Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατροπή υπόγειων κοινοχρήστων χώρων σε θέσεις στάθμευσης


Recommended Posts

Σε πολυκατοικία με πυλωτή και υπόγειο,της οποίας ΟΛΟΙ οι χώροι υπογείου είναι διαιρεμένοι σε οριζόντιες ιδιοκτησίες οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θέλουν το εξής:

 

Να μετατρέψουν κάποιους από τους κοινόχρηστους χώρους του υπογείου σε θέσεις στάθμευσης (3 τον αριθμό) ενώ στο υπόγειο υπάρχουν ήδη άλλες 3 θέσεις ως οριζόντιες ιδιοκτησίες και αποθήκες,λεβητοστάσιο κλπ.

 

Πρέπει να γίνει νέα σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και οι ιδιοκτήτες να λάβουν τα χιλιοστά τους από τις νέες θέσεις σταθμευσης.(θα αλλάξουν οι ψήφοι στον πίνακα κατανομής χιλιοστών)

 

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΓΟΚ παράγραφος 1 κατά το οποίο ''Δεν επιτρέπεται να μεταβάλλονται η σύμφωνα με την οικοδομική άδεια

χρήση του κτιρίου ή μέρους αυτού και οι διαστάσεις των χώρων κοινής

χρήσης χωρίς προηγούμενη σχετική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής

υπηρεσίας, εφόσον η μεταβολή αυτή θίγει τις ισχύουσες πολεοδομικές

διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροτοξίας και

Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι μεταβολές που δεν υπάγονται στην

απαγόρευση αυτή'', θέτω τα παρακάτω ερωτήματα να απαντηθούν ,αν γνωρίζει κάποιος με σιγουριά.

 

Ερώτημα 1:Χρειάζεται ή όχι άδεια αλλαγής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων σε θέσεις στάθμευσης από την Πολεοδομία υποχρεωτικά για τη νέα σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας

Ερώτημα 2:Ποιες είναι οι μεταβολές της χρήσης των χώρων κατά το άρθρο 5 του ΓΟΚ (και η απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ) που δεν υπάγονται στην απαγόρευση αυτή?

Ερώτημα 3:Τί άλλο εκτός από νέο πίνακα αναλογιών ενδέχεται να χρειαστεί?

 

Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους για το χρόνο τους

Link to comment
Share on other sites

γνωρίζει κανείς αν δεν κάνεις την αλλαγή χρήσης (πολεοδομικό κομμάτι) και κάνεις μόνο τη συμβολαιογραφική πράξη αν δημιουργούνται προβλήματα κατα το συμβολαιογραφικό κομμάτι ?

Link to comment
Share on other sites

Εγω που έκανα αλλαγη χρήσης απο αποθήκη σε θέσεις σταθμευσεις και συνένωση με υπάρχον παρκιν βγάλαμε άδεια και μετά νέα σύσταση πολυκατοικίας με την νέα κάτοψη την οποία την πήρε ο κάθε ιδιοκτήτης.

 

έμαθα οτι μια συμβολαιογραφική πράξη είναι πιο δυνατή απο μία άδεια.

Link to comment
Share on other sites

tsitsikos σ' ευχαριστώ πολύ φίλε!

 

Γνωρίζεις μήπως ποιες είναι οι μεταβολές της χρήσης των χώρων κατά το άρθρο 5 του ΓΟΚ που δεν υπάγονται στην απαγόρευση?

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να γίνει νέα σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και οι ιδιοκτήτες να λάβουν τα χιλιοστά τους από τις νέες θέσεις σταθμευσης.(θα αλλάξουν οι ψήφοι στον πίνακα κατανομής χιλιοστών)

δεν καταλαβαίνω γιατί θα αλλάξουν τα χιλιοστά;;;

Χρειάζεται;;;;;

 

Εγώ την αλλαγή στην πολεοδομία θα την έκανα!

Κατ' αρχάς διότι κάποιος θα πρέπει να ελέγξει τις προδιαγραφές των νέων θέσεων!

Και τι θα γίνει στην περίπτωση αγοραπωλησίας!!

Link to comment
Share on other sites

ρε παιδιά μισό λεπτό.

 

1) Έχουμε 1000/1000 ψήφους που συμφωνούν στην αλλαγή του πίνακα χιλιοστών συνιδιοκτησίας. ΟΚ μέχρι εδώ. Δεν μας πέφτει λόγος.....ούτε στην Πολεοδομία.

 

2) Θέλουν κοινόχρηστο χώρο να τον μοιράσουν πάλι μεταξύ τους και δεν μας νοιάζει αφού συμφωνούν. ΟΚ πάλι εως εδώ.

 

3) Δημιουργούν νέες θέσεις στάθμευσης που ο silent bob θα φτιάξει τις κατόψεις καθότι μηχανικός και θα παραδόσει τη νέα κάτοψη στο συμβολαιογράφο και τους 1000/1000 συμφωνούντες συνιδιοκτήτες. Εδώ δεν θα έπρεπε να ενημερωθεί ο φάκελος της αδείας ?

 

Αν ναι γιατί ?

Δεν θα υπάρχει κάποια εργασία, από όσο λέει ο μπόμπ .

Από 3 γίνονται 6 οι θέσεις και δεν επηρεάζει λεβητοστάσιο, κλιμακοστάσιο, αποθήκες και όλα τα άλλα που είναι στο υπόγειο. Ακόμα έτσι βοηθάει καθώς δημιουργούνται 3 ακόμα θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα + ότι δημιουργούνται σαν οριζόντιες ιδιοκτησίες που σαν άξία έχουν μεγαλύτερη από κοινόχρηστους και άρα το κράτος κερδίζει θεωρητικά από την ύπαρξή τους.

 

Γιατί κάποιος να μπλέξει με πολεοδομική διαδικασία ?

 

Ο συμβολαιογράφος δεν απαιτεί κατόψεις αδείας αλλά πρόσφατες από μηχανικό σφραγισμένες που θα συνοδεύουν την πράξη μαζί με τον πίνακα.

Link to comment
Share on other sites

δεν καταλαβαίνω γιατί θα αλλάξουν τα χιλιοστά;;;

Χρειάζεται;;;;;

 

 

Νομίζω ότι χρειάζεται,καθώς κοινόχρηστος χώρος του υπογείου μετατρέπεται σε ιδιωτικό με ότι αυτό συνεπάγεται...

 

Ποιες είναι οι περιπτώσεις κατά τον ΓΟΚ που δεν χρειάζεται η μετατροπή να δηλωθεί πολεοδομικά?Έχω στο συγκεκριμένο άγνοια νόμου...σταυρώστε με!

Link to comment
Share on other sites

Οι χώροι με χρήση θέσεων σταθμεύσεως ελέγχονται πολεοδομικά, εκτός των άλλων, ανάλογα με τον αριθμό αυτοκινήτων που εξυπηρετούν, γιά την κλίση της ράμπας εισόδου-εξόδου ή ακόμα γιά το πως τα αυτοκίνητα βγαίνουν από τον χώρο στάθμευσης (κανονικά η με την όπισθεν), γιά τον χώρο ελιγμών, γιά πυρασφάλεια, αερισμό κλπ. Πολεοδομικά επομένως ανεξάρτητα αν υπάρχει αλλαγή χρήσης του χώρου ή αν πληρούνται ουσιαστικά οι απαιτήσεις του ΓΟΚ, πρέπει να ελέγξει κάποιος (επίσημα βέβαια) την πολεοδομική νομιμότητα. Αυτό σημαίνει σφραγίδα πολεοδομίας και συνεπώς τα ευκόλως ενοούμενα παραλείπονται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.