Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εύρεση σχεδίων παλαιού κτίσματος (του 1935 περίπου).


dimarch

Recommended Posts

Γεια σας!

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πώς μπορει κάποιος να βρει αν υπάρχουν τα σχέδια ενός κτίσματος παλαιού που ανεγέρθηκε γύρω στο 1935, και που είχε σχεδιαστεί από έναν μάλλον γνωστό (έτσι διάβασα, αλλα δεν ξέρω αν ισχύει) αρχιτέκτονα της εποχής, τον Κωνσταντίνο Σακελλάριο, αν δεν έχει γίνει νομιμοποίηση αυτού? Αν είχε γίνει νομιμοποίηση θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί κάπου τα σχέδια, και θα μπορούσε κάποιος να τα αναζητήσει? Υπάρχει αρχείο σχεδίων παλιών αρχιτεκτόνων?

Ευχαριστώ πολύ

 

Ισως να μην το καταχώρησα στη σωστή κατηγορία αλλά δε βρήκα κάποια πιο σχετική.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να υπάρχουν πουθενά . Ακόμα και στη Συγγρού που έχουν όλο το λεκανοπέδιο για πριν το 1955 (αν δεν απατώμαιγια την ημερομηνία) πολύ σπάνια βρίσκουν φακέλους τόσο παλιούς και μάλιστα αν βρεθούν στα δίνουν σε φιλμ . Εννοείται φακέλους και μελέτες που υπάρχουν με άδεια .Εγώ πάντως 3φορές που αναζήτησα τέτοια αρχεία ατύχησα και μόνο αριθμό άδειας κατάφερα να μάθω το μέγιστο .

Συμπέρασμα αν είσαι Αττική μάλλον ξεκινάς από Πολεοδομία Συγγρού και μετά βλέπεις ...

Link to comment
Share on other sites

Λεωφορος Συγγρου 77 στο ισογειο δεξια. Αφου βρεις τον αριθμο αδειας κανεις και μια αιτηση σημειωνοντας τα σχεδια που θες να σου δωσουν μετα απο 7 ημερες σε μικροφιλμ.

Σε δικη μου περιπτωση για αδεια του 1963, βρεθηκαν, αλλα η φωτοτυπιση των σχεδιων ειναι απλα για γελια. Μονο στον ηλιο ή με χρηση μεγεθυντικου φακου καταλαβαινει κανεις την θεση των υποστυλωματων. Για διαστασεις ουτε συζητηση !

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Θα ήθελα όμως να ρωτήσω επιπλέον το εξής:

Από αυτά που έμαθα ο παλαιότερος ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου κτίσματος είχε κάποια στιγμή ξεκινήσει διαδικασίες νομιμοποίησης του επέιδή αυτό είναι παλιο, που τελικά κάπου κόλλησαν στο δήμο κ δεν ευοδώθηκαν (σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήρα από το δήμο).

Άρα, το γεγονός ότι ήθελε να κάνει νομιμοποίηση σημαίνει ότι δεν είχε γίνει βάσει κάποιας αδείας, έτσι δεν είναι; Μάλλον θα ήταν αυθαίρετο, σωστά; Οπότε δε θα είναι πολύ πιθανό να το βρω σε πολεοδομία, έτσι δεν είναι;

Σε αυτήν την περίπτωση, αναρωτιέμαι τι θα μπορούσα να κάνω; Ας πούμε, αν αυτός ο αρχιτέκτονας, ο Κωνσταντίνος Σακελλάριος είναι όντως γνωστός, θα υπάρχει κάπου αρχείο σχετικά με την αρχιτεκτονική του, όπου θα περιλαμβάνονται και σχέδια του; Έψαξα για εκείνον στο Διαδίκτυο, αλλά δε βρήκα σχεδόν τίποτα... Υπάρχει κάπου που θα μπορούσα να ψάξω τουλάχιστον για να βρω στοιχεία για εκείνον, και ίσως σχέδια του συγκεκριμένου κτίσματος;

Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

...Ας πούμε, αν αυτός ο αρχιτέκτονας, ο Κωνσταντίνος Σακελλάριος είναι όντως γνωστός, θα υπάρχει κάπου αρχείο σχετικά με την αρχιτεκτονική του, όπου θα περιλαμβάνονται και σχέδια του;

 

Όχι και δύσκολο (εώς αδύνατο). Όχι, δεν είναι γνωστός και δύσκολο (εώς αδύνατο) να υπάρχει συγκεντρωμένο το έργο του (αφού δεν είναι γνωστός ποιος να ασχοληθεί?). Μία λύση να περάσεις από ΕΜΠ βιβλιοθήκη Αρχιτεκτόνων (μπορεί να γίνεται και ιντερνετικά) και να ψάξεις αν έγινε καμιά φοιτητική διάλεξη με το έργο του (παρουσιάσεις αρχιτεκτονικού έργου είναι - ήταν - σύνηθες θέμα).

 

Επίσης είδα ότι υπάρχει και ένας άλλος, Περικλής αυτός. Μάλιστα κυκλοφρεί και βιβλίο. Ρίξε ένα βλέφαρο (ξεφύλλισμα στο γνωστό στουρνο...μέρος) μήπως βρεις κανένα στοιχείο. Λογικά εκείνη την εποχή όλοι συγγενικά βγαίνανε στο κλαρί (είχε ζουμί η υπόθεση). Απευθύνσου και στη συγγραφέα.

Link to comment
Share on other sites

είναι γνωστός και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και την αυλή του βασιλιά στις αρχές του 20 αιώνα.

 

δες εδώ

Link to comment
Share on other sites

Χε, χε, το είδα και αυτό αλλά μάλλον φαντάζεσαι πόση αξία του έδωσα. Δεν αρκούν δυο και τρεις αναφορές για να θεωρηθεί ένας αρχιτέκτονας του μεσοπολέμου ''γνωστός'' δηλαδή σημαντικός (με τα δικά μας σταθμά). Η συλλογή/διάσωση σχεδίων έχει κατά βάση διδακτικό ρόλο - και από εκείνες τις δεκαετίες λίγα πράματα σώθηκαν καθότι μόλις πρόσφατα κινητοποιηθήκαμε για την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Ψωροκώσταινας.

Link to comment
Share on other sites

Δλδ στις πόσες δημοσιεύσεις και αποτελέσματα στο google θα είμαστε γνωστοί μια μέρα ? ΠΟΤΕ !!! :smile:

 

πάντα έλεγα ότι εσείς οι αρχιτέκτονες έχετε άλλα στάνταρτς !!!

 

:rolleyes::mrgreen::mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχάς έχεις αντίγραφο της οικοδομικής άδειας;;;;

αν το κτίριο είναι τόσο παλαιό θα είναι πασιφανές οπότε δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας!!!!

τα σχέδια είναι πιθανόν να βρεθούν από κάποιο συμβόλαιο

από το υπουργείο πολιστισμού κλπ

από το σπουδαστήριο στης Ιστορίας Αρχιτεκτονικής του ΕΠΜ επίσης θα μπορούσες να πάρεις πληροφορίες για την ύπαρξη αρχείου κλπ

και από τις διαλέξεις της βιβλιοθήκης όπως είπε ο ss_sk

 

τώρα επειδή δεν είσαι μηχανικός αν και βλέπω οτι σου αρέσει το σπορ

είσαι σίγουρος οτι σε βολέυει να βρεθούν τα σχέδια και αν υπάρχουν;;;;;

δε συμβουλευεσαι κάποιον να σου πει τι θα κανεις

μην πάρεις τα χεράκια σου και βγάλεις τα ματάκια σου;;;;!!!

και να σε πληροφορίσω πως το κτίριο 100% βγαίνει διατηρητέο

εκτός αν είσαι ο Βωβός

 

υγ δυστυχώς ο Στουρνοχώρος δεν υπάχει πλέον :(

ξέρετε μετά τα γεγονότα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.