Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δοκιμαστική έκδοση λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ


kiouspas

Recommended Posts

Παιδιά, καλημέρα!

 

Για το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ

τα 100+φπα που κοστίζει,

είναι άπαξ ή θέλει κι αυτό ανανέωση κάθε χρόνο;;;

Link to comment
Share on other sites

Ότι και να κάνεις δεν πρόκειται να βρεις ίδιο αποτέλεσμα, γιατι το πρόγραμμα κάνει αρκετές προσεγγίσεις που στη πράξη δεν ισχύουν, π.χ. :

1. Η ιδανική θερμοκρασία θεωρείται ότι υπάρχει στο εσωτερικό του κτιρίου 24/365, που σημαίνει λειτουργία θέρμανσης-κλιματισμού 24/365.

2. Η μόνωση του σπιτιού (όπως προσεγγιστικά υπολογίζεται) θεωρείται ότι είναι σταθερή, όμως κάθε φορά που ανοίγει μια πόρτα ή ένα παράθυρο αλλάζει. και άλλα πολλά...... 

 

1. Οι θεωρητικές θερμοκρασίας εσωτερικού αέρα για ενεργειακές μελέτες + ΠΕΑ ανά χρήση και ανά περίοδο (θερινή, χειμερινή): http://portal.tee.gr/portal/page/portal/tptee/totee/TOTEE-20701-1-Final-%D4%C5%C5-2nd.pdf, Πίνακα 2 

Π.χ. για κατοικίες τον χειμώνα είναι 20°C, οπότε όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι άνω των 20°C δεν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης και αντίστοιχα το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι κάτω από 26°C δεν λειτουργεί το σύστημα ψύξης.

Δεν θεωρείς πως έχεις συνέχεια ιδανική θερμοκρασία, απλά τίθενται κάποια ελάχιστα όρια. Τον χειμώνα πρέπει να έχεις από το όριο και πάνω ενώ το καλοκαίρι από το όριο και κάτω.

Το καλοκαίρι δεν υπολογίζεις κατανάλωση θέρμανσης και τον χειμώνα κατανάλωση ψύξης, έστω και αν σε κάποιες περιοχές μπορεί να χρειαστεί κατά διαστήματα να λειτουργήσει το αντίστοιχο σύστημα θέρμανσης/ψύξης.

 

Η διαστασιολόγηση των συστημάτων γίνεται για την δυσμενέστερη θερμοκρασία ανά περιοχή που μπορεί να εμφανιστεί στο 1% του έτους (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/tptee/totee/TOTEE-20701-3-Final-TEE%202nd.pdf, πίνακας 2.1).

 

2. Όντως η μεθοδολογία δεν λαμβάνει υπ'όψιν την χρήση του κτηρίου. Αυτό γίνεται επειδή η χρήση δεν είναι σταθερή ανά χρήστη οπότε δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο. Προσωπικά δεν ανοίγω ούτε 10 μέρες τον χρόνο θέρμανση και κλιματισμό. Άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν ούτε μια μέρα χωρίς αυτά. 

 

Προκειμένου να υπάρχει ένα αντικειμενικό κριτήριο για την σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων χωρίς να εισέρχεται πουθενά ο ανθρώπινος παράγοντας, σχεδιάστηκε μια σαφής μεθοδολογία η οποία θέτει κανόνες για την τυπική χρήση του κτηρίου και με βάση αυτή την μεθοδολογία είναι εφικτή η επί ίσους όρους σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε απολύτως συνάδελφε sdim.

 

Η απάντηση μου ήταν σε φίλο που προσπαθούσε να συγκρίνει τα νούμερα του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ με τις πραγματικές καταναλώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.