Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθεντικότητα ... μια απόφαση που θα συζητηθεί.


kan62

Recommended Posts

Μπορεί ένα κτίριο να χαρακτηριστεί ως μνημείο ακόμα και αν έχει κατεδαφιστεί και δεν έχει απομείνει τίποτα να το θυμίζει;

Το παραπάνω ερώτημα απασχόλησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το κτίριο της οδού Ραβινέ 15 στο Κολωνάκι, μια άλλοτε περίτεχνη διώροφη κατοικία με εντυπωσιακό καμπύλο προστώο, έργο που συνδυάζει στις δύο φάσεις κατασκευής του (δεκαετίες 1920 και 1950) την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου και στοιχεία του μοντέρνου κινήματος. Σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα στην οδό Ραβινέ να τη θυμίζει.

Αν και δεν υπάρχει πια, το κτίριο έχει αφήσει «παρακαταθήκη» δυο αποφάσεις-σταθμούς του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν για την τύχη του. Με τις αποφάσεις αυτές ακυρώνονταν παλαιότεροι μη χαρακτηρισμοί των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τα οποία αποφάσισαν με γνώμονα ότι η κατεδάφιση τμημάτων του κτιρίου (η κατεδάφιση ξεκίνησε το 2008 από την ιδιοκτήτρια κατασκευαστική εταιρεία έπειτα από άδεια της αρμόδιας πολεοδομίας του δήμου Αθηναίων) το αποστερούσε από τα ενδιαφέροντα μορφολογικά του στοιχεία.

Έπειτα από προσφυγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Monumenta και κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφάνθηκε το 2013 ότι «το κτίσμα δεν στερείται της αυθεντικότητάς του, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως μνημείο, εκ μόνου του λόγου ότι έχουν καταστραφεί, αφαιρεθεί ή κατεδαφισθεί τα ιδιαιτέρως αξιόλογα αρχιτεκτονικά ή μορφολογικά του στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να αποκατασταθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία, επρόκειτο για απόφαση-σταθμό, γιατί για πρώτη φορά ορίζει την έννοια της αυθεντικότητας του μνημείου, όχι με βάση τα συγκεκριμένα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε, «αλλά τη μαρτυρία του μνημείου για τον ανθρώπινο βίο και δημιουργία και τη διαμέσου αυτού διατήρηση χάρη των επόμενων γενεών της ιστορικής συνέχειας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αυθεντικότητα του μνημείου είναι η αυθεντικότητα της μαρτυρίας του και όχι των συγκεκριμένων υλικών με τα οποία είχε αρχικά κατασκευαστεί, όπως μέχρι σήμερα εσφαλμένα εννοούσαν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ την αυθεντικότητα».

Η απόφαση του ΣτΕ οδήγησε στην αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για νέα νόμιμη κρίση, που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε ήδη προλάβει το περασμένο καλοκαίρι να ολοκληρώσει την κατεδάφιση του κτιρίου.

Στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, η νομική σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο, Ελένη Σβολοπούλου, εκτίμησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται σε περιπτώσεις μερικής καταστροφής κτιρίων και όχι στην πλήρη εξαφάνισή τους, όπου δεν υπάρχει η υλική υπόστασή τους.

Έτσι, τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν ομόφωνα ότι το θέμα είναι άνευ αντικειμένου εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο δεν υπάρχει πια. Επίσης, δέχτηκαν και την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων ότι ούτε προ της κατεδάφισης το κτίριο διέθετε τα απαραίτητα στοιχεία για την κήρυξή του.

 

Πηγή :

http://www.archaiologia.gr/blog/2016/06/02/%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%8C/

 

Έχω την εντύπωση ότι η είδηση δεν είναι αποτυπωμένη σωστά ... γιατί δε βγαίνει νόημα. Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω ...

Edited by kan62
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι ενδιαφέρουσα η απόφαση αλλά δεν ξέρω γιατί έχω την αίσθηση ότι ο καβγάς δεν θα έγινε (ξεκίνησε) από αγάπη στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ... αλλά υλικής κληρονομιάς και συμφερόντων...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να λοιπόν και μία απόφαση υπέρ της "προστασίας", που ήδη προκαλεί απογοήτευση σε όσους ασχολούνται με την αποκατάσταση των μνημείων...

 

Βεβαίως, στον χώρο της αποκατάστασης, ο όρος "αυθεντικότητα", σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: είναι η ιδιότητα των υλικών αντικειμένων που ανάγονται σε μία ιστορική φάση. Η αυθεντικότητα είναι ιδιότητα της ύλης.

 

Το μεν ΣτΕ, με μία διατύπωση οριακά συμβατή με την κοινή λογική "ανατρέπει" όσα στον χώρο της αποκατάστασης ήταν κοινός τόπος τα τελευταία 50 χρόνια:

  • Τα κατάλοιπα, είναι πάντα αυθεντικά, είτε ολόκληρα, είτε γκρεμισμένα.
  • "Μνημεία" κηρύσσονται και κτίρια, κατασκευές, ή δημιουργήματα της φύσης που στερούνται την ιδιότητα ή την ποιότητα της "μνημειακότητας".
  • Η δυνατότητα αποκατάστασης ή μορφολογικής ολοκλήρωσης δεν είναι προϋπόθεση για την κήρυξη ενός μνημείου.

 

Η δε κα Γράτσια φαίνεται να κάνει ένα λογικό άλμα (αν και δεν αποκλείεται το άλμα να είναι δημιούργημα του δημοσιογράφου):

  • Η αποσύνδεση της αυθεντικότητας από την ύλη, είναι τελείως αυθαίρετη και εμπίπτει στον χώρο της ανοησίας.
  • Οι μη υλικές αξίες που φέρουν οι ιστορικές κατασκευές βρίσκονται στο επίκεντρο της αποκατάστασης. Είτε πρόκειται για το ιστορικό στίγμα, την συλλογική εμπειρία, την διδακτικότητα, την μαρτυρία κλπ.
  • Αλλά, οι αξίες αυτές περιγράφονται με τους κατάλληλους όρους, δεν λέγονται "αυθεντικότητα".

Τώρα, βέβαια, δεν μπορώ να μην φανταστώ ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού επιρροής, εξουσίας και συμφερόντων.

 

Αλλά είναι κρίμα, όταν αποτυγχάνει -σε εθνικό επίπεδο- η κοινή λογική και το ενδιαφέρον για την εμπειρία της ιστορικής συνέχειας, και αναλαμβάνουν δράση οι δικαστές...

 

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την λογική.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι η κατοχή ενός διατηρητέου , είναι βάρος στον ιδιοκτήτη και όχι όφελος .

 

Αυτά έπρεπε όλα να έχουν λυθεί , με απ΄ ευθείας μεταφορά του ΣΔ που δεν θα χρησιμοποιηθεί , με πλήρη απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ , με άτοκα επισκευαστικά δάνεια ανά δεκαετία και άλλα προνόμια , που είτε θα έκαναν ελκυστική την ανάδειξη , διατήρηση και κατοχή του διατηρητέου , είτε θα έκαναν εύκολη την πώληση του σε καλή τιμή .  

 

Οταν αυτά δεν ισχύουν και όταν το ακίνητο είναι σε χαμηλής αξίας περιοχή , τότε απλά το αφήνουν να καταρρεύσει , ενώ όταν είναι σε υψηλής , όπως εδώ ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία για να το ρίξουν .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.