο αφορα τους μηχανολογους ειναι οτι μπορουν να ασχοληθουν με ενα σωρο τομεις πραγμα που σημαινει οτι ειναι κ πιο ευκολο να βρεις δουλεια(εισαι πιo flexible ας το θεσω ετσι) κ πιο πολλες επιλογες ειδικευσης εχεις

Edited by lefe
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.