Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Από την Εγκύκλιο 3.

 

15. Σε  περίπτωση,  που  η  κύρια  κατοικία  υπερβαίνει  τα  µέγιστα  τετραγωνικά  της

παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 4178/13, ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται έκπτωση ;

 

Ο  ιδιοκτήτης  δικαιούται  την  έκπτωση  για  την  προβλεπόµενη  στη  σχετική  διάταξη

επιφάνεια  για  την  οποία  και  εφαρµόζεται  αποκλειστικά  η  έκπτωση  κατά  τον

υπολογισµό του ενιαίου ειδικού προστίµου στο σχετικό φύλλο καταγραφής.

Σε  περίπτωση  που  η  κύρια  κατοικία  υπερβαίνει  τα  µέγιστα  τετραγωνικά  που

προβλέπει  η  σχετική  διάταξη,  η  επιπλέον  επιφάνεια  καταγράφεται  σε  άλλο  φύλλο

υπολογιζοµένου του ενιαίου ειδικού προστίµου χωρίς την ανωτέρω έκπτωση.

 

Και επανέρχομαι εγώ (έτσι για να γίνεται σαματάς), γιατί να εφαρμόσουμε την Εγκύκλιο 3, όταν ο νόμος ερμηνεύεται διαφορετικά.

 

"Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ΑΛΛΗ κατοικία ή σε ΑΛΛΟ ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του"

 

Ετσι ερμηνεύω εγώ το Ν.4178/13 καθώς και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, και άσε την εγκύκλιο 3 να κουρεύεται!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πολλοι συναδερφοι σε προηγουμενα post ερμηνευαν το νομο ετσι αλλα δεν ειχαν προσεξει οτι λειπουν τα ΑΛΛΟΙ και ΑΛΛΟ. Ισως τωρα αναθεωρουν.

Link to comment
Share on other sites

Πολλοι συναδερφοι σε προηγουμενα post ερμηνευαν το νομο ετσι αλλα δεν ειχαν προσεξει οτι λειπουν τα ΑΛΛΟΙ και ΑΛΛΟ. Ισως τωρα αναθεωρουν.

 psilos το ΑΛΛΗ και ΑΛΛΟ που περιγράφω στο ποστ μου, είναι η δική μου ερμηνεία, καθώς και πολλών άλλων συναδέλφων!. Αυτές οι δύο λέξεις λείπουν όντως από το κείμενο, αλλά θεωρώ ότι έτσι εννοεί ο ποιητής. Καλό θα ήταν να μην έλλειπαν, οπότε θα ήταν σαφές το κείμενο. Δυστυχώς λείπουν και είναι στην διακριτική μας ευχέρεια η ερμηνεία του νόμου!!!

Link to comment
Share on other sites

 Οντως δυστυχως πρεπει να μαντευουμε σε πολλα πραγματα σαυτο το νομο για να βρουμε τι εννοει ο ποιητης οπως εγω υποθετω εδω

<Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.>  νομιζω οτι λαθος βαλανε το <δεν>. Υποθεση ειναι παντα δικη μου και αυτη.

Απλα στο συγκεκριμενο με το ΑΛΛΗ και ΑΛΛΟ πρεπει να λαβεις υποψη και την εγκυκλιο οτι μετα δεν στεκει γιατι ισως θα ηταν ο ιδιος ποιητης που τη συνεταξε.

 Εννοειται γραφουμε εδω μπας και βγαλουμε καμια ακρη γιατι αμα τα παρεις με το γραμμα του νομου μονο για τον συζυγο μιλαει και οχι για τη συζυγο :mrgreen: .

Link to comment
Share on other sites

Άσχετα με την ερώτηση που είχα θέσει, αλλά παρατηρώ πως πλέον για να έχουμε κύρια και μοναδική κατοικία πλέον, πρέπει οι επεμβάσεις να αφορούν τίποτα Η/Χ σε μικρά διαμερίσματα. Προσωπικά το σύνολο σχεδόν των δηλώσεων 4014 που έκανα, θα πάνε με 'άλλη κατοικία' στο 4178. Και καλά αυτοί δε θα πληρώσουν,ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ?ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ 4178 ΑΝ ΕΧΟΥΝ Π.Χ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΑΠΟ ΒΧ ΣΕ ΚΧ?????  οι επόμενοι όμως; όποιος έχει ιδιοκτησία πάνω από 100 τ.μ. κάηκε ό,τι κι αν έχει, αν πάει δε στο 0,6 έχει ουσιαστικά 50% ακριβότερο πρόστιμο.

 

Κατά τη μετάβαση δηλώσεων από το Ν4014 στο Ν4178, αν η δήλωση βρίσκεται σε δόσεις, δεν έχουμε απόκλιση στα M2 αλλά στη χρήση των χώρων (ΒΧ ή ΚΧ), δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναπροσαρμόσουμε κατά τον ισχύοντα νόμο τα πρόστιμα και για το "είδος χρήσης"?Έχω περίπτωση τέτοιας μετάβασης σε τελείως αυθαίρετο, που λόγω των ιδίων τμ, αλλά χωρίς το 50% σε αποθήκες , και λόγω της εγκυκλίου περί ΚκΜ κατοικίας το πρόστιμο παραλίγο να .....ισοπεδώσει τον ιδιοκτήτη .

Link to comment
Share on other sites

 

Διάβασε το 2ο μισό της 2ης σελίδας της Εγκυκλίου. Δε μπορείς να μεταβάλεις τις επιφάνεις, ΜΠΟΡΕΙΣ να μεταβάλεις τους συντελεστές χωρίς να προκύψουν έξτρα χρεώσεις είτε είναι εξοφλημένα είτε όχι τα πρόστιμα βάσει 4014.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνοι διαβάζω τα της εγκυκλίου, όμως για εξήγησέ μου: όταν επεξεργαστώ τα νέα ΦΚ και βάση εγκυκλίου, έχω κατοικία >70μ2 δεν θα διορθωθούν τα υπόλοιπα μ2 με νέο συντελεστή της άλλης κατοικίας?Επίσης αν και δεν είναι του νήματος αυτού : αν έχω αποθήκες, πλέον κατά τη μετάβαση δεν θα αλλάξει ο συντελεστής από 0.50 του ΒΧ σε 1 του ΚΧ όπως λέει ο 4178?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, θα αλλαξεις συντελεστή. Δεν έχω φτάσει να το δοκιμάσω, ωστόσο θεωρώ πως με βάση όσα λέει η εγκύκλιος θα προκύψει διαφορά στο πρόστιμο η οποία ΔΕΝ θα αναζητηθεί και θα μπορείς να βγάλεις βεβαίωση. Αυτό καταλαβαίνω. Αν το κάνεις και σου βγάλει παράβολο για να πληρώσεις, ενημέρωσέ μας...

Link to comment
Share on other sites

Αυθαιρεσια σε κοινοχρηστο χωρο πολυκατοικιας που ανηκει σε 2 αδερφια.Κατασκευή κλειστου γκαραζ στον ακαλυπτο και επεκταση υπογειου που χρησιμοποιειται ως λεβητοστασιο.

 

Ο ενας απ τα 2 αδεφια δεν εχει τιποτα αλλο στο ονομα του. Ο συντελεστης κυριας και μοναδικης κατοικιας μπορει να χρησιμοποιηθει? Αν καταλαβαινω καλα απ τον 4178 προκυπτει οτι πρεπει να κανω 2 Φ.Κ χωριζοντας τα τ.μ τως αυθαιρεσιων βασει ποσοστων ιδιοκτησιας , δλδ 50 - 50%, υπολογίζοντας στο ενα απ τα 2, τον συντελεστη κυριας και μοναδικης κατοικιας.

 

Τα λεω καλα ή εχω καταλαβει αλλα αντι αλλων?

Link to comment
Share on other sites

Εσύ έχεις την έκπτωση τόσο της μονογονεϊκής όσο και την κύριας και μοναδικής κατοικίας για τα 70+15=85μ2.

για τα υπόλοιπα 20μ2, άλλο ΦΚ ως άλλη κατοικία και χωρίς μονογονεϊκή.

 

 

edit

τα 2 ΦΚ συμπληρώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Εγκυκλίου 3.

 Το πάω παρακάτω... για το ίδιο αυθαίρετο, ίδιας οικογένειας κλπ... αν υπάρχουν και άλλα δέκα ακίνητα ιδιοκτησίας της, χάνει το bonus των 70+15 για την κύρια?

 Κανονικά, το "κύρια και μοναδική" βάσει 4178 θα έπρεπε να το είχε χάσει και μόνο από το ένα "κυριο" ακίνητο (συνολο >85)

 

Αν πάλι δε το χάνει, ποιά η διαφορά να έχω ένα ή πολλά ακίητα, πάντα δικαιούμαι bοnus για τα 85 μ? ατοπο...

Edited by Fico
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.