Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διδακτορικο ;


Recommended Posts

Καλησπέρα συναδελφισσες και συναδελφοι ,

καταρχην να ευχηθω καλη χρονια σε ολους , μια χρονιά με οικονομική ανθηση αλλα πανω απο ολα με υγεια ! Βρισκομαι στο φιναλε της προπτυχιακης μου πορειας στο τμημα των πολιτικων μηχανικων της Ξανθης . Ο τομεας που ακολουθησα ηταν αυτος των Δομικών Εργων και πηρα διπλωματικη με θεμα την μελετη και σχεδιαση μεταλλικης κατασκευης για καποιο σουπερ μαρκετ . Τα τελευταια χρονια σκεφτομουν πολυ σοβαρα να κανω κατατακτηριες στην αρχιτεκτονικη που ηταν το μεγαλο ονειρο αλλα τωρα που φτανω στο τελος με φοβιζει το ενδεχομενο να ξανακανω φοιτητικη ζωη . Είδα πως εδω στην Ξανθη υπάρχει ενα παραθυρακι για εκπονηση διδακτορικης διατριβης στο τμημα Αρχιτεκτονικης χωρις την υπαρξη μεταπτυχιακου ,κατι το οποιο θα με ενδιεφερε αρκετα καθως θα με εσωζε απο τα βηματα πισω που θα εκανα για να θεωρουμαι σε 4 χρονια παλι διπλωματουχος και θα μου εξασφαλιζε παραλληλα καποια χρονια δουλειας με ενα αντικειμενο το οποιο θα ηταν ενδιαφερον . Παραλληλα θα ανοιγα και καποιον (δυσκολο βεβαια) δρομο για ακαδημαϊκη καριερα . Η αλλη εναλλακτική που εχω ειναι να ακολουθησω το μεταπτυχιακο του τομεα μου στους πολιτικους μηχανικους . Αυτο που θα ήθελα ειναι μια γνωμη απο καποιον που εχει εμπειρια σε διδακτορικη διατριβη είτε ως πολιτικος μηχανικος είτε ακομα καλυτερα σαν Αρχιτεκτονας . Θα ηθελα μια κατευθυνση για το πως να κινηθω , και με τι γνωμονα να επιλεξω θεμα-αν τελικα επιλεγω- και κυριοτερο αν αξιζει να το κανω σαν εμπειρια στην ζωη μου 

Link to comment
Share on other sites

Βασικη ερωτηση κ ποιο βασικη, σε "τραβαει" η ιδεα του διδακτορικου, της ερευνας, γενικα να εισαι διατεθειμενος να αφησεις την ζωνη "ασφαλειας"?

Εαν ναι τοτε η απαντηση ειναι απλη, καντο μην το σκεφτεσαι και καλη επιτυχια.

 

Απο την αλλη εαν το βλεπεις σαν ενα χαρτι ακομα, δλδ διδακτορικο ή μεταπτυχιακο, ή για να "εχεις" δουλεια, θα ελεγα ξανασκεψου το , και πιθανα κανε το μεταπτυχιακο με συνδεση στην αγορα εργασιας. Ειδαλλως θα ειναι δυσκολα κ ισως το μετανιωσεις.

 

Η εννοια του διδακτορικου σαν εκπαιδευση αλλα και σαν διαδικασια, διαφερει εντελως απο τα προπτυχιακα ή τα μεταπτυχιακα.

Ειναι full -time δουλεια, χωρις ωραριο, με λιγα λεφτα πολλες φορες, με εσενα να πρεπει να αναπτυξεις μεθολογιες, κωδικες, και θεωριες που ισως να μην εχεις διδαχτει ή σκεφτει εως τωρα. 

 

Εχε υποψιν σου, οτι κανοντας το κανεις δεν μπορει να σε βοηθησει, γιατι το θεμα σου θα το ξερεις μονο εσυ, ο επιβλεποντας σου θα μπορει να σου προσφερει μονο κατευθυνσεις και προτασεις, απο εκει κ περα το τελικο ακαδημαικο κειμενο (νεα γνωση) θα ειναι στην δικη σου αποκτηθησα εμπειρια να το στησεις. Συνηθως μια διδακτορικη διατριβη ξεφευγει απο το ορια του Πολιτικου, Αρχιτεκτονα, Μηχανολογου κλπ. και ειναι πιο interdisciplinary .

 

On the up-side θα αποκτησεις ενα μεγαλο σετ γνωσεων, εαν το θες, και θα εχεις κ συχνα-πυκνα ταξιδακια (συνεδρια, visiting research klp) που δινουν ωραιο perspective και σε βγαζουν απο την Ελληνικη πραγματικοτητα (εαν το κυνηγησεις φυσικα) :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις συμβουλες σου Γεωργο ... Ξερω πως το διδακτορικο σιγουρα δεν συνδεεται με την αγορα εργασιας και δεν θα μου δωσει μπονους σε σχεση με τους υπολοιπους ανταγωνιστες μου στην ευρεση δουλειας . Εχω βρει ενα καλο θεμα αλλα ακομα δεν το εχω συγκεκριμενοποιήσει . Η αληθεια ειναι πως το κανω κυριως για το θεμα , θελω και λιγο να ασχοληθω με τα του πανεπιστημιου και γενικα να διευρυνω λιγο τους μαθησιακους μου οριζοντες . Αυτο που με καιει πιο πολυ ειναι να μπορω να ειμαι ανεξαρτητος οικονομικα κατα το μετρο του δυνατου , καθως σκοπευω να το κανω στην Ξανθη το διδακτορικο . 

Να σου πω την αληθεια με φοβίζει λίγο η προσέγγιση του επιβλεπων ,καθως δεν ξέρω τους καθηγητες των Αρχιτεκτονων .

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη εγώ θα το έβαζα ως πτυχίο Αρχιτεκτονικής, ο Calatrava που είναι Αρχιτέκτονας διαθέτει 3 πτυχία, Αρχιτέκτονα, Πολιτικού Μηχανικού και Καλλών τεχνών. Οτι θες εσύ κάνεις, θα σε γελάσει λίγο όμως η Ελληνική πραγματικότητα, λίγα έτη ακόμα. Αν ζητάς Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, προσανατολίσου λίγο προς τα έξω. Δεν θα ήταν άσκοπη η έρευνα ενός ιδρύματος του εξωτερικού ή μιας αγοράς του εξωτερικού τι ζητάνε (?) η αγορά ή το Πανεπιστήμιο αντίστοιχα. Αν κοιτάς εδώ για την Ελλάδα θα έλεγα να το δεις, προς τις νέες τεχνολογίες, τα ιατρικά μηχανήματα και έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε καλησπέρα

 

Λοιπόν απλά τα πράγματα: 1. Διδακτορικό χωρίς λεφτά ούτε για αστείο.

2. Διδακτορικό με λεφτά εκτός γνωστικού αντικείμενου, υστατη λύση

3. Διδακτορικό με λεφτά εντός γνωστικού αντικειμένου, συζητήσιμο

 

Προϋποθέσεις: α. Να μπορείς να πάρεις αξιοπρεπή μισθό (π.χ 6-7 εκατοστάρικα τσεπάτα)

β. Να μπορέσεις να το βγάλεις σε όχι πάνω από 4 χρόνια

 

και το κυριοτερο: Να βρεις έναν νορμαλ καθηγητή για να κάνετε χωριό.

 

Για καθηγητική καριέρα: Αν δεν είσαι χωμένος με κόμμα ή με συγγένεια, ούτε με σφαίρες στην τσιφτετελλάδα

Για ιδιωτικό τομέα: Θα σε ειρωνεύονται όλοι "οι μηχανικάρες" και θα σε κοιτάνε με ζήλεια + υπεροψία

Για το δημοσιο: Χλωμό

Για το εξωτερικό: Θα πρέπει να αποδειξειε το τί έμαθες επί 3

 

Προσοχή στην τσιφτετελλάδα...

Link to comment
Share on other sites

Η αληθεια ειναι πως θελω να μείνω Ελλαδα , δε σκοπευω να ξενυτευτω . Βεβαια δεν το αποκλειω γιατι οτι εχω αποκλείσει μεχρι τωρα η ζωη μου το εχει φερει . Τι εννοεις νεες τεχνολογιες , ιατρικα μηχανιματα ; Με τις νεες τεχνολογιες κατι μπορω να βρω για να ασχοληθω . Εγω σκεφτομουν κατι με πολεοδομικο σχεδιασμο 

Link to comment
Share on other sites

Diamamp , η αληθεια ειναι οτι θελω πιο μετα να ασχοληθω με τον ιδιωτικο τομεα .Εκει θελω να ψαχτω , εχω καποιο γραφειο στο οποιο- αν ολα πανε καλα- μπορω να μπω, αλλα γενικα ειμαι αισιοδοξος πως κατι θα βρεθει εντος Ελλαδας . Οσο για πολιτικο κονε , δεν ειχα ποτε καλες σχεσεις με τις πολιτικες παραταξεις των συνομηλικων μου . Το διδακτορικο θελω να το κανω πιο πολυ για γουστο και για αυτο θελω να ειμαι οικονομικα ανεξαρτητος . 

Ευχαριστω για τις συμβουλες σου . Ξεκαθαρες και σταρατες 

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον ακόμα δεν έχεις ξεκαθαρίσει τι θέλεις. Και δεν στο λέω για να σε πικάρω, είναι πολύ λογικό σε αυτή την φάση να ψάχνεσαι...

Έχω περάσει κι εγώ από παρόμοια φάση.

Διδακτορικό στην Ξάνθη χμμμ, όλοι οι προβληματισμοί των συναδέλφων είναι σωστοί...λεφτά? Μπορείς να ανταπεξέλθεις 3-4 χρόνια χωρίς μισθό? Έμμισθα διδακτορικά στην Ελλάδα είναι σπάνια και περιζήτητα. Οι δε αποζημιώσεις είναι ψίχουλα.

Καταλαβαίνω ότι θέλεις να το κάνεις γιατί σου αρέσει, αλλά σκέψου τι γολγοθά θα περάσεις, σκέψου ότι πολλοί (οι περισσότεροι ίσως) τα παρατάνε μετά από 1-2 χρόνια για αντικειμενικούς λόγους και σκέψου το μετά. Έστω ότι το καταφέρνεις, θα μπορέσεις να κάνεις ακαδημαΙκή καριέρα στην Ελλάδα χωρίς συγγενή καθηγητή?

Μάλλον όχι...

Αν επιμένεις για διδακτορικό, προτείνω ανεπιφύλακτα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά πρέπει να κατασταλλάξεις το αντικείμενο που σ'ενδιαφέρει, να φας ατελείωτες ώρες ψαξίματος στο ιντερνετ για έμμισθες θέσεις, να κάνεις αιτήσεις, κονέ με καθηγητές του εξωτερικού με την ελπίδα να σε δεχτούν

Αυτά για ακαδημαική καριέρα.

Αν σ'ενδιαφέρει περισσότερο η επαγγελματική αποκατάσταση τότε μάλλον πρέπει να ξεχάσεις το διδακτορικό και να κάνεις ένα μάστερ που θα σε βοηθήσει και με γνώσεις αλλά και με διασύνδεση με την αγορά.

Διάβασε αν θέλεις το θρεντ "Εργασία στο εξωτερικό", εκεί έγραψα ότι ως πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να εκπληρώσεις κάποια όνειρα που μπορεί να έχεις....Όλοι οι δρόμοι οδηγούν έξω λοιπόν (στην παρούσα φάση τουλάχιστον)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος Γιάννης τα "χαρτογράφησε" ορθώς.

 

Σε μία οικονομια σαν την ελληνική που δεν μπορεί να αφομοιώσει Διπλωματούχους Μηχανικούς και Πτυχιούχους καθόλα καταρτισμένους, μην τρέφεις αυταπάτες...Αν μπεις σε καμια εταιρεία για κανένα ξεροκόμματο, να λες ευχαριστώ.

 

Και θα ακούσεις τις ατάκες του στυλ: "Και τι το θελες;" "Να ξερεις δεν μπορώ να σε πληρώσω" "Εγώ δουλεύω από τα 24" "Να ξερεις τι τράβηξα για να στήσω την επιχειρήση/γραφείο" "και ποιος νομίζεις ότι είσαι;" "Αυτά δε σας τα μαθαν" "εγώ θέλω πράξη"

 

Αν δεν έχεις βύσμα, γεια και χαρά...Θα βλέπεις "τα τρένα να περνάνε"

 

Φυγε έξω, αν θες να δεις χαϊρι...Εκτός κι αν κανεις διδακτορικό για μπουζούκια και τσιφτετέλια...

 

Σόρυ που είμαι κυνικός, αλλά στα λέει ένας παθών...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και θα ακούσεις τις ατάκες του στυλ: "Και τι το θελες;" "Να ξερεις δεν μπορώ να σε πληρώσω" "Εγώ δουλεύω από τα 24" "Να ξερεις τι τράβηξα για να στήσω την επιχειρήση/γραφείο" "και ποιος νομίζεις ότι είσαι;" "Αυτά δε σας τα μαθαν" "εγώ θέλω πράξη"

 

Αν δεν έχεις βύσμα, γεια και χαρά...Θα βλέπεις "τα τρένα να περνάνε"

 

Είναι αλήθεια αυτό. Αλλά για να τα λέμε όλα, σε αυτή την αντιμετώπιση ειδικά των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας έχει βάλει το χεράκι της και η νοοτροπία αρκετών πτυχιούχων που μόλις τέλειωσαν την σχολή, νοοτροπία την οποία είχα δει και εγώ όταν εργαζόμουν πριν 3 χρόνια για μικρό διάστημα σε μια εταιρεία άσχετη με το αντικείμενό μου αλλά πλήρωνε καλά και ήταν τυπική.

 

Όσο για το διδακτορικό, θεωρώ σώφρων για τον οποιοδήποτε να κάτσει να εργαστεί πρώτα 3-4 χρόνια να έχει μια Α εμπειρία και να ξέρει τι γίνεται σε κάθε χώρο, γιατί άλλο πράγμα όσο είμαστε φοιτητές να ρωτάμε άλλα άτομα και να ακούμε διάφορα και άλλο να τα ζήσουμε οι ίδιοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.