Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιoς θα πληρώσει το μάρμαρο;


nikosr6

Recommended Posts

Γειά σε όλους και όλες.

Ας υποθέσουμε οτι κάποιο κτίριο κατασκευάστηκε από τον γενικό εργολάβο το 1980 και πουλήθηκε τότε στον πρώτο ιδιοκτήτη(Α). Αυτός αποφάσησε να κατασκευάσει αυθαίρετα τμήματα το 1985. Το 2006 αποφασίζει να το πουλήσει στον τελικό αποδέκτη (Β).

Το 2008 κάποιος γείτονας αποφασίζει να καταγγείλει τον Β για τα αυθαίρετα τμήματα της εν λόγω οικοδομής. Οταν η πολεοδομία κάνει την αυτοψία τι πρόστιμα θα καταλογίσει και σε ποιόν?

α) Αν αποδειχθεί με ένορκες καταθέσεις οτι οι αυθαιρεσίες κατασκευάστηκαν το 1985 θα καταλογίσει ανέγερσης στον Α διατήρησης για 11 χρόνια στον Α και διατήρησης για 2 χρόνια στον Β ή θα τα ρίξει όλα στον τωρινό ιδιοκτήτη και θα τα βρούν στα δικαστήρια???? Θα καταλογιστούν με τα παλιά πρόστιμα???

β) Αν θεωρίσει οτι κατασκευάστηκαν τώρα, θα πέσουν όλα στον νέο ιδιοκτήτη και με τα νέα πρόστιμα (2004 και μετά)??? Θα μπορέσει να αξιώσει κάτι δικαστικά.

Εχει τύχει κάτι ανάλογο σε κάποιον η γνωρίζει κανείς ποιός νόμος καθορίζει τον αποδέκτη των πρστίμων σε ανάλογες περιπτώσεις???????

Για περιπτώσεις αντιπαροχής ορίζει σαφώς εγκύκλιος που έχω στα χέρια μου οτι τα πρόστιμα τα πληρώνει ο κατασκευαστής αν αποδειχθεί οτι αυτός αυθαιρέτησε , αλλά ο δικηγόρος που με βοηθάει στην συγκεκριμένη υπόθεση μου είπε οτι αναλογική εφαρμογή των νόμων δεν υφίσταται και συνεπώς ο νόμος δεν ισχύει για περιπτώσεις απλής αγοραπολησίας ακινήτων.

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.....

Link to comment
Share on other sites

Τα πρόστιμα τα πληρώνει πάντα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ( η επιβλή τους είναι πράξη πραγματοπαγής). Αν τυχόν δεν ευθύνεται ο ίδιος για τις παραβάσεις άλλα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης , έχει δικαίωμα να στραφεί αναγωγικά εναντίων του υπαιτίου κατά τους κανόνες του αστικού δικαίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Εχω την εντυπωση οτι αγοραζοντας κάτι μη νομιμο αποδεχεσαι και τις παρανομιες οι οποίες τωραβαραινουν εσενα. Με το ιδιο σκεπτικο δεν θα εκανε ποτε καποιος τακτοποιηση για Η/Χ χώρων, καθώς οταν το αγοαρασε απο τον εργολαβο δεν ηξερε. Αυτο λεμε εδω και καιρο εδω μεσα. Αγορα ακινητου --> αγοραστης+μηχανικος μαζι για τα πρωτα βηματα!

Link to comment
Share on other sites

Το πρόστιμο αυθαιρέτου αφορά το ακίνητο. Απο το 2008 που έγινε η καταγγελία αυθαιτέτου δεν έχει γίνει ακόμη αυτοψία απο την Πολεοδομία; Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο χρεώνεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου κατά τον χρόνο της αυτόψίας. Τα υπόλοιπα αφορούν τα Πολιτικά Δικαστήρια

Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα λινκ του CVENG δεν δείχνουν πια τίποτα;

 

Υπηρξε καποια αλλαγη στην πλατφορμα του φορουμ με αποτελεσμα τα λινκ να χασουν το στοχο..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.