Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακριβές Αντίγραφο Τοπογραφικού


Recommended Posts

Μου έφεραν ένα σχετικά παλιό τοπογραφικό (10/2006) και μου ζήτησαν να βεβαιώσω (με σφραγίδα και υπογραφή) πως "αποτελεί το γνήσιο και ακριβές Φ/Α του πρωτοτύπου, το οποίο μου υποδείχθει". (δηλ. δουλειά αντίστοιχη με αυτή που κάνει το ΚΕΠ) .

 

Νομικά μπορώ να το κάνω ή θα έχω προβλήματα?

 

Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε μην το κάνεις. Δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε τέτοιο δικαίωμα. Αν το τοπογραφικό συνόδευε π.χ. συμβόλαιο, αυτό μπορεί να το κάνει ο συμβολαιογράφος. Ας πάνε να ρωτήσουνε καποιον δικηγόρο αν μπορεί να τους βεβαιώσει το ακριβές αντίγραφο.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είσαι ο συντάξας του τοπογραφικού διαγράμματος εσύ και το έχει ελέγξει ότι δεν έχει γίνει παραποίηση έχεις το δικαίωμα.

Εφόσον δεν είσαι εσύ πως να το βεβαιώσεις ότι είναι αντίγραφο του πρωτοτύπου?Με ποια δικαιοδοσία?

Link to comment
Share on other sites

Το δικαίωμα να βεβαιώνει την πιστότητα ενός φωτοαντιγράφου την έχει και ένας πολίτης σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.1599/86 αρκεί να συνοδεύεται με μια υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86.

Τα επικυρωμένα με τον τρόπο αυτό φωτοαντίγραφα έχουν την αποδεικτική ισχύ του πρωτότυπου και όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα είναι υποχρεωμένες να τα δέχονται.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να υποβάλλονται τα πρωτότυπα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να ζητούμε από τον υπάλληλο να μας αναφέρει τη διάταξη του νόμου που μας υποχρεώνει στην κατάθεση του πρωτότυπου.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν γνωρίζει ο κόσμος τη νομοθεσία.

Πολλές φορές ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι και προκειμένου να μη σε καθυστερούν πηγαίνεις για θεώρηση φωτοαντιγράφων στο ΚΕΠ και στην Αστυνομία.

Link to comment
Share on other sites

Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α' 75) : Σχέσεις κράτους - πολίτη, καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας και άλλες διατάξεις

'Αρθρο 14 : Θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής Επικύρωση φωτοαντιγράφων

 

1. Δεν απαιτείται θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των πολιτών, όταν οι ίδιοι προσέρχονται για υποθέσεις τους στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και είναι εφοδιασμένοι με το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα έγγραφα που προβλέπει το άρθρο 6 του νόμου αυτού.

 

2. Σε κάθε άλλη περίπτωση η θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής γίνεται από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή.

 

3. Την επικύρωση φωτοαντιγράφου από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της αρχής που εξέδωσε το πρωτότυπο μπορεί να ζητήσει ο ενδιαφερόμενος είτε από την υπηρεσία που έχει εκδώσει το πρωτότυπο ή το ακριβές αντίγραφο είτε από την υπηρεσία στην οποία υποβάλλεται το φωτοαντίγραφο είτε από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο. Η επικύρωση γίνεται έπειτα από αντιπαραβολή με το πρωτότυπο ή το ακριβές αντίγραφο που κατέχει ο ενδιαφερόμενος. Δεν απαιτείται επικύρωση αντιγράφου ή φωτοαντιγράφου εφόσον συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την πιστότητα των στοιχείων.

 

4. 'Ολες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να δέχονται τα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή άλλων δικαιολογητικών στοιχείων.

 

Τα φωτοαντίγραφα αυτά, όπως και αυτά που συνοδεύονται με την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8, έχουν αποδεικτική ισχύ ίση με το πρωτότυπο. Διατάξεις που προβλέπουν την υποβολή πρωτοτύπων στοιχείων εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν ρητά καταργηθούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού.

Link to comment
Share on other sites

Το δικαίωμα να βεβαιώνει την πιστότητα ενός φωτοαντιγράφου την έχει και ένας πολίτης σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.1599/86 αρκεί να συνοδεύεται με μια υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86.

Καλά ρε Χάρη και erling που το ξετρύπωσατε αυτό? :lol: :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.