Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διδακτορική μανία στα ελληνικά ΑΕΙ


georgios_m

Recommended Posts

Το διάβασμα ως υποσχόμενο αντίδοτο στην κρίση βλέπουν οι Ελληνες πτυχιούχοι, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία «μανία» διδακτορικών σπουδών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας.

 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, οι λόγοι που οι νέοι στρέφονται στα διδακτορικά, είναι γιατί επιδιώκουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας εν μέσω κρίσης, αλλά και για το «χαρτζηλίκι» που εξασφαλίζει το πανεπιστήμιο στους διδακτορικούς υπότροφους.

 

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 31.000 διδάκτορες , ενώ ο πυρετός των διδακτορικών έχει εξαπλωθεί και στους καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι οργανώνουν προγράμματα με δίδακτρα, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις οικονομικές τους απώλειες.

 

Οι μεταπτυχιακές σπουδές, χωρίζονται σε δύο κύκλους: Στα μεταπτυχιακά προγράμματα και στο εξειδικευμένο για κάθε φοιτητή διδακτορικό.

 

Μεταπτυχιακά

Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, οργανώνονται σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ το διάστημα 2014-2015 το υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί συνολικά 230 μεταπτυχιακά προγράμματα, τα περισσότερα (47) από τα οποία είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ακολουθούν το ΑΠΘ με 42, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών με 29.

 

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον 50.000 Ελληνες παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακά προγράμματα την τελευταία 5ετία, δηλαδή περίπου 10.000 φοιτητές το χρόνο.

 

Οι κυριότερες προτιμήσεις είναι τα μεταπτυχιακά στις Θετικές επιστήμες, ενώ ακολουθούν οι σπουδές πάνω σε οικονομικά αντικείμενα και οι τεχνολογικές επιστήμες.

 

Παράλληλα, πολλοί Ελληνες έχουν παρακολουθήσει μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με σκοπό να βρουν δουλειά στη συγκεκριμένη χώρα.

 

Οπως αναφέρει μιλώντας στην Καθημερινή, ο Ανδρέας Νικολόπουλος, διευθυντής του μεταπτυχιακού στις διαπραγματεύσεις (DΙΝ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακή εξειδίκευση απαιτείται κυρίως σε σπουδές χαμηλής ζήτησης όπως οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

 

Διδακτορικά

 

Η εκπόνηση ενός διδακτορικού διαρκεί τουλάχιστον 3 χρόνια και με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που παραθέτει η Καθημερινή, από το 1985 έχουν εκπονηθεί σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια 31.017 διδακτορικές διατριβές.

 

Οι περισσότερες από αυτές (11.868) έχουν γίνει στον τομέα των επιστημών Υγείας, ενώ ακολουθούν οι Φυσικές Επιστήμες (5.726) και οι τομείς της Μηχανικής και Τεχνολογίας (4.636)

 

Ωστόσο η μεγαλύτερη έκρηξη έγινε την τελευταία 15ετία: Από το 2000 έως το 2013 δόθηκαν 20.957 διδακτορικά και την πενταετία 2009-2015 άλλα 9.014 διδακτορικά.

 

Πηγή: http://www.iefimerid...an-sto-diavasma

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 144
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι σπουδές οι ουσιαστικές δεν έκαναν ποτέ κακό. Και σε κανέναν.

 

Οι σπουδές για τις σπουδές, και για την απόκτηση "λεζάντας", που θα εξαργυρωνόταν κατοπινά στον ...πολιτικό στίβο ή στον κλάδο των δημοσίων σχέσεων, αυτές, ναι, μπάζουν.

 

Το θέμα είναι γιατί οι Έλληνες κάνουν τις σπουδές?...

 

Για να πιάσουν τα ελάχιστα των απαιτήσεων προκειμένου να πιάσουν μια θέση στο Δημόσιο, εξαργυρώνοντας τους κόπους τους με αυτήν τη θέση, και από κει και μετά, βαρκούλες αρμενίζουν και στασιμότητα?

 

Ή όντως για την "αρετή και τόλμη" που οδηγεί στην πνευματική "ελευθερία" και κατ' επέκταση και στην αληθινή ποιότητα της ζωής τους (ψυχική, οικογενειακή, επαγγελματική, οικονομική)?....

 

Αυτή, ναι, θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

όσους ξέρω που έκαναν 1 και 2 μεταπτυχιακά ήταν για μόρια στο δημόσιο....

αφού οι επιχειρήσεις οταν πήγαιναν για συνέντευξη ήταν ξεκάθαρες....χωρίς ουσιαστική χρησιμοποίηση τους μεταπτυχιακού επί της εργασίας καμία αύξηση στον μισθό δεν θα υπάρξει....

 

καλά πολλοί βρήκαν και τρόπο να συνεχίσουν το φοιτητικό πάρτυ

η  να κάνουν πάλι μαι χλάρωση στο εξωτερικό για 1 χρόνο....

 

 

σε κάθε περίτπωση υπάρχουν και τα σοβαρά μεταπτυχιακά με ουσία .όπως και διδακτορικά

 

αν και για τα διδακτορικά είναι η του ύψους η του βάθους και συνήθως ήθελες κομματική γραμμή για να πάρεις θέση.....

 

 

θα είχε νόημα αλλά δεν βρίσκεται ευκολα να δουμε και πόσα διδακτορικά ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ για χ-υ λόγους

Edited by akius
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Τα ειπε ολα ο Νίκος. Αλλο σοβαρές σπουδές με στόχο και προοπτικές και αλλο γιατι ειναι της μόδας η να την πούμε στον γείτονα. Δυστυχώς υπαρχουν πολλοί τέτοιοι..

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Η αύξηση των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών δεν κάνει εντύπωση. Η εξειδίκευση είναι μια τάση τα τελευταία χρόνια, ενίοτε και παράνοια.

 

Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν μεταπτυχιακά και διδακτορικα (γνωστά ως "διδακτορικά δημοσίου") που έδιναν μόρια για τις συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ για τακτικό προσωπικό σε δήμους κτλ. 

 

Από την άλλη, τα μεταπτυχιακά έδιναν μια εξειδίκευση, μια συνειδητή απόφαση για συνέχεια σπουδών. Τα διδακτορικά είναι άλλο κεφάλαιο, πολύ πιο μεγάλο, είναι ΑΠΟΦΑΣΗ.

 

Θέλω όμως να σχολιάσω το τελευταίο φαινόμενο των "διδακτορικών ανάγκης". Στο ΑΕΙ που είμαι (εργάζομαι σε ένα εργο με σύμβαση), παρατηρώ ότι πολλοί/πολλές συνάδελφοι, λόγω παρατεταμένης ανεργίας, επιστρέφουν στο ίδρυμα και ξεκινούν διδακτορικά επειδή είναι ενταγμένα σε έργο ή σε υποτροφία. Θλιβερό φαινόμενο αμέσως μετά την "επιχειρηματικότητα ανάγκης" (μπλοκάκια και ατομικές επιχειρήσεις λόγω παρατεταμένης ανεργίας).

 

Χαιρετώ

Edited by Atitlon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μόλις είπε ο "άτιτλον" είναι η ουσία του θέματος: σπουδές με κίνητρο την είσπραξη της σχετικής υποτροφίας - η νέα μορφή απασχόλησης στο δημόσιο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συν και από μένα. Φαίνεται το έχει ο λαός μας σε δύσκολα προβλήματα όχι μόνο να μην βρίσκει λύση, αλλά να τα κάνει χειρότερα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.