Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγη χρήσης σε γκαραζ


vag106

Recommended Posts

Καλημέρα. Θέλω να κανω μια ερώτηση για να πάρω μια ιδεα για το πως πρέπει να κινηθώ.σε ισογεια οικία 110τμ θελω να μετατρεψω δυο δωμάτια σε κλειστο γκαραζ. Θελω μελλοντικά όμως να μπορω να τα ξανακανω σπίτι.. Γίνετε αυτό; που πρέπει να παω να ρωτήσω στην πολεοδομια και στον δημο;

 

Στάλθηκε από το Lenovo A806 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Βασικό και κύριο απευθύνσου σε κάποιον μηχανικό.

Αυτό το λέω γιατί υπάρχουν θέματα τα οποία (και καλά κάνεις) δεν γνωρίζεις (πιθανόν να έχεις και "άγνωστες λέξεις" στα παρακάτω) καθώς και θέματα που μπορεί να προκύψουν.

 

Ενδεικτικά κάποια που μου έρχονται στο μυαλό:
1) Αν ο κλειστός χώρος γκαράζ δεν έχει μετρήσει στον συντελεστή δόμησης τότε με αυτό που θες θα έχεις πιθανό θέμα υπέρβασης δόμησης.

2) Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες οτι σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνονται οι υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης με ότι αυτό σημαίνει μελλοντικά για την οικοδομή.

3) Ισως είναι αδύνατον να αλλάξει η χρήση εφόσον ο χώρος δεν έχει προσμετρηθεί στη δόμηση

4) Ακόμη είναι πιθανό ο χώρος αυτός να είναι δεσμευμένος ως γκαραζ και συμβολαιογραφικά οπότε ακόμη και αν λυνόταν το θέμα του συντελεστή δόμησης θα έπρεπε να μεταφερθεί η θέση στάθμευσης.

 

Τέλος επανέρχομαι σε αυτό που αρχικά ανέφερα. Ελα σε επικοινωνία με κάποιον μηχανικό για να έχεις μια πιο σαφή απάντηση στο θέμα σου, δεδομένου ότι θα θα σου ζητήσει να έχει στα χέρια του περισσότερα στοιχεία που θα του δώσεις.

 

Από το forum θα πάρεις μια πολύ γενική τοποθέτηση και σίγουρα όχι ΤΗΝ λύση στο θέμα σου.

 

Την καλημέρα μου, ελπίζοντας να λυθεί το θέμα σου.
 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώνοντας τις ορθές επισημάνσεις του συναδέλφου να σου επισημάνω μερικά πράγματα.

 

Αν το ζητούμενο σου είναι πράγματι να βάζεις τα αυτοκίνητα σου σε δωμάτια οικίας τότε μπορείς να το κάνεις χωρίς καμία απαγόρευση για αυτό.

Αρκεί η πόρτα να έχει ένα φάρδος 2.5μ περίπου να χωράει να περάσει αμάξι και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου να επιτρέπει ως είναι την διέλευση του αυτοκινήτου χωρίς να πρέπει να φτιάξεις ράμπες κλπ.

Και στο σαλόνι σου μέσα αν θες βαλε αυτοκίνητο δεν στο απαγορεύει κανένας.

 

Αν όμως πρέπει να κάνεις εργασίες στο κτίριο για αυτό (πχ άνοιγμα για πόρτα, διαμορφώσεις περιβάλλοντος κλπ) τότε ναι χρειάζεσαι κατ αρχήν αδεία για να κάνεις αυτές τις εργασίες.

Άρα άδεια για τις εργασίες αν υπάρχουν είναι δεδομένο.

 

Τώρα αν θες να αλλάξεις και την πολεοδομική χρήση από οικία σε γκαράζ ή και την συμβολαιογραφική πράξη (για κάποιους λόγους δικούς σου) τότε θέλει μεγαλύτερη προσοχή και συνεκτίμηση του οφέλους, του κόστους για να γίνει και του κόστους μετά από χρόνια να ξεγίνει.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να σου απαντήσει.

 

Η πολεοδομία για να απαντήσει εμπεριστατωμένα και έγκυρα θα χρειαστεί αίτηση με συνοδευτικά σχέδια υπάρχουσας κατάσταση και νέας προς διαμόρφωσης. Άρα μονο με μηχανικό μπορείς να πας εκεί.

 

Συμπέρασμα αν δεν θες απλά να βάζεις το αμάξι και δεν χρειάζεσαι καμία εργασία για αυτό. Μάζεψε τα σχέδια της οικοδομικής σου άδειας (ειδικά το Διάγραμμα κάλυψης και την κάτοψη του ορόφου) και πας σε Τεχνικό Γραφείο να μιλήσεις αναλυτικά για το ζητούμενο σου.

 

Όλα τα άλλα θα είναι λόγια και υποθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας... Θα παω σε μηχανικό σίγουρα απλά αυτη την στιγμή δεν υπάρχει χρόνος.. Το σπίτι είναι δικο μου άρα δεν ενοχλώ κανεναν. Ο χώρος που θελω να κανω γκαραζ είναι καταμετριμενος κανονικά ως δωμάτια του σπιτιού. Η εργασία που πρέπει να γίνει είναι μια μικρή ραμπα στο πεζοδρομιο. Γι αυτό σκέφτηκα οτι εμπλέκεται ο δήμος.

 

Στάλθηκε από το Lenovo A806 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

για εργασίες σε δημόσιο χώρο (πεζοδρόμιο) ναι θες και το οκ απο Δήμο.

 

Το μόνο που απορώ είναι πως είχαν δωμάτια του ισογείου πόρτες >2 μέτρων για να χωράει αμάξι να περάσει. Αλλά συ ξέρεις

Link to comment
Share on other sites

θα τονίσω  ότι  για να έχεις ΝΟΜΙΜΗ ΡΑΜΠΑ  ή ΕΙΣΟΔΟ  πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης  σε χώρο σταθμευσης

 

αλλιώς όποιος θέλει παρκάρει μπροστά σου και δεν μπορείς να καλέσεις αστυνομία

 

η ''δέσμευση''   χώρου  για διέλευση  προκύπτει ΜΟΝΟ από χώρο στάθμευσης και όχι επειδή είναι στην όψη της πολυκατοικίας μου  βάζω ράμπα και  πλαστικά  και σήμανση  ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΚΑΡΑΖ

Link to comment
Share on other sites

Τα δωμάτια 1.5 μετρο πορτα έχουν αλλα εγω τα θέλω για την μηχανη και χωράει μια χαρα. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

 

Στάλθηκε από το Lenovo A806 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

 Ράμπα στο πεζοδρόμιο με κλίση μεγαλύτερη από 2% απαγορεύεται. Πρέπει να κατεβάσεις το δάπεδο του δωματίου ή να χρησιμοποιείς κινητή ράμπα.

Τα υπόλοιπα όπως στα είπαν ο Didonis και κυρίως ο  Akius

Link to comment
Share on other sites

Για να μετατρέψεις μια οικία ή μέρος αυτης σε χώρο στάθμευσης, θα πρέπει να κάνεις αλλαγή χρήσΗς. Δεν επιτρέπεται να παρκάρεις αμάξι εντός οικίας, δηλαδή σε χώρο που προορίζεται για κατοικία, και για τέτοιο χώρο έχει μελετηθεί και εγκριθεί.

@ Didonis: αν γίνει καταγγελία, η Πολεοδομία δεν θα καταγράψει την αλλαγή χρήσης?

Link to comment
Share on other sites

...

@ Didonis: αν γίνει καταγγελία, η Πολεοδομία δεν θα καταγράψει την αλλαγή χρήσης?

Οχι.

Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση να έχεις το αμάξι σου ή την μηχανή σου μέσα στο σαλόνι σου... (και την πεθερά σου επιτρέπει η πολεοδομία να έχεις στο σαλόνι... στο αμάξι θα έχει πρόβλημα)

 

Δεν αλλάζεις χρήση.

Αν θέλει να αλλάξει χρήση για αλλους λόγους (ΣΔ για να βαλει αλλου, ΕΝΦΙΑ πιθανα κλπ) τότε ναι θέλει πολεοδομία

Αν θέλει να το δεσμεύσει και συμβολαιογραφικά τότε ναι αρχίζουν τα σενάρια που ανέφερα για πολεοδομία.

 

Αν βρεις έστω εναν νόμο ή κάποια διάταξη που να απαγορεύει να μπεις με το αμάξι σου μεσα στο σαλόνι του σπιτιού σου ενημερωσέ με παρακαλώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.