Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μονοσωλήνιο vs δισωλήνιο


gapidianak

Recommended Posts

οτι μπορει το δισωληνιο για τους λογους που ανεφερες να σου αφησει καποια σωματα με χαμηλη παροχη ειτε απο μια αστοχια στην μελετη ειτε απο κακο χειρισμο (κλεισιμο λαθος βανων κλπ) ειτε ακομα απο κακη εγκατασταση (πχ ειχες βαλει στον υπολογισμο 18 αρα σωληνα αλλα ο υδραυλικος εβαλε καταλαθος 16 σε δυο σωματα - πχ γιατι δεν εβλεπε καλα και ανοιξε λαθος κουλουρα και ο βοηθος εβαλε αντιστοιχα εξαρτηματα (το χω δει να γινεται live!)) αρα ο χρηστης θα αρχισει τα μπινελικια στον μηχανικο/κατασκευαστη/υδραυλικο κλπ

στο μονοσωληνιο επειδη αυτο λαθος οπως αναφερεις θα γινει πιο δυσκολα (καθοτι οι αντιστασεις ειναι μεγαλυτερες και συγκρισιμες) δεν εχεις τετοιο προβλημα αρα ο χρηστης δε θα σε κυνηγαει.

 

επιπλεον μιας και η εγκατασταση γινεται πιο απλη εντασσεται στην "εργολαβικη" νοοτροπια "αντε να τελειωνουμε να πουληθει να παμε για αλλα"

Link to comment
Share on other sites

pankrok

Εγω φίλε είπα ότι το δισωλήνιο δεν εξισορροπείτε εύκολα.

Αν για παράδειγμα έχεις ένα σώμα  μικρό δίπλα στο κολλεκτέρ που ζητάει 40 λίτρα νερό και ένα σώμα απομακρυσμένο που ζητάει 200 λίτρα νερό το μικρό θέλει τόσο στραγγαλισμό που δεν θα μείνει τρύπα στο ρυθμιστικό...

Αν το αφήσεις ελεύθερο θα πρέπει να μεταφέρει κυβικά νερού αχρείαστα και με θορύβους...Αν  υπάρχει και λέβητα συμπηκνωμάτων τότε τον έχασε τον βαθμό απόδοσης από τα συμπυκνώματα...

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οι αποδόσεις των σωμάτων μειώνονται ανομοιόμορφα (η απόδοση του πρώτου σώματος μειώνεται περισσότερο) αλλά οι διαφορές είναι μικρές (κάπου 1-3%).

 

Οπότε ανάξιο λόγου για συνηθισμένες εφαρμογές. Σε ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καθαρά εμπειρικά και χωρίς κανένα υπολογισμό, αν θες να εφαρμόσεις μονοσωληνιο τότε ανεξαρτήτως αριθμών σωμάτων όπου θα τροφοδοτησεις, το μέγιστο φορτίο ανά κλάδο πρέπει να είναι 5000kcal/h (για όχι μεγάλες αποστάσεις εννοείται). Επαναλαμβάνω ότι το αναφέρω καθαρά εμπειρικά αλλά και επιτυχώς εφαρμοζμενο.

Edited by timpap
Link to comment
Share on other sites

To μέγιστο φορτίο ανά κλάδο είναι μόνο μία παράμετρος από αυτές που μας ενδιαφέρουν. Δεν πρέπει να το εξετάζουμε από αυτή τη σκοπιά. Και 10.000kcal φορτίο μπορεί να μη δημιουργήσει πρόβλημα.

 

Το μονοσωλήνιο πρέπει να μελετάται ως προς την ομοιομορφία φορτίων και μηκών (αντιστάσεων γενικότερα) των κλάδων.

Link to comment
Share on other sites

miltos δηλαδή υπό την προϋπόθεση ομοιομορφων δικτύων περί μανομετρικων- φορτίων και παροχών, μπορεί και φορτίο 10.000kcal να το σηκώσει μια γραμμή ας πούμε Φ16 η έστω Φ18? Μήπως ειναι βασική προϋπόθεση η υπερδιαστασιολογηση ειδικά των τελευταίων σωμάτων?

Edited by timpap
Link to comment
Share on other sites

ναι στην ομοιμορφία κτλ κτλ αλλά όχι 10.000 Θερμίδες αφού αναγκατστικά θα αυξηθεί η ταχύτητα πολύ. (εκτός και αν μιλάμε για Q60 σωμάτων και όχι για απώλειες) αλλά και πάλι ίσως να είναι οριακό.

Link to comment
Share on other sites

deathlok υπάρχει κατά την αποψη σου κάποιο max όριο μεταφοράς θερμίδων σε ένα κύκλωμα για κοινές οικιακές εγκαταστάσεις θέρμανσης?

Link to comment
Share on other sites

Παλιοί μηχανικοί και εγκαταστάτες θέτουν ως όριο ανά κύκλωμα τις 3.000 θερμίδες, σε οριακές καταστάσεις 3.500 θερμίδες.

 

Το καλύτερο όμως είναι να συμβουλευτείς τους πίνακες του κάθε κατασκευαστή, έχουν αναλυτικά τις θερμίδες που δίνει κάθε σώμα, καθώς και η μελέτη. Χωρίς μελέτη δεν έχει νόημα να μιλάμε για όρια και απόδοση.

 

Π.χ. έχω δει σε πίνακα κατασκευαστή απόδοση 5100 θερμίδες για σώμα τετράστηλο, μήκος 1.10 (30 φέτες) και ύψος 90.5cm.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.