Μετάβαση στο περιεχόμενο

(Ανα)κατασκευή πεζοδρομίων από Δήμο


apolyti

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.Θα ήθελα όποιος γνωρίζει να μου απαντήσει στο εξής ερώτημα, αν και δεν είμαι σίγουρη αν το θέτω σωστά εδώ ή πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιο νομικό Forum. Στο οικόπεδό μου, στην πρόσοψη υπάρχει χώρος ισόγειος που πρόκειται να λειτουργήσει ως κατάστημα μελλοντικά.Στην είσοδο του υπάρχει ένα προκήπιο/πρασιά διαστάσεων περίπου 4*5 μετρα και μετά πεζοδρόμιο, δρόμος, πεζοδρόμιο, σπίτια. Την πρασιά την είχα στρώσει με πλακάκια πριν από μικρό χρονικό διάστημα.Τώρα εν όψει των ανακατασκευών των πεζοδρομίων της πόλης, με ρώτησαν αν θέλω να γίνει ενιαίο με όλο τον υπόλοιπο μέρος για λόγους αισθητικής.Δυστυχώς συμφώνησα με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προβεί τα συνεργεία του Δήμου στην καταστροφή του πλακόστρωτου επί της πρασιάς που ανήκει στο οικόπεδό μου και ενώ για να μπω στο κατάστημά μου υπήρχε ένα σκαλοπάτι ύψους περί 10 εκ. περίπου, τώρα υπάρχει μια διαφορά περι των 17 εκ το οποίο και είναι υπερβολικό. Ενώ λοιπόν εξαρχής μου υποσχέθηκαν ότι θα κατασκευαστεί ακριβώς όπως πριν με τη διαφορά μόνο στις πλάκες του πεζοδρομίου ώστε να είναι ενιαία με όλα τα διπλανά, εντούτοις δεν έριξαν όσο τσιμέντο απαιτείται και με άφησαν κάτω, διότι (χωρίς να το παραδέχονται ευθέως) η ιδιοκτησία του διπλανού είναι χαμηλή και παλαιά και αν το έκαναν το ίδιο ψηλό δεν θα μπορουσε να βάλει το αυτοκίνητό του στο γκαράζ του. Εγώ λοιπόν πλήρωσα εκ νέου συνεργείο για να ρίξει τσιμέντο εξτρα και να ανεβεί σε ύψος πάλι η πρασιά. Ωστόσο όταν το είδε ο επιβλέπων πολ.μηχ. του οποίου το συνεργείο ανέλαβε την ανακατασκευή του πεζοδρομίου μου είπε με πιο λαικό ύφος "τι ... έκανες εδώ" και απείλησε ότι θα τρυπήσει πάλι το έξτρα τσιμέντο που πρόσθεσα με δικά μου έξοδα όταν θα έρθει η ώρα να στρωθούν τα πλακάκια. Να τονίσω ότι σε προηγούμενες ιδιοκτησίες που προηγούνται της δικής μου λόγω του ότι υπήρχε άλλη σχέση μεταξύ τους, τους έκαναν το χατήρι να γίνουν όλα ακριβώς όπως τα ήθελε ο καθε ιδιοκτήτης, σε ύψος κτλ. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μου, πως μπορώ να προστατευτώ? και σε ποιες διατάξεις να στηριχτώ?Είμαι υποχρεωμένη να ανεχτώ την χειροτέρευση αυτή της περιουσίας μου?Διότι αφού το σκαλοπάτι θα είναι τόσο ψηλό δεν θα είναι άνετο και αισθητικά όμορφο με αποτέλεσμα και τη μείωση της αγοραστικής αξίας του καταστήματός μου. Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για την εκτενή ανάλυση!

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά λες ότι υπήρχε υψομετρική διαφορά 10εκ. και τώρα έγινε/γίνεται 17εκ.??

1) Τι πρόβλημα υπάρχει με αυτό? Προφανώς είναι καλύτερο...Αν θέλεις βάλε μια φωτογραφία

 

2) Έριξες μπετό σε έργο του Δήμου που κατασκευάζεται ενώ είχες συννεννοηθεί να σου το φτιάξουν?? Γιατί δεν πήγες μια βόλτα από τον Δήμο πρώτα να το συζητήσετε αφού υπήρχε αυτή ή ένστασή σου?

 

Δεν συμφωνώ μαζί σου αλλά πολύ πιθανόν να μην κατάλαβα καλά τι έχει συμβεί...Μια φωτογραφία ίσως μας διαφωτίσει...

Link to comment
Share on other sites

Ούτε εγώ κατάλαβα επακριβώς τι εννοείς ότι έγινε, αλλά σίγουρα μπορείς να απαιτήσεις να μη υπάρχει το σκαλοπάτι του πεζοδρομίου με την πρασιά σου διότι δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε άτομα ΑΜΕΑ.

Όλες οι δημόσιες εργασίες έχουν υποχρέωση να το φροντίζουν σε γενικές γραμμές.

 

(Τα επιχειρήματα περί αισθητικής ή μείωσης εμπορικής αξίας τραβούν σε μάκρος μέχρι να τα αποδείξεις αν τα αποδείξεις με αβέβαια αποτελέσματα σε δικαστήρια.)

Link to comment
Share on other sites

Την πρασιά την είχα στρώσει με πλακάκια πριν από μικρό χρονικό διάστημα.

Μα κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται!

Οι πρασιές φυτεύονται υποχρεωτικά.

Πλακόστρωση μόνο στις θέσεις πάρκινγκ και στους διαδρόμους. Δεν γίνεται να πλακοστρώσεις όλη την πρασιά - προκήπιο!

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη μήπως δεν εκφράστηκα σωστά.Εννοώ πως πριν και ενώ είχα πλακάκι στην πρασιά το σκαλοπάτι για να μπω στο κατάστημα μου ήταν περί τα 7-10 εκατοστά απόσταση από το έδαφος μέχρι την είσοδο του καταστήματος.Τόσο περίπου δεν είναι και το φυσιολογικό ύψος? Τώρα χωρίς να υπάρχει βέβαια το πλακάκι επάνω, μόνο με το τσιμέντο έφτασε η διαφορά στα 17 εκ περίπου. Φαντάζομαι πως το πλακάκι θα παίρνει γύρω στους 4-5 πόντους, οπότε πάμε πάλι στα 12 εκ. ύψος του σκαλοπατιού, το οποιο θεωρώ αφύσικα ψηλό και άβολο. Εν προκειμένω και κατόπιν συζήτησης (άκαρπης) με το μηχανικό που εποπτεύει όπως σας είπα, εριξα με προσωπικά έξοδα τσιμέντο παχους 3-5 πόντων ώστε να μειωθεί η διαφορά και να μπουν τα πλακάκια του δήμου πάνω σε αυτό.Και για αυτό το έξτρα όμως μου δημιουργούν το προβλημα τώρα και δεν ξέρω πως να κινηθώ.Με ενδιαφέρει να μάθω αν είμαι νόμιμη και δικαίως θέλω να διαμορφωθεί κατα δική μου βούληση ο εξωτερικός χώρος του μαγαζιού μου που περιλαμβάνει την πρασια αλλά σε καμία περίπτωση το πεζοδρόμιο. Αν έρθει το συνεργείο και επιχειρήσει να σπάσει το τσιμέντο που έστρωσα τι πρέπει να κάνω? Γιατί και σε αστυνομικό όργανο που απευθύνθηκα μου είπε να μην παρακωλύσω το έρδο του δήμου, αλλά και αυτός συμφέρον έχει και λέει οτι τους βολεύει. Εγώ τώρα τι κάνω??

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να χρησιμοποιώ και λάθος όρο και να μην λέγεται πρασια/ προκήπιο αυτό. Ας πούμε ότι είναι ο χώρος που υπάρχει μπροστά απο κάθε κατάστημα εστίασης για να βγαζει πχ τα τραπέζια έξω ΑΛΛΑ ανήκει στην ιδιοκτησία μου βάσει σχεδίου. Το πεζοδρόμιο είναι πιο διπλα!!Φωτπγραφία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχω, αν χρειαστεί θα ανεβάσω αυριο μια.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον καλά έχω καταλάβει και χωρίς φωτογραφία...Λοιπόν, άκου:

1) Ένα "συνηθισμένο" σκαλοπάτι είναι 15-18 εκατοστά. Οπότε και το 12 μικρό μου ακούγεται...Πόσο μάλλον που λές ότι ήταν 7-10 και στο κάνουν 12??? Καλά ειλικρινά, δημιουργείς πρόβλημα για 2-5 εκατοστά? που είναι για καλό σε τελική ανάλυση? Σκαλοπάτι 7-10 εκατοστά είναι για να σκοντάφτεις, όχι για να ανεβαίνεις....

2) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνεις οποιαδήποτε εργασία χωρίς άδεια. Πήγες και στην αστυνομία???? Και τι είπες?

3) Ισχύει η επισήμανση του Brasco ασχέτως τι κάνεις εσύ και ο Δήμος...

4) Τους χάλασες φαντάζομαι τις αλφαδιές με το μπετό που έριξες....Φαντάζομαι τι έχεις ακούσει και από τον εργολάβο και από τον επιβλέποντα μηχανικό (και δικαίως).

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα καλά.

Το τσιμέντο που αναφέρεις ότι έριξες με δικά σου έξοδα αφορά το πεζοδρόμιο?

Δηλαδή σε δημόσιο χώρο?

Link to comment
Share on other sites

@ apolyti

Οι εργασίες που κάνει ο Δήμος στο οικόπεδό σου είναι αυθαίρετες!

Έρχονται σε αντίθεση με τον κτιριοδομικό κανονισμό (και με την άδεια της οικοδομής σου - εφόσον αυτή είναι σύννομη...).

Επιπλέον είναι υποχρεωτική και η δεντροφύτευση στην πρασιά (ένα δέντρο ανά 25 μ² πρασιάς)

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.