Μετάβαση στο περιεχόμενο

δυο τζακια σε μια καμιναδα


xaroulak

Recommended Posts

θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος γνωριζει  και θα μπορουσε να με βοηθησει να βρω καποιο αρθρο/νομο που να αναφερει ανεπιτρεπετε ή απαγορευετε η συνδεση δυο τζακιων δυο διαφορετικων διαμερισματων 2ου και 3ου οροφου στην ιδια καμιναδα;

Link to comment
Share on other sites

Επιτρέπεται

Υπάρχει ο "Κτιριοδομικός Κανονισμός" (ΦΕΚ 59/Δ/1989). Περιορισμός αναφορικά με τις συνδέσεις αναφέρεται μόνο στο άρθρο 27 παρ. 2.4.2.2. Αυτή η αναφορά όμως αφορά καπνοδόχους λεβήτων.

Για τα τζάκια ισχύει μόνο η παρ. 2.4.2.4 (σε παραπέμπει εκεί το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3.3.2 του ίδιου άρθρου).

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

η παραγραφος που μου επισημαινετε 2.4.2.2 αναφερεται σε καπνοδοχους λεβητων μονο, ενω η παραγραφος 2.4.2.4 μιλαει για την κατασκευη της καπνοδοχου.δεν αναφερει πουθενα στην παραγραφο 2.4 (που μιλαει για τις καπνοδοχους) αν επιτρεπεται ή οχι η συνδεση καπνοδοχου τζακιου σε πανω απο μια εστιες, και ουτε αναφερει αν πρεπει να υποστηριχτει με μηχανικα μεσα εαν συμβει παραλληλη κατασκευη. οποτε πως γνωριζετε οτι επιτρεπεται;

Link to comment
Share on other sites

θα ηθελα να προσθεσω ακομη μια ερωτηση λοιπον επειδη θεωρω εντελως ασαφη αυτον τον κτηριοδομικο κανονισμο: με την λογικη του οτι δε αναφερει οτι απαγορευεται (αρα επιτρεπεται) δινει την δυνατοτητα σε καθε μηχανικο να φτιαξει μια καμιναδα σε μια πολυκατοικια 5 οροφων και να περασει ας πουμε πεντε ή δεκα τζακια σε αυτη;αρα ολα θα λειτουργουν μια χαρα και οι ενοικοι δεν θα εχουν προβλημα οταν θα εισπνεει ο ενας τους καπνους του αλλου στο διαμερισμα του;

Link to comment
Share on other sites

με την λογικη του οτι δε αναφερει οτι απαγορευεται (αρα επιτρεπεται) δινει την δυνατοτητα σε καθε μηχανικο ....

 

Δεν είναι έτσι. Αφού ο Κτιριοδομικός δεν αναφέρει οτιδήποτε για το θέμα, σημαίνει ότι ο μηχανικός πρέπει να σχεδιάσει την καμινάδα σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης του και να αποδείξει ότι αυτή είναι λειτουργική. Δεν έχω πρόχειρες αυτή τη στιγμή σχετικές παραπομπές, αλλά όλα τα εγχειρίδια, οδηγίες κλπ προδιαγραφές αναφέρουν ότι είναι λάθος η σύνδεση δύο τζακιών στην ίδια καπνοδόχο. Ακόμη και στην περίπτωση διαφορετικών καπνοδόχων που οδεύουν δίπλα η μία στην άλλη, θα πρέπει η απόληξή τους να γίνεται σε διαφορετικό ύψος.

Link to comment
Share on other sites

πρωτα απο ολα ευχαριστω για την απαντηση,

εγω προσπαθω να αποδειξω την μη λειτουργικοτητα των τζακιων που ειναι σε μια καμιναδα,γιατι αυτο το προβλημα εχω στο διαμερισμα μου. μπαινει ο καπνος απο το κατω τζακι(2ος) πανω (3ος) οταν εγω δεν το λειτουργω,. Ο ιδιοκτητης του σπιτιου λεει ειναι νομιμη η κατασκευη του και ειμαστε σε αντιδικια. Ο τζακας που το εφτιαξε,η εταιρια κατασκευης του τζακιου και ενας μηχανικος που ρωτησα λενε οτι δεν γινεται να υπαρχουν δυο τζακια στην ιδια καμιναδα. Ομως στον κτηριοδομικο κανονισμο δεν ειναι ξεκαθαρο αυτο.Οποιος μπορει να μου επισυναψει κειμενα ή αρθρα που θα αποδεικνυαν οτι το προβλημα μου ειναι κατακευαστικο, θα με βοηθουσε πολυ.

Link to comment
Share on other sites

Οι περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η σύνδεση δύο ή περισσοτέρων συσκευών σε μία καπνοδόχο αναφέρονται ρητά στον κανονισμό (λέβητες με απαγωγή με μηχανικά μέσα ή λέβητες αερίων καυσίμων). Αν επιτρέπονταν και τα τζάκια (ανοικτές εστίες), αυτό θα αναφέρονταν μαζί με τις προϋποθέσεις στον κανονισμό.  

Link to comment
Share on other sites

Εχω απευθυνθει ήδη εδω και δυο βδομαδες στην πολεοδομια, αλλα και εκεινοι δεν ξερουν να μου απαντησουν. Αλλος λεει αφου δεν το γραφει ο κτηριοδομικος κανονισμος επιτρεπεται,και αλλος συναδελφος τους λεει οτι απαγορευεται.Με στελνουν απο ενα γραφειο στο αλλο και ακομη δεν εχουν ερθει για αυτοψια. Μεχρι να σκασουμε θα εχουν αποφασισει άραγε;Παρολα αυτα αν καποιος μηχανικος βρει καποιο δημοσιο εγραφο στο οποιο θα μπορεσω να υποστηριξω οτι δεν επιτρεπεται παρακαλω να το παραθεσει.

Link to comment
Share on other sites

dim10:

Αν κατάλαβα σωστά θεωρείς ότι δεν επιτρέπεται βάσει του κτιριοδομικού κανονισμού οπότε υφίσταται πολεοδομική παράβαση.

Δηλ. η (κοινή) καπνοδόχος 2ου και 3ου είναι αυθαίρετη?. Και σε αυτή την περίπτωση ο οποιοσδήποτε συνάδελφος δεν θα πρέπει να χορηγήσει βεβαίωση μεταβίβασης του Ν. 4178/13 και για τα δύο διαμερίσματα? 

Link to comment
Share on other sites

.... δεν θα πρέπει να χορηγήσει βεβαίωση μεταβίβασης του Ν. 4178/13 και για τα δύο διαμερίσματα? 

Συνάδελφοι μη μπλέκουμε τα άπαντα με τις μεταβιβάσεις και τις βεβαιώσεις.

Καμία σχέση ο κτιριοδομικός και πολεοδομικός κανονισμός με τους στροβιλισμούς που κάνει ο ζεστός αέρας μέσα σε μια καμινάδα.

 

Από αυτό εξαρτάται αν είναι έντεχνο να το φτιάχνεις έτσι ή όχι.

 

Οπότε πολεοδομικά ή κτιριοδομικά δεν θα βγάλει άκρη. Κατασκευαστικά φυσικά έχει πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν να μη κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό είναι νομικό ελάττωμα όμως για να πιέσει διότι δεν υπάρχει το 1+1=2 αλλά πρέπει να το αποδειξει έμμεσα ότι είναι λάθος.

Οπότε χαρά των δικαστηρίων σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.