Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγκαστική Τακτοποίηση οικοπέδου


Recommended Posts

Καλημέρα!

 

Σε οικόπεδο εντός επέκτασης σχεδίου πόλεως, υπάρχει οικόπεδο μη άρτιο και οικοδομήσιμο. Δηλαδή δεν τηρεί τα όρια αρτιότητας κατά κανόνα, ενώ δεν εγγράφεται και κτήριο με ελάχιστες διαστάσεις 5μ και επιφάνειας 50μ. Επίσης στο ΦΕΚ της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης αναφέρει τις παραπάνω διαστάσεις κτηρίου, στους όρους αρτιότητας. Το οικόπεδο βρίσκεται σε γωνία οικοδομικού τετραγώνου και είναι τριγωνικού σχήματος (3 πλευρές δρόμος, 1 όμορος). Ο όμορος ιδιοκτήτης έχει εκδώσει οικοδομική άδεια, χωρίς να λάβει υπόψη την μη αρτιότητα των γειτονικών οικοπέδων, ενώ η πολεοδομία δεν έκανε κάποιο περαιτέρω έλεγχο. Το όμορο κτήριο έχει πλέον κατασκευαστεί (στο όριο της ιδιοκτησίας μας), ενώ ο πελάτης έχει ένα οικόπεδο (μη άρτιο, μη οικοδομήσιμο) στο οποίο δεν μπορεί προσκυρωθεί τίποτα. 

 

Α) Η πολεδομία θα έπρεπε να λάβει υπόψη της κατά την έκδοση της ο.α. , το όμορο μη άρτιο? Και αν ναι, αφού το αγνόησε και προχώρησε στην έκδοση, υπάρχει θέμα με τη νομιμότητα της άδειας?

Β) Εφόσον το οικόπεδο πλέον δεν μπορεί να αλλάξει εμβαδό, τι μπορεί να γίνει πλέον? Προβλέπεται διαδικασία αναγκαστικής τακτοποίησης οικοπέδου? 

Γ) Μία πολεοδομική μελέτη μπορεί να δημιουργεί μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα? (ρητορικό)

 

 

Ευχαριστώ Πολύ!

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

yian

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Οι ιδιοκτήτες ακινήτου έχουν παραχωρήσει το ρυμοτομημενο κομμάτι για κοινή χρήση με συμβόλαιο γραφική πράξη και τη διάνοιξη οδών. Από 990τμ οικόπεδο έμεινε 660τμ. Κατε με είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ συνάδελφος μηχανικος λέει ότι είναι άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο μέχρι την τακτοποίηση του Ο.Τ. Εκτός ένος δρόμου όπου Ιδιοκτήτης άλλου οικοπέδου δεν παραχωρεί σε κοινή χρήση τμήμα δρόμου. 

Μπορεί να κτίσει χωρίς τακτοποίηση Ο.Τ ;;;

παρολου  που είναι δεν οφείλουν εισφορά σε γη και χρήμα.;

Σας ευχαριστώ πολύ!
Link to comment
Share on other sites

Για BAUNDOLINO  Δεν γνωρίζω τι σου γράφει ο Δημήτρης. Είναι γνώστης του αντικειμένου.

Αυτό που θέλω να πω εγώ, για το θέμα , είναι φυσικά αυτό που το γράφω συχνά. Πρέπει να μελετάμε προσεχτικά τον πίνακα της πράξης που αναφέρεται στο οικόπεδό μας.

Ήταν πάντα ο κανόνας στις Π.Ε. να μη δίνονται, μετά την κύρωση της πράξης, μη οικοδομήσιμα οικόπεδα. Γιαυτό και υπήρχε στον νόμο 1337/83 και το αρθρο 25. Όταν όμως ένα τεμάχιο συμμετείχε στην πράξη με ένα εμβαδόν κάτω των 70 μ2 (κάπου εκεί ήταν το όριο πάνω- κάτω) τότε αυτό κολλούσε σε διπλανό ή διπλανά (προσκύρωση) με αποζημίωση φυσικά. 

Αρα εδώ πρέπει να μας πεις το εμβαδόν της αρχικής ιδιοκτησίας από τον πίνακα. της Π.Ε. 

Μετά θα πας στις στήλες (δεξιά) των ενοτήτων Δ', Ε' και ΣΤ' του πίνακα της Π.Ε. για να δεις μήπως τυχόν, έναντι αποζημείωσης, έπρεπε να πάει (προσκυρωθεί) σε κάποια διπλανή ιδιοκτησία. Αυτά όμως έπρεπε ο ιδιοκτήτης να τα είχε φροντίσει στην ΄χρονική περίοδο των ενστάσεων, όταν δηλ.  γινόταν οι αναρτήσεις της μελέτης, που πάντα υπήρχαν στην διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης, αλλά και σίγουρα  πριν βγει η άδεια δόμησης του διπλανού οικοπέδου.

Δώσε μας περισσότερα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

σωστα...

και, μαλλον χρειαζομαστε περισσοτερα στοιχεια

- στις ΠΕ δεν γινεται  καμμια παραχωρηση...τα ρυμοτομουμενα γινονται  κοινοχρηστα μετα την μεταγραφη της ΠΕ, επομενως ποιά πραξη παραχωρησης εχει γινει???

- "αλλο" η ΠΕ  και "αλλο" η ΠΤ...

Καλο μήνα

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αργότερα (αφού πήρα Π.Μ. Από Δημήτρη) πρόσεξα πως η ανάρτηση του BAUNDOLINO  είναι από το 2015 (??????;;;;;). 

Για όσα μας γράφει ο / η DE Gi από την Χαλκιδική (που ?).

Είναι οικόπεδο σε Π.Ε. κάποιας επέκτασης Ρ. Σχ. ή απλά οικόπεδο σε ένα Παλαιό ρυμοτομικό σχέδιο? Δεν το πολυκατάλαβα. 

Αν είναι σε επέκταση τότε έχεις εισφορά σε γη και χρήμα υποχρεωτικά. Αν ξεκινάς με αρχική ιδιοκτησία 990 τμ  τότε η εισφορά σου σε γη είναι περίπου 220 τ.μ. άρα η τελική σου είναι περί τα 660. Αν και τα Ρυμοτομούμενά σου είναι τόσα τ.μ. , τότε πατσίζεις με την εισφορά σε γη. Αυτά όμως όλα θα τα δούμε ΚΑΙ εδώ, στου πίνακες. Όλα αυτά τακτοποιούνται αυτόματα με την κύρωση της πράξης και την μεταγραφή της. 

Αν τώρα είσαι σε παλαιό Ρ.Σχ. πρέπει, για μία διάνοιξη π.χ. κάποιου δρόμου, να γίνει "πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού".  Σε κάθε περίπτωση, απ' όπου και αν προέρχεται ένα ρυμοτομικό, συνοδεύεται από κάποιους όρους δόμησης. Εκεί λοιπόν στο Δ. Ρ. αυτό, βλέπεις πότε ένα οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και τις παρεκκλίσεις που υπάρχουν στην περιοχή αυτή. 

 

Link to comment
Share on other sites

Nbr σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Καλο μήνα!!!!

η τακτοποίηση Ο.Τ. Είναι στη Νικητη και η ρυμοτομικά είναι του 77. 

Το οικόπεδο βάση όρων δόμησης είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Έχει γίνει διάνοιξη οδών στις δυο από τις τρεις πλευρές του οικοπέδου. Στην Τρίτη το τμήμα που ήταν να ρυμοττομηθει το έχουν παραδώσει με συμβολαιογραφική πράξη οι ιδιοκτήτες. Άλλοι ιδιοκτήτες δεν ολοκληρώνουν την δίκη του εισφορά σε γη.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπερα συναδελφοι. Μελεταω οικοπεδο αρτιο κατα παρεκλιση του οποιου το ομορο (Γωνιακο οικοπεδο) ειναι μη αρτιο αλλα οικοδομησιμο με το αρθρο 25 σε παλαιο σχεδιο πολεως. Το ερωτημα μου ειναι αν το δικο μου οικοπεδο οικοδομειται ή πρεπει να γινει πραξη τακτοποιησης με το ομορο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.