Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωτερική θερμομόνωση - αξίζει ως λύση ανάγκης;


karajon

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Θα εκτιμούσα τη βοήθεια και τη σχετική συμβουλή σας σε θέμα που με απασχολεί προσωπικά αλλά δεν έχω τις ειδικές γνώσεις για να ανταπεξέλθω.

 

Σε ρετιρέ οικοδομής της οποίας η πλάκα της ταράτσας είναι αμόνωτη (απουσία εξωτερικής θερμομόνωσης), θα ήθελα να βελτιώσω την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τη θέρμανση και την ψύξη του χώρου καθώς το χειμώνα η δαπάνη σε καύσιμο είναι πολύ μεγάλη (υπάρχει ατομικός λέβητας Φ.Α.) ενώ το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες εντός του σπιτιού είναι πολύ υψηλές.

 

Λόγω ασυνεννοησίας με τους υπόλοιπους ενοίκους κατά καιρούς σε διάφορα απλούστερα και οικονομικότερα ζητήματα, δεν σκέφτομαι καν να κάνω πρόταση για εξωτερική θερμομόνωση της πλάκας. Έτσι, το μόνο που απομένει, εκτός και αν σφάλω, είναι η λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης.

 

Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το αν μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε καλύτερη ποιότητα αναφορικά με τις συνθήκες θέρμανσης και ψύξης του χώρου. Γνωρίζω ότι με αυτόν τον τρόπο:

α) Ακυρώνω την όποια θερμοχωρητικότητα του σκυροδέματος της οροφής (ταβάνι), ΟΜΩΣ πραγματικά το χειμώνα αυτό είναι παγωμένο και μόλις σβήσει η θέρμανση το διαμέρισμα σε λίγη ώρα παγώνει, ενώ το καλοκαίρι είναι απίστευτα ζεστό και πάλι μόλις σβήσει ο κλιματισμός το σπίτι γίνεται φούρνος.
( Θα μπορούσε μήπως η τοποθέτηση ενός ξύλινου στρώματος, μετά την τοποθέτηση της όποιας λύσης εσωτερικής θερμομόνωσης - π.χ. γυψοσανίδα+ορυκτοβάμβακας, κτλ - να βοηθήσει αναφορικά με τη βελτίωση της θερμοχωρητικότητας; )

β) Δεν μπορώ να αποφύγω τις θερμογέφυρες.

 

Θα ήθελα να μου πείτε σας παρακαλώ εστιάζοντας στα σημεία (α) και (β) άνωθεν αν μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς όφελος ή αν την κρίνετε άσκοπη και δεν θα έκανε κάποια διαφορά που θα δικαιολογούσε την σχετική δαπάνη.

 

Αν τελικά κρίνετε ότι η εσωτερική θερμομόνωση αξίζει να εφαρμοστεί ποια επιλογή υλικού είναι η καλύτερη;

Π.χ. έχω διαβάσει για γυψοσανίδα+ορυκτοβάμβακα, για έτοιμα θερμομονωτικά πανέλα διαφόρων εταιριών, κτλ. Ποια είναι πιστεύετε βάση εμπειρίας η καλύτερη λύση;

Έχω ακούσει επιπλέον ότι σε κάποιες περιπτώσεις εσωτερικής θερμομόνωσης υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί η πιθανότητα εμφάνισης μούχλας. Ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο;

 

Τέλος, πληροφοριακά να αναφέρω ότι το διαμέρισμα είναι "εκτεθειμένο" σε προς όλα τα σημεία του ορίζοντα πλην της ανατολής προς την οποία γειτνιάζει με το διπλανό διαμέρισμα της ίδιας οικοδομής. Σχετικά με τους τοίχους προς βορρά, δύση και νότο εξετάζω το ενδεχόμενο εξωτερικής θερμομόνωσης.

 

Ευχαριστώ θερμά προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Μιά χαρά είναι η λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης με ορυκτοβάμβακα και γυψοσανίδα . Στους τοίχους αν μπορείς κάνε εξωτερική , αλλιώς υπάρχει και η εσωτερική , αλλά πρέπει να βγάλεις έξω τα ηλεκτρικά και να βάψεις .

Link to comment
Share on other sites

'Εβαλα στο σπίτι μου και μάλιστα στο βορεινό τοίχο και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είδα διαφορά στο κόστος θέρμανσης.

 

Προσωπικά κρίνω ότι άξιζε η επένδυση. Χρησιμοποίησα γυψοσανίδα και 5εκ. πετροβάμβακα 50Kg. Επειδή το διαμέρισμα βλέπει σε κεντρική οδό είδα μεγάλη διαφορά και στην ηχομόνωση.

 

Ως προς το κόστος να συνυπολογίσεις αυτά που είπε ο συνάδελφος παραπάνω. Βάψιμο, ηλεκτρολογικά, γύψινα (αν υπάρχουν), aircondition. Προσωπικά μου βγήκε 350 ευρώ η μόνωση και 150 τα υπόλοιπα.

 

Κατασκευαστικά (για τοίχο περισσότερο) θέλει προσοχή να μην βιδωθούν οι οδηγοί κατευθείαν στο τοίχο και μπαίνει το υλικό ανάμεσα μόνο. Γιατί π.χ. στα 7 θα υπάρχουν 12 οδηγοί επί 5εκ. πλάτος, μας κάνει 70εκ. χωρίς μόνωση!

 

Όσο για τις θερμογέφυρες καλύτερα ένα μονωμένο σπίτι μονωμένο με θερμογέφυρες παρά χωρίς μόνωση.

Link to comment
Share on other sites

Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και την εξωτερικη θερμομονωση ως εσωτερικη!

 

Οφειλουμε να τονισουμε οτι με την εσωτερικη θερμομονωση χανεται η θερμοχωρητικότητα των δομικων στοιχειων (δεν μπορει να αξιοποιηθει).

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εντελώς άστοχη η ιδέα εσωτερικής θερμομόνωσης

σε περίπτωση που το δάπεδο του δώματος δεν έχει υγρομόνωση.

 

Υπάρχει περίπτωση να έχεις προβλήματα υγρασίας

αλλά να τα πάρεις είδηση όταν πια θα έχει φτάσει στο απροχώρητο (όταν δηλαδή φουσκώσει η γυψοσανίδα)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω.

 

Θες να πας πεις οτι θα περασει το νερο απο την πλακα?

Αυτο δεν θα γινοταν ακομα και αν δεν υπηρχε η εσωτερικη θερμομονωση?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν μόνο και μόνο λόγω της ανάρτησης των οδηγών από την οροφή

υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει οξείδωση (άρα και φούσκωμα) οπλισμού.

 

Το σύστημα ανάρτησης (βίδες, περιμετρικοί οδηγοί, οδηγοί οροφής κλπ) υπάρχει περίπτωση να έρθει σε επαφή με τον οπλισμό μέσω της ντίζας ή βίδας. Δηλαδή να έρθουν σε επαφή μεταλλικά στοιχεία διαφορετικής δομής - διαφορετικού γαλβανικού δυναμικού.

 

Επιπλέον οι εργασίες οι ίδιες μπορεί να αποτελέσουν την αιτία

ώστε κάποιες μικρορωγμές της πλακάς να διευρυνθούν.

 

Επίσης από την εσωτερική πλευρά της πλάκας πιθανόν να έχουμε σημαντικότερες υγροποιήσεις σε σχέση με πριν. Αν δεν υπάρχουν αποστάτες (που σιγά μην υπάρχουν, εδώ δεν υπάρχει καν μόνωση) μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία οξείδωσης

που με την σειρά της διευρύνει κάποιες ρωγμές στην πλάκα.

 

Με λίγα λόγια

με την τοποθέτηση της θερμομόνωσης εσωτερικά

και ζορίζουμε την τύχη μας

αλλά και κρύβουμε τα - αρχικά - συμπτώματα τυχών προβλημάτων υγρασίας.

Edited by Brasco
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει ακριβώς αυτό που λες στο διαμέρισμα μου πριν 10 χρόνια με καλά αποτελέσματα. Έχω βάλει Dow 2x5cm κάτω από το ταβάνι το οποίο στερέωσα με ειδικά πλαστικά ούπα για να μην υπάρχουν θερμογέφυρες. Έβαλα 2 στρώσεις ώστε να καλύπτονται τα κενά ανάμεσα στις πλάκες.

 

Κάτω από την μόνωση κρεμάστηκε από κάτω ο σκελετός για τις γυψοσανίδες.

 

Φοβόμουν και εγώ το θέμα με τις υγρασίες (πολυκατοικία του 1970) αλλά μετά από 10 χρόνια δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν το έκανα ξανά τώρα θα έβαζα φενιζόλ αντί για Dow για λιγότερο κόστος,

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, σχετικά με τον οπλισμό, είναι του αντικειμένου σας οποτε δε μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά για τις υγροποιήσεις.. Η λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι επικίνδυνη. Αυτό γιατί ουσιαστικά σχεδόν όλο το ΔΤ πάει στο μονωτικό, οπότε η εσωτερική επιφάνεια του σκυροδέματος θα είναι κοντά στην εξωτερική θερμοκρασία οπότε και κοντά στο σημείο δρόσου των υδρατμών.

 

Συνεπώς θέλει προσοχή, ειδικά σε κουζίνες μπάνια κλπ..Προσωπικά όσο δελεαστική κι αν ακούγεται σαν πρόταση, δεν θα την πρότεινα για μόνιμη λύση.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.