Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απουσία γείωσης σε Φ/Β Πάρκο 100kW


bigsofos10

Recommended Posts

Καλημέρα, να ρωτήσω κι εγω κάτι σχετικά..Πήγα για συντήρηση σε πάρκο 100kW το οποίο δεν είχε καθόλου γείωση...πανέλα και βάσεις δε γειωνονταν,ούτε υπήρχε περιμετρική γείωση.Ήταν γειωμένος μόνο ο πινακας.Είναι σωστό τεχνικά είναι αυτο;;.

 

Παρακαλώ, μη δημοσιεύετε το ίδιο ερώτημα σε διαφορετικά topic (μεταφέρθηκαν εδώ όλες οι απαντήσεις).

Επίσης, συμπληρώστε την ειδικότητα στο προφίλ σας.

Δείτε σχετικά με τα παραπάνω στους κανόνες συμμετοχής

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

οι βασεις ουτως ή αλλως γειωμενες ειναι (εδαφος...).

Τα πλαισια σπανια θα βρεις να τα εχουν γειωσει σωστα.

Τι ειδους γειωση υπαρχει στο παρκο? Γιατι θα επρεπε να υπαρχει οπωσδηποτε περιμετρικη?

Link to comment
Share on other sites

Αν οι βασεις ειναι με μπετομπηξη, τοτε δεν ειναι γειωμενες.

Πρεπει να ελεγξεις αν υπαρχουν τριγωνα γειωσης.

Η αντισταση γειωσης εστω του πινακα ποσό ηταν? 

Link to comment
Share on other sites

ακομα και με μπετομπηξη οι βασεις λειτουργουν ως ηλεκτροδιο γειωσης (με οποια αντισταση προκυψει... και η θεμελιακη μεσα σε σκυροδεμα ειναι...)

Link to comment
Share on other sites

Και θα έχεις σκόρπιο ηλεκτρόδια γείωσης; Δε νομίζεις ότι πρέπει να υπάρχει μία γείωση στην εγκατάσταση;

Link to comment
Share on other sites

αντι να κανει τριγωνα θα μπορουσε να ενωσει τις βασεις.

 

Απο την αλλη αν δεν ενωθουν ποιο ειναι το προβλημα?

Οι βασεις σε αυτη την περιπτωση δεν λειτουργουν ως ηλεκτροδια, απλα ειναι γειωμενες μεταλλικες κατασκευες.

 

Απο την αλλη, αναριωτεμαι, αλεξικεραυνικη προστασια δεν υπαρχει στο εν λογω παρκο?

Link to comment
Share on other sites

τρίγωνο πρέπει να υπάρχει στο μετρητή (κατά της οδηγιες της ΔΕΗ)

επειτα έρχεται αγωγος γείωσης από το παροχικό καλώδιο και δίνει στην μπάρα γείωσης του γενικού πίνακα και από εκει στις συσκευές.

 

Για να επιτευχθεί χαμηλή αντίσταση μπορείς παράλληλα με το τρίγωνο, ανάλογα με το έδαφος, να κατασκευάσεις άλλου είδους ηλεκτρόδιο (πχ περιμετρικη, πλάκες, ραβδους, πλέγμα κλπ).

Με αυτή τη λογικη μπορείς να συνδέσεις και οτιδήποτε  μπορει να θεωρηθεί ως ηλεκτρόδιο και να συνεισφέρει στη μείωση της αντίστασης γείωσης, όπως βάσεις, περίφραξη κλπ.

 

όμως όσον αφορά της βάσεις και την περίφραξη επειδή είναι εκτεθειμένα μεταλλικά μέρη (άσχετα αν είναι class II τα πάνελ) καλό είναι να είναι συνδεδεμένα ισοδυναμικά μεταξύ τους (με τον τρόπο και τις εκάστοτε προυποθέσεις που ορίζουν οι κανονισμοί) άρα γιατί όχι και συνδεδεμένα με τη γείωση.

Link to comment
Share on other sites

οι βασεις εχουν το ιδιο δυναμικο (εδαφος) αρ  ειναι ισοδυναμικα. Η φυσικη ενωση μεταξυ τους δεν θα αλλαξει το το δυναμικο τους αλλα θα μειωση την αντισταση της γειωσης.

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

Εάν θεωρήσουμε ότι είναι καλά γειωμένες οι βάσεις τότε ποιος ο λόγος να μην συνδεθούν στο σύστημα γείωσης και να συνεισφέρουν στη γείωση του ουδετέρου.

Εάν θεωρήσουμε (πολύ πιθανο) ότι έχουν μεγάλη αντίσταση γείωσης τότε πάλι πρέπει να συνδεθούν για να συνεισφέρουν στη γείωση αλλά και ένα δεύτερο λόγο που είναι η πιθανότητα ανάπτυξης επικίνδυνης τάσης επαφής ή διαφοράς δυναμικού με άλλες μεταλλικές κατασκευές.

 

Ακόμα και ένας στύλος για μια κάμερα θα πρέπει να είναι γειωμένος (με την επιστημονική έννοια) και όχι επειδή απλά ακουμπάει με καποιο τρόπο τη γή θα το δεχτούμε ως ασφαλές χωρίς να ξέρουμε τον τρόπο που έχει τοποθετηθεί ή το είδος του έδαφους/

 

Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες δυο μεταλλικές κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν διαφορά δυναμικού εάν δεν είναι γαλβανικά συνδεδεμένες (με αγωγό κατάλληλης διατομής) και μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο ή τυχόν εξοπλισμό που έχει τοποθετηθεί πάνω στις βάσεις.

Δεν ξέρουμε ούτε το είδος και τη διάταξη των βάσεων, ούτε τις αποστάσεις μεταξύ τους, ούτε την αντίσταση γείωσης των βάσεων οπότε δεν αποκλείεται η δημιουργία επικίνδυνης τάσης επαφής ή διαφοράς δυναμικού μεταξύ δύο σημείων.

Ειδικά για αντικεραυνική προστασία θα έπρεπε να είναι καλά γειωμένες και ισοδυναμικά συνδεδεμένες κάθε 20μέτρα το πολύ (δε θυμάμαι ακριβώς)

Έχω μετρήσει αντίσταση γείωσης <1ωμ μόνο από τις βάσεις τις οποίες είχα συνδέσει ισοδυναμικά κάθε 15 μέτρα, δεν το αποκλείω να είναι γειωμένες καλά, αλλα εξαρτάται από τον τρόπο τοποθέτησης και το έδαφος.

Edited by Myiannis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.