Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση Η/Ζ σε χώρο Υποσταθμού


diamantisl

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Σε χώρο υποσταθμού ενός κτιρίου, τι κινδύνους εγγυμονεί η εγκατάσταση ένος Η/Ζ (350KVA) ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν στον ίδιο χώρο μετασχηματιστές Μ.Τ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όσους ασχοληθούν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Όσο μικρότερη πρόσβαση σε χώρο που υπάρχει μέση τάση τόσο το καλύτερο, ακόμα και αν υπάρχουν όλες οι εγκαταστάσεις ασφαλείας, λάμες χαλκού, πλέγματα Δαρινγκ για τις βηματικές τάσεις κλπ. Αντιθέτως ένα ΗΖ θέλει συχνή επισκεψιμότητα για δοκιμαστική λειτουργία - συντήρηση κλπ. Όταν θα δουλέψει το ΗΖ αν δεν είναι εξασφαλισμένη η παροχή νωπού αέρα και η απομάκρυνση του ζεστού αέρα τότε είναι σίγουρη η άνοδος της θερμοκρασίας του χώρου, ανάλογα φυσικά με τις διαστάσεις του με αποτέλεσμα την επιβάρυνση στην θερμοκρασία λειτουργίας των ΜΤ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα θεωρούσα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αρκεί το εξαεριστικό της δεξαμενής πετρελαίου του Η/Ζ να το βγάλεις εκτός του χώρου, ο χώρος να αερίζεται πολύ καλά για την παροχή αέρα καύσης και αποβολή θερμότητας από το ψυγείο του Η/Ζ και βέβαια οι οχετοί καυσαερίων να μονωθούν και να οδηγηθούν εκτός του χώρου. Ο θόρυβος ίσως αποτελεί κάποιο ανασταλτικό παράγοντα για την υποσταθμίτη, αλλά αυτό έχει να κάνει με το που είναι ο θάλαμος επιτήρησης του υποσταθμού αν μιλάμε για επανδρωμένο υποσταθμό. Συνήθως τα Η/Ζ είναι εκτός του χώρου σε δικά τους κατάλληλα διαμορφωμένα κοντέινερ με τα ψυγεία και τις εξατμήσεις εκτεθιμένα στην ατμόσφαιρα ενώ το control panel είναι προστατευμένο και η δεξαμενή καυσίμου αποτελεί και τη βάση του κοντέινερ. Για πόσα kW ή kVA μιλάς;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, συγνώμη δεν το πρόσεξα στην αρχική δημοσίευση. Άρα μιλάμε για αρκετά μεγάλο Η/Ζ. Τότε η καλύτερη λύση θα ήταν σε ανεξάρτητο χώρο έξω από τον οικίσκο του υποσταθμού. Μόνο ο θόρυβος που θα κάνει όταν λειτουργεί, αρκεί, και σίγουρα η απαγωγή θερμότητας δεν θα είναι απλή υπόθεση. Θα χρειάζεται πολύ μεγάλα ανοίγματα. Τείνω να συμφωνήσω ότι μάλλον μπελάδες θα δημιουργήσει αν μπει μέσα στον χώρο παρά να λύσει κάποιο πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τα πρακτικά προβλήματα και κινδύνους είναι και θέμα κανονισμού.

Ο κτιριοδομικός κανονισμός (ΦΕΚ 59Δ' /1989-Άρθρο 30 Παράγραφος 2.1) λέει σαφώς ότι το πεδίο Μέσης Τάσης βρίσκεται σε δικό του ανεξάρτητο χώρο,

και ο Μετασχηματιστής ή οι Μετασχηματιστές βρίσκονται στον δικό τους ανεξάρτητο χώρο επίσης.

Οι 2 χώροι αυτοί θα είναι περίκλειστοι και κατασκευασμένοι από άκαυστα υλικά για προστασία από την φωτιά.

Ελπίζω να βοήθησα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή σε περίπτωση βλάβης ή συντήρησης του Η/Ζ θα κινδυνευεις να σε χτυπήσει η υψηλή ;...

 

Φυλακή θα πάς ...

Link to comment
Share on other sites

το να τοποθετηθεί το Η/Ζ σε χώρο που βρίσκεται ο Μ/Σ δεν σημαίνει και ότι θα είναι και σε επαφή μεταξύ τους, έχω δει σε σπίτι χώρο που υπάρχει Μ/Σ χωρισμένος με πλέγμα από την ΜΤ και τα Η/Ζ, ΓΠΧΤ, το οποίο είναι παράνομο βεβαίως

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τις περισσοτερες φορες τα ΗΖ τα τοποθετούμε στον υποσταθμό. Βολεύει και είναι και πιο λειτουργικό.

Ομως καθε χώρος (Μ/Σ, ΜΤ, ΗΖ) πρεπει να διαχωριζονται. 

Κάθε χώρος έχει τις δικές του απαιτησεις

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Καλημέρα σε όλους . Παιδιά μας ζητήθηκε να μελετήσουμε την εγκατάσταση μικρού Η/Ζ σε χώρο όπου υπάρχουν και κάποιοι πίνακες διανομής. Το Η/Ζ θα γίνει σε δικό του χώρο εντός του προηγούμενου που ανέφερα με πυράντοχο διαχωρισμό και τον κατάλληλο εξαερισμό-αερισμό προς το εξωτερικό περιβάλλον. Με προβληματίζει το θέμα των ελάχιστων διαστάσεων του χώρου εγκατάστασης Η/Ζ. Ψάχνοντας την νομοθεσία το μόνο που βρήκα όσον αφορά τον χώρο βρίσκεται στο Νεο Κτιριοδομικό Κανονισμό 2023 ( Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360 ) Ενότητα Δ , Άρθρο 31 , Παράγραφος 2.9   που επί της ουσίας δεν συγκεκριμενοποιεί τις διαστάσεις. Μου διαφεύγει κάτι ή δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.