Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε διατηρητέο


sdimitre

Recommended Posts

Δεν πρόκειται να μπω σε καμμιά αντιπαράθεση με ανθρώπους (επαγγελματίες;) των οποίων η βάση της αντίδρασης είναι η απορία μου περί ύψους αμοιβής. Θα εξακολουθώ να ρωτώ όσο σκόμη μπορώ να μιλώ και να γράφω σε αυτή τη χώρα για το τι θα πληρώσω και γιατί πρέπει αυτό να το πληρώσω. Λογικές τόσα είναι και δώστα και μη ρωτάς δεν χωρούν πλέον στη χώρα. Επαναλαμβάνω το ερώτημά μου για όποιον θα ήθελε απλώς να διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του οχι για να αναζητήσει αντίπαλο διαδικτυακό κόκκορα για κοκορομαχία (δεν θα ακολουθήσω) αλλά για ειδικευμένο επιστήμονα μηχανικό που θα θελήσει με σοβαρότητα και ευγένεια να μου δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα που ρώτησα.

 

Επαναλαμβάνω το ερώτημα.

 

14. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων ή/και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, ή/και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας τους αυτών.

 

Οι παραπάνω εργασίες δεν χρειάζονται πλέον κανονική άδεια αλλά μόνο έγκριση εργασιών, σύμφωνα με την απόφαση. Αυτό σημαίνει  ότι απαιτούνται λιγότερες μελέτες αρα τρέξιμο και αμοιβή μηχανικού δεν έχω πάρει ακόμη απάντηση.

 

Το ακίνητο αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο και όποιος θεωρεί τους ιδιοκτήτες διατηρητέων τέρατα που θέλουν να τα κατεδαφίσουν για να "ρίξουν μπετα" κάνουν λάθος. Αυτό που πρέπει να γίνεται, υεωρώ με την ταπεινή μου γνώμη, είναι ότι πρέπει να αποκαθίστανται πλήρως με το λιγότοερο δυνατό οικονομικό και γραφειοκρατικό κόστος για τους ιδιοκτήτες τους. Εξ'ου και οι απορίες μου.

Ευχαριστώ τους (ευγενικούς) συνεισφέροντες στην συζήτηση και προσδοκώ περισσότερες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ sdimitre

 

μας λες το επάγγελμά σου και σε ποιο αντίστοιχο φόρουμ συμμετάσχεις-απαντάς ώστε, να απευθυνόμαστε και εμείς σε εσένα με το αντίστοιχο ύφος κτλ???

επίσης πες μας και την αμοιβή σου για να κρίνουμε αν πληρώνεσε σωστά...... 8-)

 

Επί του θέματος.... η λέξη διατηρητέο δεν είναι κάτι απλό, ιδιαίτερα στην ελληνική πραγματικότητα.... Ζήτα προσφορές από γνώστες του αντικειμένου, κρίνε και πράξε.... να σου θυμίσω πάντως ότι "το φθηνό κρέας το τρώνε τα σκυλιά....."

 

Πάντως, αν θες μελέτη σωστή και ολοκληρωμένη, πρέπει επί του τεχνικού μέρους και όχι του γραφειοκρατικού να γίνουν ακριβώς τα ίδια.....

Link to comment
Share on other sites

Την αμοιβή μου την κρίνουν οι εργοδότες μου. Μπήκα στο φορουμ αναζητώντας πληροφορίες ως εν δυνάμει εργοδότης κάποιου μηχανικού. Αν αυτό προσβάλλει κάποιους ή το θεωρούν "ύφος" δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω.

 

Δηλαδή το ότι από κανονική άδεια έγινε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά κόστος, γραφειοκρατία κλπ

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Πιθανόν να αλλάζει, πιθανόν και όχι. Η προσφορά δεν είναι απλό πράγμα και πρέπει κανείς να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να την δώσει. Και κυρίως τι αφορά: Μελέτες? Επιβλέψεις? Τοπογραφικά? Κατασκευαστικές εργασίες? Τεχνικός σύμβουλος? Τι?

Και φυσικά ΔΕΝ μπορούν να δοθούν προσφορές μέσα από του φόρουμ. Αυτό νομίζω το είπαμε από την αρχή. Αν δεν το είπαμε παράλειψη...

 

Και ένα ερώτημα:

Γιατί δεν συγκρίνεται ο μηχανικός με τον γιατρό? Υπάρχουν πολλές διαφορές βέβαια, αλλά επαγγελματικά υπάρχει μία μεγάλη ομοιότητα: Παρέχουν υπηρεσίες! Φυσικά ο γιατρός ασχολείται με σπίτια και ο γιατρός με ανθρώπους αλλά ενίοτε η ευθύνη του μηχανικού είναι τόσο μεγάλη όσο και η ανθρώπινη ζωή...

 

Λοιπόν, παραμένει η συμβουλή μου: Πάρτε και μία δεύτερη προσφορά από την πιάτσα και παρακαλώ μην ξαναρωτήσετε θέματα αμοιβών εδώ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να ρωτήσω κάτι sdimitre?

αν δεν έχετε ακόμα επιλέξει τον μηχανικό σας, οπότε και δεν έχουν γίνει μελέτες, πως ακριβώς προσδιορίζετε το κόστος τον εργασιών? Ο προϋπολογισμός του έργου θα προκύψει από τη μελέτη και την δική σας συνεργασία με το μηχανικό.

 

σχετικά με το αν οι συγκεκριμένες εργασίες καλύπτονται από άδεια μικρής κλίμακας, δεν ξέρω να σας απαντήσω

 

μπορώ όμως να σας απαντήσω σχετικά με το ύψος της αμοιβής που ζήτησε ο συνάδελφος και να σας υποδείξω, κατά την άποψη μου πάντα, γιατί προσεγγίζεται το θέμα εσφαλμένα.

 

Η άδεια μικρής κλίμακας, μπορεί να είναι μια πιο απλή διαδικασία, αλλά δεν απαλλάσσει το μηχανικό από τις ευθύνες των μελετών, αν χρειάζονται και πολύ περισσότερο των επιβλέψεων των εργασιών. Οι μελέτες, μπορεί να μην κατατίθενται στην πολεοδομία, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν εκπονούνται. Η επίβλεψη δε είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εργασία, χρονοβόρα και με μεγάλες ευθύνες. Μπορεί λοιπόν η γραφειοκρατία να περιορίζεται με την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας, ο μηχανικός όμως πληρώνεται για την εργασία του, η οποία συνεχίζει να απαιτείται και οχι για την διεκπεραίωση της άδειας. Στην περίπτωση διατηρητέου κτιρίου πάντως, οι διαδικασίες είναι πολλές και συχνά χρονοβόρες.

 

Προκειμένου να είστε σίγουρος οτι τα χρήματά σας θα πιάσουν τόπο, μιλήστε ανοιχτά με τον υποψήφιο για την ανάθεση μηχανικό και ζητήστε του να σας εκθέσει λεπτομερώς τι αντίκρισμα έχουν αυτά τα χρήματα που ζητά, ώστε να μπορέσετε να κρίνετε και αν είναι λογικό το αίτημα του και να μην έχετε εκπλήξεις στην πορεία. Μπορείτε να συμβουλευτείτε περισσότερους από έναν και οταν βρείτε αυτόν που οι οικονομικές του απαιτήσεις αρμόζουν στις δικές σας απαιτήσεις ως εργοδότη, προχωράτε στην επιλογή σας.

Link to comment
Share on other sites

Όπως ανέφεραν και οι συνάδερφοι στα προηγούμενα, ζητήστε και άλλες προσφορές από μηχανικούς της εμπιστοσύνης σας.

Εάν οι μεταξύ τους αμοιβές συγκλίνουν, τότε δεν υπάρχει κάποια διαπλοκή προς το πρόσωπό σας για να σας τα πάρουν,  απλά τόσο κοστίζει η δουλειά.

Φιλικά και προσοχή στο έντονο που χρησιμοποιώ στη πρώτη γραμμή του μηνύματος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ dada

Ο μηχανικός απο τον οποίο πήρα την προσφορά είναι και ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας. Το ακίνητο αν εξαιρέσουμε τη στέγη είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Ανακεφαλαιωνω. Το οτι μπορούν πλέον να γίνουν εργασίες με ΕΕΜΚ δεν σημαίνει οτι δεν απαιτούνται μελέτες αλλά μόνο τεχνική περιγραφή εργασιών; Αυτό δεν μειώνει τον όγκο εργασίας του μηχανικού;
Ειναι δεδομένο οτι θα πάρω και άλλες προσφορές

Ευχαριστώ και πάλι.

Ευχαριστώ yian.

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Το οτι μπορούν πλέον να γίνουν εργασίες με ΕΕΜΚ δεν σημαίνει οτι δεν απαιτούνται μελέτες αλλά μόνο τεχνική περιγραφή εργασιών; Αυτό δεν μειώνει τον όγκο εργασίας του μηχανικού;

Δεν ισχύει αυτό. Μελέτη εκπονείται κανονικά απλά διαφοροποιείται ο τρόπος εκπόνησης ως προς κάποιες τεχνικές και φορολογικές λεπτομέρειες που δεν σας αφορούν (μιας και αυτά τα άγχη θα τα αναλάβει ο μηχανικός σας).

 

Επειδή μάλιστα είστε και σε διατηρητέο, οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ίσως υπερκαλύπτουν όσα ενδεχομένως γλυτώνετε λόγω της ΕΕΜΚ.

Edited by yian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ειναι δεδομένο οτι θα πάρω και άλλες προσφορές

 

 

 

Η λήψη περισσότερων προσφορών είναι επιβεβλημένη !

Προσοχή όμως , να σας παρέχουν ανάλυση των μελετών που θα συντάξουν και θα υποβάλλουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες .

Είναι σίγουρο πως σε μια μελέτη αποτύπωσης διατηρητέου κτιρίου , μπορεί να ζητηθεί επιπλέον κατά την εξέταση από το ΥΠΠΟ , η υποβολή λεπτομερέστερων σχεδίων ως προς την π.χ. διακοσμητική κορνίζα στην βάση της στέγης .

Τότε θα αναγνωρίσετε στον μηχανικό σας την πρόσθετη δαπάνη ??

Θεωρώ μια αναλυτικότερη συζήτηση με τον μελετητή , καθώς και ένα υπολογιζόμενο χρονοδιαγραμμα , ίσως σας αποδείξει ότι η αιτούμενη αμοιβή είναι λογική !!

Ίσως και να βρεθεί συνάδελφος με το 1/3 της αμοιβής και στην πορεία της διαδικασίας να σας εγκαταλείψει , καρπούμενος βέβαια ενός ποσού , για το οποίο μάλιστα είχε δουλέψει νόμιμα !!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ sdimitre

Επειδή ειλικρινά με λυπεί ότι επιμένετε να "ψαρεύετε" αορίστως, παρά τις ευγενικές απαντήσεις των συναδέλφων, και προκειμένου να σας διευκολύνω, σας υποβάλω (ελπίζω με την ανοχή του moderator) την δική μου, εικοσιετούς πείρας, "προσφορά" μου για τις εν θέματι εργασίες στο διατηρητέο σας:
1. Για την έκδοση αδείας από την εκ του νόμου αρμοδία αρχή, αμοιβή μου 50% επί του προυπολογισμού εργασιών, πλέον ΦΠΑ. Αll included.
2. Για συμβουλευτικές υπηρεσίες μου σε οποιοδήποτε στάδιο μελέτης ή κατασκευής, ωριαία αποζημίωση 200 ευρώ πλέον ΦΠΑ πλέον εξόδων μετακίνησης.

Θα μου επιτρέψετε φαντάζομαι, να καθορίσω εγώ την εύλογη αμοιβή μου, προκειμένου να διασφαλίσω και να δεσμευθώ έναντί σας, ότι θα έχετε πρωτίστως αποτελέσματα, αντί του να πελαγοδρομείτε στα forums. Αν συμφωνείτε, είμαι στη διάθεσή σας. Αν όχι, απλώς αδιαφορήστε, όπως άλλωστε κι εγώ.

Ως bonus, πρώτη και τελευταία δωρεάν συμβουλή μου, σας θυμίζω ότι εαν επιθυμείτε διακαώς απάντηση στο ερώτημά σας περί των εργασιών μικρής κλίμακας, ως πολίτης πάντα μπορείτε να ερωτήσετε από μόνος σας το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο για να σας απαντήσει, χωρίς να πληρώσετε τίποτα. Κατόπιν επιστρέφοντας σοφότερος, θα έχετε όλη την ευχέρεια και ελαφρώς περισσότερη εμπειρία, για να μελετήσετε και να εκτιμήσετε καλύτερα, τις εις χείρας σας προσφορές των συναδέλφων μου.

Μετά τιμής,
 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.