Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων-πρόστιμα και πώς υπολογίζονται


Recommended Posts

καλημέρα και Χριστος Ανέστη, 

 

σε περίπτωση εκτός σχεδίου βιοτεχνίας που θέλει ο ιδιοκτήτης να βγάλει άδεια προσθήκης βιοτεχνικού χώρου, και έχει ρυθμίσει και αποπληρώσει τις αυθαίρετες κατασκευές με το Ν.4014/11, έχει, όμως, κατασκευάσει, μετά τη δήλωση υπαγωγής, κι άλλα αυθαίρετα ( πρόκειται για ανοικτά στέγαστρα αποθήκευσης ξυλείας, γύρω στα 200 τμ.), θα πρέπει να νομιμοποιηθούν τα καινούργια αυθαίρετα, και να γίνεί και η προσθήκη βιοτεχνικού χώρου. Το ερωτημα είναι το εξής: πώς υπολογίζεται το πρόστιμο: α. σύμφωνα με ΦΕΚ 468Β/5-03-2004, αρθ. 2 παρ. 1, τι θεωρείται το στέγαστρο, βοηθ. χρήσης, άρα 1/3 ή β. πάει με παρ. 3, με αναλυτικό απο παράρτημα Β' 4178/13? Γενικότερα, τι θα πρέπει να υπολογισθεί για τη νομιμοποιηση και αν ισχύει κάτι διαφορετικό για τη βιοτεχνία, λόγω των μεγάλων επιφανειών που απαιτούνται ( μικρότερος συντελεστής?), το ΙΚΑ πως υπολογίζεται?

Επίσης, δεν υπάρχει κάπου που να επιβάλλει τη νομιμοποιήση ( εαν δύνανται να νομιμοποιηθούν) τα δηλωμένα με τον 4014/11. Εκείνα δεν πληρώνουν πρόστιμο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Απο την στιγμή που πρόκειται για νέα αυθαίρετα μετά την 28/7/2011, ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται με το αρθρο 26 Ν4178

 

Η νόμιμη διαδικασία είναι καταγραφή του αυθαιρέτου από την υπηρεσία αυθαιρέτων της ΥΔΟΜ , κατάρτιση χρηματικού καταλόγου, και αποστολή αυτού στην ΔΟΥ του ιδιοκτήτη.

Αν ο ιδιοκτήτης αποδεχτεί το πρόστιμο τότε μπορεί να προχωρήσει σε νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, και προσθήκης νέων κτιρίων, όλα μαζί με νέα άδεια δόμησης.

 

Αν τα παλια αυθαίρετα (4014) μπορούν να νομιμοποιηθούν , τότε κάνε μετάβαση της δήλωσης στον 4178 και μετά την πληρωμή του ανταποδωτικού τσέκαρε το "προς έκδοση αδείας" και κάνε υποβολή. Μετά προχώρα σε νομιμοποίηση. Βεβαίως δεν θα βάλεις τα νέα αυθαίρετα διότι τα νέα δεν μπορούν να υπαχθούν στον 4178. Τα νέα αυθαίρετα θα πληρώσουν στην ΔΟΥ τον χρηματικό κατάλογο.

 

Το ΙΚΑ των νέων αυθαιρέτων θα πληρωθεί κανονικά με πίνακα 3 

Το ΙΚΑ των παλιών μελέτησε καλά το αρθρο 24 (ιδίως της εγκ 4) η γνώμη μου είναι ότι παραγράφεται αλλά το ΙΚΑ έχει διαφορετική άποψη.

 

Αυτά τα ολίγα για αρχή...

Edited by ponireas
Link to comment
Share on other sites

ponireas σευχαριστώ για την απάντηση, αλλά το άρθρο 26 είναι πολύ αόριστο. Στο ΦΕΚ 468Β', το οποίο ισχύει και σήμερα, για την κατηγοριοποίηση του αυθαιρέτου και  τον υπολογισμό του προστίμου, υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες. Ουσιαστικά, το ερωτημα είναι σε ποια κατηγορία ανήκει το ανοικτό στέγαστρο, ώστε να προυπολογισθεί το αυθαίρετο και συνεπώς να αποφασιστεί απο τον ιδιοκτήτη εαν θα προχωρήσει η όχι, βάσει του χρηματικού ποσού. Συμπεραίνω, επίσης, ότι δεν υπάρχει ειδική διάταξη για τις βιοτεχνίες, συνεπώς 200τμ. αποθήκη βιοτεχνίας = 200 τμ. κατοικία (παράλογο!)

Link to comment
Share on other sites

Εγω ξέρω ότι για νέα αυθαίρετα πας με το αρθρο 26 

Θα έλεγα κάνε μια ερώτηση στην οικία ΥΔΟΜ και αν θέλεις ενημέρωσε μας για το τι σου είπαν.

Link to comment
Share on other sites

.... ώστε να προυπολογισθεί το αυθαίρετο και συνεπώς να αποφασιστεί απο τον ιδιοκτήτη εαν θα προχωρήσει η όχι, βάσει του χρηματικού ποσού. Συμπεραίνω, επίσης, ότι δεν υπάρχει ειδική διάταξη για τις βιοτεχνίες, συνεπώς 200τμ. αποθήκη βιοτεχνίας = 200 τμ. κατοικία (παράλογο!)

 

Νομίζω πως είναι πιο παράλογο ότι ο ιδιοκτήτης έκανε τακτοποίηση με ότι αυθαίρετα είχε και μετά ξανά έκανε αυθαίρετα.

Αφού λοιπόν είναι μετά την κομβική ημερομηνία που θα είχε δικαίωμα να ενταχτεί στον 4178 και θα έχει πρόστιμο ανέγερσης αλλά και  διατήρησης και θα ελέγχει από ΥΔΟΜ ο πιο σίγουρος τρόπος να γνωρίζει είναι να κατατεθεί φάκελος στην πολεοδομία και ας επιβαρυνθεί με το κόστος το δικό σου για αυτό.

 

Μετά ας κάνει ότι θέλει αλλά θα έχει αυτοκαταγγείλει τον εαυτό του.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως αφού ήδη έχει κάνει υπαγωγή στον  4014 θα πρέπει μέσα στην 5ετία να ετοιμάσει την ηλεκτρονική ταυτότητα οπότε πάλι θα φανούν οι κουτσουκέλες…

(για αυτό είπα το παράλογο στην αρχή… πήγε γυρεύοντας και θα τα βρει μπροστά του)

 

 

 

 

Άρθρο 26 – Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης  μη δηλούμενων κατασκευών /χρήσεων

1.     Για  νέες  αυθαίρετες  κατασκευές  ή  αλλαγές  χρήσεις,  καθώς  και  για  τις  περιπτώσεις  που  δεν

υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού

προστίμου, σύμφωνα με το άρθρο 21 ή δεν  δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος

εφαρμόζονται  οι  ισχύουσες,  περί  αυθαιρέτων,  διατάξεις  για  την  κατεδάφιση  της  αυθαίρετης

κατασκευής  ή  την  επαναφορά  της  χρήσης  που  προβλέπεται  από  την  οικοδομική  άδεια,  τα  δε

πρόστιμα που επιβάλλονται υπολογίζονται ως εξής:

….

….

76.   Μετά την ισχύ του ν. 4178/13 οι Υ∆ΟΜ εφαρµόζουν τις διατάξεις του ν. 4178/13 περί αυθαιρέτων για κάθε

αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης (οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, π.χ. δάσος, αιγιαλό, παραλία κ.λ.π.)

που  δεν  έχει  υποβληθεί  δήλωση  ή  δεν  περατωθεί  εµπρόθεσµα  η  διαδικασία  καταβολής  του  ενιαίου

ειδικού προστίµου ή δεν δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος ανεξαρτήτως τυχόν ενεργειών

ή διοικητικών πράξεων άλλων υπηρεσιών ή φορέων.

….

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

didonis, ετσι όπως τα λές είναι και άλλωστε δεν έχεις καταλάβει ότι ο κόσμος μέσα στον παραλογισμό της ανεξέλεγχτης φορολόγησης και της ατέεεεερμωνης γραφειοκρατίας, καταλήγει και ο ίδιος σε παραλογισμούς?

τέλος πάντων, το θέμα είναι πως θα υπολογιστεί το ύψος του προστίμου, το οποίο, αποτι μου είπανε στην ΥΔΟΜ, υποβάλλω με αίτηση ιδιοκτήτη την δική μου εκτίμηση με αναλυτικους υπολογισμούς εμβαδών και συντελεστών και η ΥΔΟΜ πάει για αυτοψία για επιβεβαίωση ή μη.  Οι εκδοχές είναι πολλές και τα πρόστιμα απέχουν παρασάγγας.... 

Link to comment
Share on other sites

όπως λες οι εκδοχές πολλές και το τι θα ερμηνεύσει ή θα αποδεχτεί η πολεοδομία είναι συζητήσιμο.

(πιθανά να του το βγάλει και κατεδαφιστέο στην τελική με τα σχετικά πρόστιμα)

 

Για να μη πεις εσύ μια τιμή (έστω κατ εκτίμηση) την δέσει ο πελάτης ότι το είπες, μετά βγει κάτι άλλο εσένα θα ψέλνει και θα σου ζητήσει και τα ρέστα για τις δικες του κουτσουκέλες.

 

Οπότε πες τιμή το κόστος το δικό σου να του ετοιμάσεις τον φάκελο που θα υποβάλεις τα τρεχάματα κλπ… σε πληρώνει και μετά καταθέτεις και ότι βγάλει η ΥΔΟΜ.

 

Τόνισε του όμως ότι καταθέτοντας τον φάκελο είναι αυτοκαταγγελία την οποία όμως θα την έχει σε κάθε περίπτωση στην 5ετία.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Γνωρίζεις κανείς αν για τα πρόστιμα σε αυθαίρετο μετά την 28.7.2011 που υπολογίζονται με το άρθρο 26 του 4178 (τμ*ΤΖ*30%)  υπάρχουν μειωτικόι συνελεστές όπως ίσχυε παλιά για καταβολή εφάπαξ ή αποδοχή της έκθεσης αυθαιρέτου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.