Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας


victim1

Recommended Posts

Καλημέρα...

 

Ψάχνω να βρω κάποιο υπόδειγμα με βάση το οποίο να καταγράψω ως Επιβλέπων Μηχανικός τις παρατηρήσεις μου σε Ημερολόγιο Μέρτων Ασφαλείας για ιδιωτικό έργο (κτιριακό).

 

Αναφέρομαι ειδικά σε "πρότυπο", διότι από όσα καταλαβαίνω έχει μεγάλη σημασία η διατύπωση των παρατηρήσεων του Επιβλέποντως, προκειμένου να καλύπτεται νομικά ο Μηχανικός στην απευκτέα περίπτωση ατυχήματος.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο. Ωστόσο, πιστεύω ότι η χρήση κάποιων συγκεκριμένων φράσεων/διατυπώσεων, που είναι μελετημένη, βοηθά στην δουλειά του μηχανικού και γενικότερα στην ασφάλεια του έργου.

 

Μπορείς να γράψεις εσύ κάποιες φράσεις/διατυπώσεις και αναλόγως με τα σχόλια που θα στείλουν οι άλλοι συζητητές, διαμορφώνεις την τελική σου γνώμη.

 

Δικές μου προτάσεις:

1. Να χρησιμοποιείται ενεργητική φωνή. Η παθητική φωνή είναι μεν πιο ευγενική αλλά της λείπει το υποκείμενο. Και το υποκείμενο είναι αυτό που κινδυνεύει να μπει φυλακή (αν δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει).

2. Αποφεύγουμε τις λέξεις : πάντα, ποτέ, όλο, καθόλου, όλοι, κανείς

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεχε πολύ τη διατύπωση σε αυτά που γράφεις, δεν πρέπει να περιέχουν ασαφείς και αφηρημένες έννοιες και περιγραφές. Αν θες "να πιάσεις τον ταύρο από τα κέρατα", μην αφήνεις περιθώρια παρερμηνειών.

 

Edit: χωρίς να είμαι σίγουρος για τα ιδιωτικά έργα, μιας και εργάζομαι σε δημόσια... πέρα από το ΗΜΑ, δεν υπάρχει και βιβλίο υποδείξεων Τεχνικού Ασφαλείας (Β.Υ.Τ.Α.);

Link to comment
Share on other sites

Ν. 1396 ΤΗΣ 13/15.9.1983 (ΦΕΚ 126 Α΄)

Υποχρεώσεις λήψης και τήρησης των μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές και λοιπά ιδιωτικά τεχνικά έργα.

Άρθρον 7.

Υποχρεώσεις επιβλέποντος.

Ο επιβλέπων, εκτός από τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από άλλες διατάξεις, έχει και τις ακόλουθες:

1. Να δίνει οδηγίες κατασκευής, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης, για την εκτέλεση εργασιών αντιστηρίξεων, σταθερών ικριωμάτων και πίνακα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Να EΠΙΒΛΕΠΕΙ την ΤΗΡΗΣΗ των οδηγιών αυτών πριν από την έναρξη των εργασιών και ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ κατά την εκτέλεσή τους.

2. Να δίνει οδηγίες, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης,για τη λήψη μέτρων ασφαλείας από κινδύνους που προέρχονται από εναέριους και υπογείους αγωγούς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και να επιβλέπει την τήρησή τους.

3. Να ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ την ΕΦΑΡΜΟΓΗ της μελέτης μέτρων ασφαλείας που αναφέρεται στο άρθρο 6 του νόμου αυτού και να δίνει τις σχετικές οδηγίες.

4. Να δίνει οδηγίες σε περίπτωση σοβαρών ή επικίνδυνων έργων και εάν χρειάζεται να συντάσσει μελέτη για την προσαρμογή των προδιαγραφών των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται.

5. Να υποδεικνύει εγγράφως στον κύριο του έργου, στην περίπτωση του άρθρου 4 παρ. 1 και 2 του παρόντος,

(άρθρου 4

1. Σε περίπτωση που δεν ανατίθεται η εκτέλεση ολόκληρου του έργου σ’ έναν εργολάβο, ο κύριος του έργου είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει πριν από την εγκατάσταση κάθε εργολάβου ή υπεργολάβου τμήματος του έργου και να τηρεί, όσο διαρκεί το έργο αυτού, όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία του υποδεικνύει ο επιβλέπων το έργο, εφόσον αυτά δεν αφορούν σε τμήματα του έργου που ανέλαβαν και εκτελούν εργολάβοι ή υπεργολάβοι.

2. Σε περίπτωση διακοπής των εργασιών, ο κύριος του έργου είναι υποχρεωμένος να λάβει όλα τα μέτρα, τα οποία του υποδεικνύει εγγράφως ο επιβλέπων το έργο και να τα διατηρεί αναλλοίωτα καθόλη τη διάρκεια της διακοπής.)

τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας κατά περίπτωση και φάση του έργου.

 

Άρθρον 8.

Ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας.

2. Υποχρέωση για ενημέρωση του ημερολογίου μέτρων ασφαλείας έχουν:

α) Ο επιβλέπων το έργο για ό,τι αφορά τις υποδείξεις, που έχει υποχρέωση να κάνει σύμφωνα με το νόμο αυτόν, καθώς και τις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ για την εφαρμογή τους.

β) Οι υπόχρεοι για τη διενέργεια των τακτικών ελέγχων ή δοκιμών, που ορίζονται από τη νομοθεσία, για ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελέγχων ή δοκιμών αυτών.

Δέστε και σχετική αναφορά μου στη θεματική ενότητα

«η μοίρα του μηχανικού» (πρόσφατη)

Link to comment
Share on other sites

Στο ΗΜΑ κανονικά γράφουμε τα μέτρα που λήφθηκαν και τις συστάσεις-οδηγίες που έγιναν.Προσωπικά εγώ αντιγράφω και τις διατάξεις του Νόμου στα τυφλά και ας κόψει ο καθένας το λαιμό του......πετάω το μπαλάκι ένα σκαλί πιο κάτω κ έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου στα χαρτιά....ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.

Στην πράξη για να εφαρμόσεις Κανονισμό θέλει απίστευτο κυνήγι κ έξοδα,οι ιδιώτες δεν πληρώνουν κανένα από αυτά...

 

Στα Δημόσια είναι πιο δύσκολο,γράφεις στο βιβλίο υποδείξεων και κυνηγάς τον εργοταξιάρχη να υπογράψει (κ τον εργοδηγό να τα εφαρμόσει)....κ αν δεν του αρέσουν αυτά που γράφεις??????ή είσαι ''υπερβολικός''? Δεν ξέρω να συμβουλέυσω,και πάλι εγώ την έβγαλα καθαρή εδώ με πολύ άγχος......

Δύσκολη η δουλειά του Τ.Α......:cry:

 

Κ ανέκδοτο:

 

Με παίρνει πρώην εργοδότης μου τηλέφωνο να με δηλώσουν σε έργο αποξήλωσης αμιάντου ως Τ.Α. και μου λέει ότι για τον κόπο μου που θα χάσω τη μέρα μου να πάω να υπογράψω,θα πάρω 100 ευρώ!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Μου λέει:''Μα δεν θα χρειαστεί να κάνεις κάτι,απλά θα πας να δηλωθείς!!!!!!!!!!!!''......ο Έλληνας ο πονηρίδης........

 

ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ

 

 

Συνάδελφε ΚΑΝΑ tip:

Αν δεν πληρωθείς επιπλέον αυτές σου τις προσφορές ως Τ.Α.,δεν υπάρχει κ κανένας λόγος να τις αναλάβεις.Αρκεί να γράψεις στο ΗΜΑ στην πρώτη σελίδα το λόγο που δεν αναλαμβάνεις καθήκοντα........

 

ΕπικαλείσαιΠΔ 696/1974 άρθρο 91 (παραθυράκι) σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας του Μηχανικού(άλλο Π.Δ. αυτό) σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται να μην πληρώνεσαι για υπηρεσίες που παρεχεις,άσχετα με το τι επικαλείται ο 1396.....Βέβαια με αυτό που σου έτυχε ''τέτοια ώρα-τέτοια λόγια''...Αλλά είναι όντως ένα handy tip αυτό που δίνω ευγενική προσφορά από [email protected]!!!!!

 

2 Π.Δ. παλεύουν πάλι μεταξύ τους,πράγμα πολύ συχνό σε αυτό το μίζερο και καταθλιπτικό ''Κράτος''.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ΕΡΏΤΗΣΗ : Μπορεί να είναι άλλος μηχανικός ασφαλείας εκτός του επιβλέποντα?

 

Στο παρακάτω link υπάρχει η νομοθεσία για τα μέτρα ασφαλείας που έχω βρει.

Νομοθεσία Μέτρων Ασφαλείας

Link to comment
Share on other sites

@

[email protected]

μίζερο και καταθλιπτικό και αντιποιητικό ''Κράτος'', (επιμένω εγώ στα "ασήκωτα").

 

@

victim1

Σε ποια περιοχή δραστηριοποιείσαι?

Link to comment
Share on other sites

ΕΡΏΤΗΣΗ : Μπορεί να είναι άλλος μηχανικός ασφαλείας εκτός του επιβλέποντα?

Μπορεί όμως;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Link to comment
Share on other sites

Στο παρακάτω link υπάρχει η νομοθεσία για τα μέτρα ασφαλείας που έχω βρει.

Thanx, erling...

 

Επειδή πάντως απο όσα είδα από τις απαντήσεις σας (ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση) , μάλλον δεν υπάρχει κάτι σε μορφή προτύπου για τα Ιδιωτικά Έργα, σκέφτηκα οτι ισως βοηθούσε να είχαμε προτεινόμενα Μέτρα Ασφάλειας για τυπικό Κτιριακό του Δημοσίου, όπου οι απαιτήεσις είναι σαφέστερα καταγεγραμμένες.

 

Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να μπορεί να συνεισφέρει τις γνώσεις του?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.