Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πληροφορίες για υπαγωγή από τον νόμο 4014 στον 4178


angel30

Recommended Posts

Γεια σας, είμαι καινούρια στο φόρουμ, είμαι ιδιώτης και δυστυχώς έχω ίσως παραπληροφορηθεί από μέσα μαζικής ενημέρωσης και από ανενημέρωτο μηχανικό σχετικά με τον νέο νόμο αυθαιρέτων και θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ, όποιος ευκαιρεί να με κατατοπίσει για να ξέρω που να απευθυνθώ και πως να κινηθώ.

Συγκεκριμένα, έχω αυθαίρετη οικία εξ αδιαιρέτου σε 4 άτομα μαζί με εμένα ανά 25% δηλαδή κάθε μερίδιο. Υπάρχει προσύμφωνο σε εμένα και στη μητέρα μου κατά το οποίο υπόσχονται οι άλλοι 2 κληρονόμοι να μας μεταβιβάσουν τα μερίδια τους 25%  + 25% με συμβολαιογραφική πράξη με αυτοσύμβαση, όταν μπει στο σχέδιο. Υπάχθηκα στον νόμο 4014, το νομιμοποίησα, έχω πληρώσει εφάπαξ το πρόστιμο. Δεν έχει γίνει σύνταξη οριστικού συμβολαίου λόγω οικονομικής αδυναμίας. Και θέλω να ρωτήσω το εξής, τι ακριβώς ισχύει με τον νόμο 4178? 
Καταρχίν όσο αναφορά τις προθεσμίες? Έχουν ξεκινήσει αιτήσεις υποβολής για να υπάγονται στον νέο νόμο όσοι έχουν νομιμοποιήσει αυθαίρετες κατασκευές με προηγούμενους νόμους όπως ο 4014 και αν όχι από πότε ξεκινούν και τι προθεσμία υπάρχει ως προς αυτό? Δεύτερη ερώτηση, όπως ανέφερα πλήρωσα εφάπαξ το πρόστιμο, επιπλέον αυθαίρετες παραβάσεις από τη στιγμή νομιμοποίησης του ακινήτου εώς και τώρα δεν υπάρχουν,  υπάρχει περίπτωση επιστροφής χρημάτων εάν έχουμε πληρώσει παραπάνω χρήματα απ' ότι προβλέπει ο νέος νόμος 4178 ή όχι? και πως θα το γνωρίζω αυτό? Επίσης εάν όντως υπάρχει περίπτωση επιστροφής χρημάτων σε πόσο χρονικό διάστημα γίνεται??? Μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει πλήρως πάνω σε αυτό το θέμα? Έχω ρωτήσει επανειλημμένως μηχανικούς γι' αυτό το θέμα και πραγματικά οι απόψεις διίστανται. Και δεν ξέρω αν έχουμε πέσει σε σωστό μηχανικό και πως να κινηθούμε.

 

Στην εφημερίδα το έθνος διάβασα ότι γίνονται επιστροφές χρημάτων 

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63876379

 

συγκεκριμένη παράγραφος

Το ΥΠΕΚΑ προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού και επιστροφής χρημάτων εφόσον προκύψει πως ο πολίτης έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από όσα απαιτούνται με τη νέα ρύθμιση. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη που θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά θέματα.

 

Ενημερώστε με σας παρακαλώ σχετικώς γιατί δεν ξέρω τι να πιστέψω πλέον και που να απευθυνθώ.

 

Επίσης κάτι ακόμα κατέβασα από το ΥΠΕΚΑ τον νέο νόμο 4178 και από τα λίγα που διάβασα εάν έχω καταλάβει σωστά απαιτείται ε9, το εγώ και η μητέρα μου ως προς το 25% έκαστη το δηλώνουμε όλα καλά. Δυστυχώς όμως οι 2 πωλήτριες του προσυμφώνου που υπόσχονται να μας μεταβιβάσουν το μερίδιο τους 25% έκαστη, δεν δέχονται να δηλώνουν το μερίδιο αυτό για την οικία μας στο ε9 διότι έχουν άλλα ακίνητα και επιβαρύνονται με φόρο, παρόλο που τους έχουμε πει ότι θα πληρώσουμε εμείς τον φόρο που αναλογεί. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ύπαξη του νέου νόμου 4178? Ωστόσο ρώτησα και συμβολαιογράφο και μου είπε ότι πρέπει να το δηλώνουν στο ε9 για να μπορέσει να συνταχθεί οριστικό συμβόλαιο. Σας παρακαλώ ενημερώστε με σχετικώς, γιατί επικρατεί ένα χάος στο κεφάλι μου.

Επίσης αν θελήσουμε να αλλάξουμε μηχανικό για να προχωρήσουμε με την αίτηση υποβολής για την ύπαξή μας στον νόμο 4178 μπορούμε ή είναι αδύνατον?

Επίσης τι χρειάζεται γενικότερα για να υπαχθούμε στον νέο νόμο???

 

Ευχαριστώ πολύ 

εκ των προτέρων

Edited by avgoust
διόρθωση τίτλου
Link to comment
Share on other sites

αφου και η ιδια το λετε

 

"περιμενουμε αποφαση του υπουργού"... η οποια θα διευκρινησει αυτο που ρωτάτε

 

και  πολλά  άλλα θεματα...

 

επομενως, και ο μηχανικος σας...περιμενει αυτη την αποφαση....

οπως και ολοι μας

 

για το Ε9...ό,τι σας ειπε ο συμβολαιογραφος σας...

 

υγ

και γιατι, δεν δηλωνετε  εσεις στο Ε9 το ποσοστο???

Ρωτηστε τον λογιστη σας ..

 

."εχετε προσυμφωνο εξοφλημενο και με τον ορο της αυτοσυμβασης..."

 

ποιός  το δηλωνει???

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Με συγχωρείτε που ρωτάω, απλά ακούω άλλα από άλλους μηχανικούς, άλλα από τις ειδήσεις, άλλα από τις εφημερίδες και άλλα από το ιντερνετ, και το κεφάλι μου έχει γίνει καζάνι. 

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση με καθησυχάζει μπορώ να πω!!!

 

όσο αναφορά αυτό που με ρωτήσατε, ρώτησα το λογιστή και μου είπε το εξής, ότι η εφορία από το νόμο δεν δέχεται οποιοδήποτε προσύμφωνο διότι θεωρείται αρραβώνας οπότε λογιστικά είναι αδύνατον να δηλώσουμε εμείς το μερίδιο των άλλων.  όπως επίσης μου εξήγησε και το εξής, ότι αν δεν το δηλώνουν καθόλου, όταν κάποια στιγμή τελειώσουμε με τις διαδικασίες του αυθαιρέτου και θελήσουμε να προβούμε στη σύνταξη οριστικού συμβολαίου, δεν θα μπορούμε να πάρουμε ούτε φορολογική ενημερότητα, και εφόσον δεν θα δηλώνουν το μερίδιο αυτό στο ε9 για ένα άλφα χρονικό διάστημα, θα υποστούμε ένα σημαντικό πρόστιμο εμείς περί μη δήλωσης τους για τα χρόνια εάν είναι χρόνια που δεν το δήλωναν συν τα χρήματα που αναλογούν στο φόρο που θα πλήρωναν αν το δήλωναν στο ε9, συν επιπλέον πρόστιμο περί μη δήλωσης τους. Οπότε προφανώς αν συγκεντρωθεί ένα άλφα μεγάλο ποσό, θα είναι αδύνατον για μας να ανταποκριθούμε και δεν θα μπορέσουμε να προβούμε στην σύνταξη του οριστικού συμβολαίου και θα πρέπει να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη, που σημαίνει ότι θα είμαστε κατοχυρωμένες περιουσιακά εγώ και η μητέρα μου.  Αλλωστε όπως ανέφερα πιο πάνω εμείς προτιθέμεθα να πληρώσουμε τον φόρο που αναλογεί στο μερίδιο του 25% για έκαστη που για να το δηλώσουν στο ε9 σχετικά με το ακίνητό μας. Οπότε αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή, επειδή δεν γνωρίζω τη τροπή θα πάρει αυτό το θέμα με το ε9, τι γίνεται όσο αναφορά την ύπαξη στον νέο νόμο 4178, θα υπάρχει και από κει πρόβλημα? για να δω πως θα το διευθετήσω το πρόβλημα και να έχω γνώση του τι πρόκειται να ακολουθήσει σχετικά με το αυθαίρετο.
Το προσύμφωνο δεν έχει κάποιο εκκρεμές χρέος. Το προσύμφωνο είναι σε μένα και τη μητέρα μου και το δηλώνουμε κανονικότατα και οι 2.

 

υγ

και γιατι, δεν δηλωνετε  εσεις στο Ε9 το ποσοστο???

Ρωτηστε τον λογιστη σας ..

 

."εχετε προσυμφωνο εξοφλημενο και με τον ορο της αυτοσυμβασης..."

 

ποιός  το δηλωνει???

Edited by angel30
Link to comment
Share on other sites

εχετε πει οτι στο προσυμφωνο υπαρχει ο ορος της αυτοσυμβασης...

 

επομενως ας δει ο λογιστης το παρακατω...

http://www.capital.gr/realestate/show_article.asp?details=440587&cat=34

Link to comment
Share on other sites

ναι θα μπορούμε να κάνουμε συμβόλαια χωρίς να παραβρεθούν απλά θα τους στείλουμε ένα εξώδικο 15 μέρες πριν την σύνταξη του συμβολαίου και εμείς θα πληρώσουμε κάποιον εξτρά δικό μας δικηγόρο πέρα από το δικηγόρο το δικό μας για να συνταχθεί το συμβόλαιο. Το προσύμφωνο έγινε 27/10/2010 οπότε...

με βάση αυτή τη παράγραφο τι γίνεται τώρα??? απότι είδα όμως το συγκεκριμένο άρθρο είναι για το 2008, οπότε τι ισχύει??? 

στ) τον εκ προσυμφώνου αγοραστή, εφόσον στο προσύμφωνο πώλησης υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης και δεν έχει  συνταχθεί το οριστικό συμβόλαιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007. Εξαιρούνται τα εργολαβικά προσύμφωνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με προσύμφωνο, υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων είναι ο εκ προσυμφώνου πωλητής, ανεξάρτητα αν έχει παραδοθεί η χρήση του ακινήτου στον εκ προσυμφώνου αγοραστή,

Link to comment
Share on other sites

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο σκέφτεστε την υπαγωγή στο ν.4178. Κατά βάση, εκτός εάν ανήκετε σε ειδική ομάδα πληθυσμού ή πρόκειται για κτίσμα προ του '75, το πρόστιμο υπολογίζεται με σχεδόν τον ίδιο τρόπο, με ελάχιστα περιθώρια μείωσης και μεγάλα αύξησης.

Το έχετε εξετάσει και προκύπτει πράγματι μειωμένο;

 

Επιστροφή χρημάτων δύσκολα θα δείτε. Το προηγούμενο που έχουμε με την εφαρμογή του 4014, είναι πως μπορεί να γίνει συμψηφισμός αλλά όχι επιστροφή παλιότερων πρόστιμων άλλων ρυθμίσεων, άλλων νομοθετημάτων.

Ταυτόχρονα τα υπερβάλλοντα πρόστιμα που κατεβλήθησαν είτε από λάθος, είτε από αλλαγή στον 4014, στα πλαίσια μίας δήλωσης του 4014, παρά το ότι έχει διατυπωθεί σαφώς ότι πρόκειται να επιστραφούν (εδώ και 1,5 χρόνο), ακόμα αναμένεται η απόφαση για τον τρόπο και το χρόνο επιστροφής.

 

Πιστεύω πως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισπεύσετε τις διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με την επιστροφή χρημάτων , με την έως τώρα μορφή του νόμου ΟΧΙ  δεν γίνεται .

Στο άρθρο 20 του Ν4178 λέει σαφέστατα ότι αν μετά τον συμψηφισμό τα καταβληθέντα πρόστιμα υπερβαίνουν αυτά που προβλέπει ο νέος νόμος ΔΕΝ αναζητούνται.

 

Αν αλλάξει κάτι στο μέλλον το ξανασυζητάμε. Γενικά να είστε επιφυλακτική με τις εφημερίδες καθώς τα μισά από αυτά που γράφουν είναι λάθος

Link to comment
Share on other sites

καθε χρονο η αυτοσυμβαση ισχυει για τον προηγουμενο  χρονο

 

http://www.newmoney.gr/article/21696/arhizei-o-ponokefalos-tis-ypovolis-toy-e9-pliris-odigos-toy-newmoneygr

 

αρα στο Ε9 το δηλωνει ο αγοραστης

 

για τα υπολοιπα απαντησαν ηδη  οι  φιλοι μαςανωτερω...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και τους 2, έχω μπερδευτεί λίγο με τον νόμο 4178 διότι στο άρθρο 30 Μεταβατικές διατάξεις κεφαλαίου Α στη παράγραφο 9
λέει το εξής οπότε δεν καταλαβαίνω τι από τα 2 ισχύει τελικά. Εγώ απλά νομιμοποίησα το αυθαίρετο με τον νόμο 4014 και προσπαθώ να βγάλω άκρη μήπως μπορέσω να πάρω κάποια χρήματα πίσω προκειμένου, μετά τη διεκπεραίωση της υπαγωγής στο νόμο 4178 να μπορέσω να προβώ σε οριστικά συμβόλαια.

9. Με υπουργική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλο−
ντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται
κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διεκπεραίωση των
υπαγωγών που έχουν πραγματοποιηθεί με προγενέστε−
ρες του παρόντος διατάξεις και καθορίζονται επίσης, οι
περιπτώσεις και η διαδικασία διορθώσεων ή επιστροφής
προστίμων όπου απαιτείται.

 

Σαφώς δεν γνωρίζω ακριβώς προς το παρόν αν όντως έχω πληρώσει παραπάνω χρήματα με τον νόμο 4014. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, εάν όμως προκύπτει ότι όντως έχω πληρώσει παραπάνω χρήματα και μπορώ να τα πάρω πίσω, θα ήθελα να το γνωρίζω ουτωσώστε να μπορέσω να τακτοποιήσω οριστικά τους τίτλους του σπιτιού. Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα, για την υπαγωγή στο νέο νόμο 4178 χρειάζεται να πληρώσω εκ νέου παράβολο??? Και ναι περίπου ποιας τάξης?

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ!!! τι εννοείται ότι κάθε χρόνο η αυτοσύμβαση ισχύει για τον προηγούμενο χρόνο???
το προσύμφωνο δεν έχει κάποια ημερομηνία παράδοσης, το μόνο που λέει μέσα είναι ότι όταν μπει στο σχέδιο οφείλουμε να συντάξουμε οριστικό συμβόλαιο. σύμφωνα με το
"Αν στο προσύμφωνο υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης και δεν έχει γίνει το οριστικό συμβόλαιο μέχρι 31-12-2012 υποχρεωμένος να δηλώσει το ακίνητο στο Ε9 είναι ο αγοραστής με προσύμφωνο" θα πρέπει να δηλώσουμε τα μερίδια 50% έκαστη εγώ και η μητέρα μου παρόλο που δεν υπάρχει οριστικό συμβόλαιο? υπάρχει αντίστοιχο έγγραφο στο gsis? Γνωρίζετε???

 

καθε χρονο η αυτοσυμβαση ισχυει για τον προηγουμενο  χρονο

 

http://www.newmoney.gr/article/21696/arhizei-o-ponokefalos-tis-ypovolis-toy-e9-pliris-odigos-toy-newmoneygr

 

αρα στο Ε9 το δηλωνει ο αγοραστης

 

για τα υπολοιπα απαντησαν ηδη  οι  φιλοι μαςανωτερω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.