Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη θερμικών απωλειών


zachoshaf

Recommended Posts

Σε μελέτη θερμικών απωλειών πρόεκυψε ότι οι θερμικές απώλειες(12000kcal/h) λόγω θερμοπερατότητας είναι μικρότερες από τις απώλειες λόγω αερισμού(16000 kcal/h). Επίσης για κάθε χώρο υπολογίστηκαν εκτός από τις απώλειες λόγω αερισμού και απώλειες λόγω χαραμάδων. Το ερώτημα μου είναι αν είναι λογικό οι απώλειες λόγω θερμοπερατότητας να είναι μικρότερες από αυτές του αερισμού .Επίσης αν πρέπει για τον ίδιο χώρο π.χ. υπνοδωμάτιο να υπολογίζονται απώλειες και λόγω αερισμού και λόγω χαραμάδων.

Link to comment
Share on other sites

Ο τυφλοσούρτης 2 εναλλαγές την ώρα (το χρησιμοποιώ και εγώ δεν λέω) σε κτήρια με μεγάλο ύψος βγάζει πολύ μεγάλες απώλειες. Μήπως να μετριάσεις λίγο τις εναλλαγές ανάλογα με τους χώρους.

 

Κανονικά εναλλαγές βάζουμε μόνο όταν υπάρχει μηχανικό σύστημα αερισμού.

Link to comment
Share on other sites

Θα σας πω ότι για παράδειγμα σε μεσαίο δωμάτιο ,μεσαίου ορόφου 13 τμ με 2,8 μ ύψος και παράθυρο 1,3 μήκος επί 1,3 πλάτος και στο οποίο η μοναδική εξωτερική πλευρά είναι βορινή με μήκος 3,5 μ προκύπτει Qo =193 ,ZD+ZH=77(40% προσαύξηση) και άρα QT=271 ενώ QL (χαραμάδων)=46.66 και το τραγικό QL(από εναλλαγές αέρα )=637 με όγκο V=37 και εναλλαγές ανά ώρα n=3.Μήπως κάτι δεν πάει καλά ?Μήπως να μην υπολογιστεί καθόλου για εναλλαγές αέρα μια και πρόκειται για διώροφη μεζονέτα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι αν κάνω λάθος διορθώστε με

 

Οι απώλειες από χαραμάδες είναι περίπου από 0.8 ~ 2 αλλαγές την ώρα ανάλογα την κατασκευή (σύγχρονα "σφραγισμένα" κτίρια, περίπου 0.5 ach, παλιά κτίρια χωρίς καλές συναρμογές πάνω από 1, 1.5 και βάλε ). Ετσι τουλάχιστον θυμάμαι (αν θυμάμαι καλά).

 

Το θέμα είναι, οι αλλαγές λόγω μηχανικού αερισμού, έστω 5 ach δεν προσμετρώνται λογικά στο ψυκτικό/θερμικό φορτίο ? Προφανώς. Λογικό είναι νομίζω οι απώλειες λογω αερισμού να αποτελούν σημαντικότατο ποσοστό στις τελικές απώλειες, για να μην πω σε μερικές περιπτώσεις και το σημαντικότερο.

 

Αυτό βέβαια αν έχεις μηχανικό σύστημα εξαερισμού. Τώρα σε σπίτια δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα οπότε περιοριζόμαστε μόνο στις χαραμάδες, αλλά ΑΝ έχουμε δίκτυο εξαερισμού με π.χ. 2 ach τότε σίγουρα οι απώλειες αυτές θα αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των συνολικών. Νομίζω ότι δεν έκανε κανένα λάθος zachoshaf εκτός ίσως από το να εξαερίσεις το σπίτι :P

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι καλά θυμάσαι GeorgeS, οι απώλειες λόγω αερισμού σε ένα σπίτι υπολογίζονται είτε μέσω χαραμάδων, είτε μέσω ωριαίων αλλαγών. Αν θυμάμαι καλά η ASHRAE προτείνει για κατοικίες από 0.7 ως 1.0 αλλαγές. Κάπου είχα διαβάσει ως σχόλιο ότι οι τιμες που προτείνονται από την ASHRAE πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφυλακτικότητα καθώς αναφέρονται σε διαφορετικές συνθήκες και τεχνολογίες δόμησης από τις υπάρχουσες στην Ελλάδα. οπότε και το άνω όριο παίρνει την ανιούσα...

 

Πάντως οι απώλειες αερισμού είναι από τις πιο δύσκολα ελέγξιμες παραμέττρους στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων. Επίσης, οι όποιες αναλύσεις γίνουν παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ευαισθησία στον αριθμό των ωριαίων αλλαγών που θα επιλεγούν.

Link to comment
Share on other sites

για αερισμό από χαραμάδες ισχύει μήκος χαραμάδων*15 για ισόγειο

*20α και β όροφος

*25 γ όροφος κτλ

*30 ρετιρέ

 

(από Σελλούντος)

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένου μάλιστα ότι οι απώλειες αυτές (αερισμού) εκφράζονται και απο τη σχέση : Qair = 0.33*n*V*(ΔΤ) είναι προφανές ότι αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των συνολικών απωλειών ειδικά όταν ο όγκος είναι μεγάλος.

 

Οπου :

 

n : αλλαγές αέρα/ώρα

V : όγκος χώρου [m3]

ΔΤ: διαφορά θερμοκρασίας ['C]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.