Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή Υποσταθμού ΔΕΗ κάτω από τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου


Recommended Posts

     Στο άρθρο 17, παρ. 8.Α.ε. του ΝΟΚ, αναφέρεται ότι κάτω από την επιφάνεια των προκηπίων επιτρέπεται να κατασκευαστεί : " Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος που κατασκευάζεται από την ΔΕΗ (?) σε απόσταση 2,00μ. από τη ρυμοτομική γραμμή και με στάθμη της πλάκας επικάλυψης 1,00μ. τουλάχιστον κάτω από τη στάθμη της οδού και του πέριξ εδάφους. "

     Το ερώτημα μου είναι αν ο υποσταθμός επιτρέπεται να κατασκευαστεί κάτω από υποχώρηση του κτηρίου από την ρυμοτομική γραμμή που όμως δεν αποτελεί υποχρεωτικό προκήπιο. Σημειώνω ότι στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου, το οποίο αναφέρεται στις κατασκευές που επιτρέπονται κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους των ακαλύπτων, δεν αναφέρεται η κατασκευή υποσταθμού και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο.

     Θα μπορούσα, άραγε, να θεωρήσω ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από την ρυμοτομική γραμμή, αποτελεί "προκήπιο", ερμηνεύοντας (ολίγον διευρυμένα) τον ορισμό του προκηπίου από τον ΝΟΚ : " προκήπιο είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο " ?

Edited by mapost
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει και ένα παλιό έγγραφο που αφορούσε τον ΓΟΚ 85 και αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η κατασκευή  εγκατστάσεων των Ο.Κ.Ω στους υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους οικοπέδου, πέραν της πρασιάς. Κατά αναλογία ίσως να ισχύει και στον ΝΟΚ το ίδιο.

 

Εγγρ-26728/4871/87. 
[ ΙΣΧΥΕΙ απο 19.5.1987 ]

Χώρος υποσταθμού ΔΕΗ στον ακάλυπτο

Σε απάντηση του σχετικού σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 17 του Ν-1577/85 "κάτω από την επιφάνεια των προκηπίων επιτρέπονται και οι εγκαταστάσεις των οργανισμών κοινής ωφέλειας". Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την παρ. 18η του άρθρου 7, οι εγκαταστάσεις αυτές δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κατασκευή των εγκαταστάσεων των οργανισμών κοινής ωφέλειας στον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, εκτός από την πρασιά, όπως προαναφέρεται.

Οι εγκαταστάσεις των οργανισμών κοινής ωφέλειας μπορούν να κατασκευαστούν σε υπόγειο χώρο στον προαιρετικό ακάλυπτο του οικοπέδου, αλλά εφ'όσον είναι έξω από το περίγραμμα του κτιρίου, προσμετρώνται στο ΣΔ., σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν-1577/85.

Link to comment
Share on other sites

Εγγρ-51455/9018/86.

Σας γνωρίζουμε ότι ο χώρος που προκύπτει από την υποχώρηση του κτιρίου από την οικοδομική γραμμή περιλαμβάνεται στον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, δεδομένου ότι κατά την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα και με την Εγκ-103/86 γίνεται χρήση μόνο των διατάξεων του Αρθ-8 του ΓΟΚ/85 που αφορούν στη θέση του ακάλυπτου χώρου και του ποσοστού κάλυψης και όχι των διατάξεων του Αρθ-9 που αφορούν τον τρόπο δόμησης και τη θέση του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Αρα, σε ένα οικόπεδο που δεν έχει πρασιές, δεν μπορείς να κατασκευάσεις υποσταθμό εκτός καλύψεως (υπόγειο) στην υποχώρηση, αλλά ούτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του ακαλύπτου αν έχεις εξαντλήσει την δόμηση. Ακόμα και αν έχεις περιθώριο δόμησης, θα πρέπει να έχεις και κάλυψη φαντάζομαι, ενώ αν έχει θεσπιστεί πρασιά, τότε δεν έχεις πρόβλημα....

Κάνω λάθος ή πρόκειται για έναν ακόμη παραλογισμό ?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Νεος κτιριοδομικός ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360/2023 (Αρθρο 31, Παρ 2)

"Οι υποσταθμοί διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που υποχρεωτικά εγκαθίστανται εντός του ακινήτου και κατασκευάζονται από τη
ΔΕΗ, μπορεί να κατασκευάζονται κάτω από την επιφάνεια των προκηπίων, στους υπόγειους χώρους των κτιρίων και στις επεκτάσεις
αυτών, επί των ακαλύπτων χώρων και μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακαλύπτου, εντός των ισογείων
χώρων των νέων κτισμάτων, εφόσον δεν μπορούν να βρεθούν άλλοι κατάλληλοι.
Οι παραπάνω υποσταθμοί διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης ούτε στον
υπολογισμό επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου."

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.