Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία από διακοπή ουδετέρου της ΔΕΗ


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

μαλλον τελικα το προβλημα δεν ειναι στα τεχνικα ζητηματα αλλα στην επικοινωνια....

 

υπαρχουν οι διατυπωσεις (σας) οπου λετε οτι σε διακοπη ουδετερου ΔΕΝ λειτουργει ο ΔΔΕ και η απαντηση του nvel οπου σας λεει οτι μια χαρα λειτουργει (το ιδιο λεω και εγω εμμεσα). 

 

Επειδη παλι μπορει ο καθενας να καλαβαινει διαφορετικα πραγματα:

 

  • Ο ΔΔΕ προστατευει την εγκατασταση - οχι την παροχη.
  • Η διακοπη του ουδετερου δεν συνεπαγεται τη διακοπη τροφοσοτησης της εγκαταστασης. Αρα λοιπον μπορει να υπαρξει διαρροη.
  • Αν υπαρξει διαρροη (μηπως να αναλυσω και τι σημαινει διαρροη?) ΤΟΤΕ ο ΔΔΕ θα λειτουργησει. Διαφορετικα δεν εχει σχεδιαστει να διακοψει.
  • Η διακοπη του ουδετερου πριν τον πινακα (προς τη μερια του δικτυου) δεν συνιστα σφαλμα για το ΔΔΕ
Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε Maneni

Στο σχόλιο μου συγκεκριμένα το "δεν έπεφτε" το εννοούσα ως προς το σφάλμα του ουδετέρου μιας και με αυτό έχει να κάνει η συζήτηση ,όχι για γενικά (να με συγχωρείτε εφόσον δεν το τόνισα) . κατά τα άλλα όλοι λέμε ακριβώς τα ίδια . απλά ο κύριος στο video διατείνει άλλη άποψη που είναι και λάθος και πάνω σ'αυτό το λάθος βασίστηκε η όλη συζήτηση.

Και μάλλον το ζήτημα δεν είναι στην επικοινωνία αλλά στο πως αντιμετωπίσατε εσείς το θέμα. Εσείς μάλλον δεν καταλάβατε για πιο λόγο γινόταν η όλη συζήτηση με αποτέλεσμα να σας θλίψουν κάποιες από τις απαντήσεις συναδέλφων και κατόπιν να θέλετε να μας αναλύσετε και τι είναι διαρροή.

Άλλη φορά ,σας παρακαλώ να είστε λίγο πιο επιεικής απέναντι στους συναδέλφους σας και να μην κρίνετε αμέσως

Καλό σας βράδυ

Edited by Stavros Perakis
Link to comment
Share on other sites

Προφανέστατα το ρελέ θα λειτουργήσει σε διαρροή στο κύκλωμα μετά το ρελέ (μέσα στην οικία) και προφανέστατα όχι σε διαρροή πριν από αυτόν.

 

Την διακοπή του ουδέτερου ως σφάλμα δεν την βλέπει (αυτό είπα στο πρώτο σχόλιό μου) και στα βίντεο υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. 

Link to comment
Share on other sites

ας αφησουμε τον πληθυντικο ευγενιας δεν συνηθιζεται στις διαδικτυακες συνομιλες

 

Ομολογουμενως η φαντασια μου ειναι περιορισμενη.

 

επαναλαμβανω οτι υπαρχει θεμα επικοινωνιας.

Ο "ηλεκτρολογος" μας λεει ξεκαθαρα οτι αν διακοπει ο ουδετερος δεν μας προστετευει πλεον " ο αυτοματος ηλεκτροπληξιας".

Φυσικα μας λεει και πολλα αλλα που δεν εχει νοημα να ασχοληθουμε.

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

Maneni

 

Δεν έγραψα πουθενά ότι αν διακοπή ο ουδέτερος το ρελέ δεν μας προστατεύει.

Αν κάποιος ακουμπήσει την φάση στον χώρο εποπτείας του ρελέ, ανεξάρτητα αν ο ουδέτερος είναι κομμένος πριν ή μετά το ρελέ και περάσει ικανό ρεύμα στην γη, το ρελέ θα πέσει.

 

Έντεχνα, πιστεύω, στα βίντεο δεν λένε και δεν δείχνουν όλες τις λεπτομέρειες και κάτω από ποιες συνθήκες είναι επικίνδυνη η διακοπή ουδέτερου.

 

Βλέποντας κυρίως το δεύτερο βίντεο μαντεύω ότι εμφανίζουν την εξής κατάσταση : Με κομμένο ουδέτερο πριν το ρολόι της ΔΕΗ και κακή γείωση οικίας και βραχυκύκλωμα φάσης ουδέτερου μετά τον κομμένο ουδέτερο (ανάμεσα στον κομμένο ουδέτερο και το ρολόι της ΔΕΗ) από φθαρμένο καλώδιο, (όπως και αναφέρονται) τότε ο ουδέτερος είναι υπό τάση ακόμη και αφαιρώντας τη φύσιγγα από το ρολόι. Η τάση αυτή βρίσκει διέξοδο στην κακή γείωση (γειωμένος ουδέτερος) δημιουργώντας διαφορά δυναμικού ακόμη και σε μικρή απόσταση από τον πάσσαλο. Ανάμεσα σε γείωση πρίζας και πραγματική γείωση υπάρχει τάση  η οποία δεν είναι στο πεδίο εποπτείας του ρελέ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mε αναζήτηση στο internet έπεσα πάνω στο σχεδιάκι αυτό, ξέρει να μας πει κάνεις ποία η χρησιμότητα του?  

post-55942-0-59590300-1460746876_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο αφορά σε κατάσταση ηρεμίας και ισχύουν τα παρακάτω

 

Μόλις κλείσουν οι επαφές του γενικού διακόπτη , με κατεβασμένο το ΔΔΕ,τροφοδοτείται το βοηθητικό ρελέ, η ΝC ανοίγει και χάνεται το βραχυκύκλωμα μεταξύ γείωσης και ουδετέρου.Μετά ανεβάζει\ς ΔΔΕ και όλα καλά.

Τώρα αν για κάποιο λόγο , κοπεί ο ουδέτερος πρίν το ΔΔΕ , αφοπλίζει το βοηθητικό ρελέ , επανέρχεται η NC και σου γειώνει τον ουδέτερο με αποτέλεσμα να πέσει το ΔΔΕ. Αυτή τη πατέντα έκανε ο τύπος στο βίντεο που είχες αναρτήσει

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιο σημείο της εγκατάστασης θα βραχυκυκλώσεις ουδέτερο με γείωση;

 

Να με συγχωρείς συνονόματε , αλλά δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου. Εγώ περιέγραψα απλά αυτή τη πατέντα που κάνει ο κυριούλης στο βίντεο στην πρώτη ανάρτηση του συγκεκριμένου topic (#1) και που το βλέπουμε και στο σχέδιο που ανέρτησε ο Νίκος . Το βραχυκύκλωμα ή τη σύνδεση μεταξύ του ουδετέρου (των φορτίων όχι της παροχής,δηλαδή την έξοδο του ΔΔΕ) και της γείωσης, τη κάνει μέσα στο πίνακα.  Προφανώς αυτή πατέντα έχει κυρίως εφαρμογή σε δίκτυα ΤΤ . Στα ΤΝ μόνο εάν η γείωση μας έχει αφήσει χρόνους , η συγκεκριμένη εξυπνάδα θα δουλέψει. Όπως είπε και ο Μάσσιος στο #9 ,καλύτερα ένα επιτηρητή τάσης που ελέγχει και τον ουδέτερο παρά κάτι τέτοιες αλχημείες .

Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν μομφή. Τέλος πάντων διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν απαγορεύεται η βραχυκύκλωση PE και Ν στο πίνακα, είτε με διάταξη αυτοματισμού ή χωρίς;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.