Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΡΑΕ, αυξησεις και ποιος [δεν] ήξερε


Recommended Posts

Λαφαζάνης: Απαράδεκτη και μεθοδευμένη η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ από τη ΡΑΕ

Πρώτη καταχώρηση: 14/03/2015 - 00:40

Τελευταία δημοσίευση: 14/03/2015 00:40Πολιτική

590_697e3992fa7edf02554f20eb6f0db14e.jpg

Ως απαράδεκτη και μεθοδευμένη κατήγγειλε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (για την πράσινη ενέργεια), με την οποία επιβαρύνονται τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί», επισημαίνει το ΥΠΑΠΕΝ σε αποψινή ανακοίνωση και προσθέτει:

 

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

 

-----------------------------------

 

 

δημοσιεύθηκε: 14 Μαρτίου 2015 - 17:00

ΡΑΕ: Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε αντίθεση με τους νόμους

 
Αντικρούει τις κατηγορίες Λαφαζάνη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Υποχρέωση να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ήταν ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, υποστηρίζει.
rae-180_b.jpg
 

Σε αντίκρουση των κατηγοριών της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου ΠΑΠΕΝ κατά της ΡΑΕ περί "συμπαιγνίας" με την προηγούμενη κυβέρνηση για την έκδοση της απόφασης που αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ), προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου η Αρχή με ανακοίνωσή της. Σε αυτήν τονίζει ότι η Αρχή δεν μπορεί να λειτουργεί και να αποφασίζει σε αντίθεση με τους νόμους, ενώ στην υποχρέωσή της είναι να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την εξυγίανση και ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ΡΑΕ περιγράφει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, δηλαδή ότι έπρεπε υποχρεωτικά να εκδοθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ακόμη, αναφέρει ότι ενήμεροι ήταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ενώ η απόφαση εστάλη για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο την 31 Δεκεμβρίου 2014.

Τέλος υπενθυμίζει ότι η ΡΑΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ανάμειξη στα της δημοσίευσης στο ΦΕΚ, ενώ για την ανάρτηση των αποφάσεων της στη Διαύγεια, τονίζει αυτές βάσει υπουργικής απόφασης επιτρέπονται μόνο μετά τη δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ανακοίνωση της ΡΑΕ

«Αναφορικά με την υπ' αριθμ. 772/30.12.2014 (ΦΕΚ Β΄ 3694/31.12.2014) απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) «Σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας επιμερισμού του Ειδικού Τέλους του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ΄ του ν. 4001/2011, όπως ισχύει, για το ημερολογιακό έτος 2015», σημειώνονται τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του νόμου 4001/2011, όπως αυτό τροποποιημένο ισχύει, ιδίως με τις διατάξεις των άρθρων 32 και 49 του ν.4111/2013, η ΡΑΕ έχει δέσμια αρμοδιότητα να αναθεωρεί τις μοναδιαίες τιμές των χρεώσεων του Ειδικού Τέλους για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το 12ο μήνα εκάστου έτους προκειμένου να εφαρμοστεί το επόμενο ημερολογιακό έτος, καθώς και τον 6ο μήνα κάθε έτους για εφαρμογή κατά το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Για την εν λόγω απόφαση χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία που εστάλησαν από τη ΔΕΗ ΔΕΗ -6,33%, τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) μεταξύ της 5ης και της 18ης Δεκεμβρίου 2014, καθώς και οι υπ' αριθμ. Α.Π. ΑΠΕΗΛ/οικ. 21906/9.12.2014 και ΑΠΕΗΛ/οικ. 21230/9.12.2014 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών – Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ΥΠΕΚΑ. Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, εκπληρώνοντας την εκ του νόμου δέσμια αρμοδιότητά της, στη συνεδρίαση της 30ης Δεκεμβρίου συζήτησε και έλαβε, ως όφειλε, τη σχετική απόφαση (772/2014), κατόπιν προϋπολογιστικής εκτίμησης εσόδων-εξόδων του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού βάσει των στοιχείων που της είχαν προσκομισθεί, με σκοπό τον ισοσκελισμό του.

Η απόφαση αυτή παραδόθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για την «άμεση δημοσίευση (ημερομηνία εντός του 2014)» σε ΦΕΚ την 31η Δεκεμβρίου 2014 (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-60577/31.12.2014, αρ. πρωτ. εισερχομένου Εθνικού Τυπογραφείου ΚΑΔ Δ-180334/31.12.2014).

Ταυτόχρονα, κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση στους: Υφυπουργό ΠΕΚΑ, ΓΓ ΕΚΑ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΔΕΗ -6,33% ΑΕ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΑΔΜΗΕ ΑΕ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΛΑΓΗΕ ΑΕ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Διαχειριστή Αεροδρομίου Αθηνών με το με αριθμό πρωτοκόλλου ΡΑΕ Ο-60578/31.12.2014 διαβιβαστικό έγγραφο.

Η ως άνω απόφαση τελικά περιελήφθη στο υπ' αριθμ. Β΄ 3694/31.12.2014 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία κυκλοφορίας του την 4η.3.2015, μαζί και με άλλες αποφάσεις διαφόρων φορέων, οι οποίες είχαν ληφθεί κατά την περίοδο 24-30 Δεκεμβρίου 2014.

Η ΡΑΕ ουδεμία αρμοδιότητα έχει και ουδεμία ανάμειξη είχε στη διαδικασία έκδοσης και κυκλοφορίας του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που περιελάμβανε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Βάσει δε του ν. 3861/2010 (ΦΕΚ Α΄ 112) και της εξειδικευτικής αυτού Υπουργικής Απόφασης ΕΞ 604/2012 (Γ.Υφ.) ΔΙΣΚΠΟ/Φ.1/οικ. 10885 (ΦΕΚ Β' 1476/3.5.2012), άρθρο 6, οι φορείς πριν την ανάρτηση στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ των δημοσιευτέων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποφάσεών τους, οφείλουν να αναμένουν τη γνωστοποίηση του αριθμού του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας, η ΡΑΕ δεν δύναται ούτε και δικαιούται να αποφασίζει contra legem και να απέχει από τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην εξυγίανση και στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, και ιδίως όταν -βάσει νόμου- οι ενέργειές της οφείλουν να συντείνουν κατά τρόπο αποτελεσματικό στην επίτευξη του εν λόγω σκοπού».

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

"[...]

Η προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να κάνει το χατίρι των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών τους χρηματοδοτεί την αγορά δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα για να αντισταθμίσει το κόστος που έχουν. Η χρηματοδότηση γίνεται από τα έσοδα που έχει από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

 

Η απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας προέβλεπε ότι για τα έτη 2013 και 2014 οι λεγόμενες και βρώμικες βιομηχανίες θα χρηματοδοτηθούν με 20 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος.

 

Μόνο που η αφαίρεση 40 εκατομμυρίων από τον Ειδικό Λογαριασμό δημιουργεί μαύρη τρύπα την οποία καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις.

 

Έτσι η ΡΑΕ προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό αποφάσισε νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Greenepace «Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί χρειάστηκε να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, η απάντηση είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε περίπου 20 εκατ. ευρώ (ετησίως) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δημιουργώντας έτσι μία τρύπα που καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε εμείς».

 

Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα πράξει τώρα η νέα κυβέρνηση. Γιατί καλές οι σκληρές ανακοινώσεις και οι καταγγελίες για μακιαβελικές μεθοδεύσεις αλλά θα πρέπει να μας πει εάν θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

[...]

Link to comment
Share on other sites

georgaleos

 

"Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα πράξει τώρα η νέα κυβέρνηση. Γιατί καλές οι σκληρές ανακοινώσεις και οι καταγγελίες για μακιαβελικές μεθοδεύσεις αλλά θα πρέπει να μας πει εάν θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους."

 

 

γεοργιε, καλημερα

αντι να φωναζει ο Λαφαζανης οτι τον "ξεγελασαν"

 

[ακομα και αυτο να  εχει γινει,  αυτο αφορά τον ιδιο και την δικη του αντιδραση  απεναντι σε οσους τον "ξεγελασαν"

 

 

αυτο που περιμεναμε να ακουσουμε  ειναι η αμεση ακυρωση των αυξησεων,

για την οποια  τίποτε δεν είπε...

Link to comment
Share on other sites

... και ούτε βλέπω να λέει ... πλην ίσως σχολίων (αν έκανε) ...

Μήπως (λέω μήπως) ... φθείρονται σιγά-σιγά ... περί δημοτικότητας και ποσοστών ο λόγος (οχι ακόμα διαφθείρονται ... θέλω να πιστευω) 

Link to comment
Share on other sites

Τσιρκο εχουν καταντησει.

Και ο αλλος ο μαϊντανος-Μπαρουφακης, απο φωτογραφιση σε φωτογραφιση ειναι, ασε που δεν εχει αφησει περιοδικο, ραδιοφωνο και καναλι χωρις συνεντευξη.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

αρθρο 17 ν. 4324/2015 περι ΕΡΤ

 

Στο τέλος της περίπτωσης γ' της παρ. 2 του άρθρου 143 του ν. 4001/2011, «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (Α' 179), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014.
Η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από 1.1.2015.
Τα ποσά που τυχόν χρεώθηκαν από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας καθ' υπέρβαση της παρούσας διάταξης, επανυπολογίζονται σύμφωνα με αυτήν και οι διαφορές που προκύπτουν, συμψηφίζονται ή περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ, στον αμέσως επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό.»

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.