Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tοπογραφικό διανομής Υπουργείου Γεωργίας.


Recommended Posts

Οι υπάλληλοι της τοπογραφικής, εδώ τουλάχιστον, είναι προς συνταξιοδότηση . Τους κρατάν τα χρόνια πίσω . η εξυπηρέτηση δεν είναι το φόρτε τους στην παρούσα φάση . Ωστόσο τα βασικά μας τα παρέχουν . Φαντάζομαι αν τολμήσει κάποιος να ζητήσει καρνέ μετρήσεων και στάσεων θα γελάει όλος ο όροφος παρόλο που είναι μια λογική, σχετικά, απαίτηση από έναν ιδιώτη μηχανικό .

 

Το καρνέ μετρήσεων και στάσεων που ζητάει ο καλός συνάδελφος ikarnaris υπάρχει σαν μεθοδολογία και σε κάποιες σημειώσεις σεμιναρίου τοπογραφικών διαγραμμάτων που έγινε το '80 . Σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο όμως ;

 

Στην εύρεση των τότε στάσεων ; Το θεωρώ σενάριο επιστημονικής φαντασίας .Εδώ χάνουμε τις περσινές δικές μας .

 

Να πιάσουμε το τριγωνομετρικό που εξαρτήθηκε ο τότε τοπογράφος και να βάλουμε τις στάσεις του ως το αγροτεμάχιο μας και τέλος να χαράξουμε ; Στο τέλος η αμοιβή μας θα είναι το αγροτεμάχιο του ανθρώπου.

 

Δεν μπορώ να φανταστώ την στιγμή αυτή που γράφω, άλλη χρήση του καρνέ των μετρήσεων τους .( αν υπάρχει βέβαια και αυτό ) .

 

Υπόψη πέρα από τις συντεταγμένες στο παλιό Bessel που αναφέρατε, τα τριγωνομετρικά καλά είναι να μην προέρχονται από διπλανό ΦΧ, και ακόμα καλύτερα, να είναι εκείνα που εξαρτήθηκαν οι τότε οι οδεύσεις προς τον κλήρο .

Αυτό συμβούλευε ο εισηγητής του σεμιναρίου.

 

Το 2009 ακούγονται αναχρονιστικά καθώς αν τότε λέγανε πως αρκετά έχουν καταστραφεί, τώρα εμείς τι να πούμε ; Πως αν σταθούμε πάνω σε κανένα που σώθηκε από τότε μας πιάνει συγκίνηση και δέος ! ;)

 

 

Βλέπετε το avatar ; Ένας παρόμοιος τα χάραξε τότε !!!

Είδατε το οργανάκι ;

Και καλούμαστε εμείς με το τελευταίας τεχνολογίας windows ce να χαράξουμε το ίδιο σημάδι . Πότε δε θα είναι το ίδιο γιατί δε μπορούμε να "αντιγράψουμε" την ανακρίβεια του τότε .

 

Σε ποια χώρα καλείται ο τοπογράφος να χαράξει χωράφι του '29 ; Εδώ και στο Τσιμπουτί που θα μετοικίσουμε όπως πάει :)

 

Στις υπόλοιπες, υπάρχουν νεότερες εργασίες που εκπόνησε το κράτος και υπάρχει κάποια συνάφεια με το σήμερα .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο όμως ;

 

Σίγουρα όχι στο να ψάξω την τότε στάση..Αναφέρομαι στο αν είναι προτιμότερο οι συντεταγμένες των κορυφών του αγροτεμαχίου να προκύπτουν έτσι και όχι με οποιοδήποτε raster, χρησιμοποιώντας την τελευταία στάση-γωνία-απόσταση

 

και ακόμα καλύτερα, να είναι εκείνα που εξαρτήθηκαν οι τότε οι οδεύσεις προς τον κλήρο:

 

Mα για αυτά αναφέρομαι μόνο

 

Το θέμα ρε συ Θωμά είναι αν για να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι αν πρέπει να ζητάμε και αυτά..

Link to comment
Share on other sites

Η τελευταία στάση που χτυπάμε εμείς με την μία, με το 5.5χλμ εμβέλειας σταθμό μας, δε θα

 

είναι στο ίδιο σημείο ,απαραίτητα, στο έδαφος με το αντίστοιχο που είχαν οι τότε

 

τοπογράφοι ειδικότερα στην

 

περίπτωση που παρεμβάλλονταν άλλες 7-8 στάσεις.

 

Οι παράγοντες που φέρουν ανακρίβεια είναι αρκετοί . Δεν παίρνεις απαραίτητα καλύτερα αποτελέσματα από άλλες μεθόδους που με

 

πρώτη ματιά φαίνονται λιγότερο επιστημονικοί . Ωστόσο δε χάνεις και τίποτα να δεις τι γίνεται. Μπορεί να σου κάτσει καλύτερα. Αρκεί να

 

πάρεις το πολυπόθητο καρνέ .

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν κατάφερα να γίνω κατανοητός (..είναι και ο zavi σε παραδίπλα post που μ'εχει κλονίσει με την ρεαλιστική ορθότητα των λόγων του).

Εννοώ ότι:

Έχοντας τα x,y της τελευταίας στάσης του τοπογράφου και καταγεγγραμένα ταυτόχρονα τη γωνία και απόσταση από ΚΑΘΕ κορυφή του αγροτεμαχίου μας από τις μετρήσεις του, δεν είναι προτιμότερο να χαράζουμε υπολογίζοντας ΚΑΙ/ΜΟΝΟ αυτές τις συντεταγμένες??

Link to comment
Share on other sites

ikarnaris:Μαλλον θα αναφερεσαι στην περιπτωση που βρεις την τελευταια σταση εξω..........

Διαφορετικα, και η τελευταια σταση με γωνια και αποσταση ειναι από την προηγουμενη. Αρα παμε στα τριγωνομετρικα παλι.Παντως στο καρνε των οροσημων πχ για την τοτε διανομη (τουλαχιστον για την περιοχη μας ikarnaris) εχουν τα τριγωνομετρικα που χρησιμοποιησαν με τις τοτε συνταγμενες καθως και "νεο-ιδρυθεντα",τα οποία δεν υπαρχει περιπτωση να τα βρεις (κατι για το τζοκερ ειχες αναφερει;! )

 

thomas:Καλό αυτό με το avatar...(Γελασα...)

 

Παντως ας μην ψαχνουμε για "τρελη" ακριβεια σε αυτες τις περιπτωσεις.

Πιστευω το καλυτερο ειναι να βρουμε συναδελφο που εχει δουλεψει να μας πει τι ακριβως εχει κανει, και αν συμφωνουμε με τη μεθοδολογια ας κανουμε το ιδιο με εκεινον (ασχετα αν θα εχουμε αποκλιση με την πραγματικοτητα,αρκει να μην ξευφευγουμε και πολυ).Τουλαχιστον σε σχεση με το συναδελφο θα μετρησουμε ικανοποιητικα.

Αν τωρα δεν εχει δουλεψει κανεις, κανουμε αυτο που θεωρουμε πιο σωστο (αν δε βγαζουμε ακρη ας μην την παρουμε τη δουλεια στο κατω κατω...) και ας μοιρασουμε καμια καρτουλα στους γειτονες, ασχετα αν θας μας προτιμησουν, για να ξερει ο επομενος συναδελφος ποιος εχει δουλεψει πριν απο τον ίδιο στην περιοχη.......

 

 

EDIT: Μιλησα με γνωστο απο την τοπογραφικη υπηρεσια και μου ειπε οχι μονο υπαρχουν τα καρνε των μετρησεων αλλα και τα κροκι κ.α. (τουλαζιστον για την περιοχη μας ikarnaris)

Link to comment
Share on other sites

Παίδες καρνε μετρησεων οπως λεει και ο φιλος μας ο Θωμας δεν παιρνεις απο την τοπογραφικη ουτε με σφαιρες, ειδικα εαν είσαι και νέος. Βρε τι μπουρεκακια τους πήγα τι σφολιατάκια καρνε πάντως δεν πήρα!

Παντως, έχω την εντύπωση πως τα καρνε των μετρησεων είναι χρήσιμα κυρίως στην περίπτωση ιδιοκτησιων που ειναι αποτυπωμενες απο την Τοπογραφικη υπηρεσια και φαινονται στους χαρτες διανομης τους (ακανονιστο σχημα, χωρις διαστασεις κτλ) ετσι ωστε εαν τυχον το πάρεις το πολυπόθητο καρνε να μπορεσεις να αποδωσεις την ιδιοκτησία τωρα (2009) όπως την βρήκαν και είχαν μετρησει αυτοί τότε (1930) που είναι και η πιο σωστη εφαρμογή (εαν έχεις την καταλληλη εξάρτηση βέβαια).

Το να βρεις στάσεις απο τα καρνε ή να βάλεις ξανά τις στάσεις τους ειναι λίγο ουτοπικό θα έλεγα.

Παντως ενα καλό σκαναρισμα είναι αυτο που θα δώσει την λύση τελικά!!

Link to comment
Share on other sites

αγαπητοί συνάδελφοι

θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε επανεφαρμογές του Υπουργείου Γεωργίας οτι αποδεικτική ισχύ έχει το διάγραμμα και τίποτε άλλο

τα καρνε υπαίθρου,κροκι κλπ αν βρεθούν και αν δοθούν μονο ενδεικτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν

Για το Εθνικό Κτηματολόγιο όπου χρειάσθηκε επανεφαρμογή πουθενά δεν χρησιμοπιήθηκαν τα λεγόμενα αναλυτικά στοιχεία (καρνε,κροκι,μετρήσεις της σρχικής δουλειάς της Τοπογραφικής Υπηρεσίας)

και βεβαια αφου έγινε διανομή ποιός ισχυρίζεται οτι τα αρχικά όρια ειναι αυτά που αποτυπώθηκαν και δεν προσδιορίσθηκαν στο γραφείο (βλ.ευθυγραμμίσεις ορίων,κλείσιμο εμβαδών κλπ)

σε καθε περιπτωση η επανεφαρμογή πρέπει να βρίσκεται οσο πιο κοντά γινεται στην υφιστάμενη κατάσταση

η μοναδική φορά που το Θεμα απασχόλησε σοβαρά τον χώρο μας ηταν ενα συνέδριο του 1985 για επανεφαρμογές τίτλων και διαγραμμάτων, εκει οι απόψεις και οι εμπειρίες συναδέλφων δίνουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται

Link to comment
Share on other sites

ΘΕΟΧΑΡΗ συμφωνώ ως προς την προσέγγιση της υφιστάμενης κατάστασης και είναι η μέθοδος που ακολουθώ στην μικρή πορεία μου ως τώρα.

Δ Ε Ν εννοώ ότι θέλω να ξαναβάλω τις αρχικές στάσεις, όπως επισημάνθηκε.

σκέψη μου ήταν οι συντεταγμένες των σημείων που θα τοποθετήσω αν είναι προτιμότερο να προκύπτουν από πολικές συντεταγμένες και όχι γραφικά μέσω raster. H απάντηση σου με έχει καλύψει, αν και θέλω να πειραματιστώ ώστε να έχω δεί με τη μάτια μου τι προκύπτει.

 

Είναι εφικτό, αν βεβαίως υπάρχουν στη διάθεσή σου, να ανεβάσεις τα πρακτικά του συνεδρίου??(η μνήμη μου ξεκινάει κάπου εκεί με το Γκάλη το '87. Πρίν απ' αυτό ποιήματα στο νηπιαγωγείο..χεχεχε)

Link to comment
Share on other sites

εγω αγαπητε συναδελφε ikarnaris τοτε ξεκινουσα

σημ. με τον Γκαλη επαιξα αντιπαλος σε εναν αγώνα κυπελλου Ελλαδος μην ρωτησεις σκορ

τα πρακτικα δεν υπαρχουν σε ψηφιακη μορφη μπορεις να ζητησεις να σου τα στείλουν απο το ΤΕΕ αν δεν υπαρχει κοντα καποια βιβλιοθηκη περιφερειακου τμηματος

αν δεν τα βρεις επικοινωνουμε παλι να σου τα στείλω για φωτοτυπία

παντως για καθε περιπτωση τα οσα θα δεις θα ειναι εντελως διαφορετικά, δεν υπαρχουν κανονες, καθε περιοχη-διανομη εχει τις ιδιαιτεροτητες της

Link to comment
Share on other sites

R e s p e c t !!!!!

εγώ το μόνο που έχω να αντιπαραβάλλω είναι 2 αγώνες με τον Διαμαντίδη αντίπαλο που τότε έπαιζε στο Άργος Ορεστικό, όπου και τότε έκανε ότι και χθές...

 

Θα επικοινωνήσω με το ΤΕΕ και αν δεν βγάλω άκρη θα σε ενοχλήσω.

ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.