Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναθεώρηση Συντάγματος για μη Κρατικά Πανεπιστήμια


Engineer

Recommended Posts

χωρις ερευνα δεν αποκτας πανεπιστημια με καλο output, δεν μπορεις να εχει υψηλο περιβαλλον εκπαιδευσης. Για να βγαλεις λεφτα πρεπει να βαλεις λεφτα.

 

Απο την ερευνα εχεις spin-off εταιριες, βιομηχανια κλπ.

Link to comment
Share on other sites

λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον (άλλοι το είπαν)

ας κάνουμε λίγο copy paste για τους καινοφανείς

(όχι ότι περιμένω να καταλάβουν τίποτα οι βυθισμένοι στη λήθη και την εξάρτηση)

http://www.tanea.gr/news/world/article/5127587/proika-sthn-paideia-oxi-sth-sofia/

http://www.asprilexi.com/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82?cid=279

την δωρεάν παιδεία της μεταρρύθμισης του 1964 δεν την κατήργησε ούτε η δικτατορία

βλ. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CF%8E%CE%BD

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

"Εμπρός προς τα πίσω"

 

Κ. Κατακουζινός

Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινολογίας

Πρόεδρος ΒΥΖ.ΑΝ

 

https://www.youtube.com/watch?v=H_BUEdM2CCo&t=0m10s

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Για να ξεκολήσει η χώρα από το βούρκο πρέπει να ξεβολευτούν τα κομματόσκυλα του καθεστώτος (εννοείται όλων των κομμάτων) και στη θέση τους να μπουν νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά. Τα σαπάκια ας πάνε σπίτι τους να κάνουν όσα copy paste θέλουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω την αρνητική αλλά δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν το 2014 να χρησιμοποιούμε παραδείγματα από το 1964. Έχουν αλλάξει τα πάντα από τότε. Όπως και να έχει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι μία πραγματικότητα. Αντί να ξοδεύουμε ενέργεια και διάθεση να αποτρέψουμε κάτι αναπόφευκτο, ας ξοδέψουμε την ενέργεια μας στο να απαιτήσουμε να βελτιωθεί η κατάσταση στην παιδεία σε σημεία που πραγματικά έχει πρόβλημα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

stayros

Για να βελτιωθεί η κατάσταση στα πανεπιστήμια (και στην εκπαίδευση γενικώς) πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της υποβάθμισής της

Το πρόβλημα δεν μπορεί να τοποθετείται χρονολογικά

Γιατί αν τεθεί έτσι, πράγματι είμαστε στο 2014 και οι θατσερικές πολιτικές του '80 αυτές δηλαδή που προσπαθεί να επιβάλλει η τρέχουσα κυβέρνηση (ιδιωτικοποίηση υγείας, παιδείας, ασφάλισης, συγκοινωνιών) είναι από μακρού και σκουληκιάζουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Μόνο ως βρυκόλακες επανεμφανίζονται

Ούτε είναι θέμα ατόμων η βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά πολιτικών

Αντιθέτως (προς τους χρονικούς περιορισμούς) το δικαίωμα στις κοινωνικές υπηρεσίες (αυτές για τις οποίες φορολογούμαστε) είναι διαχρονικό

Κι επειδή λες στο motto σου "Αφού κανείς δε διάβασε το μνημόνιο, γιατί δήλωναν ξανα και ξανά πως πρέπει να το ακολουθήσουμε;", πρόσεξες ότι κάποιοι άμεσα οικονομικά ωφελούμενοι από την ιδιωτικοποίηση της παιδείας χαίρονται με το μνημόνιο? (π.χ. http://www.metropolitan.edu.gr/metropolitancollege/recognize-degrees.html μην βάλω κι άλλα και θεωρηθεί διαφήμιση)

Ξανασκέψου το

Επιπλέον τίποτα δεν είναι "αναπόφευκτο" και συγγνώμη δηλαδή αλλά η πρότασή σου μου θυμίζει το ρατσιστικό "άμα δεν μπορείς να αποφύγεις το βιασμό ...κλπ"

Edited by imhotep
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού είναι 

 

Α. " θα σταματήσει τη φυγή των παιδιών μας στο εξωτερικό " και Β. "θα ανεβάσει και τη δημόσια Ανώτατη Παιδεία, μέσα από τον ανταγωνισμό της με την ιδιωτική".

 

Ας δούμε το Α.

 

Πράγματι την δεκαετία του 60 και του 70 υπήρχε έλλειψη ιδρυμάτων και ροή φοιτητών προς τα έξω ("Ιταλοί" κλπ). Τώρα όμως ? Ας πάρουμε παράδειγμα το κλάδο μας.

Εχουμε  5 σχολές ΑΕΙ ΠΜ , και 8 αν δεν κάνω λάθος πρώην ΤΕΙ  συνολο 13 σχολες στο πεδίο του Πολιτικού Μηχανικού  των 100-150 ατόμων κατ'έτος. 

Σας φαίνονται λίγες και τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό ? Μάλλον όχι.

 

Υπολογίστε ανάλογα και για άλλες ειδικότητες.

 

Αλλωστε , στις πανελλαδικές 2 στους 3 μαθητές εισάγονται συνάδελφοι.

 

Αρα είναι παραπλανητικό αυτό το επιχείρημα.

 

Ας δούμε το Β.

 

α.Από την εποχη που ήμουν υποψήφιος φοιτητής (δεκαετία 80) θυμάμαι τους πρυτάνεις να ζητούν μείωση των εισακτέων καθως υπερέβαιναν την δυναμικότητά τους. Αντιθέτως το κράτος τους αύξανε.

 

β.Το κράτος καθόριζε την χωροθέτηση των νέων τμημάτων με βάση τοπικά συμφέροντα ή στο σκεπτικό μιας αμφίβολης ανάπτυξης στην επαρχία. Κλασσική περίπτωση η ίδρυση της οικονομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας με έδρα το Αγρίνιο !! ..

Για να μην πούμε για τα άμοιρα ΤΕΙ που έιχαν υποχρεωθεί να έχουν από ένα τμήμα σε κάθε κωμόπολη.

 

γ. Το ίδιο το κράτος στραγγάλισε οικονομικά τα πανεπιστήμια και δεν άνοιξε ποτέ σοβαρά την δυνατότητα πραγματικής αυτοδιοίκησης τους ή χρηματοδότησης τους εκτός του κράτους.

 

Οποιος θέλει λοιπόν να αναβαθμίσει λύνει τα προβλήματα αυτά , που ο ίδιος (κυβερνήσεις) έχει δημιουργήσει. Αντί αυτών όμως και  εξακολουθώντας να έχει δέσμια τα κρατικά ιδρύματα  θα ανοίξει τα ιδιωτικά για να αναβαθμιστούν μέσω  ανταγωνισμού τα Δημόσια. Παραλογισμός !!. Ειμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύει και ο ίδιος.

 

Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι αν δώσει πλήρη αυτονομία στα κρατικά πανεπιστήμια απο τον αριθμό εισακτέων έως την χωροθέτηση και τις πηγές χρηματοδότησης ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να σταθεί όρθιο δίπλα τους κ-α-ν-ε-ν-α ιδιωτικό με αξιώσεις. Ομως το παιχνίδι είναι σικέ. Η ιδιωτικοποίηση θα γίνει λόγω ιδεολογίας της ΝΔ , λόγω Τροικα και λόγω εξώφλησης προεκλογικών γραμματίων προς τους ιδιοκτήτες κολλεγίων κλπ ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί ο ασφυκτικός έλεγχος των κρατικών ιδρυμάτων  υπό τον οποίο ποτέ δεν θα μπορέσουν να γίνουν "ανταγωνιστικά".

 

ΥΓ. Αναλογιστείτε τις υποδομές των πολυτεχνικών σχολών . Ποιος ιδιώτης θα έρθει και θα στήσει τέτοιες ? Κανένας. 

Edited by avgoust
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημόσια και δωρεάν παιδεία, δημόσια και δωρεάν εκκλησία, δημόσια και ανύπαρκτη υγεία και μηδέν ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα δημόσια και όλα χρεοκοπημένα.

 

Και σε μερικές περιοχές ανά την επικράτεια δημόσια και δωρεάν αποχέτευση στο δρόμο ή στην παραλία.

 

Οι υποδομές των ΑΕΙ: Φερράρι και τζακούζι (Πάντειος).

Οι υποδομές των πολυτεχνείων: χωρίς πιστοποίηση εργαστηρίων και εργαζομένων.

 

Καλό το ΕΠΕΑΕΚ 1 (επειδή ήταν μέσα όλα τα αριστερά σχήματα) αλλά βέβαια κακό το ΕΠΕΑΕΚ 2 (γιατί μετά τους πετάξανε έξω με τις κλωτσιές). 

 

Είτε με κυβέρνηση Σαμαρά είτε με κυβέρνηση Τσίπρα, οι καθηγητάδες δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να κάνουν κουμάντο στο ποιος μπαινοβγαίνει στις σχολές. 

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι αναπόφευκτο όσο είμαστε στην Ε.Ε., είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει. Και να θυμίσω πως έχουμε ήδη ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα με franchise ξένων ιδιωτικών ΑΕΙ του εξωτερικού, λόγω Ε.Ε. και αυτά φυσικά. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με ότι γινόταν παλαιότερα. Άρα είναι άκρως υποκριτικό να εναντιωνόμαστε στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ από Έλληνες. 

 

Αν θέλουμε να έχουμε ΑΕΙ σοβαρά θα πρέπει να τα υποστηρίξουμε και σοβαρά. Καλύτερα να έχουμε 10 ιδρύματα που εκτελούν το σκοπό τους άριστα παρά να έχουμε 40 που να είναι άνδρα ανομίας, inbreeding και οικογενειοκρατίας με στόχο να βολεύουν καθηγητάδες και την κομμματική ατζέντα τους. Γιατί τα ιδιωτικά ΑΕΙ πατάνε, και θα πατάνε, στα χάλια των δημόσιων. Ας αποκτήσουμε σωστά δημόσια ΑΕΙ με πχ 1/4 εισαχθέντες και όποιος θέλει ντε και καλά να γίνει μηχανικός, δικηγόρος, γιατρός ή ότι άλλο θέλει ας πάει να πληρώσει. Αλλά να ξέρει πως για να μπει στο επάγγελμα θα πρέπει να αποδείξει επί ίσοις όροις ότι αξίζει με έναν απόφοιτο ενός άριστου δημόσιου ΑΕΙ. Πιστεύετε ότι θα το τολμήσουν όλοι όσοι πάνε και τώρα;

Edited by stayros
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.