Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδοση A/C σε σχέση με την κατανάλωση


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την απόδοση των A/C split units, ποιά είναι η πραγματική θερμική απόδοση σε Kw στον χώρο.

 

Για παράδειγμα έχω ένα 24άρι LG στο σαλόνι+τραπεζαρία κάπου στα 65τ.μ. ενιαίοι χώροι το οποίο δείχνει στον μετρητή του 1.1Kw/h για να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία στους  21 με εξωτερική ~10.

Αν κάνω τους υπολογισμούς με βάση το COP(~4)  βγαίνει ότι χρειάζεται 1.1Kw για να δώσει 4.4Kw στον χώρο.

 

Τις μέρες που η εξωτερική θερμοκρασία έπεσε κοντά στο 0 η κατανάλωση ήταν 2.4kw/h για να διατηρήσει περίπου την ίδια θερμοκρασία των 21 βαθμών.

Άρα θεωρητικά εδώ χρειαζόταν ~10Kw στο χώρο.

 

Η απορία μου είναι η εξής...αν αγοράσω τζάκι για τον ενιαίο αυτό χώρο, είναι σωστό να κάνω τους πιο πάνω υπολογισμούς(αν και εφόσον είναι σωστοί φυσικά!!) και να καταλήξω στα Kw του τζακιού που απαιτείται??

Π.χ. στην περίπτωση αυτή χρειάζομαι max 10kw και min 4kw.

 

Link to comment
Share on other sites

Το πιο ορθό ειναι να αποτανθείτε σε κάποιο μηχανολόγο/ηλεκτρολόγο να σας υπολογίσει τις θερμικές απώλειες του χώρου ή και όλου του διαμερίσματος σας (η της μονοκατοικίας σας, ανάλογα τι είναι).

Link to comment
Share on other sites

Φίλε, ευχαριστώ αλλά να μου λείπει!!!

 

Εδώ δεν γνώριζε ο άνθρωπος που μου έκανε την μελέτη θερμομόνωσης/μηχανολογικών, η οποία πέρασε από την κρατική επιτροπή για την άδεια οικοδομής, ότι το ελαφρομπετόν έχει καλύτερη θερμομονωση από το μπετό και συζητούσαμε μια ώρα για να τον πείσω ότι δεν χρειάζομαι επιπλέον μόνωση στο πάτωμα ...τελικά μπήκαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε τις σχετικές μετρήσεις με τους δείκτες!!!!!!!!!!

Βγήκε η μελέτη και δεν με ρώτησαν τι τζάμια θα βάλω, τι μόνωση θα κάνω στις βεράντες λόγω υπογείου και πολλά άλλα...άστα να πάνε.

 

Προτιμώ να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα από ότι πηγές μπορώ να βρω στο διαδίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά δεν γνωρίζουμε σε ποια περιοχή είσαι για να σου πούμε αν απαιτείται μόνωση δαπέδου ή όχι.

Δεύτερον, το ότι δεν έχεις πλέον εμπιστοσύνη στον συνάδελφο που συνέταξε την μελέτη θερμομόνωσης δεν είναι ορθός λόγος να μην εμπιστευτείς κάποιον άλλο μηχανολόγο.

Τρίτον, η μελέτη ΚΕΝΑΚ που συνάχθηκε έπρεπε να εφαρμοστεί  και υπεύθυνοι είναι οι επιβλέποντες μηχανικοί καθώς και ο πελάτης που πρέπει να εφαρμόσει και να πληρώσει αυτά που του υποδεικνύουν οι μελετητές μηχανικοί και οι επιβλέποντες.

 

Αν στην μελέτη αναφέρει ότι έπρεπε να τοποθετηθεί μόνωση δαπέδου και εσύ διαβάζοντας στον Internet υποστηρίζεις ότι πλάκα(οπλισμένο σκυρόδεμα) + ελαφρομπετόν + πλακάκια είναι αποδεκτό για την περιοχή σου ενώ ο μελετητής έχει υπολογίσει ότι χρειάζεσαι και μόνωση δαπέδου τότε το πρόβλημα το έχεις εσύ διότι δεν εφάρμοσες αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. 

 

Ως μηχανολόγος σου συνιστώ να απευθυνθείς σε κάποιο άλλο συνάδελφο και να συντάξει νέα μελέτη απωλειών του χώρου ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ θερμομόνωσης και να σου υποδείξει πόσα Kw ενεργειακού τζακιού πρέπει να τοποθετήσεις. Κάθε άλλη σκέψη θα σε οδηγήσει σε λάθος δεδομένα , λανθασμένα συμπεράσματα και λανθασμένη επιλογή την οποία θα έχεις πληρώσει αδρά.

Link to comment
Share on other sites

Κατανοητά αυτά που αναφέρεις αλλά η διαφωνία μας ήταν στο αν το ελαφρομπετό είναι πιο θερμομονωτικό από το απλό μπετό.

Όσο για το πάτωμα είχα διαβάσει τη μελέτη και με βάση τις μετρήσεις που έκανα προσωπικά περνούσα τον συντελεστή θερμομόνωσης που έπρεπε να έχει και γι'αυτό προχώρησα με το ελαφρομπετό αφού τον ενημέρωσα πρώτα και έκανε εκ νέου τους υπολογισμούς.

 

Συμφωνώ επίσης ότι η μελέτη είναι σημαντική αλλά δεν είναι απόλυτη.

Για παράδειγμα στο σπίτι μου έχω 4 εξαερισμούς οροφής διαμέτρου 12εκ. + ένα εξαεριστήρα 25εκ. βιομηχανικού τύπου, Οι απώλειες που έχω από εδώ πως μπορούν να υπολογιστούν όταν το σπίτι μου στην περιοχή που είμαι είναι πάνω σε μικρό ύψωμα αλλά δέχεται μέτριο προς δυνατό άνεμο 350 μέρες το χρόνο και όσο καλά σφραγισμένο και να είναι το σπίτι από κάπου θα μπάζει.

 

Γι'αυτό σκέφτηκα να κάνω συσχετισμό με τα A/C μιας και δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Πήγες σε έναν γιατρό, και δεν έμεινες ευχαριστημένος. Τι σημαίνει αυτό? Ότι δε θα ξαναπάς σε γιατρό και θα ρωτάς από εδώ και από κεί και "ότι κάτσει" ?

 

Νομίζω, ότι δεν έχεις δίκιο στο συλλογισμό σου

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αυτό που ήταν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι...Να ρωτήσεις έναν πτυχιούχο μηχανολόγο αν σου κάνει μια μελέτη!

Link to comment
Share on other sites

Προς το μέλος vti-chris:  Παρακαλώ πολύ συμπληρώστε την ειδικότητα σας

 

Διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής του φόρουμ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.