Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέμα από μη μηχανικό: "Ιδιαίτερες" κατασκευές σε σπίτι


ApostolisArt

Recommended Posts

apostolisart και εγω θα σου προτείνω να συνεχίσεις της συνεργασία σου με το μηχανικό που έχει αναλάβει τη μελέτη της οικίας σου. μελέτη εφαρμογής, φωτορεαλισμοί και επιλογή υλικών είναι κάτι που ξεφεύγει απο το κακώς εννοόυμενο "κόστος άδειας" και γιαυτό το λόγο πιθανότερο είναι να χρεωθεί σαν ξεχωριστή εργασία που είναι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η μελέτη εφαρμογής είναι αυτή που περιλαμβάνει σχεδιασμένα και προαποφασισμένα όλα εκείνα που συνήθως στην φάση κατασκευής συζητάς και συναποφασίζεις με τους ιδιοκτήτες και τα διάφορα συνεργεία. Σκυροδέματα, δάπεδα, κουφώματα, τοίχους, μονώσεις, οροφές, ποδιές και πρέκια, και γενικά κάθε τι που αφορά την κατασκευή σε λεπτομέρειες 1:10 ή και 1:5, αναλυτικές προμετρήσεις και ίσως και χρονικό προγραμματισμό ( όχι το διάγραμμα Gantt της άδειας, αλλά τουλάχιστον PERT-CPM με σημεία ελέγχου χρονιά και οικονομικά ).

Link to comment
Share on other sites

Σε ανέγερση μονοκατοικίας στην οποία αρχικά είχα βγάλει την άδεια, μου ανέθεσαν στη συνέχεια και την κατασκευή. Η ανάθεση έγινε πολύ διστακτικά, πολύ μαγκωμένα, και φανερά "αναγκαστικά" επειδή οι ιδιοκτήτες ζούσαν μια μέρα ταξίδι μακριά απ΄ τον τόπο ανέγερσης και δεν είχαν άλλη επιλογή. Το μεγάλο τους πρόβλημα, που διακρινόταν από χιλιόμετρα, ήταν ότι έπρεπε (όντως έπρεπε, -δεν ήταν εξοχικό κλπ) να χτίσουν ένα μεγάλο σπίτι έχοντας οριακό και ανελαστικό budget, έχοντας επίσης συνεχείς μεταπτώσεις ως προς το τι ακριβώς ήθελαν, διαφορετικές ως αντίθετες αλλά πολύ "ξεκάθαρες" ενδοοικογενειακές απόψεις για τον τρόπο υλοποίησης του προσωπικού οράματος του καθενός τους, και σκεπτικισμό απέναντι σε όλους τους μηχανικούς και τους εργολάβους. Παρά την αυτονόητη ένταση και τη σύγχυση και τα σαράντα κύματα της συνεργασίας μας στη φάση της μελέτης για την οικοδομική άδεια, που μ΄έκανε να σχεδιάζω να το τελειώνω το πράμα στα γρήγορα και στα σίγουρα, στη σχέση μας υπήρχε αυτό που όλοι λέμε χημεία, και πάνω που ανοίγαμε το στόμα μας για να διαολοστείλουμε ο ένας τον άλλο, μας έβγαινε νευρικό γέλιο. Όταν ανέλαβα την κατασκευή κάναμε την εξής συμφωνία: Αυτοί θα ξεχάσουν ότι χτίζουν σπίτι, θα "εξαφανιστούν", δεν θα κάνουν παρατηρήσεις ή παρεμβάσεις στη διάρκεια της κατασκευής, και το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι ερωτήσεις χωρίς να σχολιάζουν τις απαντήσεις, και γώ με τη σειρά μου κάνοντας ελεύθερη διαχείριση των χρημάτων που διαθέτουν (οριακά όπως ξανάπα) θα ολοκληρώσω κατά την κρίση μου ένα σπίτι που θα καλύπτει τις ανάγκες τους (οικογένεια 7 ατόμων με ένα ΑΜΚ), το οποίο και θα τους παραδώσω ηλεκτροδοτημένο σε είκοσι μήνες. Δε μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες για τη συμφωνία μας, θα πω μόνο ότι όντας μια ζωή επιφυλακτικοί και σκεπτικιστές, έπαιξαν από ένστικτο σε μια στιγμή, σε μια ζαριά, τα πάντα.

Έχοντας απόλυτη ελευθερία και μετρημένα λεφτά στα οποία συμπεριλαμβανόταν δυστυχώς και το κέρδος μου αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω μελέτη εφαρμογής, έρευνα αγοράς, ακριβή προμέτρηση όλων των υλικών και κοστολόγηση επιπέδου cent. Και εννοώ ουσιαστική μελέτη, όχι π.χ. την 1:5 τομή στην κόλλα των πλακακιών του νεροχύτη. Οδηγήθηκα μάλιστα στο σημείο να κάνω αναθεώρηση της άδειας, διότι ένιωσα κυριολεκτικά, αυτό που μάλλον θεωρητικά ως τότε ισχυριζόμουν ότι η οικονομία στην κατασκευή ξεκινάει από το σχέδιο. Ο αρχικός λοιπόν σχεδιασμός με παραμέτρους αισθητική-λειτουργικότητα- στατικότητα επαναδιατυπώθηκε όταν πρόσθεσα και την παράμετρο κόστος. Είναι εντυπωσιακό, και μιλάω πια μετά λόγου γνώσης, πόσο πολύ πιο οικονομικό, πολύ πιο όμορφο, (-πιστέψτε με), πόσο πολύ πιο άρτιο συνολικά αποτέλεσμα υπάρχει στην κατασκευή, όταν ο μηχανικός επιβλέπει, ξέροντας ακριβώς πότε, κι ακριβώς τι ζητάει απ΄ τον κάθε τεχνίτη, έχοντας διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα επι μέρους ζητήματα, από τα αισθητικά μέχρι κι αυτά της αλληλοκάλυψης υποχρεώσεων κι αλληλοσπαραγμού των συνεργείων ειδικά στη φάση της ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου, λύθηκαν χωρίς να χυθεί μια στάλα αίμα.

Παρέδωσα το έργο εμπρόθεσμα πριν λίγους μήνες, το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, και με τους ιδιόρρυθμους ιδιοκτήτες είμαστε φίλοι.

Πληρώθηκα; Είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ ν΄ απαντήσω με βεβαιότητα. Αν εξαιρέσω το γεγονός ότι όλη αυτή η ιστορία εξελίχθηκε για μένα (από λόγους συγκυριακούς), σε τεχνικο-οικονομικο-διαχειριστικο-επαγγελματική εμπειρία ολκής, μάλλον θα λεγα όχι. Παρόλ΄ αυτά, αν έλεγα το ποσό που κέρδισα σε ένα 20μηνο, πολλοί "απέξω" θα λεγαν ότι έχω εξαιρετικά καλοπληρωθεί. Αυτά που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι δυο πράγματα:

1ο) Αν οι ιδιοκτήτες έχτιζαν μόνοι τους (έστω με τη δική μου, συμβατική επίβλεψη, δλδ σίδερα-τοίχοι) το σπίτι τους, πιστεύω (με ήπιους κι αντικειμενικούς υπολογισμούς, κι επειδή το ψαξα) πως θα είχαν μια πρόσθετη επιβάρυνση στην κατασκευή της τάξης του 60% (πραγματικό κόστος + κλεψίματα), -και ασύγκριτα χειρότερο αποτέλεσμα .

2ο) Όμως, αν έχουν διατηρήσει την ψυχική τους υγεία (προφανώς σ΄ένα βαθμό σε βάρος της δικής μου), έχοντας εξασφαλίσει ένα άρτιο και λειτουργικό σπίτι, που επιπλέον τους στοίχισε κι 60% φθηνότερα, πώς ακριβώς πρέπει να υπολογίσω το ύψος της αμοιβής μου;

Υ.Γ. Μετά κατάλαβα ότι η αρχική συμφωνία εμένα "έριχνε".

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Ροκα εντυπωσιακο το βιωμα σου.. Οσο για το εμενα εριχνε θα σου πω οτι μαλλον δεν ειναι ετσι.. Κατα καποιο τροπο εμαθες κατι πολυ σημαντικο που πολλοι απο εμας ισως να μην καταφερουν για διαφορους λογους να μην το μαθουν ποτε.. Αλλωστε εχεις τη δυνατοτητα να το πληρωθεις στην δικη σου κατασκευη αν και οταν την κανεις και στην επομενη πιθανη κατασκευη τριτου που μπορει να αναλαβεις, δυνοντας καλυτερη προσφορα απο καποιον αλλο της ταξης πχ του 20% και κερδιζοντας το υπολοιπο 40% (τα ποσοστα απλοϊκα και με βαση τα δικα σου λεγομενα)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ αποστόλη,

Αν έχεις λεφτά πήγαινε σε καλό διακοσμητή, καλό αρχιτέκτονα, στον καλατράβα τον ίδιο, να σου κάνουν την περιβόητη μελέτη εφαρμογής. Μια μελέτη που δεν γίνεται στο 95% των κατοικιών στην Ελλάδα. Και φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι από καλό έως τέλειο(αν ο διακοσμητής ή ο Αρχιτέκτονας είναι καλοί και θέλουν να ασχοληθούν-όσο πιο καλά τους πληρώσεις τόσο περισσότερο θα ασχοληθούν).

Αν δεν έχεις λεφτά κάνε την διακόσμηση μόνος σου. Κάνε και καμια ερώτηση αν θες στον αρχιτέκτονά σου. Ρώτα την γυναίκα σου, την μάνα σου, την αδερφή σου, τον κολλητό σου, την γυναίκα του κολλητού σου, τον μπατζανάκη σου, την πωλήτρια και γενικά όποιον μπορεί να σε επηρεάσει θετικά ή αρνητικά για κάτι. κάνε και καμια επίσκεψη από εκθέσεις επίπλων να πάρεις ιδέες (π.χ. ΙΚΕΑ), πάρε και κανα περιοδικό και αποφάσισε εσύ για την διακόσμηση του σπιτιού σου. Μπορεί να βγει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα και κυρίως πάνω στο γούστο σου. Ίσως όχι τόσο εντυπωσιακό όσο αυτό που θα έκανε ο Καλατράβα αλλά θα γλίτωνες και μερικά ευρώ).

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει νόμιμη αμοιβή για τη μελέτη εφαρμογής?

 

Όχι, όσον αφορά τα ιδιωτικά. Οι νόμιμες αμοιβές (και τα όρια αυτών) αφορούν στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Οι μελέτες εφαρμογής είναι το ''μετά''.

 

Για τα δημόσια έργα αντιθέτως όλα υπολογίζονται επακριβώς στη Νομοθεσία (δεν έχω ασχοληθεί, δεν ξέρω).

 

Το σχόλιο του roka με έχει προβληματίσει. Και δεν ξέρω και την ειδικότητά του (γιατί δεν τη γράφετε?) ώστε να αξιολογήσω καλύτερα την εμπειρία του.

 

Ο Αρχιτέκτονας είναι υποχρεωμένος να σχεδιάσει ένα κτήριο βάσει όλων των παραμέτρων που θα του υποδείξουν (και) οι ιδιοκτήτες. Προφανώς και δεν έχει στο μυαλό του τιμές και προμετρήσεις συνέχεια και με ακρίβεια αλλά αξιολογεί ποια συνθετικά εργαλεία ταιριάζουν στην περίπτωση και ποια όχι. Και επειδή δυστυχώς κυριαρχεί η λάθος αντίληψη ότι ένα ''ψαγμένο'' σπίτι είναι και ακριβό λαμβάνουν χώρα σωρηδόν λάθος...επιλογές.

 

Τα περισσότερα από αυτά που διάβασα τα θεωρώ αυτονόητα. Εξάλλου η πρόσφατη αύξηση στις αμοιβές έχει και αυτόν το σκοπό: να παρέχει την πολυτέλεια στο μελετητή αφενός να παιδέψει καλύτερα το σχέδιο αφετέρου να επιβλέψει αποτελεσματικότερα την κατασκευή. Ακόμη και στις περιπτώσεις της αυτεπιστασίας για μένα είναι υποχρέωση οι συμβουλές και οδηγίες στον πελάτη - εξάλλου ''δικό'' μου έργο υλοποιείται και κερδίζω διπλά όταν το κτήριο γίνει σωστά και όπως το φαντάστηκα (η καλύτερη διαφήμιση).

 

Με τα παραπάνω θέλω να πω ότι καλό αποτέλεσμα προκύπτει και αλλιώς. Εξαρτάται από το πόσο νοιάζεσαι και τί ξέρεις να κάνεις. Βέβαια σημαντικό στοιχείο και ο πελάτης: η αυτεπιστασία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν μάλλον καταστροφική. Και βέβαια δε δουλεύεις τζάμπα. Αλλά η εξειδίκευση που υποτίθεται έφεραν οι ειδικότητες έχει λόγο ύπαρξης...και καλό μάλιστα.

 

Η Αρχή είναι το ήμισυ του Παντός. Για να το λέγανε κάτι ξέρανε.

Link to comment
Share on other sites

 

Το σχόλιο του roka με έχει προβληματίσει. Και δεν ξέρω και την ειδικότητά του (γιατί δεν τη γράφετε?) ώστε να αξιολογήσω καλύτερα την εμπειρία του.

 

 

Αρχιτέκτονας. Και πρώτη φορά σχεδίασα με κύρια παράμετρο "κόστος". Όχι γενικά κι αόριστα, αλλά με το μαχαίρι κανονικά στο λαιμό. Αυτό στην πράξη σήμαινε ότι έπρεπε το μυαλό μου να γεννάει πράγματα, ακόμη και κατασκευαστικά, κι αυτό ήταν που με συνεπήρε στην όλη διαδικασία. Όμως την εμπειρία δεν την κατέγραψα για να πω αυτό, -στο κάτω-κάτω λίγους μπορεί να ενδιαφέρει... Την έγραψα επειδή παρακολούθησα τη συζήτηση περί χρησιμότητας ή μη των μελετών εφαρμογής, και για να στοιχειοθετήσω την άποψη που με αφορμή την παραπάνω δουλειά διαμόρφωσα, ότι η μ.ε. είναι κάτι που μπορεί να είναι πολύ παραπάνω από την τεχνική επίλυση των κατασκευαστικών λεπτομερειών, κι ότι μπορεί, (o.k., όχι με τη συμβατική της μορφή, αλλά σε αμφίδρομη σχέση με την αρχιτεκτονική επίλυση) να φτάσει σε σημείο να σου αλλάξει και το λειτουργικό διάγραμμα. Εξηγούμαι: Κάποιοι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη διάταξη του Φ.Ο., αλλά θα τους θεωρήσω για την οικονομία της συζήτησης απόλυτη μειοψηφια... και θα δεχτώ ότι όλοι οι αρχιτέκτονες όταν δίνουμε στο στατικό μας σχέδια έχουμε θυμηθεί τις αποστάσεις στύλων, τα μήκη αγκύρωσης, την επάρκεια τοιχείων, όλα τα βαρετά... Όμως: Πόσοι από μας λαμβάνουν υπόψη τις εγκαταστάσεις; Αν πχ σ΄ ένα σπίτι που είναι μονοκατοικία έχεις μια κουζίνα και τρια μπάνια (=4 αποχετευσεις με όλα τα συνοδευτικά, -σκαψίματα, φρεατια, συνδέσεις κλπ, κλπ) θα μπει ποτέ ο αρχιτέκτονας στον κόπο (ή μάλλον στη σκέψη ότι θα πρέπει) να ψάξει τον ιδανικότερο τρόπο διάταξης, σε συνάρτηση και με την καλύτερη λειτουργία και με το κόστος;(αυτά τα δυο πάνε μαζί) Ή δεν έχει τύχει, (γιατί σε μενα, έχει τύχει) πάνω στην κατασκευή, τελευταία ώρα, να σε φωνάζει ο υδραυλικός για να σου πει κάτι σαν... "αυτή η σωλήνα δεν "έρχεται", και για ν΄ αποφύγουμε το δοκάρι, και για να πάρουμε τις κλίσεις, και για να... μη πω, ...προτείνω να την πάμε έτσι- κι έτσι- κι έτσι ...μια βόλτα απ΄ το οικοδομικό τετράγωνο..."

Πρέπει να πω, ότι τη μελέτη εφαρμογής, σ΄ όλες μου τις δουλειές, πίστευα πάντα ότι την κουβαλάω στο πίσω μέρος του μυαλού μου... ότι ξέρω πάντα τι θέλω...και σ΄ένα βαθμό είναι έτσι... Αλλά μόνο σ΄ένα βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.