Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα σε οικισμό προ 23 σε τυφλό οικόπεδο.


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Έχω ένα οικόπεδο εντός οικισμού προ 23, που προεκυψε απο συνενωση δυο κοματιων , ενος τυφλου που δεν εχει προσβαση σε κοινοχρηστο χωρο και ενος που εχει προσβαση σε δρομο πλατους 3μ. Πισω δε απο το οικοπεδο αυτο υπαρχει αλλο ομορο το οποιο δεν εχι προσβαση σε κοινοχρηστο χωρο.

Εχω ακουσει οτι βγηκε εντος 2008 εγκυκλιος που λεει οτι τα τυφλα οικοπεδα δεν οικοδομουνται. Αρα δεν μπορει να ζητησει ο ομορος "τυφλος" διοδο απο το δικο μου?

 

Επισης το δικο μου ειναι αρτιο και οικοδομησιμο βασει του ΠΔ81 παρολο που προεκυψε απο συνενωση δυο αλλων εκ των οποιων το ενα δεν εχει προσβαση σε κοινοχρηστο χωρο ?(ειδα στο ΠΔ81 οτι για τα υφισταμενα προ 68 δεν υπαρχει τετοια απαιτηση για προσωπο.).Ο χρονος δημιουργιας του συνολικου οικοπεδου ειναι ο χρονος συνενωσης τους?

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα οικόπεδο άρτιο κατά κανόνα ή και κατά παρέκκλιση , όπως ειναι το αρχικό σου (με πρόσωπο σε δρόμο 3 μ) μπορείς να προσθέσεις (είτε με συν/ση ειτε με αγοραπωλησία όση εκταση θες), χωρίς να χάσεις την αρχική παρέκκλιση που ετσι κι αλλιώς είχες. Δηλαδή ως χρόνος μετράει ο κατά παρέκκλιση (όταω έχεις παρέκκλιση)

Link to comment
Share on other sites

Σευχαριστώ για την απάντησή σου ΚΑΝΑ.

Το αρχικό κομμάτι που δεν είχε πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ως προυφιστάμενο του 68?

 

Τον πισω που τον κλείνει και δεν εχει προσβαση σε κοινόχρηστη οδό δεν μπορεί να ζητήσει αυτός δουλεία η τακτοποίηση όταν και εαν γινει σχέδιο για τον οικισμο? Μπορώ εγώ να βγαλω άδεια και να χτίσω παρόλο που κλεινω τον πίσω?

Link to comment
Share on other sites

αρχικά η συνένωση επιτρεπόταν στην παρέκκκλιση βασει του νδ690/48

το νομικό συμβούλιο του κράτους 902/74 επιτρέπει μόνο στον κανόνα.

με απόφαση υπουργού 32/78 επιτρεπόταν στην παρέκκλιση

μετά ξαναάλλαξε

57796/12546/28-09-83 αποφαη γεν γραμματεα υπεχωδε (εγκύκλιος 130/83)

17878/3688/84 εγκύκλιος και 673/82 αποφαση συμβ.επικρατείας

σήμερα τελικά ισχύει στον κανόνα

Link to comment
Share on other sites

Κατατοπιστικότατος φίλε Θεοχάρη. Έχω ακούσει βέβαια πολλές γνώμες συναδέλφων επί του θέματος και η επικρατέστερη λέει πως αν δειξεις το αρχικο οτι ηταν αυτο με το προσωπο στο δρομο και κανεις συνενωση με το τυφλο τοτε ολα οκ...

 

Οσον αφορά τον ομορο ιδιοκτητη που εχει τυφλο οικοπεδο και τον κλεινω?Δικαιουται να ζητησει δουλεία?

Link to comment
Share on other sites

Ο οικισμος ειναι προ 23 και δεν εχει εγκεκριμενο σχεδιο. Μπορει ο αλλος να ζητησει τακτοποιηση και να κολλησει την αδεια του δικου μου? Εξαλλου δεν εχει βγει και η αποφαση του ΣτΕ τον Ιουνιο που αποκλεει τη δομηση σε τυφλα οικοπεδα?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Whatisthis, η απόφαση ΣτΕ αναφέρεται μόνο στούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων και πιο συγκεκριμένα στη διάταξη που προβλέπει την δυνατότητα παραχώρησης απο ιδιοκτήτη τυφλού οικοπέδου τμήματος οικοπέδου του σε κοινή χρήση (οπότε καθίσταται μή τυφλό) και όχι σε όλα τα τυφλά οικόπεδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 1012

Υποχρέωση παροχής διόδου

Αν το ακίνητο στερείται την αναγκαία δίοδο προς το δρόμο, έχει δικαίωμα ο κύριός του να απαιτήσει δίοδο από τους γείτονες έναντι ανάλογης αποζημίωσης."

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το τυφλό γήπεδο του γείτονα θα γίνει άρτιο και οικοδομήσιμο. Απλά ότι θα έχει πρόσβαση σε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.