Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση περί σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας


jsotiro

Recommended Posts

Καλησπέρα. Ο πατέρας μου έχει ένα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου 2,500 τμ με άδεια λυομένου. Στο ισόγειο της αδείας (σημερινός όροφος) έκλεισε τον ημιυπαίθριο 20 τμ συνολικά 100 τμ όροφος και άνοιξε τμήμα της βάσης 60 τμ σαν σημερινό ισόγειο. 100 τμ όροφος και 60 τμ ισόγειο. Όλες οι αυθαιρεσίες τακτοποιήθηκαν με τον Ν.4178. Τώρα θέλει να μεταβιβάσει σε εμένα τον όροφο και την αδερφή μου το ισόγειο με σύσταση οριζοντίου.

 

1)Μπορεί να γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας?

 

2)Αν ναι τι αντιστοιχεί στον καθένα μας επί του αγροτεμαχίου σε χιλιοστά

 

υ.γ. Το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που ισχύει η αρτιότητα 4,000 τμ με 200 τμ μέγιστη δόμηση.

 

Ευχαριστώ εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

1. Στα εκτός σχεδίου δεν δύναται να συσταθεί κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία. Αφού λοιπόν δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες μπορεί να μεταβιβαστεί σε σας μόνο ως εξ'αδιαιρετου.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες jbosdas μου κάνει εντύπωση, καθότι γνωστός μου Μηχανικός-Κατασκευαστής έχτισε σε 4000τμ, 4 μεζονέτες την περασμένη δεκαετία, τις οποίες μεταβίβασε. Εντύπωση μου κάνει μάλιστα, ιδιαίτερη, καθότι απορώ πως μεταβίβασε αφού δεν μπορούσε να κάνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας?

Link to comment
Share on other sites

Από όσα γνωρίζω σύμφωνα με το αρ. 5 παρ. 1,2 και 3 του Ν.4178/13 δύναται η σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια στα οποία υπάρχουν κτίσματα προ τις 28/7/2011 και αφού έχει εξοφληθεί το 30% του προστίμου. Επίσης εν αναμονή Π.Δ. σύμφωνα με το αρ. 5 παρ. 4 του Ν.4178/13 θα επιτρέπεται η σύσταση κάθετων συνιδιοκτησιών σε ακίνητα εκτός σχεδίου που δεν έχουν μέσα κτίσματα. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

 

Για εκτός σχεδίου ακίνητα ισχύει η σύσταση οριζοντίου ( το κόλπο με τις πέργολες που ενώνουν δυο όγκους σε έναν) Η ερώτηση μου είναι εάν ισχύει αυτό για μη άρτιο που έχει εξαντλήσει και έχει υπερβεί την δόμηση σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν όταν εκδόθηκε  Ο.Α.. Μπορεί να γίνει οριζόντια? Είναι η ίδια περίπτωση του αρ. 5 του Ν.4178/13

Link to comment
Share on other sites

Ομως υπήρξαν περιπτώσεις που οι όγκοι δείχτηκαν ενοποιημένοι, πχ με την πρόταση για κατασκευή ενδιάμεσα ενός η/χ,  ο οποίος τελικά δεν κατασκευάστηκε, οδηγόντας σε διάσπαση των όγκων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά δεν ξέρω την περίπτωση σου και ούτε έχω τις νομικές γνώσεις - συμβολαιογραφικές που χρειάζονται για το τι απαιτείται ώστε να γίνει η σύσταση σου.

Πιστευω ότι ένας Μηχανικός (!) σε συνεργασία με τον Συμβολαιογράφο που κάνουν την σύσταση θα απαντήσουν καλύτερα τα ερωτήματα σου!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Για να έχω φτάσει στο σημείο να ψάχνω σε foroum απαντήσεις μπορείτε να καταλαβαίνεται τι γίνεται!!

Από όσα γνωρίζω τόσα χρόνια τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου προκύπτουν αναλογικά των τετραγωνικών των διαμερισμάτων. 

Ο μηχανικός ισχυρίζεται ότι μπορούν να μοιραστούν 50-50 άσχετα τι τετραγωνικά κτίσματος παίρνει ο καθένας. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.