Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρασία στο πλακακι από Α/θ


Recommended Posts

Σωστά Κώστα, αλλά δεν έχω ακούσει Α/Θ με ταυτόχρονο "έλεγγχο" και της υγρασίας. Κάτι χρήσιμο για το καλοκαίρι.

 

Αυτό που συνήθως γίνεται, είναι με βάση την παρατήρηση και ανά περίπτωση / τοποθεσία / κατοικία, να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία προσαγωγής ή και τις συνολικές ώρες λειτουργίας ώστε να αποφεύγεται η υγροποίηση.

 

 Ο άλλος τρόπος, είναι ο "αυτοματοποιημένος" που πρότεινε ο aithilenio. Να έχεις δηλαδή και αισθητήρα υγρασίας, και "λογισμικό" ελέγχου και δράσης για την αποφυγή υγροποίησης.

 

Αλλά δεν έχω υπόψη μου τέτοιο μηχάνημα. Και να σημειώσω ότι δεν είμαι μελετητής / έμπορος / εγκαταστάτης. Μηχανολογος είμαι, αλλά δεν ασχολούμαι με το επάγγελμα.

 

Κώστα.. Πάτρα τελείωσα και γω αλλά (μάλλον) πιο πριν από σένα, είμαι της περιόδου 90-95.

Edited by FouksMechMech
Link to comment
Share on other sites

Σωστά Κώστα, αλλά δεν έχω ακούσει Α/Θ με ταυτόχρονο "έλεγγχο" και της υγρασίας. Μπορεί να οφείλεται σε παρεξήγηση. Θα δούμε αύριο. Θα σε ενημερώσω

 

Κώστα.. Πάτρα τελείωσα και γω αλλά (μάλλον) πιο πριν από σένα, είμαι της περιόδου 90-95. Ρε σύ;;;; Λες;;;Είμαι μεγαλύτερος αλλά στην Πάτρα πήγα με κατατακτήριες. Πλάκα θα 'χει. :grin: 

Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση για την θερινή αντιστάθμιση σε Α.Θ. μέσω ενός μοντέλου της Carrier AWH (παλαιότερο μοντέλο).

Διαθέτει θερινή αντιστάθμιση αλλά μόνο για λειτουργία FCU. Η αντιστάθμιση γίνεται απ' ευθείας από το κεντρικό χειριστήριο και όχι με εξόδους ρελέ (διαθέτει για άλλες εφαρμογές), με εναλλαγή των δύο set points του νερού (7 - 12) oC και (18 -23) oC. Όταν ο καιρός δεν είναι τόσο θερμός ενεργοποιεί το δεύτερο set point η λειτουργία του οποίου είναι εξαιρετικά οικονομική. Για τον ενδοδαπέδιο δροσισμό παραμένει το πρόβλημα.

 

Φυσικά πολύ καλές Α.Θ. διαθέτει η DAIKIN και άλλες εταιρείες.     

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Εγω νομίζω οτι στον δροσισμό δεν υπάρχει νόημα αντιστάθμισης. Τι να κάνει ο δροσισμός.... Να σου παγώσει το σπίτι δεν νομίζω...

Link to comment
Share on other sites

Xωρίς να τόχω ψάξει πολύ, ξέρω ότι υπάρχουν θερμοστάτες-ελεγκτές που μετρώντας τη θερμοκρασία και την υγρασία χώρου υπολογίζουν το σημείο δρόσου και ακολούθως ρυθμίζουν τη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού λίγο πιό πάνω.

 

Έτσι αποφεύγουμε τις υγροποιήσεις στο πάτωμα, και έχουμε την μέγιστη απόδοση στο δροσισμό.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Ναι πράγματι υπάρχουν, η SIEMENS π.χ. έχει μια σειρά από παρόμοιους. Προκύπτουν όμως κάποια προβλήματα.

Επειδή δεν μπορεί να συνδυαστεί απ' ευθείας με τη λειτουργία του συμπιεστή ή με την πλακέτα του inverter (σε όσα μοντέλα διαθέτουν) για να ρυθμιστεί απ' ευθείας η θερμοκρασία του νερού, απαιτείται ένας επιπλέον εξωτερικός μηχανισμός με τρίοδη αναλογική που κανονίζει την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού. Έτσι λοιπόν φορτώνεται η εγκατάσταση με επιπλέον κόστη, ένα με την προμήθεια, εγκατάσταση και προγραμματισμό του ελεγκτή και άλλο ένα με την προμήθεια και εγκατάσταση της τρίοδης.

 

Το αν κάποια από τις γνωστές εταιρείες έχει βγάλει αυτή τη στιγμή τέτοιο κεντρικό χειριστήριο δεν το ξέρω. Τα παλαιότερα μοντέλα δεν έχουν. Αλλά όπως λέει κι ο Γρηγόρης η αντιστάθμιση στον επιδαπέδιο δροσισμό δεν έχει νόημα...      

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει όμως αντιστάθμιση (τον χειμώνα) με τρίοδη, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή ίδια τρίοδη χωρίς επιπλέον κόστος. 

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς. Όταν η εγκατάσταση έχει μία διάταξη θέρμανσης - ψύξης με ενδοδαπέδιο εναλλάκτη (Α.Θ, λέβητα με εναλλαγή ψύκτη κλπ) και δεν έχει ενσωματωμένο αυτοματισμό αντιστάθμισης. Εξ' άλλου το κόστος δεν είναι η τρίοδη αλλά απλώς η εγκατάστασή της ανεβάζει το ολικό κόστος (ελεγκτής, επί πλέον κάρτες αν χρειάζονται, αισθητήρια, βάνες κινητήρες εργατικά κέρ@τα να το 700άρι). 

Όταν όμως ο πελάτης έχει επιλέξει μια αντλία θερμότητας που έχει ενσωματωμένη αντιστάθμιση με δυνατότητα λειτουργίας για παραγωγή ζ.ν.χ. (χειμώνα - καλοκαίρι) όπως καταλαβαίνεις...

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Οταν έχεις θεμοστατη στο σπίτι ( υπάρχουν τρεις ένας στο σαλόνι ένας στο παιδικό δωμάτιο και ενα στο μπανιο), ο μάστορας που εγκατέστησε την α/θ μου είπε οτι δεν θα δουλέψει καλα λογο το οτι η ενδοδαπεδια αργεί να ζεστανει και να κόψει .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.