Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκπτωση προστίμου λόγω παλαιότητας σε αυθαιρεσίες κατηγορίας 13


Recommended Posts

Ένα θέμα που όλοι οι "αρμόδιοι" εδώ και αρκετό καιρό ......"ποιούν την νήσσαν"!!!

Αναφέρομαι στην έκπτωση του συνολικού προστίμου λόγω παλαιότητας σε αυθαιρεσίες ακινήτων που δηλώθηκαν με τον 4014, οι οποίες βεβαίως "τεκμηριώνονται".

Δηλαδή, το γνωστό μας 500άρικο (της μίας αυθαιρεσίας κατηγορίας 13) να γίνει 400άρικο (31.1.1983 - 31.12.2003) ή ακόμα και 75άρικο (μέχρι 31.1.1983)!!!

Βεβαίως έχουν δεσμευτεί δημοσίως και δεν μπορούν να το πάρουν πίσω!!!!

Βεβαίως επίσης ουδείς πίεσε τους υπεύθυνους για να "ενσωματώσουν" τη δυνατότητα αυτή στο υπάρχον σύστημα των δηλώσεων!!!

Βεβαίως τα συνολικά πρόστιμα εξοφλούνται και οι δηλώσεις οριστικοποιούνται (χωρίς τη δικαιούμενη έκπτωση και βεβαίως με τα 500άρικα)!!!!

Bεβαίως, προσωπικά εξαιρώ τις περιπτώσεις εκείνες, που καλύπτεται το συνολικό πρόστιμο από το ποσό του αρχικού παραβόλου (π.χ. 500 ευρώ, ή 1.000 ευρώ κ.λπ.)!!!

 

Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;;;;

Ενημερώνετε τους πελάτες σας για τη δυνατότητα αυτή;;;;;

Θ' ασχοληθείτε ή "τουμπεκί";;;;;

 

Προσωπικώς σε τέτοιου είδους δηλώσεις και στον ειδικό χώρο των σχολίων αυτών, συμπληρώνω το παρακάτω κείμενο, με την ..."ελπίδα" ότι, κάποια στιγμή θα .....τρέξει, κι όταν με το "καλό" τα πάρει ο ιδιοκτήτης (αν γίνει αυτό) μπορεί να ...."πιούμε και καμία extra μπύρα"!

 

Κείμενο σχολίων δήλωσης 4014: "Με την παρούσα δήλωση δηλώθηκε και 1 λοιπή παράβαση της κατηγορίας 13 (αυθαίρετα στέγαστρα βεραντών), η οποία υπολογίστηκε με αναλυτικό προϋπολογισμό και έγινε ταυτοχρόνως με τις υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές του ακινήτου (με βάσει τις οδηγίες του υπουργείου δικαιούνται έκπτωσης λόγω παλαιότητας) και το πρόστιμο που της αναλογεί και παρουσιάζεται στην παρούσα δήλωση, ήτοι 1 Χ 500 ευρώ = 500 ευρώ, πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή παλαιότητας και να γίνει 1 Χ 500 ευρώ Χ 0,15 = 75 ευρώ. Άρα το συνολικό πρόστιμο της παρούσας δήλωσης, αντί 1.212,46 ευρώ που φαίνεται σε αυτή θα πρέπει να είναι 787,46 ευρώ (αναλυτικά δε: 518,92 ευρώ πρόστιμο κύριων χώρων + 193,54 ευρώ πρόστιμο βοηθητικών χώρων + 75,00 ευρώ πρόστιμο μίας παράβασης κατηγορίας 13), ποσό το οποίο υπερκαλύπτεται από το αρχικό παράβολο των 1.000 ευρώ. Οπότε χρηματικό ποσό 212,46 ευρώ (το ποσό πλέον του αρχικού παραβόλου) πρέπει να επιστραφεί στο δικαιούχο ιδιοκτήτη του ακινήτου θεωρούμενο ως επιπρόσθετο καταβληθέν ενιαίο ειδικό πρόστιμο".

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά ενημερώνω τον ιδιοκτήτη είτε για την έκπτωση λόγω παλαιότητας είτε για την επαύξηση λόγω Δ ή άλλου λόγου.

Στα σχόλια κάνω απλή αναφορά πως με βάση τον νόμο υπάρχει έκπτωση στο πρόστιμο της λοιπής παράβασης που δεν την εξυπηρετεί το τρέχων λογισμικό του ΤΕΕ.

 

Γενικά είμαι πολύ λιτός σε όλα...

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα, παρόμοιο κείμενο συμπλήρωνα και εγώ στις αρχές:

 

Οι κατασκευές που ρυθμίζονται ως 1 πολεοδομική παράβαση και χρεώνονται με το ποσό των €500,00 είναι κατασκευασμένες προ του 2003.
Σύμφωνα με τις αναρτημένες οδηγίες στον ιστότοπο του ΥΠΕΚΑ, το παραπάνω πόσο πρέπει να απομειωθεί λόγω παλαιότητας με τη χρήση του αντίστοιχου συντελεστή. Αυτό, στην παρούσα φάση είναι αδύνατον, λόγω αδυναμίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής.
Ο ιδιοκτήτης, εντολέας και βαρύμενος το πρόστιμο διατηρεί το δικαίωμα αναζήτησης της χρηματικής διαφοράς, εφόσον το πρόβλημα δε διορθωθεί έως την αποπληρωμή του προστίμου.


Αλλά όσο περνούσε ο καιρός τόσο βεβαιωνόμουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Αν εννοείς δημόσια δέσμευση την ερ/ση τάδε, μάλλον πρέπει να μεταφερθεί το θέμα στο κουβέντα->αστεία.

Εδώ βρίσκεται τόσον καιρό σε ισχύ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η ρύθμιση με την έκπτωση 10% και δεν τους καίγεται καρφάκι και περιμένεις να ξυπνήσουν και να ψάξουν τι είπε η καθαρίστρια του υπεκα προ αμνημονεύτων.

Το συγκεκριμένο, τελικά, μάλλον καλά έχουν κάνει και το χουν ξεχάσει διότι αν το θυμηθούν, μπορεί μαζί να θυμηθούν και τους άλλους συντελεστές και τότε... ζήτω που καήκαμε!

Γι αυτό δεν έχω και δεν σκοπεύω να ενοχλήσω κανέναν (όχι ότι θα με άκουγαν).

 

Από εκεί και πέρα, όπου μπορώ, πάντα το συμφέρον του πελάτη. Βεράντα, μπαλκόνι, στέγαστρο υπολογίζω: με ΥΔ τόσο, με αναλυτικό τόσο. Αν μου τύχει, μέχρι και ΥΥ χωρίς ΥΔ θα βάλω αντί του 500ρικου του ξεμπαζώματος.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά τα σχόλια αλλά στη περίπτωση που εφαρμοσθεί τελικά η δυνατότητα απομείωσης για παλαιές δηλώσεις θα είναι για όλες και όχι μόνο για αυτές που μνημονεύουν το θέμα στα σχόλια. Θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιος τολμηρός το εφάρμοζε μονοπλεύρως.  

Link to comment
Share on other sites

Πάντως πελάτης μου δικηγόρος με ακίνητο που έχει 4 παραβάσεις κατηγορίας 13 εκτός από τα υπόλοιπα (2.000 ευρώ) όλες πριν το 1983 (δηλαδή έπρεπε να είναι 300 ευρώ) είναι έτοιμος όταν κι αν δεν δώσουν αυτή τη δυνατότητα να κινηθεί νομικά εναντίον τους και θα το φτάσει μέχρι εκεί που ..."φτάνει" το θέμα. Θα διεκδικήσει τα 1.700 ευρώ να του επιστραφούν......

Link to comment
Share on other sites

Σε παρόμοια περίπτωση (2 εξώστες σε προ 1983) και μετά από κουβέντα που έκανα με τον nzerman, τα δήλωσα σε ΦΚ με τα μέτρα τους ως ΒΧ, πατώντας πάνω στην Εγκύκλιο 13/2011 (κατηγορία 13 ότι δεν μπορεί να μετρηθεί κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Όπου "συμφέρει" και μπορείς να το κάνεις κι εγώ το κάνω αυτό. Αλλά δεν γίνεται παντού.....

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον νόμο 49§6 N.4030/11 στέγαστρα, πρόβολοι, Η/Χ κτλ δεν υπάγονται στην κατηγορία 13 καθότι αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.). Ακόμη και με επιφάνεια χώρου χρήσης να το ερμηνεύσει κανείς οι Η/Χ αντιστοιχίζονται. Αυτό υποστηρίζω από το 11 επειδή αυτό προκύπτει από τη διάταξη. Τώρα ένεκα των Ε/Α Γ14, ΣΤ2, ΣΤ7 και Δ6 φυσικά, ο καθένας κάνει ότι συμφέρει. Κατά δε τον υπό διαβούλευση νόμο δικαιώνονται (και με το νόμο πλέον) αυτοί που ακόμη και πριν το μπάχαλο των Ε/Α εξέδιδαν «φτηνά» πρόστιμα υπολογίζοντας όπως ανωτέρω.   

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.